Utorak, 04.08.2015.

17:35

Koja je tajna Federerovog uspeha?

Otac Rodžera Federera Robert otkrio je da je tajna uspeha švajcarskog tenisera njegov talenat, koji je, kako kaže, nasledio od majke.

Izvor: JT

Koja je tajna Federerovog uspeha? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

111 Komentari

Sortiraj po:

Pozdrav za B92

pre 8 godina

Federer je plasmanom u polufinale na AO 2012 postao jedini teniser pored Agasija, sa trideset i vise godina, koji se plasirao u polufinale nekog slema. A od tada osvojio je i Vimbldon i igrao 2 finala, polufinala na AO i US openu, osvajio 5 mastersa, igrao finala istih, finala Zavrsnog turnira, vratio se na prvo mesto desetak nedelja, dugo vec drugi teniser sveta, pobedio Novaka 6 puta... To dovoljno govori o kakvom se vanserijskom kvalitetu i talentu radi iako nije ni blizu nekadasnje igre i fizikalija.

@&@

pre 8 godina

Federer je u karijeri za najveceg rivala imao Nadala. Pre pojave Nadala imao je samo 4 GS. Novakov najveci rival je Murray, koji bi otprilike bio u rangu jednog Nikolaja Davidenka. Ostavljam svim strucnjacima koji tenis prate od 2011 I koji se kod 15:0 jos uvek pitaju sta je bilo sa onih 14 poena, da provale ko je imao tezi posao.

ika

pre 8 godina

posebno mi se svidja prica kako federer nije imao konkurenciju pa se naosvajao, a djokovic najvise osvojio kad je federer prebacio tridesetu i kad je nadalu stil igre koji je forsirao skoro 10 godina stigao na naplatu.
ko je ostao? mari? vavrinka? cak mu je vavrinka i uzeo 2 grend slema! nisikori? cilic?
to je konkurencija, a hjuit, rodik i ekipa nisu?
ne budite neozbiljni.
(mrmlj, 5. avgust 2015 09:35)

rođeni,
tako talentovanog, kvalitetnog i konstantnog rivala u svojoj generaciji, kao što novak ima u mareju, nije imao praktično nijedan no1 u istoriji

dakle da sumiramo, novak konstantno ima tokom čitave karijere tri najkvalitetnija moguća rivala na gren slemovima (sva trojica su bili vrlo konstantni izuzev nadala u ,recimo, dve polu-sezone) i praktično da bi osvajao titule uvek je morao da pobedi bar dvojicu na istim, takvu konstantnost glavnih rivala niko nikad nije imao i da je novak uzeo rg ove godine (da ga je uveo u peti set dobio bi lagano sa 0 ili 1 izgubljenim gemom kao) već sad bi mogli da pričamo o najboljem svih vremena bez obzira na konačan broj titula

Lesa srpski No2 U14 nedaka davno

pre 8 godina

@ Predo, 5. avgust 2015 10:02

Slazem se sa tobom oko svega sto si rekao, ali si u poslednjoj tacki prevideo jednu stvar, koju mozda i ne razumes.
Taj "dosadan" fizicki rad!
Kada se posvetis sportu, fizickim aktivnostima, svakodnevnim treninzima, ne samo zdravoj, vec specijalizovanoj ishrani, kada ceo tvoj zivot odise zdravljem, takmicenjem i uspesima - naravno da je snaga uma potrebna da te pokrece, da nastavljas da pokusavas da se unapredjujes.
Ali nije tu samo snaga uma! To je ta ljubav prema sportu, prema takmicenju, zelja da stalno budes bolji nego juce, brzi, jaci, precizniji, a godine rade protiv tebe.
Snaga uma i ljubav prema sportu i vezbanju obara sve prepreke utoliko da sam 100% siguran da npr Nole zaista uziva u treninzima, cak i onim od kojih mu nekada pozli (a sigurno ima i takve treninge vrlo cesto).
Nisu to dosadni treninzi koje godinama moras da ponavljas, to su izazovi, to su alatke koje su ti potrebne da dodjes do cilja - da budes najbolja moguca verzija sebe. Zelja, volja, ljubav i seratonin - to je ono sto ti omogucava da godinama treniras kao zivotinja i da uzivas u tome.
A granice i ne postoje, sto nam Nole svakodnevno dokazuje.
Sve najbolje.

Nolefan

pre 8 godina

Ne znamo tajnu uspeha ali je tajna njegovih najvećih neuspeha dobro poznata i trenutno boravi na PRVOM MESTU ATP LISTE. Pogodite kako se zova!?

Svete

pre 8 godina

Mrljmrlj

Svakako da je Federer uleteo u period slabijeg stanja svetskog tenisa...obrati paznju na par stvar, do 2007 i od 2008 do danas...Do 2007 Feki je imao 12GS+2F+2SF, finala je gubio od 20.godisnjeg Nadala ne od Rodika, Hjuita, Nalbandiana, Safina i sl.. Polifinale 1 od Nadala i 1 od Safina koji je tada odigrao turnir karijere i tada je prakticno zavrsio sa vrhunskim rezultatima, a to je bilo pre puni 10 godina...dalje Federer je imao 70 finala 53-17, na mastersima 21 finale 14-7, na WTF 4-1.....od 2008 5 GS+7F+9GS, u 7F je gubio 2 puta od Novaka 4 puta od Nadala i jednom od Delpotra, u 9SF 5 puta od Novaka 2 puta od Nadala jednom od Mareja i Cilica....na masterima 20 finala 9-11, WTF 2-2, ukupno 33-28 finala.........itd itd, mnogo je tu zanimljivih stvari a i Nadal, Djokovic i Marej ga pobedjuju od njhove 19,20 godine , od kada je postao broj 1 sa njima ima skor 43-54 cini mi se, a sa njegovom generacijom ima neki jeziv skor tipa 70-15.....duga je to prica a i zanimljiva je !! Svakako da je on podigao tenis na visi nivo, jedan je to pratio, drugi donekle, onda je taj drugi podigao tenis na sledeci nivo i sada cekamo da vidimo sta ce on uspeti da ubere...

bane

pre 8 godina

Federer je izuzetan talenat i njegov otac je u pravu. Bez talenta nema igre, na šta liči igra jednog Ive Karlovića, sa takvima bi tenis izumro za par sezona.
Iako navijam za Djokovića, volim da gledam Federerovu gracioznost na terenu. Dobro je što nije nastavio sa fudbalom jer u tom sirovom sportu talenat najmanje treba.

