Sreda, 23.11.2016.

09:16

"Novak slem najveće ostvarenje u istoriji tenisa"

Novak Đoković ostvario je u 2016. godini nešto o čemu maštaju gotovo svi vrhunski teniseri.

Izvor: B92

"Novak slem najveæe ostvarenje u istoriji tenisa" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

157 Komentari

Sortiraj po:

Milos

pre 7 godina

Novak je najbolji sportista iz ove zemlje. Put kojim ce ici on odredjuje, nije to lako. Zelim mu svaku srecu i zdravlje, a spustanje sa najviseg ritma (5 godina) na normalan ritam je veoma zahtevno. Nole samo napred!

Zveronja

pre 7 godina

Djokovic i Serena slam su neuporedivo laksi nego kalendarski! Zasto? Evo zasto: Da bi dobio kalendarski moras prvo da osvojis AU. Ako to ne osvojis, cela godina je propala, i ako hoces kalendarski, moras da pocnes ponovo sledece godine. A za Novak slem ne cekas, odmah otpocinjes novu poteru sa Parizom. Ako ne dobijes Pariz, onda odmah zapocunjes ponovo od Wimbledona itd. Svaki GS je novi pocetak za Novak/Serena slem.

MM

pre 7 godina

Ovo je stvarno neverovatan poduhvat, jedinstven u tenisu. Ono 1960ih verovatno ne moze da se meri sa ovim uspehom (pogotovo sto je Nole to uradio na tri razlicite podloge).

Ali treba priznati da je Federer u nekoliko navrata gubio finale RG od tada neprikoslovenog Nadala. Da je igrao u drugoj eri imao bi i on dva kalendarska slema. Odnosno, da je Rafa ove godine bio u top formi, verovatno ne bi bilo Nole slema.

R5

pre 7 godina

I kad bi sada prestao da igra, Novak će ostati zapamćen kao najbolji teniser svih vremena. Njegovi mečevi su nešto najuzbudljivije što tenis može dati. Svejedno da li igra protiv Federera, Nadala pa čak i dosadnog Mareja, kada je Novak na terenu deluje najmoćnije od svih njih i tenis postaje najuzbudljiviji sport. Oni koji kude Novaka videće koliko je tenis dosadan kada je Marej br.1

nadnicar

pre 7 godina

Koliko je smesna prica o zlatnoj eri tenisa u situaciji kada se preko 10 godina ne moze sakupiti 8 kvalitetnih tenisera za zavrsni turnir u Londonu,u eri Novaka Djokovica konkurencija mu je bukvalno 3 coveka i dvojica koji povremeno bljesnu,ovaj zadnji turnir je demistifikovao tu pricu cinjenicom da ovakav poluraspadnuti Novak ko od sale dobija Nisikorija koji se godinama vrti oko top 5.Zanimljivo je da se vaterpolistima cesto uspeh umanjuje pricom o slaboj konkurenciji,a Novakova konkurencija se smatra najjacom ikad iako je slabija nego kod vaterpolista.Nisam sitnicar,ali primetan je nedostatak zdravog razuma kada je sve u vezi Novaka u pitanju,preuvelicavanje njegovih osobina do granica supermena,nekako sve vezano za njega mora biti savrseno,nadljudski,zato i ovo histerisanje fanova na hejtere,a od 130 komentara sve hvalospevi.Bolesno.

@@@

pre 7 godina

Uspeo je da dodje do tog dostignuca u konkurenciji starog i povredjenog Rodzera Federera, povredjenog Nadala i Mareja. Na RG je dosao do titule a da je tek u finalu igrao sa nekim iz top 10. Nista narocito. Jos kada se uzme u obzir da nije osvojio sva 4 u jednoj godini.

?

pre 7 godina

Aha. Budite realni. Ostvario je to u najgoroj konkurenciji u istoriji tenisa. Federer povredjeni starac, Nadal gotov odavno zbog povreda, ko ostaje? Pa i Sampras, Agasi, Borg, Vilander, Federer, Nadal, Beker, Mekinro itd. bi osvojili sva 4 u svojim najboljim danima da su imali ovako losu konkurenciju. Pa Marej je najbolji igrac sveta, Raonic treci, dovoljno govori o konkurenciji.

Ronaldinho

pre 7 godina

Mislim da bi Rod Lejver trebo da se javi i da sam kaze da tenis iz njegovog vremena i ovaj danas su bukvalno dva razlicita sporta. Nema smisla da se pominje on non stop, a igralo se drvenim reketima na jednoj podlozi.

Laki

pre 7 godina

Kalendarski slem je veće ostvarenje u tenisu od četiri vezane pobede na grand slam turnirima u dve kalendarske godine.
Zašto ?
Zato što je kalendarska godina a ne nešto drugo u svetu tenisa vremenski period koji predstavlja osnovicu u kojoj se sumiraju rezultati tenisera.
Zna se da je Australian Open prvi a US Open poslednji grand slam u kalendarskoj godini a ne obrnuto,zna se da teniseri tempiraju svoju formu prema određenim podlogama u određeno doba godine,zna se da postoje i smenjuju se sezone sa svojim turnirima na tvrdoj podlozi,šljaci,travi Zna se da postoji završni turnir svake kalendarske godine (trenutno u Londonu) na kome učestvuje samo 8 najboljih tenisera.Ističe se ko završava kalendarsku godinu na prvom,drugom,trećem mestu.
Znači,kalendarska godina je osnova.

Da ne bude zabune,Novakov sam navijač,ali to nije razlog da se nešto pogrešno predstavlja.Njegova četiri uzastopno osvojena grand slam turnira su svakako izuzetan uspeh koji će malí broj tenisera uspeti da ponovi.

учитељица

pre 7 godina

Видим да смо се сви мало смирили од недјеље до данас... Све ове године Ноле се до крајњих граница трошио и физички и ментално, а богами је диктирао и емоције цијеле нације - ваљда је дошло вријеме и да се сви мало опустимо. Његова каријера ће ићи како ће ићи, а ми бисмо најзад могли само да га волимо, онолико колико је, сигурна сам, он волио нас све ово вријеме. Он је остварена, потпуна личност, знаће да прихвати све што буде долазило, само нек је здрав и задовољан својим животом. А ми сви мало бољи након онога што нам је дао!

Sajka

pre 7 godina

Borg: "Poslednji koji je to uspeo je Rod Lejver. Ali, pogledajte samo konkurenciju danas, neverovatna je."

Pa konkurencija danas jeste neverovatna. Imas dva odlicna igraca, par solidnih koji bljesnu samo jednom godisnje, masu matorih i povredjenih koji se jos muvaju u top 20 jer nema niko bolji da ih smeni. Pa jedan Ivo Karlovic je u top 20 sa svojih 40 godina, mislim sta vise reci o konkurenciji.

Peter Smith

pre 7 godina

Srdjane, ko god se povukao i kada, nema veze. Svi su se povlacili i povlacit ce se pre ili kasnije, ali niko do sada nije osvojio sva cetiri Gran slama i zavrsni masters u isto vreme.

Danac

pre 7 godina

Samo da se vrati svome, ne ide ta meditacija, bar ne u sportu na Tom nivou. Mora se imati zelja i malo inat, za zapusi usta britancima i Vilanderu. Ziv bio sampione!!!!

PFC

pre 7 godina

Bio ili ne onaj stari, meni ostaje ljudina zauvek. Kolko nam je radosti doneo, to necu nikad zaboraviti. Danas sam gledao snimak sa RG-a 2015, ponovo sam se najezio i suze potekle kad mu je ceo stadion aplaudirao pola sata. Pa posle tog neuspeha napravio istorijski rezultat.
Hvala mu i ostace najveci kako god igrao il ne igrao. Samo srbi /ne svi, naravno/ mogu da ga mrze vise od onog svedjanina.

Revolt

pre 7 godina

Cuj ovog stipana, nijedan argument, Boze ti sacuvaj i sakloni. Vise ih ima nego sto ih nema, a mnogo je parametara koji bi mogli da daju konacnu rec. Inace, OI u Pekingu su vec bile '08, sledi Tokio:-D

Dejan

pre 7 godina

Uz četiri Grand slema, Novak je istovremeno držao i Završni master u Londonu. Kada se saberu svi osvojeni ATP poeni u zadnjih 10 godina, Novak je daleko ispred svih.

Srdjan

pre 7 godina

S tim sto se Rafa povukao sa RG, a Federer u tom periodu nije ni igrao zbog povrede. Poslednje 2 godine su daleko od zlatne ere tenisa, ako cemo realno i objektivno. Zlatna era je bila od 2008. do 2013. eventualno 2014. U tom periodu su sva trojica bili u zenitu. Vec 2015. Novak je ostao sam, bez najjace konkurencije.
Naravno, ne zelim da umanjim Novakove uspjehe iz prosle sezone, apsolutno postujem sve sto je postigao i sto ce, nadam se, postizati, ali realno Rafa i Roger nisu na vrhuncu od 2014. i zato kazem da se te godine zlatna era "ugasila"...

nikola

pre 7 godina

Jedva sam preboleo gubitak Noletovog finala za koje svi znamo zasto se tako zavrsilo (namesteno)!
Ali nekako kapiram da bi to bilo kao kad bi Britanci dosli u Srbiju i poceli da prave najbolju sarmu...
Znate li kad bi im to dozvolili?

Dott

pre 7 godina

Smatra se da je godisnji slem jaci od Novakovog,medjutim on jeste u nizu i prostire se na dve godine, pa valjda je teze biti dve godine najbolji nego jednu, Nole je znaci dve godine imao jak fokus, zar to nije mozda jos jace? Dobro mozda nije, ali gotovo jednako je tesko, a cinjenica jeste da je izvojevano na 3 razlicite podloge. Dobro necu vise da velicam nesto sto samo po sebi je toliko veliko da je tesko iznaci reci za plezir koji zasluzuje, bilo mi je krivo sto to nije dovoljno isticano da nahrani nasu glad napacenu naroda sa ovih prostora.
Tuzno je sto i pored toga ima nekih koji se javljaju sa pricom da je Novaka previse, ti fantomi neka na ulaze na ove vesti i resice imene bedaka u koji padam kad procitam tako sto ovde.
2015te rekao sam, uzece Nole Roland Garos i to ne jedan, vec dva i mozda cak i naredne godine to ucini.
Nole presisaj Nadala sa GS titulama pa posle kako hoces, vec si naj svih vremena.

Stefan

pre 7 godina

(replicator, 23. novembar 2016 12:36)

Deckicu sta cemo sa nabijanjem kompleksa od 2011. god i 39 vezanih poveda kada su penzioner i dopingovani bili zdravi i mladi, zbog cega tvoj deda nije uradio to kada je igrao sa najslabijom konkurencijom u istoriji tenisa pre pojavljivanja Nadala, reci cu ti ja, zato sto nije klasa kao Novak a Nole ce uzeti 18 gs i postati najbolji svih vremena i na papiru a tebi ce tad jedino preostati da se obesis je to neces moci da podneses.

gandra šajkaš

pre 7 godina

Marej je iskoristio Novakov pad i ne igranje Nadala i Rodžera....sl godine nema šta da traži i Novak se vraća gde mu je mesto. U narednim godima očekujem bar po dva slema i koji master od noleta....

anica

pre 7 godina

Federer je galantan tip...zasto bi se on ponizavao i pokusavao da pobedjuje Rafu na sljaci..ako se zna da je najelegantniji i da leprsa na terenu, sto je on morao da ima pozitivan skor sa najvecim rivalom i da ga pobedi na RG kad ga jos davne 2006-7 proglasili za najveceg svih vremena. Nole je drugo, radio radio, zaradio za 'leba i uz 'leb krvnicki, kao i u zivotu, kako te sreca strefi...setimo se bekhend dijagonale i paralele, svih meceva sa Rafom, skolski primer tenisa i nadigravanja, sporta uopste su dueli Nadala i Djokovica. Kako god okrenem, Rodja mi nekako jednokratna upotreba.

Piksi

pre 7 godina

Novak 29god do 35 samo po jedan GS da uzima postace najveci ikada ali samo po jedan, a do 35. god lagano moze da igra sa onakvom konstitucijom i nacinom na koji bira turnire, a u igri su jos 24 slema do tada, da li neko stvarno misli da Novak nece imati bar 20GS za 5-6 god ako naravno zeli da igra...

Saša

pre 7 godina

Istina je da je Nole broj 1 svih vremena, kao što je i istina da za tu tvrdnju ne postoji ni jedan jedini argument! Ali svako ima pravo to napisat, tastatura sve trpi!

kabo verde

pre 7 godina

Ako ne veže bar dva kalendarska slema, biće to neuspeh... Njemu bi, zato što potiče iz male zemlje , ako je pravde, valjalo računati svaki slem dvostruko! E, zato je već sada najbolji, i besmisleno je diskutovati na ovu temu!

Dejan

pre 7 godina

U Srbiji se ne prašta uspeh,ali se ne prašta ni kada je neko drugi igrač sveta,drugim rečima uvek nezadovoljni.Naravno ne mislim na sve,ali ima ih punooo,dal je zavist,ljubomora ili šta već,ne mogu zamisliti čak i naše komšije Hrvate da recimo Ćorić osvoji sve što je Nole a da ga pljuju.Tamo bi on bio božanstvo.Meni je taj naš mentalitet neshvatljiv.Da je samo 5% takvih puno je previše,jer teniser i sportista kao što je Nole koji predstavlja svoju Srbij i ističe ju kad god je moguće,ne zaslužuje nepoštovanje ni 1% srba,a nažalost ima ih čak tih 5% ako ne i više.

krstivoje

pre 7 godina

(replicator, 23. novembar 2016 12:36)
Splet okolnosti? Pa što plačljivko iz Bazela nije uspeo da veže četiri zaredom u tako strašnoj konkurenciji Bagdatisa, Gonzalesa, Filipusisa, Rodika, Soderlinga, Ljubičića i Ferera, oni se koliko vidim nakupiše grend slemova samo tako. Pa Marej sam ima više osvojenih grend slemova od svih njih zajedno.

markan

pre 7 godina

Pogledajte finala u Madridu i Rimu 2011. sa Rafom koji su bili prekretnica ka dominaciji. Ja sam ih pogledao više puta i tvrdim da tenis skoro neće videti takve mečeve. Atomski tenis! Pogledajte obavezno, za nešto tako se mora izdvojiti vremena!!

Tenis

pre 7 godina

Ljudi, da li smo svjesni koliku ljudsku i sportsku velicinu istorijskih razmjera imamo? Ovo jw najveca era u tenisu ikada. Ovi momci pisu istoriju iz dana u dan, a predvodnik im je Novak. Potpuno sam sigurna da ce na kraju karijere pored Novaka Djokovica stojati skoro 20GS turnira, 50 Mastersa i bar u zavrsnog mastersa, mozda cak i zlato iz Pekinga. Svakako zasluzuje da bude GOAT, jer njegova dostignuca su nevjerovatna. Uzivajmo, gledajmo, divimo se legendi koja pise istoriju tenisa. Ovaj poraz ce mu dobro doci, jer ce ae zainatiti ponovo i pronaci motivaciju. Da nije izgubio Roland Garos prosle god, ove god mozda ne bi imao zlatni slem. Tako da, sve je ovo sa razlogom. Jos Nole nije rekao sve sto ima i zna. Budimo strpljivi. Idemooooo

fantom

pre 7 godina

@Sale
Da nije bilo Nadala, e Novak bi imao minimum 5 RG u svojim rukama. Ne treba tako razmišljati, šta bi bilo, kad bi bilo. Šteta jedino za Sinsinati, toliko glup turnir a Novaku samo to fali u kolekciji, ej Čilić je pobedio tamo, pa da li je moguće.

Jašta

pre 7 godina

Ali zato mu u padu niko nije ravan. Jedini u istoriji je uspeo da posle onakvog uspona napravi ovakav pad - i pogubi apsolutno sve poene od prošle godibe. Pad nije završen ali je rekord za sada bar postavljen.