Predo

pre 8 godina

Ne da mi se analizirati sve komentare, ali istina je baš u sredini i kada se skupe svi ti komentari, osim onih zlobnih i glupavih, dobije se otprilike istina. Dakle:
1. Iza Federera stoje brojevi i ne postoji analiza, kojom ćemo izmeriti kvalitet njegovih protivnika. Safin i Nalbandijan su bili sjajni teniseri, ali vrlo nekonstantni.
2. Jednostavno je imao sreće da nametne stil, kojim se ne troši previše, ali je sam taj stil prilično riskantan, jer zavisite prije svega od svojih udaraca.
3. Svi su oni talentovani. Osećaj, brzina, eksplozivnost, brza reakcija mozga i tela, prije svega motorika, sve su to stvari, koje možete unaprediti, ali ako se niste rodili sa tim, možete vežbati 24 sata dnevno, džaba, ostaćete prosečni.
4. Sreća, zdravlje, uslovi. Sve to pomaže da steknete konstantnost.
5. Ishrana, dobri treneri i novac u fazi razvoja.
6. Želja da pobeđujete.
7. Ljubav prema novcu i slavi. Nemojte misliti da bi Federer danas igrao da ne zarađuje i dalje ogromne svote. Koliko god imate, želite još više. Ima puno bogatijih ljudi od Federera, pa se slomiše da zaradfe još koji milion ili milijardu.
8. I najvažnije. Ogroman i sistematski rad. Svaki od tih fenomenalnih poteza je uvežban stotinama puta na treningu, uključujući i one "tweenere" kroz noge itd. A najviše se divim sportistima kako mogu da rade godinama dosadne fizičke pripreme. Ono sa reketom ili sa loptom je najlakše.

mrmlj

pre 8 godina

posebno mi se svidja prica kako federer nije imao konkurenciju pa se naosvajao, a djokovic najvise osvojio kad je federer prebacio tridesetu i kad je nadalu stil igre koji je forsirao skoro 10 godina stigao na naplatu.
ko je ostao? mari? vavrinka? cak mu je vavrinka i uzeo 2 grend slema! nisikori? cilic?
to je konkurencija, a hjuit, rodik i ekipa nisu?
ne budite neozbiljni.

Dejan

pre 8 godina

Molim svakog da procita ovaj tekst,unapred hvala. Zapadni mediji kriju jednu cinjenicu,da bi pomogli Federeru u gradnji imidza koji ima. Naime,stalno potenciraju broj grem-slemova kao najvazniju stavku u tenisu,a ne pominju nesto sto je zapravo iznad a to je: broj titula svetskog sampiona! Od kako postoji tenis na kraju svake godine se dodeljuje titula svetskog prvaka najboljem teniseru,a od kraja 70-tih je u izboru ITF. Dakle,nije ovo titula po ATP bodovanju,da ne bude zabune,vec zvanje najboljeg tenisera za godinu po izboru Svetske teniske federacije. (skoro uvek se te dve titule poklope,bilo je 5-6 izuzetaka samo). To je najvece priznanje u tenisu,jer pokazuje koliko godina si bio najbolji na svetu.Ko je tu na listi najboljih? Sampras 6, Federer 5, Djokovic 4, Lendl 4, Borg 4. Sad je jasnije sto kriju ovu listu,zar ne? Sampras je najbolji! A tek ce da je kriju kad Nole ove godine po PETI put uzme titulu svetskog prvaka i stigne Federera! I onda ima sansu da vec sledece godine stigne Samprasa,i bude bolji od Federera!! Zato samo pricaju o broju GS, nikako o ovome,nikako o broju mastersa (Nadal 27,Nole 24,Federer 23),nikako o skoru sa najboljima (Federer-Nadal 10-23), nikako o procentima u celoj karijeri (najbolji su 1.Borg, 2.Nadal, 3 Djokovic ),procenat pobeda protiv top 10 (najbolji su Borg 70,5 %, Nadal 66,5, Nole 65,3 ), dobijeni mecevi sa odlucujucim setom ( 1.Nole 74,5 %, 2.Borg 74,4 , 3.Nadal 69,3 ,... medju 10 nema Federera), itd, (nema vise mesta za pisanje)

Deki

pre 8 godina

Da dodam, mnogi pišu kao navijači Noleta ( i ja sam njegov navijač) da Rodja nije najveći zbog slabe konkurencije, te dopingovan bio, te nije bilo Noleta, statistike, sira i vojne muzike, a nikako da napišu ko je to najbolji teniser svih vremena do danas?

samo tacno je tacno!

pre 8 godina

Tacno, 8,9 gren slema je Federer osvojio pre Nadalovog prvog RG. (Baki, 4. avgust 2015 18:19)

Hoces reci - tacno 4? AO 2004, USO 2004 i W 2003 i 2004.

Pozdrav za B92

pre 8 godina

(anica, 4. avgust 2015 23:45)
Svaki teniser(i sportista) ima period u karijeri u kojem je na igrackom i psihofizickom vrhuncu. Posle toga(a narocito nakon obaranja nekih rekorda) dolazi do zasicenja(podsvesnog). Zatim se ulazi i u tridesete, u kojima dolazi do neminovnog pada fizikalija(brzina i kondicija). Povrh svega, dolaze mladji kvalitetni rivali koji su gladni uspeha. To je neminovnost u sportu.Uostalom, pogledaj Federerove igre iz njegovog najboljeg perioda i uporedi ih sa ovim kasnije. Nego, kazes nije Rodzer najbolji ikada? Pa ko je Anice?! Djokovic i Nadal? Ja mogu da ti navedem gomilu razloga zbog kojih ova dvojica nisu ni blizu tog mesta. Mogu i da kazem kako su Rafa i Nole sacekali da Fed malo oslabi i ostari kako bi dosli do trofeja. Stavise, to uopste nije daleko od istine. Da te podsetim, Nadal je Federerov rival od 2005. i uprkos godinama, igrao je(i izgledao) kao da ima 23 godine. Taj Nadal je miljama bolji od ovog danasnjeg, od 2005-2007 napravio je niz od 81 uzastopne pobede na sljaci(prekinuo ga Federer), igrao finala Vimbldona, masterse na betonu osvajao, o fizickoj spremi ne treba trositi reci i opet 3 godine uzastopno iza Federera, koji kupi skoro sav kajmak. Nadalov najbolji period je 2005-2010, a ovo kasnije je vec u opadanju. A Fed je u tom periodu osvojio vise slemova. Pa pola 2012. i 2014. nije igrao. Novak je bio veoma dobar oduvek, ali se tek 2011. popeo na vrh, tek posle 4 godine u vrhu. A porazi od Hasa, Kolsrajbera, Melcera na RG i W...

AcA

pre 8 godina

Za ovde sto prate tenis zadnjih 5 godina...Federer na vrhuncu i u najboljim godinama bi bio dominatan pored Novaka na vrhuncu.
Covek je po broju gren slem titula,broju nedelja na prvom mestu i po ko zna jos koliko parametara najbolji ikada...
Ali nesto sto retko ko moze da ne prizna,igra ubedljivo najlepsi i najprefinjeniji tenis..meni je to kao laiku vaznije od skora sa Nadalom,Djokovicem i Marijem.
Pogledajte skor sa njima pre jedno 6,7 godina,pogledajte broj titula .

nolence

pre 8 godina

Jumko@koliko znam Nole je mlađi od RF 6-7 godina. A to znaci da ima fore da ga stigne i prestigne u trofejima.....u igri je to već uradio. Sve cesće ga zgazi! A ti covece licno, cime se hranis kada si tako baksuzan ili bolje reći nesretan?

@&@

pre 8 godina

zato što je igrao i osvajao najviše kada nije imao pravog protivnika...
 (nikšićko, 4. avgust 2015 23:22) 


Njevovi protivnici su bili: Sampras, Agasi, Hjuit, Rodik,Safin,Nadal,Djokovic..svi oni su bili #1 u jednom trenutku I svako od njih osvajao gren slemove. Dodatak su Nalbadian,Davidenko,Kofelnikov.....Ako je po tebi ova konkurencija "nikakva", ja onda neznam kako bi nazvao ovu danasnju. Upravo zbog kvaliteta danasnje konkurencije Federer je sa 35 godina drugi teniser sveta. Nema vise novih mladih talentovanih zvezda,ATP nikad nije imao "matoriji" top 10 od ovoga danas. A kako izglda, nece se ni menjati jos jedno izvesno vreme.

Jao

pre 8 godina

NE SMARAJTE VISE SA TOM KONKURENCIJOM,ON JE NAJBOLJI SVIH VREMENA.PRATITE TENIS 2 GODINE I VEC SVE ZNATE,KADA NOVAK BUDE IMAO OVOLIKO GS PRICAJTE O KONKURENCIJI.

anica

pre 8 godina

(Nn, 4. avgust 2015 22:49)
2010 rekoste, ajmo od 2007, niko ne osporava Federerov talenat, i na koji nacin igra, kako se krece, kako drzi reket, apsolutno sve pohvale, jednostavno "lako" igra tenis, ali lepo udjete na statistiku karijere i sve ce vam se samo reci, dovoljno je samo minut da pogledate tu listu, za sve koji takodje pisu kako je RF najbolji svih vremena, da jeste, ja kao Noletov navijac bih prva rekla, ali nije bas iz razloga sto se pojavise Nole i Rafa, i sto Rocko osvoji svega 5 GS za 7 godina igranja tenisa, za nekoga ko je najbolji u istoriji, malo, da ne nabrajamo poraze u finalima RG, i H2H. Sa najvecim rivalom ima odnos 10:23! Cinjenica je da se pojavom Noleta i Rafe tenis podigao na jos visi nivo, ne omalovazavam Federera, svaka njemu cast za sve, jos jedna bitna stvar, marketing. Neko je napisao da je jaca konkurencija imati Rodika, Safina, Hjuita, Filipusisa, od jednog Nadala, Djokovica pa i Mareja, Nadal i Djokovic ukupno imaju 23 GS i ne zna se kraj!!! Srdacan pozdrav

MK

pre 8 godina

Federer jeste najtrofejniji teniser, ali isto tako pada u oči njegov učinak od USO 07 kada je pobedio 20-g. Novaka, dakle u dobi od 26. g - kad je trebao biti oko i na vrhuncu svoje moći, Federer u stvari za proteklih 7 godina osvaja 4 GS (pobedio: Endi M, Endi R, Endi M, Endi M)..

p.s. Inače, ta Fedova lakoća igranja koju spominjete, nema nikakve veze sa proizvodima Basel -swiss farmacy, zar ne?

Neko iz mase

pre 8 godina

Jedno je sigurno da se nikad nece pojaviti neki teniski madjionicar kao sto je to Rodzer Federer u tenisu koji zbog godina nije vise u stanju da izdrzi fizicki da igra jedan mec za drugim u odnosu na mladje tenisere.Talenat je tu i inteligencija ali protiv zakon prirode se ne moze.

Strajk Mozga

pre 8 godina

Trenutno je najbolji, al ce ga Novak prestici i za to ima dosta vremena. Treba biti realan i reci da ga je Novak skinuo sa trona, ka i Nadala. I u nedeljama i u medjusobnom duelu i grend slemu ce ga prestici. Zato on jos igra, ne bi li osvojio jos neki slem, al nema sanse...

ika

pre 8 godina

ajmo ljudi malo objektivnosti, svi podaci su potpuno dostupni uz par klikova mišem, bar što se atp-a tiče

federer je osvojio celih 12 titula pre nego što je novak postao konkurentan na gren slemovima i pre nego što je nadal počeo da igra završnice na tvrdim gren slemovima (uso i ao) a to je praktično od 2008 godine, tada se u igru u završnicama otprilike uključuje i marej
i gle čuda od te 2008 (federer praktično u svojim najboljim godinama), međusobni skor federera je sramno poražavajući kad su u pitanju ova dvojica (novak i nadal), dakle nema govora o najboljem svih vremena, jedino što možemo da pričamo o tehnici, volejima i lepršanju kosice uz baletansku piruetu dok udara forhend

zoki

pre 8 godina

најбољи играч тениса до сада. када неко освоји више гс и буде више недеља на првом месту биће бољи од њега. просто (жозеф фуше, 04. avgust 2015 20:53)

Nece biti bolji od njega, nego ce imati vise GS i bice vise nedelja na prvom mestu. Pravi razliku izmedju tih stvari. Ako ne mozes da napravis razliku - javi se i objasnicu ti u par reci. Bez uvrede, pozdrav, Zoki.