I nemojte Marija da stavljate na vrh, ne budimo smešni.

Mare

pre 7 godina

Nole je najbolji svih vremena jer je uspeo da osvoji 4 u nizu u najjacoj konkurenciji ikada i da ima bolji medjusobni skor sa svim pratiocima sa kojima je igrao.

Nole legedno dosta je i ovo i dokazao si vec sve sto je moglo da se dokaze.

Srdjan

pre 7 godina

Nole,hvala ti za sve radosti svu srecu sto si nam podario pobedama i trofejima,zanemari mrznju ostalih iskompleksiranih i frustriranih koji nista u zivotu nisu postigli.Ti si ponos ove nacije!Hvala ti do neba!

Jedva cekam novu sezonu

pre 7 godina

Sasvim iskreno sad kazem:
Od poraza od Endija nikako nisam mogao da se oraspolozim. Ovaj clanak me je potpuno otreznio. Opet sam onaj stari - optimista i to ne samo kad je sport u pitanju.

Opet ce Nole na vrh! On je za to stvoren.

Sporting

pre 7 godina

Novak je najbolji teniser ikada, gledam sad hajlajtse sa Federerom i Nadalom od 2010. pa do sad, kako ih je gazio Novak to nije realno.

pope

pre 7 godina

zaboravili ste i rekord svih vremena po broju mastersa! I to je nesto sto realno dugo nece biti nadmaseno od strane nekog drugog tenisera.

milwood

pre 7 godina

Vece je dostignuce Rafe iz 2010. Tada je Rafa za manje od 4 meseca osvojio RG, WIMB i USO (sljaka, trava, hard), to niko pre, a niko ni posle nece osvojiti.

replicator

pre 7 godina

Taj takozvani Novak slem nikada nece biti priznat niti uvazen u svetu tenisa. On nema tu tezinu bez Federera, Nadala i Del Potra. Samo splet srecnih okolnosti poput uzasno lose konkurencije mu je omogucio da ih veze. Sto ih nije vezao kad je bio u top formi dok su ova trojica igrala.

Milutin

pre 7 godina

Novak je za mene broj jedan teniser svih vremena. Nije nikakvo bahaćenje ili lupanje onako, nego na stranu sada njegovu komunikativnost, iskrenost, fer plej i ostalo što jednog sportistu i dobrog čoveka čini kompletnim - ako pogledamo i broj osvojenih mastersa i GS, to je tako. Kao da na mastersima ne igraju isti ljudi kao i na grand slams?! Igraju, i svi hoće da pobede svakako. Prema tome... svaka čast Novače, najbolji si legendo i idemo dalje.

Mrki

pre 7 godina

Nema sumnje da je Novak ostvario gotovo pa nemoguće,ako počnemo sa početkom 2015 osvojio je AO,pa onda IW i Majami (ta dva turnira važe kao da su 5 i 6 GS jer treba da se pobedi 6 mečeva,na ostalim turnirima serije masters 5) pa onda finale RG,pa osvojio WB i US open,pa 2016 opet osvojio AO,pa opet osvojio IW i Majamai,pa kao šlag na tortu osvajanje RG.Pa ljudi da li smo svesni toga uopšte na pravi način??Ja ne razumem zašto ga se toliko ne poštuje,da ima toliko ljudi koji umanjuju sve te velike trofeje i nude ga sad zato što ja u padu igre.Pa sve je to normalno,a vratiće se on sigurno na vrhunski nivo,ali ipak mu treba vreme da napuni baterije.Nestvarno je ovo što je ostvario u karijeri,među 3-4 najveća je već sada,možda čak i broj 2 svih vremena,malo li je??

Simon

pre 7 godina

Sjajno, i to nije jedino Novakovo najveće ostvarenje u istoriji tenisa, ima ih još. Sva ta najveća teniska ostvarenja ne bi bila dovoljna ni kompletna ako ne vidimo i Novakovu ljudsku stranu, karakter, osmeh i srdačne i ISKRENE čestitke protivnicima i kada dobija i kada gubi, privrženost porodici, pozitivne emocije... sve zajedno ga čini neponovljivom LEGENDOM!

Cane

pre 7 godina

DRAGI NOVACE ZA SVE NAS KOJI TE VOLIMO UVEK CES BITI NAJBOLJI I NESMEMO DA ZABORAVIMO KOLIKO SI NAM RADOSTI DAO . SRECNO DRAGI DECACE I HVALA TI

anica

pre 7 godina

@Dino
Novak se odavno priblizio Federeru i u nekim stvarima ga presao, Federer nikad nije vezao 4 slema bez obzira na zaista blistavu karijeru, nema najbolju sezonu u istoriji...dominaciju kao Novak nikada nije dostigao i nivo tenisa...e sto se tice izgleda i nacina igranja, jedinstven je. Ima cetvoro dece, eto...i ja cu...Ugledacu se na Mirku.

Волим Новака

pre 7 godina

На ГОАТ листи https://docs.google.com/spreadsheets/d/tiBxH5i8d26G_gqEg9bqFyQ/edit#gid=0 већ су написали да је 2016 "Andy Murray Era".
Добије јазавац пар турнира и већ је то нека ера.

Milan

pre 7 godina

Kralj je sto god napravi u zivotu jos , jednostavno je legenda ? a ako napravi jos nesto plus onda je to samo bonus za nas i njega ! Volim njegovu igru , uzivam , Nole je legenda , Srpska ikona u najtezijim vremenima Kralj . Pozrav od Srbina u Londonu koji je gledao njegov mec , naravno navijao za njega i kao sto Vilander kaze gubitnik ! Ja nemislim tako , a vreme ce dokazati to , pozdrav Milan London

srle

pre 7 godina

Nole slem je neverovatno dostignuće. Trenutno za sve ostale tenisere, vezati četiri uzastopno je naučna fantastika. Ima mladih koji pokazuju kvalitet poput Zvereva i Tima, a Kirgijos ako sredi svoje ponašanje možda uzme neki grend slem, međutim teško da će neko od njih osvojiti dvocifren broj grend slemova. Koliko je velika stvar Nole slem, govori činjenica da legende Sampras, Borg, Agasi, Lendl i Konors nisu uspeli u tome, kao ni Federer i Nadal. Jedino je ostalo Noletu da pobedi u Sinsinatiju, uzme još neki grend slem i to je to – najbolji teniser u istoriji.

Teletabis

pre 7 godina

Ma jok i nije.Bolje znaju ovi sto ga preko neta savetuju da krka cvarke,kobaje,kako da postupa sa suprugom i sl gluposti.Pitam se samo kako je postigao tolike uspehe u proteklih 10ak godina a bez pomoci strucnjaka sa nasih portala.Naravno smak sveta je ako je br.2 na svetu jer je to kao ogroman neuspeh.Milioni ljudi bi bili presretni da su br.2 u svom poslu.

milutin

pre 7 godina

Mnogo više vrijede Novakovi uzastopni slemovi, nego Roda Lejvera iz šezdesdtih. To je kao da poredite savremeni auto i konjsku zapregu. Zato je Nole najveći.

Romario

pre 7 godina

Dajte malo o Endiju neku biografiju ili neki članak kroz šta je prošao momak i njegovi roditelji kako bi došao do vrha on je sad br 1 da obogatimo teniski sadržaj

Kobi na slobodi

pre 7 godina

Ej bre ljudi a kako smo mogli da zaboravimo na jednog jedinog nepobedivog Matsa Vilandera? Kakav bre Novak, Vilander je igračina hahahahah koji je to kompleksaš i paćenik. Plače mi se.

objava

pre 7 godina

Po meni najveci ikad-Borg. Osvajati uzastopno i back to back Wimbledon I Roland garos u to vreme nezamislivo I to sve do 26. a danas se idalje govori mlade nade nisikori I raonic e.

ras

pre 7 godina

sledece godine novak osvaja sva 4 u istoj godini i plus sinsinati. u 2018. osvaja 2 gs i jos koji masters. 2019. osvaja jedan gs. i onda zadnja sansa za olimpijske igre. i mi svi ocekujemo da osvoji olimpijske igre kad ono on osvoji zlatni slem u pm

bozza

pre 7 godina

nekako se previdja da je Novak u jednom trenutku imao, pored sva cetiri GSa, i zavrsni masters. To je pet najvecih turnira danasnjice u nizu. Ako cemo da pominjemo i podloge, onda su tu sve tri, uz podatak da se beton na AO, USO i finalnom mastersu razlikuju po brzini i odskoku loptice, sto zahteva dodatnu adaptaciju.

tex willer

pre 7 godina

Svaka čast Borgu i drugim teniskim legendama koje su izrazile divljenje za Novakova dostignuća, ali činjenica je da našeg asa na Zapadu ne vole i da će nastaviti da omalovažavaju njegove uspehe dokle god bude igrao tenis. Jedan (manji) deo tog sindroma ide na konto užasavajuće antisrpske propagande koja, iako je menjala formu i intenzitet, neprekidno traje od 1991. godine. Nažalost, u svesti zapadnog čoveka stvoren je veoma negativan arhetip o Srbiji i Srbima, i to zasigurno neće nestati još dugo vremena. Međutim, često se zaboravlja da ispod toga leži još dublji, pogubniji i neuporedivo stariji arhetip, a to je svojevrstan rasizam prema ljudima, kulturi i tradiciji Istoka Evrope. Novak je žrtva duplog animoziteta, ali ako na njegovom mestu zamislite tenisera iz Rumunije, Moldavije, Bugarske, Ukrajine, Slovačke ili Poljske (a tek Rusije !) ništa taj nesrećnik ne bi prošao bolje od Novaka. S druge strane, bojim se da su ljudi ovde u Srbiji počeli da Novakove neverovatne uspehe uzimaju zdravo za gotovo (kao da se to podrazumeva !), ne shvatajući koliki je to presedan za svaku malu i siromašnu zemlju, a naročito našu. Osim toga, primetno je da je sve više omalovažavajućih komentara u kojima je valjda izbila na videlo sva ona užasna srpska patologija o kojoj je još Cvijić pisao - plod dijabolične i besmislene rajinske pakosti, malicioznosti, zavisti, mržnje, kompleksa inferiornosti i frustracije svojim jadnim životom. A tog istog Novaka će jednog dana od blata praviti !

sasa jokic

pre 7 godina

Novakov najveci "problem" je sto je svoj uspeh ostvario pobedjujici dva najvoljenija tenisera, Rodzera i Nadala. To je najveci razlog zasto je cesto bio napadan, ali i omalovazavan.
Pored toga dolazi iz Srbije, Istocne Evrope, tako da nikada nije mogao da stekne popularnost koji je zasluzio.
Marej nije klasa ove trojice, ali je miljenik britanskih medija, pa je to dodatno otezalo Noletovu poziciju.
U svakom slucaju, rezultati ce se uvek pamtiti i bice upisani i istoriju.
Jos nekoliko godina je pred Noletom, u sada slabijoj konkirenciji, tako da ce biti jos mnogo titula i rekorda.

love

pre 7 godina

Iskreno i svi mi koji toliko navijamo za Novaka, a ni on sam nismo ni svesni sta je uradio. Videcemo za nekih 10-15 godina, a deca nasa nece verovati da je to bas tako bilo...i pitace se pa kakav se tada tenis igrao... A Endiju svaka cast, verovatno jeste prvi zahvaljujuci Novakovom padu i apatiji, ali toliku volju i trud je ulozio da prosto ne bi bilo fer da nije prvi. Ruzan tenis igra, ali istrajan i muski. Svaka cast, ipak morate priznati da postoji velika cetvorka, a ne samo trojka.

Koza

pre 7 godina

Molim vaa da odmorimo malo od tenisa. pisali ste o ovome pre 6 meseci i opet pisete. Jeste, Nolo je medju velikanima belog sporta ali molim vas pustite nas sada da uzivamo u ovoj tisini.

Djenka

pre 7 godina

Naklon do poda Novace. A sada dalje kroz zivot. Presao si igricu na tenisu pa te mrzi da pocinjes opet, potpuno razumem. Probaj nesto novo, na primer da budes predsednik Srbije. To je vise horor avantura simulacija nego akciono sportska ali verujem da bi i tu dostigao vrhunac. Zamislite predsednice pregovore, dolazi Novak Djokovic u Kinu da predstavlja Srbiju. A mase ga docekuju kao nekada Valtera (i jednog i drugog, ko razume razume) i sve mu daju na srebrnom posluzavniku. Srbija bi pod Novakom procvetala. A Mats Vilander nek ase kandiduje za predsednika lokalne mesne zajednice Svvjongeborg-Uutrachtunstonsumonssen seoceta (odmah iza Cekrcica kod Piska) pa neka vice iz svoje kancelarije kako je Endi bolji predsednik nezavisne Skotske nego sto je Nole predsednik Srbije. A nama lepo i pitamo se stalno "kako spavas Vilanderu Matse, imas li dovoljno spajalica da se zanimas u Svvjongeborgu".

Golub

pre 7 godina

Da li je ikada bilo koji serviser dobio ovakve ovacije za izgubljen meč? Nije, niti će dobiti. Trebao je bar dva puta pre toga da osvoji Garos, ali nije se dalo. Trenutak za nezaborav, kao i sve što nam je ovaj neverovatni čovek priredio zadnjih godina. Bilo je za uživanje. I da više ništa ne uradi učinio je neverovatno mnogo. Neka mu bog podari zdravlja i sreće. Da više i ne učini ništa i ne osvoji, dovoljno je i ovo do sada za jedan život. Hvala mu do neba na ovakvim trenutcima. A ovakvih napisa će tek biti, kada se dovoljno shvati koliko je to veliki uspeh.

Nole samuraj

pre 7 godina

Đoković je izvanredan tenisač i izvanredan čovjek. Problem je kako zadržati motivaciju nakon što osvojiš sve i nakon što si broj jedan.

Predo

pre 7 godina

Stvarno je apsurdno posmatrati ovu sezonu kao razočaravajuću, a imam dojam da je tako doživljavaju ne samo navijači, nego i sam Novak. Za NOvaka je to dobro, trgnuće ga iz letargije, ali da je samo osvojio 2 Slema, to bi bilo sjajno. Apsurd će biti i kada ATP proglasi Andija za igrača godine u godini kada je Novak ostvario najviše moguće posle kalendarskog Slema. Međutim, pritupi Vilander nam je otkrio ono u što mnogi od nas nisu hteli verovati, iako smo sumnjali. Bio je to "udruženi poduhvat" i medija i moćnika da smaknu Novaka. Srećom, nisu ga smakli fizički, samo psihički. Strašno je kakav je strah izazvala mogućnost da NOvak postane najbolji svih vremena. Nažalost, nije paranoja. Tenis je novac, a taj novac dolazi ponajviše iz Amerike, V. Britanije, Francuske, pa i Švajcarske, u zadnje vreme iz Kine, ali ništa iz Srbije. Možete biti 100 puta najbolji, ali ako ste sirotinja, ne daju vam da uđete na bogataški party. Ali, vi se progurate na mala vrata, oni vas izbace i vi se opet vratite i dokažete da ste bolji od njih.

Tenis

pre 7 godina

Ovaj snimak je prava slika tenisa danasnjice. Prava slika teniskog vladara danasnjice. Normalno je da ima mali pad u igri, vratice se brzo. Ne sumnjam u to. Zasto Marej nije imao ovakav aplauz posle makar jednog poraza u finalu Australijan opena, a bilo ih je 5? Nole je dokazao da se posle poraza vraca jaci, sl sezona je njegova, ako ne na pocetku, onda sredinom sezone se vraca sigurno. Marej se trudio i iskoristio je pad Novaka, ali je i dalje Novak taj koji se pita sve. Kad on odluci da hoce da osvoji nesto, osvojice. Kad odluci da se vrati na tron, vratice se. Sl. sezonu zavrsava na prvom mjestu, osvojice bar dva GS. To svi znaju, neki se zavaravaju, ali cinjenica je da ni Marej nije siguran u svoju poziciju i da zna da je pitanje kad ce se Novak izdici ponovo i onda on nece imati nikakve sanse. Odmaraj kralju, napuni baterije, cekamo te u 2017. Idemooo

Marica

pre 7 godina

Malo objektivnosti ne bi usfalilo.
Kada je Mari osvajao turnire onda je to bilo zato što je konkurencija "nikakva".
A da je Đoković ostao na prvom mjestu i na kraju ove godine onda bi ti bilo zato što je uvjerljivo najbolji.

dt

pre 7 godina

Ma cujte... rod Lejver bla bla...makar napisite kakav sevtenis igrao tada ... koliko je tenis bio razvijen kao sport,ko ga je igrao i da li profesionalno, koliko je igraca bilo, koliko turnira ...
(Dante, 23. novembar 2016 09:47)

Dostignuce tada i sada je potpuno isto, ne omalavazavaj uspeh Lejvera nikako, jednaki su uslovi bili tada za sve koji su igrali, kao sto su i sada jednaki za sve.. e sad sto je druga dimenzija danasnji tenis je nesto trece... Svi se mi prilagodjavamo vremenu u kojem zivimo...

mrmlj

pre 7 godina

konkurencija od pre 3 godine i konkurencija sada nisu ni priblizno iste.
nadal je zavrsio godinu kao prvi uz osvojen rg i us open, a ove godine ga nigde nema.
marej je zavrsio kao cetvrti, uz osvojen vimbldon. uz vavrinku (2013. zavrsio kao 8. na svetu), jedino on bolje igra ove godine nego tad.
federer je zavrsio kao sesti a del potro peti, ove godine su vise bili povredjeni nego na terenu.
ferer je bio treci, a godine su ga odavno sustigle.
ostatak top 10 cine berdih, gaske i conga koji definitivno nisu znacajno bolji danas nego tada, ako su uopste i bolji.

tzv. "novak slem" je svakako neverovatno dostignuce, ali 2016. godinu niko nece spominjati kao "zlatnu eru tenisa" vec kao jednu od sezona nakon raspada "velike trojke".

Dare

pre 7 godina

Ali ko još navija za Novaka? Samo šačica Srba... Mari ce uvek biti broj 1 by Vilander
Kakva poremećena ličnost! Lepo je rekao Beker, u eri Federera, Nadala i Novaka, Mari je uvek bio četvrti. Dakle samo zato što je iz Britanije je uvrštavan u veliku četvorku, inace velika četvorka nikad nije ni postojala već top3 igraca.

lex

pre 7 godina

Novak do RG, brani tacno 3500 poena vise!!! A Miami i IW, 2000 naprema 90!!! Tako da pre kraja godine nema sanse da Novak dodje na prvo mesto!

mali mikica

pre 7 godina

Ko je zaista najbolji zavisi od parametra koji se koristi. Kako mediji vole statistiku onda se zbrajaju osvojeni turniri po njihovoj tezini i vaznosti. Ipak pomalo me cudi da u ovom clanku, kada je rec o Novak slemu, nigde nema opaska da je unutar ta 4 uzastopna grend slema Novak imao i osvojen zavrsni masters u Londonu 2015. godine. Jeste da to nije bas grand slem, iako ga neki cak zovu 5. slem, ali je vise od obicnog mastersa. Ipak se igra protiv 7 najboljih te kalendarske godine, osvaja se na kraju 1500 poena.
Znaci da ponovim 2015-2016 :
1.Vimbldon, 2.US Open, 3.Barclays ATP World Tour Finals London, 4.Australian Open i 5. Roland Garros.
Da ovoj statistici ne dodajem usput osvojene Masters 1000 turnire.
Sve u svemu Novak Djokovic je do sada ostvario nezamislivo pa sve i da ovog trenutka prestane da igra tenis njegov skor je impresivan. Zato uzivajmo u svemu dok jos traje.

Vera

pre 7 godina

Samo licemjeri mogu negirati Noletove uspjehe.A ima ih i previše,na žalost.Kada se skupi slavna četvorka u idućoj godini,onda ćemo sve vidjeti i znati.Sigurna sam da će nam Novak prirediti još mnogo veselja.Dobro bi bilo da se do AO izolira od medija i novinara,dobro odmori i napuni baterije i vrati nam se kakav je bio početkom ove godine.Volimo te.Nole!

djoker nole

pre 7 godina

Pogledajte meceve na Roland Garosu,udarao je lopticu ravno,precizno i jako,posle toga mu je jednostavno nestalo motiva ali nema veze vratice se Nole jos jaci u 2017!

Novosadjanin.

pre 7 godina

Uporedjivati Lejvera i Novaka i njihova dostignuca je slicno kao uporedjivati recimo titulu Urugvaja iz 1930. i titulu Nemacke iz 2014. u fudbalu. Gluposti...

Bosanac

pre 7 godina

Vjerovatno znate onaj stari vic kad Suljo pita Muju 'bi li volio Brenu jednom ili mene dvaput?', a ovaj mu odgovara 'znaš šta, Brena je Brena, ali dvaput je dvaput!'


Mislim da 4 u nizu ne vrijedi više od 5 koji nisu u nizu. Nole je mlad, ima priliku da osvoji još deset!
Pozdrav iz Bosne!

djb

pre 7 godina

Vest je šta je neko rekao pre tri godine. Vala ste ga preterali s Novakom. Za to vreme nam država, saobraćajna, komunalna policija gule kožu s leđa.

Stevan

pre 7 godina

Nisu potrebna nikakva objašnjenja u vezi sa Đokovićem.Novakje genijalac,veliki sportista i čovek.Uneo je veliku radost u mnoga srca.

gdejan

pre 7 godina

Pa Novaku se čini da taj neverovatni uspeh svet nije ispratio kako treba, pošto eto nije uspeo to u jednoj godini, pa je onda malo ubacio u niži stepen hvata zalet za 2017. i 5 GS u nizu, od kojih 4 u istoj godini, pošto je samo tako onda taj niz ispravan. To će verovatno onda bolje ispratiti.

Mikson82

pre 7 godina

Novak je vuk, a još je i gladan, pomalo ranjiv trenutno ali ga jedva čekam videm sledeće sezone. Novak ima dva puta jer mu je jednostavno karakter takav ( to se videlo još u mladjim danima kada je igrao destruktivno ili predavao kada mu nije išlo) a to su :
1. Da kida i odvaljuje kao do sada
2. Da zapadne u apatiju i bude samodestruktivan, nevoljan i da ga je teško gledati poput ovih poslednjih meseci.


Da se razumemo, nije mi ga bilo teško gledati zbog poraza, već zbog načina na koji su ti porazi došli, zbog manjka žara, borbe, otpora u tim trenucima slabosti.

Mislim da će Novak sl. godine biti JAK, STABILAN, USRESREDJEN, GOAT .... i da ukoliko tako krene, eto njega 2018 u poziciji najboljeg ikada tenisera. ŽELIM samo prodoran pogled, oštro kretanje, plan u igri, odlučnost u udarcima a za ostalo se ne brinem..... (ko je gledao meč Djoković - Nišikori i Djoković- Marej zna tačno o čemu pišem)

AnaB

pre 7 godina

Odlican je Djokovic. Sve sto je postigao je i zasluzio. Toliko treniranja i odricanja od ranog detinjstva. Uvek se setim onog snimka malenig Novaka, gde kaze da je prvo naucio da igra tenis, a tek onda da cita i pise. Nije to sve bilo ni malo lako ni za njega, niti za njegovu porodicu. U njegovoj igri se primecuje pad, ali cak i da se dogodi neka katastrofa i ispadne iz prvih 10 najboljih igraca, vec je dovoljno postigao i moze mirno da spava. Svaka cast. Tesko da ce ova mala zemljica skoro imati nekog slicnog talenta i uspeha. Sve najbolje mu zelim.

Joc@

pre 7 godina

Јест фест. Ноле је и данас толико тениски доминантан да лако може победити на сваком такмичењу на ком се појави. Нема достојног ривала, па чак ни Енди није тај. Ендију честитање за огроман рад и труд, и јесте ОК да буде први. Морамо схватити да и светски тенис, као и сва битна светска догађања, имају своју логику кретања, из разноразних многобројних, компликованих и испреплетених разлога, тако да се и Ноле у ту логику мора уденути. Ноле има велику мисију у светским оквирима, која није само тениска. Он то одлично разуме, и кооперативан је, и још само ми навијачи да то правилно разумемо, и да уживамо у тенису, најлепшем спорту.

Peraklosar

pre 7 godina

Mislim da je bolje sto je dobio finale RG.Kada bi birao izabrao bi taj mec a ne ovaj poslednji.5titule ima a zavrsnog mastersa a Marej1.

dodo

pre 7 godina

Predviđam da će osvojiti najmanje još jedan RG ( i to vjerojatno 2017g) i tako postati i prvi koji je osvajao po dva puta svaki GS(na različitim podlogama).

mađar

pre 7 godina

Možda trenutno nije no.1 ali je definitivno jedan od najvećih ikada!! Praviće ga Srbija ali i ceo svet od blata kada se jednom bude povukao!? Tek će tada ljudi primetiti šta ovakve veličine znače za jedan sport i priznati koliko su pogrešili što mu nisu dali dovoljno poštovanja?!

Milutin

pre 7 godina

Novak slem je etabliran - moćno! Od ove godine pa na dalje, veoma ozbiljan domaći za sve koji se bave ili se budu bavili tenisom. Svaka čast majstore!!!

бт

pre 7 godina

Шта вреди кад би се томе радовало само пар стотина Срба, како рече матс (правописна грешка с разлогом).

f_lopez

pre 7 godina

U 2017 nikad jaci Murray, vrace se Roger da odigra bar godinu vrhunskog tenisa, Rafa se prosle godine vratio na RG ali je zapalio rucni zglob tako da ce i ove godine biti jak na sljaci-sa ciljem da osvoji RG, Delpo nikad ovako motivisan, Stan je uvjek tu kad su GS turniri, a mladi su namirisali krv .... Nole je igrac koji lako moze da se vrati na br1 jer nije problem da nakupi 70+ pobjeda u sezoni ali brinu me GS turniri - bice opasna konkurencija sledece godine ....

Dante

pre 7 godina

Ma cujte... rod Lejver bla bla...makar napisite kakav sevtenis igrao tada ... koliko je tenis bio razvijen kao sport,ko ga je igrao i da li profesionalno, koliko je igraca bilo, koliko turnira ...

Samo Grand slam

pre 7 godina

Sad lepo da se sabere u pauzi, i uopste ne mora da juri sitne turnire i masterse ( gde je vec rekorder) i da se koncentrise samo na GS. Ne treba ni prvi da bude, samo da u narednih par godina da sve od sebe da osvoji nekoliko slemova i da i zvanicno bude najbolji u istoriji .

Анализа

pre 7 godina

Тако се пише и преноси из света, само позитивно!!! Немају свест, па спавају мирно

бт

pre 7 godina

Шта вреди кад би се томе радовало само пар стотина Срба, како рече матс (правописна грешка с разлогом).

AnaB

pre 7 godina

Odlican je Djokovic. Sve sto je postigao je i zasluzio. Toliko treniranja i odricanja od ranog detinjstva. Uvek se setim onog snimka malenig Novaka, gde kaze da je prvo naucio da igra tenis, a tek onda da cita i pise. Nije to sve bilo ni malo lako ni za njega, niti za njegovu porodicu. U njegovoj igri se primecuje pad, ali cak i da se dogodi neka katastrofa i ispadne iz prvih 10 najboljih igraca, vec je dovoljno postigao i moze mirno da spava. Svaka cast. Tesko da ce ova mala zemljica skoro imati nekog slicnog talenta i uspeha. Sve najbolje mu zelim.

Milutin

pre 7 godina

Novak slem je etabliran - moćno! Od ove godine pa na dalje, veoma ozbiljan domaći za sve koji se bave ili se budu bavili tenisom. Svaka čast majstore!!!

Samo Grand slam

pre 7 godina

Sad lepo da se sabere u pauzi, i uopste ne mora da juri sitne turnire i masterse ( gde je vec rekorder) i da se koncentrise samo na GS. Ne treba ni prvi da bude, samo da u narednih par godina da sve od sebe da osvoji nekoliko slemova i da i zvanicno bude najbolji u istoriji .

Dare

pre 7 godina

Ali ko još navija za Novaka? Samo šačica Srba... Mari ce uvek biti broj 1 by Vilander
Kakva poremećena ličnost! Lepo je rekao Beker, u eri Federera, Nadala i Novaka, Mari je uvek bio četvrti. Dakle samo zato što je iz Britanije je uvrštavan u veliku četvorku, inace velika četvorka nikad nije ni postojala već top3 igraca.

mali mikica

pre 7 godina

Ko je zaista najbolji zavisi od parametra koji se koristi. Kako mediji vole statistiku onda se zbrajaju osvojeni turniri po njihovoj tezini i vaznosti. Ipak pomalo me cudi da u ovom clanku, kada je rec o Novak slemu, nigde nema opaska da je unutar ta 4 uzastopna grend slema Novak imao i osvojen zavrsni masters u Londonu 2015. godine. Jeste da to nije bas grand slem, iako ga neki cak zovu 5. slem, ali je vise od obicnog mastersa. Ipak se igra protiv 7 najboljih te kalendarske godine, osvaja se na kraju 1500 poena.
Znaci da ponovim 2015-2016 :
1.Vimbldon, 2.US Open, 3.Barclays ATP World Tour Finals London, 4.Australian Open i 5. Roland Garros.
Da ovoj statistici ne dodajem usput osvojene Masters 1000 turnire.
Sve u svemu Novak Djokovic je do sada ostvario nezamislivo pa sve i da ovog trenutka prestane da igra tenis njegov skor je impresivan. Zato uzivajmo u svemu dok jos traje.

tex willer

pre 7 godina

Svaka čast Borgu i drugim teniskim legendama koje su izrazile divljenje za Novakova dostignuća, ali činjenica je da našeg asa na Zapadu ne vole i da će nastaviti da omalovažavaju njegove uspehe dokle god bude igrao tenis. Jedan (manji) deo tog sindroma ide na konto užasavajuće antisrpske propagande koja, iako je menjala formu i intenzitet, neprekidno traje od 1991. godine. Nažalost, u svesti zapadnog čoveka stvoren je veoma negativan arhetip o Srbiji i Srbima, i to zasigurno neće nestati još dugo vremena. Međutim, često se zaboravlja da ispod toga leži još dublji, pogubniji i neuporedivo stariji arhetip, a to je svojevrstan rasizam prema ljudima, kulturi i tradiciji Istoka Evrope. Novak je žrtva duplog animoziteta, ali ako na njegovom mestu zamislite tenisera iz Rumunije, Moldavije, Bugarske, Ukrajine, Slovačke ili Poljske (a tek Rusije !) ništa taj nesrećnik ne bi prošao bolje od Novaka. S druge strane, bojim se da su ljudi ovde u Srbiji počeli da Novakove neverovatne uspehe uzimaju zdravo za gotovo (kao da se to podrazumeva !), ne shvatajući koliki je to presedan za svaku malu i siromašnu zemlju, a naročito našu. Osim toga, primetno je da je sve više omalovažavajućih komentara u kojima je valjda izbila na videlo sva ona užasna srpska patologija o kojoj je još Cvijić pisao - plod dijabolične i besmislene rajinske pakosti, malicioznosti, zavisti, mržnje, kompleksa inferiornosti i frustracije svojim jadnim životom. A tog istog Novaka će jednog dana od blata praviti !

Dante

pre 7 godina

Ma cujte... rod Lejver bla bla...makar napisite kakav sevtenis igrao tada ... koliko je tenis bio razvijen kao sport,ko ga je igrao i da li profesionalno, koliko je igraca bilo, koliko turnira ...