Nn

pre 8 godina

Svi ovi koji kritikuju Federerov uspeh na bilo koji nacin, siguran sam da spadaju medju one koji do tamo neke 2010.god nisu znali ni kako se igra tenis a kamoli sta drugo, tako da...

draganz

pre 8 godina

(Wlada, 4. avgust 2015 18:23)
--------
Dao sam ti minus jer se bavis takvim analizama. Umesto da postujes poslovicu, psi laju karavani prolaze.

Vuk

pre 8 godina

tajna je prosta : 1987 godiste..morao je decak sa Banjice da odraste i da dodju godine kada samo moze da gleda u Nola..najsladji su ovi sto racunaju u ozbiljno Nolovu igru u 16-17 god.zivota,a danas tupe Nadalovom satro povredom i federerovim godinama..e kakva ce panika biti ako Nole uzme USA open! onda sledi Melburn..i ode Nole...

Dundili

pre 8 godina

Ljudi, ne treba se okosuriti na Rodzera zato sto nije imao konkurencije. Meni se cini da Nole i Nadal ne bi bili tako dobri da nije bilo Rodzera - on ih je naterao da budu jos bolji. Pogledajte razliku izmedju Noletove igre danas i na pr. 2008. Druga prica.

Zamislite kako bi bilo da Nole igra svako finale protiv Raonica ili Iznera. Imao bi vise trofeja, ali bi mecevi bili daleko manje interesantni. Zato velika hvala Rodzeru (i Nadalu) - oni su zazluzni za epske meceve kao wimbledon 15, 14, aus 12 itd...

vlada

pre 8 godina

Mrzelo me da ostavljam komentar ali tebi moram da odgovorim, kakav tenis pre Djokovica i Nadala, sta pises ti, vecina komentara je na mestu ovde, Federerova titule u finalima: Safin, Rodik, Hjuit, Rodik, Bagdatis, Gonzalez, Hjuit, Nalbandian, Ferer, Blejk, i jednom Agasi u 35 godina, to su Federerovi protivnici u finalima na najvecim turnirima pre pojavljivanja Nadala, zato molim te cuti, tenis je postojao ali pre pojavljivanja Federera, ovaj je igrao BEZ konkurncije, idi na sajt ATP-a pa proveri ovo sto sam napisao. Pozdrav
(Marinkovic, 4. avgust 2015 18:58)

Safina je pobedio kada je safin bio na vrhuncu svoje karijere, i pobedio ga je zato što je safin Safin, a ne zato što je bio bolji od njega!
Meni je to dovoljno. Onog Marata Safina sa kojim se Fed suočavao ne bi pobedili ni Nadal ni Djole, da se ne lažemo!
Toliko o tome koliko si ti zapravo gledao tenis pre djokovića a koliko si zapravo samo googlao!

Ivan

pre 8 godina

Po profesiji sam muzicar, i apsolutno se slazem sa covekom! Za br.1 potreban je talenat, po meni 51% talenta 49% rada!
To sto neko kaze 99% je rad, mozda, al za cepanje drva, za muziku, vrhunski, prefinjeni, sport prednost dajem talentu! Da se razumemo, bez rada on ce biti beskoristan, ali ako se ne poseduje veeeliki talenat, moz vezbas 24 sata, opet neces biti vrhunski! Danas roditelji forsiraju svoju decu, zele da preko njih ispune svoj san.
Na kraju, mislim da svako ko je pratio Federer zna da je svojim stilom igre i potvrdio ovu pricu o talentu.

direktor

pre 8 godina

Tajna je da ovi glupavi komentari koji se odnose na vreme kada je federe igrao, nikad nece prestati!!! Videcemo Novaka i Rafu kad udju u 35 godinu!!!

vajgadoo

pre 8 godina

Nisam znao da ima ovoliko Švajcaraca u Srbiji! Pretpostavljam d kad bi imali prilike da npr. na Vimbldonu gledate uživo finale između Đokovića i Federera, vjerovatno bi vas snimili sa švajcarskom zastavom. Naša posla....

iskreno

pre 8 godina

Novakovi navijači njegove pobjede ,osvajanje trofeja doživljavaju kao svoje uspjehe i čitajući ove njihove komentare ne bih ni po koju cijenu poželjela biti u Novakovoj koži kad bude gubio mečeve i padao na listi...

vlada

pre 8 godina

Ja bih ipak rekao zdravlje i nenormalan kontinuitet.
Recimo da je /Marat Safin imao makar upola federerovih navika i makar upola njegove posvećenosti i mentaliteta sada bismo o Fedu pričali kao o nekome ko je večito bio broj dva i osvojio jedan ili ni jedan GS.

Jumko

pre 8 godina

@nolence Pa biseru ko je veci talenat? Jedan trenira od 12. godine, a drugi od 5? A ovaj sto je 7 godina manje trenirao duplo vise Gs! Ovo je revija od komentara.

Roddick Army

pre 8 godina

@Igor

Taj Roddick je drao naseg n0leta gde god je stigao, a da ne pricamo o Safinu, pa njemu mozda ni set nije uzeo. Sad jos ima i srece sto se Nadal povredio, a pre toga znamo na kom mestu se nalazio..

iskreno

pre 8 godina

Novakovi navijači njegove pobjede ,osvajanje trofeja doživljavaju kao svoje uspjehe i čitajući ove njihove komentare ne bih ni po koju cijenu poželjela biti u Novakovoj koži kad bude gubio mečeve i padao na listi...

MK

pre 8 godina

Konkretno u Fedovom slučaju, pored nespornog posedovanja talenta bilo je vrlo poželjno i da mu se rival u finalu zove Endi....
Kad god novinari Feda pitaju nešto u vezi Endija, bilo Rodika ili Marija, on sa osmehom govori samo lepe, pohvalne reči...A kako i ne bi, kad je preko 2 Endija došao do 7 GS ;?)

iskreno

pre 8 godina

Novakovi navijači njegove pobjede ,osvajanje trofeja doživljavaju kao svoje uspjehe i čitajući ove njihove komentare ne bih ni po koju cijenu poželjela biti u Novakovoj koži kad bude gubio mečeve i padao na listi...

nolence

pre 8 godina

Ono sto je RF shvatio sa 12god( da hoće tenis da igra) Novak je znao sa 5-6 god. Pa ko je onda veći talenat? Rodzer je bio najbolji dok se Nole nije pojavo! Zadnjih par godina, igraju zajedno na istim turnirima i Nole je bolji....to i pokreće pitanje da li bi RF imao takvu karijeru da su igrali u istom periodu? Novak je najbolji u sadasnjoj grupaciji"najboljih tenisera" ....RF, Nadal, Marej... svako bi da uđe u istoriju najboljih!

slash

pre 8 godina

Rafa je #9 na atp listi a Federer #2 iako je 4 godine stariji. Toilko o jakoj konkurenciji danas.

Evo sada je Roger penzos a Nadal je otisao u aut. Dakle konkurencija je out i sta se desava - Novak gubi od Vavrinke. Dakle sve te price o slaboj konkurenciji u vreme federera su besmislene. On je bio prvi i u vreme Novaka i rafe a sada je drugi. Videcemo kako ce Novak biti rangiran za 4-5 godina ali ako bude #2 kao sto je Federer svaka mu cast, nece to biti uopste lako.

Druga stvar je still igre. Federer igra lepo, sa lakocom. To je razlog sto je najpopularniji. Rafa igra totalno na silu, Novak igra lepse od rafe, njegovi aduti su gimnasticka elesticnost savrsena fizicka spremnost. Novak je jedan od najdisciplinovanijih tenisera koji su ikada igrali ovaj sport.

Federer je najtalentovaniji, uzivanje je gledati kako igra. Zbog toga uivek ima najvise navijaca gde god da se igra mec, posebno sada u zadnjim godinama karijere kada ljudi kapiraju da je jos malo pa vise nece biti... retko se takav igrac radja. Posebno sto jednorucni backhand, kao najlepsi udarac u tenisu ima posebnu draz. Nikada igrac koji udara dvorucni bekend nece biti cenjen u smislu stila i lepote igre.

СрбинсонКрусо

pre 8 godina

Tacno, 8,9 gren slema je Federer osvojio pre Nadalovog prvog RG.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Baki, 4. avgust 2015 18:19)
Netačno 4 gs-a je osvojio pre prvog nadalovog RG, pozdrav

Vlada91

pre 8 godina

(Avax, 4. avgust 2015 17:52)
Za tvoju informaciju Federer ima pozitivan skor sa Marejem 13:11.
Samo neko ko se nije bavio sportom moze da omalovazava necije uspehe.
Taj Federer u 4. deceniji zivota igra dva finala Vimbldona(citaj najveceg i najvaznijeg teniskog turnira na planeti) zaredom i posle se nadje neko da kaze kako je imao losu konkurenciju pa je uspeo.

swiss

pre 8 godina

@(Mihajlo, 4. avgust 2015 19:44)

Ne mora njegova majka da je bila teniserka, nasledje je u genima od majcinih rodjaka i predaka. To su odredjene fizoloske, fizicke i psiholoske predispozicije. Vidis da mu je otac sasvim drugacije konstitucije - dezmekasti debeljuca a Roger je bez trunke sala.

Deda Milos

pre 8 godina

Koliko ja znam, Federer je imao svega 4,5 grand slamova kada je Nadal osvojio svoj prvi 2005. Djokovic se vrlo brzo pojavio, pa je 2008. uzeo svoj prvi. Dakle, Federer je vecinu svojih slamova osvojio u konkurenciji ova dva igraca. Price o slaboj konkurenciji su smesne. Posebno kada dolaze od ljudi koji trofej u tenisu ne mogu ni da uzmu u svojoj ulici, gde je konkurencija baba Simana koja sedi na klupi na ulici dok ne pocne dnevnik, i vredni deda Milos koji svako rano jutro ide po hleb na svom predratnom biciklu. Omalovazavati ovakve svetske sportiste moze samo neznalica i kompleksas.

Ludi Milojko

pre 8 godina

Od 2008 kada je Nole uzeo svoj prvi GS, Roger je osvojio 5, Rafa 11, a Novak 9. Od 31 GS turnira njih trojica su osvojili 25. U ovom periodu je Rafa malo ispred Novaka i to zbog šljake. U svakom slučaju njih trojica dominiraju u tom periodu kao niko u istoriji tenisa. Kako god Novak je već upisan u istoriji tenisa zlatnim slovima...

жозеф фуше

pre 8 godina

најбољи играч тениса до сада.
када неко освоји више гс и буде више недеља на првом месту биће бољи од њега.
просто

nesko

pre 8 godina

Ne razumem ovaj momenat sa konkurencijom?! Pa kakva je danas? Nadal nije u formi vec vise od godinu dana, Federer na kraju karijere, ostale necu ni da spominjem. Mozemo samo da pretpostavljamo sta bi bilo kad bi se namestilo da igraju Federer od pre 5 godina i Nole sada. Tajna Federerovog uspeha je ta sto je on jedini teniser koji ne stenje kad udara loptolicu, sto govori sa kakvom lakocom igra. Najbolji ikad!!!

Laza Lazarevic

pre 8 godina

I Djokovic je talentovan... Pogledajte polozaj tela kod slajsa i voleja, i kako igra fudbal i sutira loptu! Mogu misliti kako baca na kos!? Ortopedi u cudu...
(Jumko, 4. avgust 2015 18:02)

U kolikom cudu bi se tek nasli psihijatri,kada bi tebe pregledali?
Zadugo bismo bili postedjeni ovakvih gluposti,jer sumnjam da neko ume kuckati po tastaturi u specijalnoj kosulji sa rukama na ledjima!