Joc@

pre 7 godina

Јест фест. Ноле је и данас толико тениски доминантан да лако може победити на сваком такмичењу на ком се појави. Нема достојног ривала, па чак ни Енди није тај. Ендију честитање за огроман рад и труд, и јесте ОК да буде први. Морамо схватити да и светски тенис, као и сва битна светска догађања, имају своју логику кретања, из разноразних многобројних, компликованих и испреплетених разлога, тако да се и Ноле у ту логику мора уденути. Ноле има велику мисију у светским оквирима, која није само тениска. Он то одлично разуме, и кооперативан је, и још само ми навијачи да то правилно разумемо, и да уживамо у тенису, најлепшем спорту.

Peraklosar

pre 7 godina

Mislim da je bolje sto je dobio finale RG.Kada bi birao izabrao bi taj mec a ne ovaj poslednji.5titule ima a zavrsnog mastersa a Marej1.

Mrki

pre 7 godina

Nema sumnje da je Novak ostvario gotovo pa nemoguće,ako počnemo sa početkom 2015 osvojio je AO,pa onda IW i Majami (ta dva turnira važe kao da su 5 i 6 GS jer treba da se pobedi 6 mečeva,na ostalim turnirima serije masters 5) pa onda finale RG,pa osvojio WB i US open,pa 2016 opet osvojio AO,pa opet osvojio IW i Majamai,pa kao šlag na tortu osvajanje RG.Pa ljudi da li smo svesni toga uopšte na pravi način??Ja ne razumem zašto ga se toliko ne poštuje,da ima toliko ljudi koji umanjuju sve te velike trofeje i nude ga sad zato što ja u padu igre.Pa sve je to normalno,a vratiće se on sigurno na vrhunski nivo,ali ipak mu treba vreme da napuni baterije.Nestvarno je ovo što je ostvario u karijeri,među 3-4 najveća je već sada,možda čak i broj 2 svih vremena,malo li je??

Dejan

pre 7 godina

Uz četiri Grand slema, Novak je istovremeno držao i Završni master u Londonu. Kada se saberu svi osvojeni ATP poeni u zadnjih 10 godina, Novak je daleko ispred svih.

Predo

pre 7 godina

Stvarno je apsurdno posmatrati ovu sezonu kao razočaravajuću, a imam dojam da je tako doživljavaju ne samo navijači, nego i sam Novak. Za NOvaka je to dobro, trgnuće ga iz letargije, ali da je samo osvojio 2 Slema, to bi bilo sjajno. Apsurd će biti i kada ATP proglasi Andija za igrača godine u godini kada je Novak ostvario najviše moguće posle kalendarskog Slema. Međutim, pritupi Vilander nam je otkrio ono u što mnogi od nas nisu hteli verovati, iako smo sumnjali. Bio je to "udruženi poduhvat" i medija i moćnika da smaknu Novaka. Srećom, nisu ga smakli fizički, samo psihički. Strašno je kakav je strah izazvala mogućnost da NOvak postane najbolji svih vremena. Nažalost, nije paranoja. Tenis je novac, a taj novac dolazi ponajviše iz Amerike, V. Britanije, Francuske, pa i Švajcarske, u zadnje vreme iz Kine, ali ništa iz Srbije. Možete biti 100 puta najbolji, ali ako ste sirotinja, ne daju vam da uđete na bogataški party. Ali, vi se progurate na mala vrata, oni vas izbace i vi se opet vratite i dokažete da ste bolji od njih.

gdejan

pre 7 godina

Pa Novaku se čini da taj neverovatni uspeh svet nije ispratio kako treba, pošto eto nije uspeo to u jednoj godini, pa je onda malo ubacio u niži stepen hvata zalet za 2017. i 5 GS u nizu, od kojih 4 u istoj godini, pošto je samo tako onda taj niz ispravan. To će verovatno onda bolje ispratiti.

Piksi

pre 7 godina

Novak 29god do 35 samo po jedan GS da uzima postace najveci ikada ali samo po jedan, a do 35. god lagano moze da igra sa onakvom konstitucijom i nacinom na koji bira turnire, a u igri su jos 24 slema do tada, da li neko stvarno misli da Novak nece imati bar 20GS za 5-6 god ako naravno zeli da igra...

Novosadjanin.

pre 7 godina

Uporedjivati Lejvera i Novaka i njihova dostignuca je slicno kao uporedjivati recimo titulu Urugvaja iz 1930. i titulu Nemacke iz 2014. u fudbalu. Gluposti...

Milutin

pre 7 godina

Novak je za mene broj jedan teniser svih vremena. Nije nikakvo bahaćenje ili lupanje onako, nego na stranu sada njegovu komunikativnost, iskrenost, fer plej i ostalo što jednog sportistu i dobrog čoveka čini kompletnim - ako pogledamo i broj osvojenih mastersa i GS, to je tako. Kao da na mastersima ne igraju isti ljudi kao i na grand slams?! Igraju, i svi hoće da pobede svakako. Prema tome... svaka čast Novače, najbolji si legendo i idemo dalje.

love

pre 7 godina

Iskreno i svi mi koji toliko navijamo za Novaka, a ni on sam nismo ni svesni sta je uradio. Videcemo za nekih 10-15 godina, a deca nasa nece verovati da je to bas tako bilo...i pitace se pa kakav se tada tenis igrao... A Endiju svaka cast, verovatno jeste prvi zahvaljujuci Novakovom padu i apatiji, ali toliku volju i trud je ulozio da prosto ne bi bilo fer da nije prvi. Ruzan tenis igra, ali istrajan i muski. Svaka cast, ipak morate priznati da postoji velika cetvorka, a ne samo trojka.

Vera

pre 7 godina

Samo licemjeri mogu negirati Noletove uspjehe.A ima ih i previše,na žalost.Kada se skupi slavna četvorka u idućoj godini,onda ćemo sve vidjeti i znati.Sigurna sam da će nam Novak prirediti još mnogo veselja.Dobro bi bilo da se do AO izolira od medija i novinara,dobro odmori i napuni baterije i vrati nam se kakav je bio početkom ove godine.Volimo te.Nole!

Golub

pre 7 godina

Da li je ikada bilo koji serviser dobio ovakve ovacije za izgubljen meč? Nije, niti će dobiti. Trebao je bar dva puta pre toga da osvoji Garos, ali nije se dalo. Trenutak za nezaborav, kao i sve što nam je ovaj neverovatni čovek priredio zadnjih godina. Bilo je za uživanje. I da više ništa ne uradi učinio je neverovatno mnogo. Neka mu bog podari zdravlja i sreće. Da više i ne učini ništa i ne osvoji, dovoljno je i ovo do sada za jedan život. Hvala mu do neba na ovakvim trenutcima. A ovakvih napisa će tek biti, kada se dovoljno shvati koliko je to veliki uspeh.

Cane

pre 7 godina

DRAGI NOVACE ZA SVE NAS KOJI TE VOLIMO UVEK CES BITI NAJBOLJI I NESMEMO DA ZABORAVIMO KOLIKO SI NAM RADOSTI DAO . SRECNO DRAGI DECACE I HVALA TI

Анализа

pre 7 godina

Тако се пише и преноси из света, само позитивно!!! Немају свест, па спавају мирно

djoker nole

pre 7 godina

Pogledajte meceve na Roland Garosu,udarao je lopticu ravno,precizno i jako,posle toga mu je jednostavno nestalo motiva ali nema veze vratice se Nole jos jaci u 2017!

mađar

pre 7 godina

Možda trenutno nije no.1 ali je definitivno jedan od najvećih ikada!! Praviće ga Srbija ali i ceo svet od blata kada se jednom bude povukao!? Tek će tada ljudi primetiti šta ovakve veličine znače za jedan sport i priznati koliko su pogrešili što mu nisu dali dovoljno poštovanja?!

markan

pre 7 godina

Pogledajte finala u Madridu i Rimu 2011. sa Rafom koji su bili prekretnica ka dominaciji. Ja sam ih pogledao više puta i tvrdim da tenis skoro neće videti takve mečeve. Atomski tenis! Pogledajte obavezno, za nešto tako se mora izdvojiti vremena!!

dodo

pre 7 godina

Predviđam da će osvojiti najmanje još jedan RG ( i to vjerojatno 2017g) i tako postati i prvi koji je osvajao po dva puta svaki GS(na različitim podlogama).

Tenis

pre 7 godina

Ovaj snimak je prava slika tenisa danasnjice. Prava slika teniskog vladara danasnjice. Normalno je da ima mali pad u igri, vratice se brzo. Ne sumnjam u to. Zasto Marej nije imao ovakav aplauz posle makar jednog poraza u finalu Australijan opena, a bilo ih je 5? Nole je dokazao da se posle poraza vraca jaci, sl sezona je njegova, ako ne na pocetku, onda sredinom sezone se vraca sigurno. Marej se trudio i iskoristio je pad Novaka, ali je i dalje Novak taj koji se pita sve. Kad on odluci da hoce da osvoji nesto, osvojice. Kad odluci da se vrati na tron, vratice se. Sl. sezonu zavrsava na prvom mjestu, osvojice bar dva GS. To svi znaju, neki se zavaravaju, ali cinjenica je da ni Marej nije siguran u svoju poziciju i da zna da je pitanje kad ce se Novak izdici ponovo i onda on nece imati nikakve sanse. Odmaraj kralju, napuni baterije, cekamo te u 2017. Idemooo

Stefan

pre 7 godina

(replicator, 23. novembar 2016 12:36)

Deckicu sta cemo sa nabijanjem kompleksa od 2011. god i 39 vezanih poveda kada su penzioner i dopingovani bili zdravi i mladi, zbog cega tvoj deda nije uradio to kada je igrao sa najslabijom konkurencijom u istoriji tenisa pre pojavljivanja Nadala, reci cu ti ja, zato sto nije klasa kao Novak a Nole ce uzeti 18 gs i postati najbolji svih vremena i na papiru a tebi ce tad jedino preostati da se obesis je to neces moci da podneses.

учитељица

pre 7 godina

Видим да смо се сви мало смирили од недјеље до данас... Све ове године Ноле се до крајњих граница трошио и физички и ментално, а богами је диктирао и емоције цијеле нације - ваљда је дошло вријеме и да се сви мало опустимо. Његова каријера ће ићи како ће ићи, а ми бисмо најзад могли само да га волимо, онолико колико је, сигурна сам, он волио нас све ово вријеме. Он је остварена, потпуна личност, знаће да прихвати све што буде долазило, само нек је здрав и задовољан својим животом. А ми сви мало бољи након онога што нам је дао!

Kobi na slobodi

pre 7 godina

Ej bre ljudi a kako smo mogli da zaboravimo na jednog jedinog nepobedivog Matsa Vilandera? Kakav bre Novak, Vilander je igračina hahahahah koji je to kompleksaš i paćenik. Plače mi se.

Jedva cekam novu sezonu

pre 7 godina

Sasvim iskreno sad kazem:
Od poraza od Endija nikako nisam mogao da se oraspolozim. Ovaj clanak me je potpuno otreznio. Opet sam onaj stari - optimista i to ne samo kad je sport u pitanju.

Opet ce Nole na vrh! On je za to stvoren.

Teletabis

pre 7 godina

Ma jok i nije.Bolje znaju ovi sto ga preko neta savetuju da krka cvarke,kobaje,kako da postupa sa suprugom i sl gluposti.Pitam se samo kako je postigao tolike uspehe u proteklih 10ak godina a bez pomoci strucnjaka sa nasih portala.Naravno smak sveta je ako je br.2 na svetu jer je to kao ogroman neuspeh.Milioni ljudi bi bili presretni da su br.2 u svom poslu.

Simon

pre 7 godina

Sjajno, i to nije jedino Novakovo najveće ostvarenje u istoriji tenisa, ima ih još. Sva ta najveća teniska ostvarenja ne bi bila dovoljna ni kompletna ako ne vidimo i Novakovu ljudsku stranu, karakter, osmeh i srdačne i ISKRENE čestitke protivnicima i kada dobija i kada gubi, privrženost porodici, pozitivne emocije... sve zajedno ga čini neponovljivom LEGENDOM!

bozza

pre 7 godina

nekako se previdja da je Novak u jednom trenutku imao, pored sva cetiri GSa, i zavrsni masters. To je pet najvecih turnira danasnjice u nizu. Ako cemo da pominjemo i podloge, onda su tu sve tri, uz podatak da se beton na AO, USO i finalnom mastersu razlikuju po brzini i odskoku loptice, sto zahteva dodatnu adaptaciju.

Волим Новака

pre 7 godina

На ГОАТ листи https://docs.google.com/spreadsheets/d/tiBxH5i8d26G_gqEg9bqFyQ/edit#gid=0 већ су написали да је 2016 "Andy Murray Era".
Добије јазавац пар турнира и већ је то нека ера.

f_lopez

pre 7 godina

U 2017 nikad jaci Murray, vrace se Roger da odigra bar godinu vrhunskog tenisa, Rafa se prosle godine vratio na RG ali je zapalio rucni zglob tako da ce i ove godine biti jak na sljaci-sa ciljem da osvoji RG, Delpo nikad ovako motivisan, Stan je uvjek tu kad su GS turniri, a mladi su namirisali krv .... Nole je igrac koji lako moze da se vrati na br1 jer nije problem da nakupi 70+ pobjeda u sezoni ali brinu me GS turniri - bice opasna konkurencija sledece godine ....

Bosanac

pre 7 godina

Vjerovatno znate onaj stari vic kad Suljo pita Muju 'bi li volio Brenu jednom ili mene dvaput?', a ovaj mu odgovara 'znaš šta, Brena je Brena, ali dvaput je dvaput!'


Mislim da 4 u nizu ne vrijedi više od 5 koji nisu u nizu. Nole je mlad, ima priliku da osvoji još deset!
Pozdrav iz Bosne!

Mare

pre 7 godina

Nole je najbolji svih vremena jer je uspeo da osvoji 4 u nizu u najjacoj konkurenciji ikada i da ima bolji medjusobni skor sa svim pratiocima sa kojima je igrao.

Nole legedno dosta je i ovo i dokazao si vec sve sto je moglo da se dokaze.

pope

pre 7 godina

zaboravili ste i rekord svih vremena po broju mastersa! I to je nesto sto realno dugo nece biti nadmaseno od strane nekog drugog tenisera.

Dott

pre 7 godina

Smatra se da je godisnji slem jaci od Novakovog,medjutim on jeste u nizu i prostire se na dve godine, pa valjda je teze biti dve godine najbolji nego jednu, Nole je znaci dve godine imao jak fokus, zar to nije mozda jos jace? Dobro mozda nije, ali gotovo jednako je tesko, a cinjenica jeste da je izvojevano na 3 razlicite podloge. Dobro necu vise da velicam nesto sto samo po sebi je toliko veliko da je tesko iznaci reci za plezir koji zasluzuje, bilo mi je krivo sto to nije dovoljno isticano da nahrani nasu glad napacenu naroda sa ovih prostora.
Tuzno je sto i pored toga ima nekih koji se javljaju sa pricom da je Novaka previse, ti fantomi neka na ulaze na ove vesti i resice imene bedaka u koji padam kad procitam tako sto ovde.
2015te rekao sam, uzece Nole Roland Garos i to ne jedan, vec dva i mozda cak i naredne godine to ucini.
Nole presisaj Nadala sa GS titulama pa posle kako hoces, vec si naj svih vremena.

Srdjan

pre 7 godina

S tim sto se Rafa povukao sa RG, a Federer u tom periodu nije ni igrao zbog povrede. Poslednje 2 godine su daleko od zlatne ere tenisa, ako cemo realno i objektivno. Zlatna era je bila od 2008. do 2013. eventualno 2014. U tom periodu su sva trojica bili u zenitu. Vec 2015. Novak je ostao sam, bez najjace konkurencije.
Naravno, ne zelim da umanjim Novakove uspjehe iz prosle sezone, apsolutno postujem sve sto je postigao i sto ce, nadam se, postizati, ali realno Rafa i Roger nisu na vrhuncu od 2014. i zato kazem da se te godine zlatna era "ugasila"...

dt

pre 7 godina

Ma cujte... rod Lejver bla bla...makar napisite kakav sevtenis igrao tada ... koliko je tenis bio razvijen kao sport,ko ga je igrao i da li profesionalno, koliko je igraca bilo, koliko turnira ...
(Dante, 23. novembar 2016 09:47)

Dostignuce tada i sada je potpuno isto, ne omalavazavaj uspeh Lejvera nikako, jednaki su uslovi bili tada za sve koji su igrali, kao sto su i sada jednaki za sve.. e sad sto je druga dimenzija danasnji tenis je nesto trece... Svi se mi prilagodjavamo vremenu u kojem zivimo...