Dragana

pre 8 godina

Dopada mi se kako razmišlja Rodžerov otac,sama imam slično mišljenje o deci u sportu.A vi što pričate da je Rodžer bio najbolji jer nije imao konkurenciju verovatno od skora pratite tenis i sport uopšte.Ja odavno pratim sport pa samim tim i tenis i znam da je konkurencija bila mnogo jača ranije,koliko god vi ismevali tadašnje igrače daleko su bili kvalitetniji od ovih sada,gde već 5,6 godina postoje samo Federer,Nadal,Djoković i ponekad bljesnu Marej i Vavrinka.

Deki

pre 8 godina

Opet lupetanje gluposti kako Federer nije imao konkurenciju. Navijam za Noleta i ostale naše ali gluposti ne mogu da svarim. Ako on sad u 34 godine igra ovako, povremeno dobije Noleta i ostale, drugi je teniser sveta, zašto onda mislite da kad je bio u najboljim godinama ne bi dobijao Noleta, Rafu i sve ostale. Kod Rodje je odnos tehnika/snaga 70/30, dok je kod Rafe obrnuto. To je talenat i zato Rodja ovako dugo traje. Malo se povredjuje, a voleo bih da vidim posebno Rafu kako će igrati u 34 godine? Rodja je najveći svih vremena, ali bih voleo da ga Nole prestigne.

Igor

pre 8 godina

Federerovi najveci protivnici bili su Hjuit i Rodik protiv kojih zajedno ima 40-10 ukupan skor hahahahah dok je Rodika pobedio 23 puta i o kakvoj konkurenciji je neko napisao da je Federer imao, nevidjeni srecnik.

pero

pre 8 godina

nesto pripisujete njegov uspjeh losoj konkurenciji a covjek pobjedio novaka u njegovoj najboljoj sezoni kada je sve gazio. a imao preko 30god. i dalje pobjedjuje i pravi dobre rezultate.

Mihajlo

pre 8 godina

Neverujem da je njegova majka bila teniser, pa da je genetski nasledio neki talenat za tenis. Ja mislim da niko ne nasleđuje talenat, već samo neke sklonosti za određeni sport, a njegov otac to nezna. U svakom slučaju, gluposti su govoriti da je neko najbolji svih vremena, jer se nezna koji će se sutra teniser pojaviti sa još boljim rezultatima. A ja bi voleo da sačekamo kako bi Novak došao u Rođine godine, pa onda da uradimo poređenje koje bolji od njih dvojice. Za 5 godina to je moguće uraditi, a sada je to besmisleno činiti.

Zile

pre 8 godina

Veoma je zanimljiva činjenica da je Federer u toku cele karijere samo 2 (dva) puta testiran na doping. Takodje je zanimljivo da je jedan nalaz bio veoma sumnjiv, ali je to zataskano. Takodje je činjenica da ovo što sam gore napisao nema veze sa istinom, ali je velika činjenica i istina da je Rodzer jedan od velikana belog sporta i da će biti upisan na listi kao jedan od najvecih. Na toj listi rezervisano je mesto i za Novaka, Nadala i još neke legende iz prošlosti. Kapa dole za majstore! Toliko.

dule

pre 8 godina

Tenis nije ekipni sport i teniser skoro i da ne predstavlja zemlju iz koje dolazi. .prema tome Federer je najveći hteli to da priznaju navijači Novaka ili ne..

danilo

pre 8 godina

Jednom sam napisao za Noletovog oca da je najbolje da ćuti jer činjenica što ste otac šampiona jeste za roditeljski ponos ali ne i znak bilo kakve mudrosti.
Tako i ovaj priča li priča.
Tajna Fedexovog uspeha je talenat?! Ma nemoj...
Nole sa 12-13 godina nije imao protivnike u Beogradu, niko nije mogao da mu uzme gem i niko nije hteo da igra sa njim pa je morao u Minhen.
Nema ni jedan jedini medju prvih 100 da je bez ekstra-talenta.
Nema ni jedan jedini u prvih deset da nije posvećen tenisu 100%.
A svaka decenija da svega nekoliko velikih šampiona.
Kada bi se znao tačan recept, bilo bi ih na desetine...

Ale

pre 8 godina

Neka zahvali zvezdama, jer je igrao kad su mu najjaci protivnici bili Safin i Rodik?!Koliko bese uzeo titula u poslednjih , recimo, 6 godina? A pre toga?

Wlada

pre 8 godina

Prosto je neshvatljivo da otkad ja pratim sajt b92 nikad nisam procitao neke komentare gde je vest o tenisu a da ovaj Jumko nije ostavio komentar gde proziva Novaka, ne razumem takvu mrznju prema nekome, da si ti po ceo dan pored kompjutera i cekas kako bi komentarisao... Strasno zaista.

Marinkovic

pre 8 godina

...da pratite tenis pre Djokovica, znali biste to.
(Jack, 4. avgust 2015 18:10)

Mrzelo me da ostavljam komentar ali tebi moram da odgovorim, kakav tenis pre Djokovica i Nadala, sta pises ti, vecina komentara je na mestu ovde, Federerova titule u finalima: Safin, Rodik, Hjuit, Rodik, Bagdatis, Gonzalez, Hjuit, Nalbandian, Ferer, Blejk, i jednom Agasi u 35 godina, to su Federerovi protivnici u finalima na najvecim turnirima pre pojavljivanja Nadala, zato molim te cuti, tenis je postojao ali pre pojavljivanja Federera, ovaj je igrao BEZ konkurncije, idi na sajt ATP-a pa proveri ovo sto sam napisao. Pozdrav

mudrac

pre 8 godina

tajna je ta da covek nije godinama imao dostojnu konkurenciju!
Steta sto je splet okolnosti uticao na to da sada ovog coveka proglasavaju najboljim u istoriji...

Raja

pre 8 godina

Komentari tipa da se Roger "nabrao" GS titula jer nije bilo Nadala i Djokovica ne piju vodu. Veliko je pitanje, kakav bi odnos bio da je i on '86 '87 godiste. Mislim da bi raspodela GS bila prilicno ravnomerna. Realno, u zalasku karijere se nosi sa Noletom, a i sam Djokovic je mnogo puta rekao da ga je ovaj ucinio boljim teniserom. Po meni, bez sumnje, on, Novak i Pit najveci talenti belog sporta....

Dott

pre 8 godina

Imam utisak da ne zele sve da kazu s Rodzerom u vezi, sve je dosta sturo, ono sto me zanima je to sta ga je odvuklo tenisu. Zatim sigurno da u njegovom zivotu postoji neko ko mu je aktivirao ili cak mozda i usadio taj takmicarski nerv i neiscrpnu volju.
Mozda tako neke socne detalje cuvaju s namerom, da ne bude bas sve ispricano, kako bi imali ekskluzivnog materijala za knjigu, jer ukoliko sve to zaista nikad i nikome nije javno izneo, onda bi eventualna knjiga sa takvim detaljima poprilicno privukla interesente lika i dela RF. Biznis pre svega i od svega!

Prodanovic Sasa

pre 8 godina

Niko neosporava da je Federer najbolji teniser u istoriji ali nije zadnjih par godina to je Novak koji cak ima sansu da ga dostigne.

Jumko

pre 8 godina

I Djokovic je talentovan... Pogledajte polozaj tela kod slajsa i voleja, i kako igra fudbal i sutira loptu! Mogu misliti kako baca na kos!? Ortopedi u cudu...

Jaooo

pre 8 godina

Slozio bi se sa vecinom komentara,Federer ne bi bio to sto jeste da je igrao uporedo sa Noletom i Rafom,velikog ga je napravilo to sto se pojavio kad treba,nije imao ko da mu stane na put dok se nije pojavio Rafa a zatim i Nole.

optimus prime

pre 8 godina

Preterivanje Federerovih navijača nema granice. Svaka čast njemu na svemu što je osvojio, niko mu ne može osporiti talenat i titule, ali ponavljati kako je on najbolji svih vremena je krajnje diskutabilno. Nema sumnje u to, da Rodžer nije imao pravu konkurenciju u vidu Hjuita, Safina, Filipusisa, Ferera i Ljubičića. Agasi i Sampras su bili na zalasku, a Nadal i Đoković su se pojavili malo kasnije. Imao je mnogo sreće zbog te činjenice, a skor protiv Nadala 10-23 u pobedama je zaista nešto poražavajuće, takođe u finalima protiv Novaka ima negativan skor 5-10. Prema tome, Federer nije najbolji svih vremena.

Strumf

pre 8 godina

Federer je mlatio Novaka dok je ovaj bio jos zelen,od 2010. Novak ima 10 pobeda vise,Federer daj Boze da bi imao 8 gs kao sto vecina kaze da je imao jaku konkurenciju kao sto su je imali Nadal i Djokovic.

Nislija

pre 8 godina

Federer do 2006. godine 9 gren slemova, pametnom dosta! Do 2006. nekoliko godina za redom osvajao je po 10, 11 turnira, od 2006. pa do danas 6 turnira mu je bio maksimum po godini, a razlog tome su Novak Djokovic i Rafael Nadal, vrhunski je on teniser ali najbolji svih vremena nije.

Zizu

pre 8 godina

5 Vimbldona za redom je Fed osvojio do 2007. kad ga je naceo Nadal, posle toga Federera NEMA, moze da prica ko sta hoce ali on je slavu stekao igrajuci sa Safinom i Rodikom kao najvecim protivnicima

Jack

pre 8 godina

Ne znam cemu ostrascenost, covek je u pravu. Rodzer se nije potrosio cepajuci tetive i misice od ranog detinjstva, ima najbolju tehniku zahvaljujuci kojoj se ne umara puno, i sto je jos vaznije, ne povredjuje - i uz veliku psihicku stabilnost, uspeh nije neocekivan.
Druga je stvar navijati za Novaka, nema potrebe da se nipodastava Rodzer. Mozda nije imao konkurenciju kakvu ima danas, ali svakako nije bila za potcenjivanje - da pratite tenis pre Djokovica, znali biste to.

Avax

pre 8 godina

Negatovan skor sa Nadalom negativan skor sa Marijem i uskoro negativan skor sa Novakom, koliko je ovaj covek imao srece da se pojavi kad su Sampras i Agasi zavrsavali i nekoliko godina pre Nadala i Djokovica, tu je kljuc svega.

Domingez

pre 8 godina

Nikad nece biti najbolji u istoriji jer je sve najvece uspehe postigao osvajajuci turnire protiv slabih protivnika, nije imao konkurenciju uopste, ali priznajem da igra najlepsi tenis ikada

Jack

pre 8 godina

Ne znam cemu ostrascenost, covek je u pravu. Rodzer se nije potrosio cepajuci tetive i misice od ranog detinjstva, ima najbolju tehniku zahvaljujuci kojoj se ne umara puno, i sto je jos vaznije, ne povredjuje - i uz veliku psihicku stabilnost, uspeh nije neocekivan.
Druga je stvar navijati za Novaka, nema potrebe da se nipodastava Rodzer. Mozda nije imao konkurenciju kakvu ima danas, ali svakako nije bila za potcenjivanje - da pratite tenis pre Djokovica, znali biste to.

Avax

pre 8 godina

Negatovan skor sa Nadalom negativan skor sa Marijem i uskoro negativan skor sa Novakom, koliko je ovaj covek imao srece da se pojavi kad su Sampras i Agasi zavrsavali i nekoliko godina pre Nadala i Djokovica, tu je kljuc svega.

Wlada

pre 8 godina

Prosto je neshvatljivo da otkad ja pratim sajt b92 nikad nisam procitao neke komentare gde je vest o tenisu a da ovaj Jumko nije ostavio komentar gde proziva Novaka, ne razumem takvu mrznju prema nekome, da si ti po ceo dan pored kompjutera i cekas kako bi komentarisao... Strasno zaista.

danilo

pre 8 godina

Jednom sam napisao za Noletovog oca da je najbolje da ćuti jer činjenica što ste otac šampiona jeste za roditeljski ponos ali ne i znak bilo kakve mudrosti.
Tako i ovaj priča li priča.
Tajna Fedexovog uspeha je talenat?! Ma nemoj...
Nole sa 12-13 godina nije imao protivnike u Beogradu, niko nije mogao da mu uzme gem i niko nije hteo da igra sa njim pa je morao u Minhen.
Nema ni jedan jedini medju prvih 100 da je bez ekstra-talenta.
Nema ni jedan jedini u prvih deset da nije posvećen tenisu 100%.
A svaka decenija da svega nekoliko velikih šampiona.
Kada bi se znao tačan recept, bilo bi ih na desetine...

dule

pre 8 godina

Tenis nije ekipni sport i teniser skoro i da ne predstavlja zemlju iz koje dolazi. .prema tome Federer je najveći hteli to da priznaju navijači Novaka ili ne..