R5

pre 7 godina

I kad bi sada prestao da igra, Novak će ostati zapamćen kao najbolji teniser svih vremena. Njegovi mečevi su nešto najuzbudljivije što tenis može dati. Svejedno da li igra protiv Federera, Nadala pa čak i dosadnog Mareja, kada je Novak na terenu deluje najmoćnije od svih njih i tenis postaje najuzbudljiviji sport. Oni koji kude Novaka videće koliko je tenis dosadan kada je Marej br.1

Nole samuraj

pre 7 godina

Đoković je izvanredan tenisač i izvanredan čovjek. Problem je kako zadržati motivaciju nakon što osvojiš sve i nakon što si broj jedan.

kabo verde

pre 7 godina

Ako ne veže bar dva kalendarska slema, biće to neuspeh... Njemu bi, zato što potiče iz male zemlje , ako je pravde, valjalo računati svaki slem dvostruko! E, zato je već sada najbolji, i besmisleno je diskutovati na ovu temu!

krstivoje

pre 7 godina

(replicator, 23. novembar 2016 12:36)
Splet okolnosti? Pa što plačljivko iz Bazela nije uspeo da veže četiri zaredom u tako strašnoj konkurenciji Bagdatisa, Gonzalesa, Filipusisa, Rodika, Soderlinga, Ljubičića i Ferera, oni se koliko vidim nakupiše grend slemova samo tako. Pa Marej sam ima više osvojenih grend slemova od svih njih zajedno.

anica

pre 7 godina

@Dino
Novak se odavno priblizio Federeru i u nekim stvarima ga presao, Federer nikad nije vezao 4 slema bez obzira na zaista blistavu karijeru, nema najbolju sezonu u istoriji...dominaciju kao Novak nikada nije dostigao i nivo tenisa...e sto se tice izgleda i nacina igranja, jedinstven je. Ima cetvoro dece, eto...i ja cu...Ugledacu se na Mirku.

replicator

pre 7 godina

Taj takozvani Novak slem nikada nece biti priznat niti uvazen u svetu tenisa. On nema tu tezinu bez Federera, Nadala i Del Potra. Samo splet srecnih okolnosti poput uzasno lose konkurencije mu je omogucio da ih veze. Sto ih nije vezao kad je bio u top formi dok su ova trojica igrala.

djb

pre 7 godina

Vest je šta je neko rekao pre tri godine. Vala ste ga preterali s Novakom. Za to vreme nam država, saobraćajna, komunalna policija gule kožu s leđa.

Djenka

pre 7 godina

Naklon do poda Novace. A sada dalje kroz zivot. Presao si igricu na tenisu pa te mrzi da pocinjes opet, potpuno razumem. Probaj nesto novo, na primer da budes predsednik Srbije. To je vise horor avantura simulacija nego akciono sportska ali verujem da bi i tu dostigao vrhunac. Zamislite predsednice pregovore, dolazi Novak Djokovic u Kinu da predstavlja Srbiju. A mase ga docekuju kao nekada Valtera (i jednog i drugog, ko razume razume) i sve mu daju na srebrnom posluzavniku. Srbija bi pod Novakom procvetala. A Mats Vilander nek ase kandiduje za predsednika lokalne mesne zajednice Svvjongeborg-Uutrachtunstonsumonssen seoceta (odmah iza Cekrcica kod Piska) pa neka vice iz svoje kancelarije kako je Endi bolji predsednik nezavisne Skotske nego sto je Nole predsednik Srbije. A nama lepo i pitamo se stalno "kako spavas Vilanderu Matse, imas li dovoljno spajalica da se zanimas u Svvjongeborgu".

sasa jokic

pre 7 godina

Novakov najveci "problem" je sto je svoj uspeh ostvario pobedjujici dva najvoljenija tenisera, Rodzera i Nadala. To je najveci razlog zasto je cesto bio napadan, ali i omalovazavan.
Pored toga dolazi iz Srbije, Istocne Evrope, tako da nikada nije mogao da stekne popularnost koji je zasluzio.
Marej nije klasa ove trojice, ali je miljenik britanskih medija, pa je to dodatno otezalo Noletovu poziciju.
U svakom slucaju, rezultati ce se uvek pamtiti i bice upisani i istoriju.
Jos nekoliko godina je pred Noletom, u sada slabijoj konkirenciji, tako da ce biti jos mnogo titula i rekorda.

milutin

pre 7 godina

Mnogo više vrijede Novakovi uzastopni slemovi, nego Roda Lejvera iz šezdesdtih. To je kao da poredite savremeni auto i konjsku zapregu. Zato je Nole najveći.

anica

pre 7 godina

Federer je galantan tip...zasto bi se on ponizavao i pokusavao da pobedjuje Rafu na sljaci..ako se zna da je najelegantniji i da leprsa na terenu, sto je on morao da ima pozitivan skor sa najvecim rivalom i da ga pobedi na RG kad ga jos davne 2006-7 proglasili za najveceg svih vremena. Nole je drugo, radio radio, zaradio za 'leba i uz 'leb krvnicki, kao i u zivotu, kako te sreca strefi...setimo se bekhend dijagonale i paralele, svih meceva sa Rafom, skolski primer tenisa i nadigravanja, sporta uopste su dueli Nadala i Djokovica. Kako god okrenem, Rodja mi nekako jednokratna upotreba.

srle

pre 7 godina

Nole slem je neverovatno dostignuće. Trenutno za sve ostale tenisere, vezati četiri uzastopno je naučna fantastika. Ima mladih koji pokazuju kvalitet poput Zvereva i Tima, a Kirgijos ako sredi svoje ponašanje možda uzme neki grend slem, međutim teško da će neko od njih osvojiti dvocifren broj grend slemova. Koliko je velika stvar Nole slem, govori činjenica da legende Sampras, Borg, Agasi, Lendl i Konors nisu uspeli u tome, kao ni Federer i Nadal. Jedino je ostalo Noletu da pobedi u Sinsinatiju, uzme još neki grend slem i to je to – najbolji teniser u istoriji.

gandra šajkaš

pre 7 godina

Marej je iskoristio Novakov pad i ne igranje Nadala i Rodžera....sl godine nema šta da traži i Novak se vraća gde mu je mesto. U narednim godima očekujem bar po dva slema i koji master od noleta....

ras

pre 7 godina

sledece godine novak osvaja sva 4 u istoj godini i plus sinsinati. u 2018. osvaja 2 gs i jos koji masters. 2019. osvaja jedan gs. i onda zadnja sansa za olimpijske igre. i mi svi ocekujemo da osvoji olimpijske igre kad ono on osvoji zlatni slem u pm

Srdjan

pre 7 godina

Nole,hvala ti za sve radosti svu srecu sto si nam podario pobedama i trofejima,zanemari mrznju ostalih iskompleksiranih i frustriranih koji nista u zivotu nisu postigli.Ti si ponos ove nacije!Hvala ti do neba!

Marica

pre 7 godina

Malo objektivnosti ne bi usfalilo.
Kada je Mari osvajao turnire onda je to bilo zato što je konkurencija "nikakva".
A da je Đoković ostao na prvom mjestu i na kraju ove godine onda bi ti bilo zato što je uvjerljivo najbolji.

Dejan

pre 7 godina

U Srbiji se ne prašta uspeh,ali se ne prašta ni kada je neko drugi igrač sveta,drugim rečima uvek nezadovoljni.Naravno ne mislim na sve,ali ima ih punooo,dal je zavist,ljubomora ili šta već,ne mogu zamisliti čak i naše komšije Hrvate da recimo Ćorić osvoji sve što je Nole a da ga pljuju.Tamo bi on bio božanstvo.Meni je taj naš mentalitet neshvatljiv.Da je samo 5% takvih puno je previše,jer teniser i sportista kao što je Nole koji predstavlja svoju Srbij i ističe ju kad god je moguće,ne zaslužuje nepoštovanje ni 1% srba,a nažalost ima ih čak tih 5% ako ne i više.

PFC

pre 7 godina

Bio ili ne onaj stari, meni ostaje ljudina zauvek. Kolko nam je radosti doneo, to necu nikad zaboraviti. Danas sam gledao snimak sa RG-a 2015, ponovo sam se najezio i suze potekle kad mu je ceo stadion aplaudirao pola sata. Pa posle tog neuspeha napravio istorijski rezultat.
Hvala mu i ostace najveci kako god igrao il ne igrao. Samo srbi /ne svi, naravno/ mogu da ga mrze vise od onog svedjanina.

Stevan

pre 7 godina

Nisu potrebna nikakva objašnjenja u vezi sa Đokovićem.Novakje genijalac,veliki sportista i čovek.Uneo je veliku radost u mnoga srca.

nikola

pre 7 godina

Jedva sam preboleo gubitak Noletovog finala za koje svi znamo zasto se tako zavrsilo (namesteno)!
Ali nekako kapiram da bi to bilo kao kad bi Britanci dosli u Srbiju i poceli da prave najbolju sarmu...
Znate li kad bi im to dozvolili?

Ronaldinho

pre 7 godina

Mislim da bi Rod Lejver trebo da se javi i da sam kaze da tenis iz njegovog vremena i ovaj danas su bukvalno dva razlicita sporta. Nema smisla da se pominje on non stop, a igralo se drvenim reketima na jednoj podlozi.

Peter Smith

pre 7 godina

Srdjane, ko god se povukao i kada, nema veze. Svi su se povlacili i povlacit ce se pre ili kasnije, ali niko do sada nije osvojio sva cetiri Gran slama i zavrsni masters u isto vreme.

Tenis

pre 7 godina

Ljudi, da li smo svjesni koliku ljudsku i sportsku velicinu istorijskih razmjera imamo? Ovo jw najveca era u tenisu ikada. Ovi momci pisu istoriju iz dana u dan, a predvodnik im je Novak. Potpuno sam sigurna da ce na kraju karijere pored Novaka Djokovica stojati skoro 20GS turnira, 50 Mastersa i bar u zavrsnog mastersa, mozda cak i zlato iz Pekinga. Svakako zasluzuje da bude GOAT, jer njegova dostignuca su nevjerovatna. Uzivajmo, gledajmo, divimo se legendi koja pise istoriju tenisa. Ovaj poraz ce mu dobro doci, jer ce ae zainatiti ponovo i pronaci motivaciju. Da nije izgubio Roland Garos prosle god, ove god mozda ne bi imao zlatni slem. Tako da, sve je ovo sa razlogom. Jos Nole nije rekao sve sto ima i zna. Budimo strpljivi. Idemooooo

Sporting

pre 7 godina

Novak je najbolji teniser ikada, gledam sad hajlajtse sa Federerom i Nadalom od 2010. pa do sad, kako ih je gazio Novak to nije realno.

objava

pre 7 godina

Po meni najveci ikad-Borg. Osvajati uzastopno i back to back Wimbledon I Roland garos u to vreme nezamislivo I to sve do 26. a danas se idalje govori mlade nade nisikori I raonic e.

Saša

pre 7 godina

Istina je da je Nole broj 1 svih vremena, kao što je i istina da za tu tvrdnju ne postoji ni jedan jedini argument! Ali svako ima pravo to napisat, tastatura sve trpi!

?

pre 7 godina

Aha. Budite realni. Ostvario je to u najgoroj konkurenciji u istoriji tenisa. Federer povredjeni starac, Nadal gotov odavno zbog povreda, ko ostaje? Pa i Sampras, Agasi, Borg, Vilander, Federer, Nadal, Beker, Mekinro itd. bi osvojili sva 4 u svojim najboljim danima da su imali ovako losu konkurenciju. Pa Marej je najbolji igrac sveta, Raonic treci, dovoljno govori o konkurenciji.

Romario

pre 7 godina

Dajte malo o Endiju neku biografiju ili neki članak kroz šta je prošao momak i njegovi roditelji kako bi došao do vrha on je sad br 1 da obogatimo teniski sadržaj

nadnicar

pre 7 godina

Koliko je smesna prica o zlatnoj eri tenisa u situaciji kada se preko 10 godina ne moze sakupiti 8 kvalitetnih tenisera za zavrsni turnir u Londonu,u eri Novaka Djokovica konkurencija mu je bukvalno 3 coveka i dvojica koji povremeno bljesnu,ovaj zadnji turnir je demistifikovao tu pricu cinjenicom da ovakav poluraspadnuti Novak ko od sale dobija Nisikorija koji se godinama vrti oko top 5.Zanimljivo je da se vaterpolistima cesto uspeh umanjuje pricom o slaboj konkurenciji,a Novakova konkurencija se smatra najjacom ikad iako je slabija nego kod vaterpolista.Nisam sitnicar,ali primetan je nedostatak zdravog razuma kada je sve u vezi Novaka u pitanju,preuvelicavanje njegovih osobina do granica supermena,nekako sve vezano za njega mora biti savrseno,nadljudski,zato i ovo histerisanje fanova na hejtere,a od 130 komentara sve hvalospevi.Bolesno.

lex

pre 7 godina

Novak do RG, brani tacno 3500 poena vise!!! A Miami i IW, 2000 naprema 90!!! Tako da pre kraja godine nema sanse da Novak dodje na prvo mesto!

fantom

pre 7 godina

@Sale
Da nije bilo Nadala, e Novak bi imao minimum 5 RG u svojim rukama. Ne treba tako razmišljati, šta bi bilo, kad bi bilo. Šteta jedino za Sinsinati, toliko glup turnir a Novaku samo to fali u kolekciji, ej Čilić je pobedio tamo, pa da li je moguće.

Jašta

pre 7 godina

Ali zato mu u padu niko nije ravan. Jedini u istoriji je uspeo da posle onakvog uspona napravi ovakav pad - i pogubi apsolutno sve poene od prošle godibe. Pad nije završen ali je rekord za sada bar postavljen.

I nemojte Marija da stavljate na vrh, ne budimo smešni.

MM

pre 7 godina

Ovo je stvarno neverovatan poduhvat, jedinstven u tenisu. Ono 1960ih verovatno ne moze da se meri sa ovim uspehom (pogotovo sto je Nole to uradio na tri razlicite podloge).

Ali treba priznati da je Federer u nekoliko navrata gubio finale RG od tada neprikoslovenog Nadala. Da je igrao u drugoj eri imao bi i on dva kalendarska slema. Odnosno, da je Rafa ove godine bio u top formi, verovatno ne bi bilo Nole slema.

Milan

pre 7 godina

Kralj je sto god napravi u zivotu jos , jednostavno je legenda ? a ako napravi jos nesto plus onda je to samo bonus za nas i njega ! Volim njegovu igru , uzivam , Nole je legenda , Srpska ikona u najtezijim vremenima Kralj . Pozrav od Srbina u Londonu koji je gledao njegov mec , naravno navijao za njega i kao sto Vilander kaze gubitnik ! Ja nemislim tako , a vreme ce dokazati to , pozdrav Milan London

Revolt

pre 7 godina

Cuj ovog stipana, nijedan argument, Boze ti sacuvaj i sakloni. Vise ih ima nego sto ih nema, a mnogo je parametara koji bi mogli da daju konacnu rec. Inace, OI u Pekingu su vec bile '08, sledi Tokio:-D

Zveronja

pre 7 godina

Djokovic i Serena slam su neuporedivo laksi nego kalendarski! Zasto? Evo zasto: Da bi dobio kalendarski moras prvo da osvojis AU. Ako to ne osvojis, cela godina je propala, i ako hoces kalendarski, moras da pocnes ponovo sledece godine. A za Novak slem ne cekas, odmah otpocinjes novu poteru sa Parizom. Ako ne dobijes Pariz, onda odmah zapocunjes ponovo od Wimbledona itd. Svaki GS je novi pocetak za Novak/Serena slem.

Danac

pre 7 godina

Samo da se vrati svome, ne ide ta meditacija, bar ne u sportu na Tom nivou. Mora se imati zelja i malo inat, za zapusi usta britancima i Vilanderu. Ziv bio sampione!!!!

Mikson82

pre 7 godina

Novak je vuk, a još je i gladan, pomalo ranjiv trenutno ali ga jedva čekam videm sledeće sezone. Novak ima dva puta jer mu je jednostavno karakter takav ( to se videlo još u mladjim danima kada je igrao destruktivno ili predavao kada mu nije išlo) a to su :
1. Da kida i odvaljuje kao do sada
2. Da zapadne u apatiju i bude samodestruktivan, nevoljan i da ga je teško gledati poput ovih poslednjih meseci.


Da se razumemo, nije mi ga bilo teško gledati zbog poraza, već zbog načina na koji su ti porazi došli, zbog manjka žara, borbe, otpora u tim trenucima slabosti.

Mislim da će Novak sl. godine biti JAK, STABILAN, USRESREDJEN, GOAT .... i da ukoliko tako krene, eto njega 2018 u poziciji najboljeg ikada tenisera. ŽELIM samo prodoran pogled, oštro kretanje, plan u igri, odlučnost u udarcima a za ostalo se ne brinem..... (ko je gledao meč Djoković - Nišikori i Djoković- Marej zna tačno o čemu pišem)

Laki

pre 7 godina

Kalendarski slem je veće ostvarenje u tenisu od četiri vezane pobede na grand slam turnirima u dve kalendarske godine.
Zašto ?
Zato što je kalendarska godina a ne nešto drugo u svetu tenisa vremenski period koji predstavlja osnovicu u kojoj se sumiraju rezultati tenisera.
Zna se da je Australian Open prvi a US Open poslednji grand slam u kalendarskoj godini a ne obrnuto,zna se da teniseri tempiraju svoju formu prema određenim podlogama u određeno doba godine,zna se da postoje i smenjuju se sezone sa svojim turnirima na tvrdoj podlozi,šljaci,travi Zna se da postoji završni turnir svake kalendarske godine (trenutno u Londonu) na kome učestvuje samo 8 najboljih tenisera.Ističe se ko završava kalendarsku godinu na prvom,drugom,trećem mestu.
Znači,kalendarska godina je osnova.

Da ne bude zabune,Novakov sam navijač,ali to nije razlog da se nešto pogrešno predstavlja.Njegova četiri uzastopno osvojena grand slam turnira su svakako izuzetan uspeh koji će malí broj tenisera uspeti da ponovi.

@@@

pre 7 godina

Uspeo je da dodje do tog dostignuca u konkurenciji starog i povredjenog Rodzera Federera, povredjenog Nadala i Mareja. Na RG je dosao do titule a da je tek u finalu igrao sa nekim iz top 10. Nista narocito. Jos kada se uzme u obzir da nije osvojio sva 4 u jednoj godini.

Sajka

pre 7 godina

Borg: "Poslednji koji je to uspeo je Rod Lejver. Ali, pogledajte samo konkurenciju danas, neverovatna je."

Pa konkurencija danas jeste neverovatna. Imas dva odlicna igraca, par solidnih koji bljesnu samo jednom godisnje, masu matorih i povredjenih koji se jos muvaju u top 20 jer nema niko bolji da ih smeni. Pa jedan Ivo Karlovic je u top 20 sa svojih 40 godina, mislim sta vise reci o konkurenciji.

Koza

pre 7 godina

Molim vaa da odmorimo malo od tenisa. pisali ste o ovome pre 6 meseci i opet pisete. Jeste, Nolo je medju velikanima belog sporta ali molim vas pustite nas sada da uzivamo u ovoj tisini.

mrmlj

pre 7 godina

konkurencija od pre 3 godine i konkurencija sada nisu ni priblizno iste.
nadal je zavrsio godinu kao prvi uz osvojen rg i us open, a ove godine ga nigde nema.
marej je zavrsio kao cetvrti, uz osvojen vimbldon. uz vavrinku (2013. zavrsio kao 8. na svetu), jedino on bolje igra ove godine nego tad.
federer je zavrsio kao sesti a del potro peti, ove godine su vise bili povredjeni nego na terenu.
ferer je bio treci, a godine su ga odavno sustigle.
ostatak top 10 cine berdih, gaske i conga koji definitivno nisu znacajno bolji danas nego tada, ako su uopste i bolji.

tzv. "novak slem" je svakako neverovatno dostignuce, ali 2016. godinu niko nece spominjati kao "zlatnu eru tenisa" vec kao jednu od sezona nakon raspada "velike trojke".

milwood

pre 7 godina

Vece je dostignuce Rafe iz 2010. Tada je Rafa za manje od 4 meseca osvojio RG, WIMB i USO (sljaka, trava, hard), to niko pre, a niko ni posle nece osvojiti.

Milos

pre 7 godina

Novak je najbolji sportista iz ove zemlje. Put kojim ce ici on odredjuje, nije to lako. Zelim mu svaku srecu i zdravlje, a spustanje sa najviseg ritma (5 godina) na normalan ritam je veoma zahtevno. Nole samo napred!

replicator

pre 7 godina

Taj takozvani Novak slem nikada nece biti priznat niti uvazen u svetu tenisa. On nema tu tezinu bez Federera, Nadala i Del Potra. Samo splet srecnih okolnosti poput uzasno lose konkurencije mu je omogucio da ih veze. Sto ih nije vezao kad je bio u top formi dok su ova trojica igrala.

?

pre 7 godina

Aha. Budite realni. Ostvario je to u najgoroj konkurenciji u istoriji tenisa. Federer povredjeni starac, Nadal gotov odavno zbog povreda, ko ostaje? Pa i Sampras, Agasi, Borg, Vilander, Federer, Nadal, Beker, Mekinro itd. bi osvojili sva 4 u svojim najboljim danima da su imali ovako losu konkurenciju. Pa Marej je najbolji igrac sveta, Raonic treci, dovoljno govori o konkurenciji.

Srdjan

pre 7 godina

S tim sto se Rafa povukao sa RG, a Federer u tom periodu nije ni igrao zbog povrede. Poslednje 2 godine su daleko od zlatne ere tenisa, ako cemo realno i objektivno. Zlatna era je bila od 2008. do 2013. eventualno 2014. U tom periodu su sva trojica bili u zenitu. Vec 2015. Novak je ostao sam, bez najjace konkurencije.
Naravno, ne zelim da umanjim Novakove uspjehe iz prosle sezone, apsolutno postujem sve sto je postigao i sto ce, nadam se, postizati, ali realno Rafa i Roger nisu na vrhuncu od 2014. i zato kazem da se te godine zlatna era "ugasila"...

nadnicar

pre 7 godina

Koliko je smesna prica o zlatnoj eri tenisa u situaciji kada se preko 10 godina ne moze sakupiti 8 kvalitetnih tenisera za zavrsni turnir u Londonu,u eri Novaka Djokovica konkurencija mu je bukvalno 3 coveka i dvojica koji povremeno bljesnu,ovaj zadnji turnir je demistifikovao tu pricu cinjenicom da ovakav poluraspadnuti Novak ko od sale dobija Nisikorija koji se godinama vrti oko top 5.Zanimljivo je da se vaterpolistima cesto uspeh umanjuje pricom o slaboj konkurenciji,a Novakova konkurencija se smatra najjacom ikad iako je slabija nego kod vaterpolista.Nisam sitnicar,ali primetan je nedostatak zdravog razuma kada je sve u vezi Novaka u pitanju,preuvelicavanje njegovih osobina do granica supermena,nekako sve vezano za njega mora biti savrseno,nadljudski,zato i ovo histerisanje fanova na hejtere,a od 130 komentara sve hvalospevi.Bolesno.

@@@

pre 7 godina

Uspeo je da dodje do tog dostignuca u konkurenciji starog i povredjenog Rodzera Federera, povredjenog Nadala i Mareja. Na RG je dosao do titule a da je tek u finalu igrao sa nekim iz top 10. Nista narocito. Jos kada se uzme u obzir da nije osvojio sva 4 u jednoj godini.

Sajka

pre 7 godina

Borg: "Poslednji koji je to uspeo je Rod Lejver. Ali, pogledajte samo konkurenciju danas, neverovatna je."

Pa konkurencija danas jeste neverovatna. Imas dva odlicna igraca, par solidnih koji bljesnu samo jednom godisnje, masu matorih i povredjenih koji se jos muvaju u top 20 jer nema niko bolji da ih smeni. Pa jedan Ivo Karlovic je u top 20 sa svojih 40 godina, mislim sta vise reci o konkurenciji.

djb

pre 7 godina

Vest je šta je neko rekao pre tri godine. Vala ste ga preterali s Novakom. Za to vreme nam država, saobraćajna, komunalna policija gule kožu s leđa.

MM

pre 7 godina

Ovo je stvarno neverovatan poduhvat, jedinstven u tenisu. Ono 1960ih verovatno ne moze da se meri sa ovim uspehom (pogotovo sto je Nole to uradio na tri razlicite podloge).

Ali treba priznati da je Federer u nekoliko navrata gubio finale RG od tada neprikoslovenog Nadala. Da je igrao u drugoj eri imao bi i on dva kalendarska slema. Odnosno, da je Rafa ove godine bio u top formi, verovatno ne bi bilo Nole slema.

Marica

pre 7 godina

Malo objektivnosti ne bi usfalilo.
Kada je Mari osvajao turnire onda je to bilo zato što je konkurencija "nikakva".
A da je Đoković ostao na prvom mjestu i na kraju ove godine onda bi ti bilo zato što je uvjerljivo najbolji.

Saša

pre 7 godina

Istina je da je Nole broj 1 svih vremena, kao što je i istina da za tu tvrdnju ne postoji ni jedan jedini argument! Ali svako ima pravo to napisat, tastatura sve trpi!

Zveronja

pre 7 godina

Djokovic i Serena slam su neuporedivo laksi nego kalendarski! Zasto? Evo zasto: Da bi dobio kalendarski moras prvo da osvojis AU. Ako to ne osvojis, cela godina je propala, i ako hoces kalendarski, moras da pocnes ponovo sledece godine. A za Novak slem ne cekas, odmah otpocinjes novu poteru sa Parizom. Ako ne dobijes Pariz, onda odmah zapocunjes ponovo od Wimbledona itd. Svaki GS je novi pocetak za Novak/Serena slem.

milwood

pre 7 godina

Vece je dostignuce Rafe iz 2010. Tada je Rafa za manje od 4 meseca osvojio RG, WIMB i USO (sljaka, trava, hard), to niko pre, a niko ni posle nece osvojiti.

Laki

pre 7 godina

Kalendarski slem je veće ostvarenje u tenisu od četiri vezane pobede na grand slam turnirima u dve kalendarske godine.
Zašto ?
Zato što je kalendarska godina a ne nešto drugo u svetu tenisa vremenski period koji predstavlja osnovicu u kojoj se sumiraju rezultati tenisera.
Zna se da je Australian Open prvi a US Open poslednji grand slam u kalendarskoj godini a ne obrnuto,zna se da teniseri tempiraju svoju formu prema određenim podlogama u određeno doba godine,zna se da postoje i smenjuju se sezone sa svojim turnirima na tvrdoj podlozi,šljaci,travi Zna se da postoji završni turnir svake kalendarske godine (trenutno u Londonu) na kome učestvuje samo 8 najboljih tenisera.Ističe se ko završava kalendarsku godinu na prvom,drugom,trećem mestu.
Znači,kalendarska godina je osnova.

Da ne bude zabune,Novakov sam navijač,ali to nije razlog da se nešto pogrešno predstavlja.Njegova četiri uzastopno osvojena grand slam turnira su svakako izuzetan uspeh koji će malí broj tenisera uspeti da ponovi.

Romario

pre 7 godina

Dajte malo o Endiju neku biografiju ili neki članak kroz šta je prošao momak i njegovi roditelji kako bi došao do vrha on je sad br 1 da obogatimo teniski sadržaj

Piksi

pre 7 godina

Novak 29god do 35 samo po jedan GS da uzima postace najveci ikada ali samo po jedan, a do 35. god lagano moze da igra sa onakvom konstitucijom i nacinom na koji bira turnire, a u igri su jos 24 slema do tada, da li neko stvarno misli da Novak nece imati bar 20GS za 5-6 god ako naravno zeli da igra...

Djenka

pre 7 godina

Naklon do poda Novace. A sada dalje kroz zivot. Presao si igricu na tenisu pa te mrzi da pocinjes opet, potpuno razumem. Probaj nesto novo, na primer da budes predsednik Srbije. To je vise horor avantura simulacija nego akciono sportska ali verujem da bi i tu dostigao vrhunac. Zamislite predsednice pregovore, dolazi Novak Djokovic u Kinu da predstavlja Srbiju. A mase ga docekuju kao nekada Valtera (i jednog i drugog, ko razume razume) i sve mu daju na srebrnom posluzavniku. Srbija bi pod Novakom procvetala. A Mats Vilander nek ase kandiduje za predsednika lokalne mesne zajednice Svvjongeborg-Uutrachtunstonsumonssen seoceta (odmah iza Cekrcica kod Piska) pa neka vice iz svoje kancelarije kako je Endi bolji predsednik nezavisne Skotske nego sto je Nole predsednik Srbije. A nama lepo i pitamo se stalno "kako spavas Vilanderu Matse, imas li dovoljno spajalica da se zanimas u Svvjongeborgu".

love

pre 7 godina

Iskreno i svi mi koji toliko navijamo za Novaka, a ni on sam nismo ni svesni sta je uradio. Videcemo za nekih 10-15 godina, a deca nasa nece verovati da je to bas tako bilo...i pitace se pa kakav se tada tenis igrao... A Endiju svaka cast, verovatno jeste prvi zahvaljujuci Novakovom padu i apatiji, ali toliku volju i trud je ulozio da prosto ne bi bilo fer da nije prvi. Ruzan tenis igra, ali istrajan i muski. Svaka cast, ipak morate priznati da postoji velika cetvorka, a ne samo trojka.

бт

pre 7 godina

Шта вреди кад би се томе радовало само пар стотина Срба, како рече матс (правописна грешка с разлогом).

Dante

pre 7 godina

Ma cujte... rod Lejver bla bla...makar napisite kakav sevtenis igrao tada ... koliko je tenis bio razvijen kao sport,ko ga je igrao i da li profesionalno, koliko je igraca bilo, koliko turnira ...

Koza

pre 7 godina

Molim vaa da odmorimo malo od tenisa. pisali ste o ovome pre 6 meseci i opet pisete. Jeste, Nolo je medju velikanima belog sporta ali molim vas pustite nas sada da uzivamo u ovoj tisini.

Stefan

pre 7 godina

(replicator, 23. novembar 2016 12:36)

Deckicu sta cemo sa nabijanjem kompleksa od 2011. god i 39 vezanih poveda kada su penzioner i dopingovani bili zdravi i mladi, zbog cega tvoj deda nije uradio to kada je igrao sa najslabijom konkurencijom u istoriji tenisa pre pojavljivanja Nadala, reci cu ti ja, zato sto nije klasa kao Novak a Nole ce uzeti 18 gs i postati najbolji svih vremena i na papiru a tebi ce tad jedino preostati da se obesis je to neces moci da podneses.

R5

pre 7 godina

I kad bi sada prestao da igra, Novak će ostati zapamćen kao najbolji teniser svih vremena. Njegovi mečevi su nešto najuzbudljivije što tenis može dati. Svejedno da li igra protiv Federera, Nadala pa čak i dosadnog Mareja, kada je Novak na terenu deluje najmoćnije od svih njih i tenis postaje najuzbudljiviji sport. Oni koji kude Novaka videće koliko je tenis dosadan kada je Marej br.1

nikola

pre 7 godina

Jedva sam preboleo gubitak Noletovog finala za koje svi znamo zasto se tako zavrsilo (namesteno)!
Ali nekako kapiram da bi to bilo kao kad bi Britanci dosli u Srbiju i poceli da prave najbolju sarmu...
Znate li kad bi im to dozvolili?

Samo Grand slam

pre 7 godina

Sad lepo da se sabere u pauzi, i uopste ne mora da juri sitne turnire i masterse ( gde je vec rekorder) i da se koncentrise samo na GS. Ne treba ni prvi da bude, samo da u narednih par godina da sve od sebe da osvoji nekoliko slemova i da i zvanicno bude najbolji u istoriji .

Joc@

pre 7 godina

Јест фест. Ноле је и данас толико тениски доминантан да лако може победити на сваком такмичењу на ком се појави. Нема достојног ривала, па чак ни Енди није тај. Ендију честитање за огроман рад и труд, и јесте ОК да буде први. Морамо схватити да и светски тенис, као и сва битна светска догађања, имају своју логику кретања, из разноразних многобројних, компликованих и испреплетених разлога, тако да се и Ноле у ту логику мора уденути. Ноле има велику мисију у светским оквирима, која није само тениска. Он то одлично разуме, и кооперативан је, и још само ми навијачи да то правилно разумемо, и да уживамо у тенису, најлепшем спорту.

Milutin

pre 7 godina

Novak je za mene broj jedan teniser svih vremena. Nije nikakvo bahaćenje ili lupanje onako, nego na stranu sada njegovu komunikativnost, iskrenost, fer plej i ostalo što jednog sportistu i dobrog čoveka čini kompletnim - ako pogledamo i broj osvojenih mastersa i GS, to je tako. Kao da na mastersima ne igraju isti ljudi kao i na grand slams?! Igraju, i svi hoće da pobede svakako. Prema tome... svaka čast Novače, najbolji si legendo i idemo dalje.

objava

pre 7 godina

Po meni najveci ikad-Borg. Osvajati uzastopno i back to back Wimbledon I Roland garos u to vreme nezamislivo I to sve do 26. a danas se idalje govori mlade nade nisikori I raonic e.

AnaB

pre 7 godina

Odlican je Djokovic. Sve sto je postigao je i zasluzio. Toliko treniranja i odricanja od ranog detinjstva. Uvek se setim onog snimka malenig Novaka, gde kaze da je prvo naucio da igra tenis, a tek onda da cita i pise. Nije to sve bilo ni malo lako ni za njega, niti za njegovu porodicu. U njegovoj igri se primecuje pad, ali cak i da se dogodi neka katastrofa i ispadne iz prvih 10 najboljih igraca, vec je dovoljno postigao i moze mirno da spava. Svaka cast. Tesko da ce ova mala zemljica skoro imati nekog slicnog talenta i uspeha. Sve najbolje mu zelim.

Milutin

pre 7 godina

Novak slem je etabliran - moćno! Od ove godine pa na dalje, veoma ozbiljan domaći za sve koji se bave ili se budu bavili tenisom. Svaka čast majstore!!!

Peraklosar

pre 7 godina

Mislim da je bolje sto je dobio finale RG.Kada bi birao izabrao bi taj mec a ne ovaj poslednji.5titule ima a zavrsnog mastersa a Marej1.

anica

pre 7 godina

Federer je galantan tip...zasto bi se on ponizavao i pokusavao da pobedjuje Rafu na sljaci..ako se zna da je najelegantniji i da leprsa na terenu, sto je on morao da ima pozitivan skor sa najvecim rivalom i da ga pobedi na RG kad ga jos davne 2006-7 proglasili za najveceg svih vremena. Nole je drugo, radio radio, zaradio za 'leba i uz 'leb krvnicki, kao i u zivotu, kako te sreca strefi...setimo se bekhend dijagonale i paralele, svih meceva sa Rafom, skolski primer tenisa i nadigravanja, sporta uopste su dueli Nadala i Djokovica. Kako god okrenem, Rodja mi nekako jednokratna upotreba.

Kobi na slobodi

pre 7 godina

Ej bre ljudi a kako smo mogli da zaboravimo na jednog jedinog nepobedivog Matsa Vilandera? Kakav bre Novak, Vilander je igračina hahahahah koji je to kompleksaš i paćenik. Plače mi se.

tex willer

pre 7 godina

Svaka čast Borgu i drugim teniskim legendama koje su izrazile divljenje za Novakova dostignuća, ali činjenica je da našeg asa na Zapadu ne vole i da će nastaviti da omalovažavaju njegove uspehe dokle god bude igrao tenis. Jedan (manji) deo tog sindroma ide na konto užasavajuće antisrpske propagande koja, iako je menjala formu i intenzitet, neprekidno traje od 1991. godine. Nažalost, u svesti zapadnog čoveka stvoren je veoma negativan arhetip o Srbiji i Srbima, i to zasigurno neće nestati još dugo vremena. Međutim, često se zaboravlja da ispod toga leži još dublji, pogubniji i neuporedivo stariji arhetip, a to je svojevrstan rasizam prema ljudima, kulturi i tradiciji Istoka Evrope. Novak je žrtva duplog animoziteta, ali ako na njegovom mestu zamislite tenisera iz Rumunije, Moldavije, Bugarske, Ukrajine, Slovačke ili Poljske (a tek Rusije !) ništa taj nesrećnik ne bi prošao bolje od Novaka. S druge strane, bojim se da su ljudi ovde u Srbiji počeli da Novakove neverovatne uspehe uzimaju zdravo za gotovo (kao da se to podrazumeva !), ne shvatajući koliki je to presedan za svaku malu i siromašnu zemlju, a naročito našu. Osim toga, primetno je da je sve više omalovažavajućih komentara u kojima je valjda izbila na videlo sva ona užasna srpska patologija o kojoj je još Cvijić pisao - plod dijabolične i besmislene rajinske pakosti, malicioznosti, zavisti, mržnje, kompleksa inferiornosti i frustracije svojim jadnim životom. A tog istog Novaka će jednog dana od blata praviti !

Sporting

pre 7 godina

Novak je najbolji teniser ikada, gledam sad hajlajtse sa Federerom i Nadalom od 2010. pa do sad, kako ih je gazio Novak to nije realno.

Jedva cekam novu sezonu

pre 7 godina

Sasvim iskreno sad kazem:
Od poraza od Endija nikako nisam mogao da se oraspolozim. Ovaj clanak me je potpuno otreznio. Opet sam onaj stari - optimista i to ne samo kad je sport u pitanju.

Opet ce Nole na vrh! On je za to stvoren.

Dott

pre 7 godina

Smatra se da je godisnji slem jaci od Novakovog,medjutim on jeste u nizu i prostire se na dve godine, pa valjda je teze biti dve godine najbolji nego jednu, Nole je znaci dve godine imao jak fokus, zar to nije mozda jos jace? Dobro mozda nije, ali gotovo jednako je tesko, a cinjenica jeste da je izvojevano na 3 razlicite podloge. Dobro necu vise da velicam nesto sto samo po sebi je toliko veliko da je tesko iznaci reci za plezir koji zasluzuje, bilo mi je krivo sto to nije dovoljno isticano da nahrani nasu glad napacenu naroda sa ovih prostora.
Tuzno je sto i pored toga ima nekih koji se javljaju sa pricom da je Novaka previse, ti fantomi neka na ulaze na ove vesti i resice imene bedaka u koji padam kad procitam tako sto ovde.
2015te rekao sam, uzece Nole Roland Garos i to ne jedan, vec dva i mozda cak i naredne godine to ucini.
Nole presisaj Nadala sa GS titulama pa posle kako hoces, vec si naj svih vremena.

gdejan

pre 7 godina

Pa Novaku se čini da taj neverovatni uspeh svet nije ispratio kako treba, pošto eto nije uspeo to u jednoj godini, pa je onda malo ubacio u niži stepen hvata zalet za 2017. i 5 GS u nizu, od kojih 4 u istoj godini, pošto je samo tako onda taj niz ispravan. To će verovatno onda bolje ispratiti.

Tenis

pre 7 godina

Ljudi, da li smo svjesni koliku ljudsku i sportsku velicinu istorijskih razmjera imamo? Ovo jw najveca era u tenisu ikada. Ovi momci pisu istoriju iz dana u dan, a predvodnik im je Novak. Potpuno sam sigurna da ce na kraju karijere pored Novaka Djokovica stojati skoro 20GS turnira, 50 Mastersa i bar u zavrsnog mastersa, mozda cak i zlato iz Pekinga. Svakako zasluzuje da bude GOAT, jer njegova dostignuca su nevjerovatna. Uzivajmo, gledajmo, divimo se legendi koja pise istoriju tenisa. Ovaj poraz ce mu dobro doci, jer ce ae zainatiti ponovo i pronaci motivaciju. Da nije izgubio Roland Garos prosle god, ove god mozda ne bi imao zlatni slem. Tako da, sve je ovo sa razlogom. Jos Nole nije rekao sve sto ima i zna. Budimo strpljivi. Idemooooo

Dejan

pre 7 godina

Uz četiri Grand slema, Novak je istovremeno držao i Završni master u Londonu. Kada se saberu svi osvojeni ATP poeni u zadnjih 10 godina, Novak je daleko ispred svih.

mrmlj

pre 7 godina

konkurencija od pre 3 godine i konkurencija sada nisu ni priblizno iste.
nadal je zavrsio godinu kao prvi uz osvojen rg i us open, a ove godine ga nigde nema.
marej je zavrsio kao cetvrti, uz osvojen vimbldon. uz vavrinku (2013. zavrsio kao 8. na svetu), jedino on bolje igra ove godine nego tad.
federer je zavrsio kao sesti a del potro peti, ove godine su vise bili povredjeni nego na terenu.
ferer je bio treci, a godine su ga odavno sustigle.
ostatak top 10 cine berdih, gaske i conga koji definitivno nisu znacajno bolji danas nego tada, ako su uopste i bolji.

tzv. "novak slem" je svakako neverovatno dostignuce, ali 2016. godinu niko nece spominjati kao "zlatnu eru tenisa" vec kao jednu od sezona nakon raspada "velike trojke".

ras

pre 7 godina

sledece godine novak osvaja sva 4 u istoj godini i plus sinsinati. u 2018. osvaja 2 gs i jos koji masters. 2019. osvaja jedan gs. i onda zadnja sansa za olimpijske igre. i mi svi ocekujemo da osvoji olimpijske igre kad ono on osvoji zlatni slem u pm

gandra šajkaš

pre 7 godina

Marej je iskoristio Novakov pad i ne igranje Nadala i Rodžera....sl godine nema šta da traži i Novak se vraća gde mu je mesto. U narednim godima očekujem bar po dva slema i koji master od noleta....

Predo

pre 7 godina

Stvarno je apsurdno posmatrati ovu sezonu kao razočaravajuću, a imam dojam da je tako doživljavaju ne samo navijači, nego i sam Novak. Za NOvaka je to dobro, trgnuće ga iz letargije, ali da je samo osvojio 2 Slema, to bi bilo sjajno. Apsurd će biti i kada ATP proglasi Andija za igrača godine u godini kada je Novak ostvario najviše moguće posle kalendarskog Slema. Međutim, pritupi Vilander nam je otkrio ono u što mnogi od nas nisu hteli verovati, iako smo sumnjali. Bio je to "udruženi poduhvat" i medija i moćnika da smaknu Novaka. Srećom, nisu ga smakli fizički, samo psihički. Strašno je kakav je strah izazvala mogućnost da NOvak postane najbolji svih vremena. Nažalost, nije paranoja. Tenis je novac, a taj novac dolazi ponajviše iz Amerike, V. Britanije, Francuske, pa i Švajcarske, u zadnje vreme iz Kine, ali ništa iz Srbije. Možete biti 100 puta najbolji, ali ako ste sirotinja, ne daju vam da uđete na bogataški party. Ali, vi se progurate na mala vrata, oni vas izbace i vi se opet vratite i dokažete da ste bolji od njih.

Dare

pre 7 godina

Ali ko još navija za Novaka? Samo šačica Srba... Mari ce uvek biti broj 1 by Vilander
Kakva poremećena ličnost! Lepo je rekao Beker, u eri Federera, Nadala i Novaka, Mari je uvek bio četvrti. Dakle samo zato što je iz Britanije je uvrštavan u veliku četvorku, inace velika četvorka nikad nije ni postojala već top3 igraca.

Mare

pre 7 godina

Nole je najbolji svih vremena jer je uspeo da osvoji 4 u nizu u najjacoj konkurenciji ikada i da ima bolji medjusobni skor sa svim pratiocima sa kojima je igrao.

Nole legedno dosta je i ovo i dokazao si vec sve sto je moglo da se dokaze.

lex

pre 7 godina

Novak do RG, brani tacno 3500 poena vise!!! A Miami i IW, 2000 naprema 90!!! Tako da pre kraja godine nema sanse da Novak dodje na prvo mesto!

Bosanac

pre 7 godina

Vjerovatno znate onaj stari vic kad Suljo pita Muju 'bi li volio Brenu jednom ili mene dvaput?', a ovaj mu odgovara 'znaš šta, Brena je Brena, ali dvaput je dvaput!'


Mislim da 4 u nizu ne vrijedi više od 5 koji nisu u nizu. Nole je mlad, ima priliku da osvoji još deset!
Pozdrav iz Bosne!

Novosadjanin.

pre 7 godina

Uporedjivati Lejvera i Novaka i njihova dostignuca je slicno kao uporedjivati recimo titulu Urugvaja iz 1930. i titulu Nemacke iz 2014. u fudbalu. Gluposti...

milutin

pre 7 godina

Mnogo više vrijede Novakovi uzastopni slemovi, nego Roda Lejvera iz šezdesdtih. To je kao da poredite savremeni auto i konjsku zapregu. Zato je Nole najveći.

krstivoje

pre 7 godina

(replicator, 23. novembar 2016 12:36)
Splet okolnosti? Pa što plačljivko iz Bazela nije uspeo da veže četiri zaredom u tako strašnoj konkurenciji Bagdatisa, Gonzalesa, Filipusisa, Rodika, Soderlinga, Ljubičića i Ferera, oni se koliko vidim nakupiše grend slemova samo tako. Pa Marej sam ima više osvojenih grend slemova od svih njih zajedno.

Анализа

pre 7 godina

Тако се пише и преноси из света, само позитивно!!! Немају свест, па спавају мирно

Tenis

pre 7 godina

Ovaj snimak je prava slika tenisa danasnjice. Prava slika teniskog vladara danasnjice. Normalno je da ima mali pad u igri, vratice se brzo. Ne sumnjam u to. Zasto Marej nije imao ovakav aplauz posle makar jednog poraza u finalu Australijan opena, a bilo ih je 5? Nole je dokazao da se posle poraza vraca jaci, sl sezona je njegova, ako ne na pocetku, onda sredinom sezone se vraca sigurno. Marej se trudio i iskoristio je pad Novaka, ali je i dalje Novak taj koji se pita sve. Kad on odluci da hoce da osvoji nesto, osvojice. Kad odluci da se vrati na tron, vratice se. Sl. sezonu zavrsava na prvom mjestu, osvojice bar dva GS. To svi znaju, neki se zavaravaju, ali cinjenica je da ni Marej nije siguran u svoju poziciju i da zna da je pitanje kad ce se Novak izdici ponovo i onda on nece imati nikakve sanse. Odmaraj kralju, napuni baterije, cekamo te u 2017. Idemooo

anica

pre 7 godina

@Dino
Novak se odavno priblizio Federeru i u nekim stvarima ga presao, Federer nikad nije vezao 4 slema bez obzira na zaista blistavu karijeru, nema najbolju sezonu u istoriji...dominaciju kao Novak nikada nije dostigao i nivo tenisa...e sto se tice izgleda i nacina igranja, jedinstven je. Ima cetvoro dece, eto...i ja cu...Ugledacu se na Mirku.

Jašta

pre 7 godina

Ali zato mu u padu niko nije ravan. Jedini u istoriji je uspeo da posle onakvog uspona napravi ovakav pad - i pogubi apsolutno sve poene od prošle godibe. Pad nije završen ali je rekord za sada bar postavljen.

I nemojte Marija da stavljate na vrh, ne budimo smešni.

pope

pre 7 godina

zaboravili ste i rekord svih vremena po broju mastersa! I to je nesto sto realno dugo nece biti nadmaseno od strane nekog drugog tenisera.

kabo verde

pre 7 godina

Ako ne veže bar dva kalendarska slema, biće to neuspeh... Njemu bi, zato što potiče iz male zemlje , ako je pravde, valjalo računati svaki slem dvostruko! E, zato je već sada najbolji, i besmisleno je diskutovati na ovu temu!

mali mikica

pre 7 godina

Ko je zaista najbolji zavisi od parametra koji se koristi. Kako mediji vole statistiku onda se zbrajaju osvojeni turniri po njihovoj tezini i vaznosti. Ipak pomalo me cudi da u ovom clanku, kada je rec o Novak slemu, nigde nema opaska da je unutar ta 4 uzastopna grend slema Novak imao i osvojen zavrsni masters u Londonu 2015. godine. Jeste da to nije bas grand slem, iako ga neki cak zovu 5. slem, ali je vise od obicnog mastersa. Ipak se igra protiv 7 najboljih te kalendarske godine, osvaja se na kraju 1500 poena.
Znaci da ponovim 2015-2016 :
1.Vimbldon, 2.US Open, 3.Barclays ATP World Tour Finals London, 4.Australian Open i 5. Roland Garros.
Da ovoj statistici ne dodajem usput osvojene Masters 1000 turnire.
Sve u svemu Novak Djokovic je do sada ostvario nezamislivo pa sve i da ovog trenutka prestane da igra tenis njegov skor je impresivan. Zato uzivajmo u svemu dok jos traje.

Волим Новака

pre 7 godina

На ГОАТ листи https://docs.google.com/spreadsheets/d/tiBxH5i8d26G_gqEg9bqFyQ/edit#gid=0 већ су написали да је 2016 "Andy Murray Era".
Добије јазавац пар турнира и већ је то нека ера.

Mrki

pre 7 godina

Nema sumnje da je Novak ostvario gotovo pa nemoguće,ako počnemo sa početkom 2015 osvojio je AO,pa onda IW i Majami (ta dva turnira važe kao da su 5 i 6 GS jer treba da se pobedi 6 mečeva,na ostalim turnirima serije masters 5) pa onda finale RG,pa osvojio WB i US open,pa 2016 opet osvojio AO,pa opet osvojio IW i Majamai,pa kao šlag na tortu osvajanje RG.Pa ljudi da li smo svesni toga uopšte na pravi način??Ja ne razumem zašto ga se toliko ne poštuje,da ima toliko ljudi koji umanjuju sve te velike trofeje i nude ga sad zato što ja u padu igre.Pa sve je to normalno,a vratiće se on sigurno na vrhunski nivo,ali ipak mu treba vreme da napuni baterije.Nestvarno je ovo što je ostvario u karijeri,među 3-4 najveća je već sada,možda čak i broj 2 svih vremena,malo li je??

Golub

pre 7 godina

Da li je ikada bilo koji serviser dobio ovakve ovacije za izgubljen meč? Nije, niti će dobiti. Trebao je bar dva puta pre toga da osvoji Garos, ali nije se dalo. Trenutak za nezaborav, kao i sve što nam je ovaj neverovatni čovek priredio zadnjih godina. Bilo je za uživanje. I da više ništa ne uradi učinio je neverovatno mnogo. Neka mu bog podari zdravlja i sreće. Da više i ne učini ništa i ne osvoji, dovoljno je i ovo do sada za jedan život. Hvala mu do neba na ovakvim trenutcima. A ovakvih napisa će tek biti, kada se dovoljno shvati koliko je to veliki uspeh.

srle

pre 7 godina

Nole slem je neverovatno dostignuće. Trenutno za sve ostale tenisere, vezati četiri uzastopno je naučna fantastika. Ima mladih koji pokazuju kvalitet poput Zvereva i Tima, a Kirgijos ako sredi svoje ponašanje možda uzme neki grend slem, međutim teško da će neko od njih osvojiti dvocifren broj grend slemova. Koliko je velika stvar Nole slem, govori činjenica da legende Sampras, Borg, Agasi, Lendl i Konors nisu uspeli u tome, kao ni Federer i Nadal. Jedino je ostalo Noletu da pobedi u Sinsinatiju, uzme još neki grend slem i to je to – najbolji teniser u istoriji.

Dejan

pre 7 godina

U Srbiji se ne prašta uspeh,ali se ne prašta ni kada je neko drugi igrač sveta,drugim rečima uvek nezadovoljni.Naravno ne mislim na sve,ali ima ih punooo,dal je zavist,ljubomora ili šta već,ne mogu zamisliti čak i naše komšije Hrvate da recimo Ćorić osvoji sve što je Nole a da ga pljuju.Tamo bi on bio božanstvo.Meni je taj naš mentalitet neshvatljiv.Da je samo 5% takvih puno je previše,jer teniser i sportista kao što je Nole koji predstavlja svoju Srbij i ističe ju kad god je moguće,ne zaslužuje nepoštovanje ni 1% srba,a nažalost ima ih čak tih 5% ako ne i više.

markan

pre 7 godina

Pogledajte finala u Madridu i Rimu 2011. sa Rafom koji su bili prekretnica ka dominaciji. Ja sam ih pogledao više puta i tvrdim da tenis skoro neće videti takve mečeve. Atomski tenis! Pogledajte obavezno, za nešto tako se mora izdvojiti vremena!!

sasa jokic

pre 7 godina

Novakov najveci "problem" je sto je svoj uspeh ostvario pobedjujici dva najvoljenija tenisera, Rodzera i Nadala. To je najveci razlog zasto je cesto bio napadan, ali i omalovazavan.
Pored toga dolazi iz Srbije, Istocne Evrope, tako da nikada nije mogao da stekne popularnost koji je zasluzio.
Marej nije klasa ove trojice, ali je miljenik britanskih medija, pa je to dodatno otezalo Noletovu poziciju.
U svakom slucaju, rezultati ce se uvek pamtiti i bice upisani i istoriju.
Jos nekoliko godina je pred Noletom, u sada slabijoj konkirenciji, tako da ce biti jos mnogo titula i rekorda.

djoker nole

pre 7 godina

Pogledajte meceve na Roland Garosu,udarao je lopticu ravno,precizno i jako,posle toga mu je jednostavno nestalo motiva ali nema veze vratice se Nole jos jaci u 2017!

Stevan

pre 7 godina

Nisu potrebna nikakva objašnjenja u vezi sa Đokovićem.Novakje genijalac,veliki sportista i čovek.Uneo je veliku radost u mnoga srca.

Cane

pre 7 godina

DRAGI NOVACE ZA SVE NAS KOJI TE VOLIMO UVEK CES BITI NAJBOLJI I NESMEMO DA ZABORAVIMO KOLIKO SI NAM RADOSTI DAO . SRECNO DRAGI DECACE I HVALA TI

Ronaldinho

pre 7 godina

Mislim da bi Rod Lejver trebo da se javi i da sam kaze da tenis iz njegovog vremena i ovaj danas su bukvalno dva razlicita sporta. Nema smisla da se pominje on non stop, a igralo se drvenim reketima na jednoj podlozi.

mađar

pre 7 godina

Možda trenutno nije no.1 ali je definitivno jedan od najvećih ikada!! Praviće ga Srbija ali i ceo svet od blata kada se jednom bude povukao!? Tek će tada ljudi primetiti šta ovakve veličine znače za jedan sport i priznati koliko su pogrešili što mu nisu dali dovoljno poštovanja?!

Vera

pre 7 godina

Samo licemjeri mogu negirati Noletove uspjehe.A ima ih i previše,na žalost.Kada se skupi slavna četvorka u idućoj godini,onda ćemo sve vidjeti i znati.Sigurna sam da će nam Novak prirediti još mnogo veselja.Dobro bi bilo da se do AO izolira od medija i novinara,dobro odmori i napuni baterije i vrati nam se kakav je bio početkom ove godine.Volimo te.Nole!

Simon

pre 7 godina

Sjajno, i to nije jedino Novakovo najveće ostvarenje u istoriji tenisa, ima ih još. Sva ta najveća teniska ostvarenja ne bi bila dovoljna ni kompletna ako ne vidimo i Novakovu ljudsku stranu, karakter, osmeh i srdačne i ISKRENE čestitke protivnicima i kada dobija i kada gubi, privrženost porodici, pozitivne emocije... sve zajedno ga čini neponovljivom LEGENDOM!

fantom

pre 7 godina

@Sale
Da nije bilo Nadala, e Novak bi imao minimum 5 RG u svojim rukama. Ne treba tako razmišljati, šta bi bilo, kad bi bilo. Šteta jedino za Sinsinati, toliko glup turnir a Novaku samo to fali u kolekciji, ej Čilić je pobedio tamo, pa da li je moguće.

Srdjan

pre 7 godina

Nole,hvala ti za sve radosti svu srecu sto si nam podario pobedama i trofejima,zanemari mrznju ostalih iskompleksiranih i frustriranih koji nista u zivotu nisu postigli.Ti si ponos ove nacije!Hvala ti do neba!

Peter Smith

pre 7 godina

Srdjane, ko god se povukao i kada, nema veze. Svi su se povlacili i povlacit ce se pre ili kasnije, ali niko do sada nije osvojio sva cetiri Gran slama i zavrsni masters u isto vreme.

dodo

pre 7 godina

Predviđam da će osvojiti najmanje još jedan RG ( i to vjerojatno 2017g) i tako postati i prvi koji je osvajao po dva puta svaki GS(na različitim podlogama).

Nole samuraj

pre 7 godina

Đoković je izvanredan tenisač i izvanredan čovjek. Problem je kako zadržati motivaciju nakon što osvojiš sve i nakon što si broj jedan.

Teletabis

pre 7 godina

Ma jok i nije.Bolje znaju ovi sto ga preko neta savetuju da krka cvarke,kobaje,kako da postupa sa suprugom i sl gluposti.Pitam se samo kako je postigao tolike uspehe u proteklih 10ak godina a bez pomoci strucnjaka sa nasih portala.Naravno smak sveta je ako je br.2 na svetu jer je to kao ogroman neuspeh.Milioni ljudi bi bili presretni da su br.2 u svom poslu.

dt

pre 7 godina

Ma cujte... rod Lejver bla bla...makar napisite kakav sevtenis igrao tada ... koliko je tenis bio razvijen kao sport,ko ga je igrao i da li profesionalno, koliko je igraca bilo, koliko turnira ...
(Dante, 23. novembar 2016 09:47)

Dostignuce tada i sada je potpuno isto, ne omalavazavaj uspeh Lejvera nikako, jednaki su uslovi bili tada za sve koji su igrali, kao sto su i sada jednaki za sve.. e sad sto je druga dimenzija danasnji tenis je nesto trece... Svi se mi prilagodjavamo vremenu u kojem zivimo...

bozza

pre 7 godina

nekako se previdja da je Novak u jednom trenutku imao, pored sva cetiri GSa, i zavrsni masters. To je pet najvecih turnira danasnjice u nizu. Ako cemo da pominjemo i podloge, onda su tu sve tri, uz podatak da se beton na AO, USO i finalnom mastersu razlikuju po brzini i odskoku loptice, sto zahteva dodatnu adaptaciju.

Revolt

pre 7 godina

Cuj ovog stipana, nijedan argument, Boze ti sacuvaj i sakloni. Vise ih ima nego sto ih nema, a mnogo je parametara koji bi mogli da daju konacnu rec. Inace, OI u Pekingu su vec bile '08, sledi Tokio:-D

PFC

pre 7 godina

Bio ili ne onaj stari, meni ostaje ljudina zauvek. Kolko nam je radosti doneo, to necu nikad zaboraviti. Danas sam gledao snimak sa RG-a 2015, ponovo sam se najezio i suze potekle kad mu je ceo stadion aplaudirao pola sata. Pa posle tog neuspeha napravio istorijski rezultat.
Hvala mu i ostace najveci kako god igrao il ne igrao. Samo srbi /ne svi, naravno/ mogu da ga mrze vise od onog svedjanina.

Mikson82

pre 7 godina

Novak je vuk, a još je i gladan, pomalo ranjiv trenutno ali ga jedva čekam videm sledeće sezone. Novak ima dva puta jer mu je jednostavno karakter takav ( to se videlo još u mladjim danima kada je igrao destruktivno ili predavao kada mu nije išlo) a to su :
1. Da kida i odvaljuje kao do sada
2. Da zapadne u apatiju i bude samodestruktivan, nevoljan i da ga je teško gledati poput ovih poslednjih meseci.


Da se razumemo, nije mi ga bilo teško gledati zbog poraza, već zbog načina na koji su ti porazi došli, zbog manjka žara, borbe, otpora u tim trenucima slabosti.

Mislim da će Novak sl. godine biti JAK, STABILAN, USRESREDJEN, GOAT .... i da ukoliko tako krene, eto njega 2018 u poziciji najboljeg ikada tenisera. ŽELIM samo prodoran pogled, oštro kretanje, plan u igri, odlučnost u udarcima a za ostalo se ne brinem..... (ko je gledao meč Djoković - Nišikori i Djoković- Marej zna tačno o čemu pišem)

Milan

pre 7 godina

Kralj je sto god napravi u zivotu jos , jednostavno je legenda ? a ako napravi jos nesto plus onda je to samo bonus za nas i njega ! Volim njegovu igru , uzivam , Nole je legenda , Srpska ikona u najtezijim vremenima Kralj . Pozrav od Srbina u Londonu koji je gledao njegov mec , naravno navijao za njega i kao sto Vilander kaze gubitnik ! Ja nemislim tako , a vreme ce dokazati to , pozdrav Milan London

учитељица

pre 7 godina

Видим да смо се сви мало смирили од недјеље до данас... Све ове године Ноле се до крајњих граница трошио и физички и ментално, а богами је диктирао и емоције цијеле нације - ваљда је дошло вријеме и да се сви мало опустимо. Његова каријера ће ићи како ће ићи, а ми бисмо најзад могли само да га волимо, онолико колико је, сигурна сам, он волио нас све ово вријеме. Он је остварена, потпуна личност, знаће да прихвати све што буде долазило, само нек је здрав и задовољан својим животом. А ми сви мало бољи након онога што нам је дао!

Danac

pre 7 godina

Samo da se vrati svome, ne ide ta meditacija, bar ne u sportu na Tom nivou. Mora se imati zelja i malo inat, za zapusi usta britancima i Vilanderu. Ziv bio sampione!!!!

Milos

pre 7 godina

Novak je najbolji sportista iz ove zemlje. Put kojim ce ici on odredjuje, nije to lako. Zelim mu svaku srecu i zdravlje, a spustanje sa najviseg ritma (5 godina) na normalan ritam je veoma zahtevno. Nole samo napred!

f_lopez

pre 7 godina

U 2017 nikad jaci Murray, vrace se Roger da odigra bar godinu vrhunskog tenisa, Rafa se prosle godine vratio na RG ali je zapalio rucni zglob tako da ce i ove godine biti jak na sljaci-sa ciljem da osvoji RG, Delpo nikad ovako motivisan, Stan je uvjek tu kad su GS turniri, a mladi su namirisali krv .... Nole je igrac koji lako moze da se vrati na br1 jer nije problem da nakupi 70+ pobjeda u sezoni ali brinu me GS turniri - bice opasna konkurencija sledece godine ....