Deki

pre 8 godina

Opet lupetanje gluposti kako Federer nije imao konkurenciju. Navijam za Noleta i ostale naše ali gluposti ne mogu da svarim. Ako on sad u 34 godine igra ovako, povremeno dobije Noleta i ostale, drugi je teniser sveta, zašto onda mislite da kad je bio u najboljim godinama ne bi dobijao Noleta, Rafu i sve ostale. Kod Rodje je odnos tehnika/snaga 70/30, dok je kod Rafe obrnuto. To je talenat i zato Rodja ovako dugo traje. Malo se povredjuje, a voleo bih da vidim posebno Rafu kako će igrati u 34 godine? Rodja je najveći svih vremena, ali bih voleo da ga Nole prestigne.

optimus prime

pre 8 godina

Preterivanje Federerovih navijača nema granice. Svaka čast njemu na svemu što je osvojio, niko mu ne može osporiti talenat i titule, ali ponavljati kako je on najbolji svih vremena je krajnje diskutabilno. Nema sumnje u to, da Rodžer nije imao pravu konkurenciju u vidu Hjuita, Safina, Filipusisa, Ferera i Ljubičića. Agasi i Sampras su bili na zalasku, a Nadal i Đoković su se pojavili malo kasnije. Imao je mnogo sreće zbog te činjenice, a skor protiv Nadala 10-23 u pobedama je zaista nešto poražavajuće, takođe u finalima protiv Novaka ima negativan skor 5-10. Prema tome, Federer nije najbolji svih vremena.

Nislija

pre 8 godina

Federer do 2006. godine 9 gren slemova, pametnom dosta! Do 2006. nekoliko godina za redom osvajao je po 10, 11 turnira, od 2006. pa do danas 6 turnira mu je bio maksimum po godini, a razlog tome su Novak Djokovic i Rafael Nadal, vrhunski je on teniser ali najbolji svih vremena nije.

Prodanovic Sasa

pre 8 godina

Niko neosporava da je Federer najbolji teniser u istoriji ali nije zadnjih par godina to je Novak koji cak ima sansu da ga dostigne.

nesko

pre 8 godina

Ne razumem ovaj momenat sa konkurencijom?! Pa kakva je danas? Nadal nije u formi vec vise od godinu dana, Federer na kraju karijere, ostale necu ni da spominjem. Mozemo samo da pretpostavljamo sta bi bilo kad bi se namestilo da igraju Federer od pre 5 godina i Nole sada. Tajna Federerovog uspeha je ta sto je on jedini teniser koji ne stenje kad udara loptolicu, sto govori sa kakvom lakocom igra. Najbolji ikad!!!

Domingez

pre 8 godina

Nikad nece biti najbolji u istoriji jer je sve najvece uspehe postigao osvajajuci turnire protiv slabih protivnika, nije imao konkurenciju uopste, ali priznajem da igra najlepsi tenis ikada

Laza Lazarevic

pre 8 godina

I Djokovic je talentovan... Pogledajte polozaj tela kod slajsa i voleja, i kako igra fudbal i sutira loptu! Mogu misliti kako baca na kos!? Ortopedi u cudu...
(Jumko, 4. avgust 2015 18:02)

U kolikom cudu bi se tek nasli psihijatri,kada bi tebe pregledali?
Zadugo bismo bili postedjeni ovakvih gluposti,jer sumnjam da neko ume kuckati po tastaturi u specijalnoj kosulji sa rukama na ledjima!

Deda Milos

pre 8 godina

Koliko ja znam, Federer je imao svega 4,5 grand slamova kada je Nadal osvojio svoj prvi 2005. Djokovic se vrlo brzo pojavio, pa je 2008. uzeo svoj prvi. Dakle, Federer je vecinu svojih slamova osvojio u konkurenciji ova dva igraca. Price o slaboj konkurenciji su smesne. Posebno kada dolaze od ljudi koji trofej u tenisu ne mogu ni da uzmu u svojoj ulici, gde je konkurencija baba Simana koja sedi na klupi na ulici dok ne pocne dnevnik, i vredni deda Milos koji svako rano jutro ide po hleb na svom predratnom biciklu. Omalovazavati ovakve svetske sportiste moze samo neznalica i kompleksas.

жозеф фуше

pre 8 godina

најбољи играч тениса до сада.
када неко освоји више гс и буде више недеља на првом месту биће бољи од њега.
просто

pero

pre 8 godina

nesto pripisujete njegov uspjeh losoj konkurenciji a covjek pobjedio novaka u njegovoj najboljoj sezoni kada je sve gazio. a imao preko 30god. i dalje pobjedjuje i pravi dobre rezultate.

Jaooo

pre 8 godina

Slozio bi se sa vecinom komentara,Federer ne bi bio to sto jeste da je igrao uporedo sa Noletom i Rafom,velikog ga je napravilo to sto se pojavio kad treba,nije imao ko da mu stane na put dok se nije pojavio Rafa a zatim i Nole.

Strumf

pre 8 godina

Federer je mlatio Novaka dok je ovaj bio jos zelen,od 2010. Novak ima 10 pobeda vise,Federer daj Boze da bi imao 8 gs kao sto vecina kaze da je imao jaku konkurenciju kao sto su je imali Nadal i Djokovic.

mudrac

pre 8 godina

tajna je ta da covek nije godinama imao dostojnu konkurenciju!
Steta sto je splet okolnosti uticao na to da sada ovog coveka proglasavaju najboljim u istoriji...

ika

pre 8 godina

ajmo ljudi malo objektivnosti, svi podaci su potpuno dostupni uz par klikova mišem, bar što se atp-a tiče

federer je osvojio celih 12 titula pre nego što je novak postao konkurentan na gren slemovima i pre nego što je nadal počeo da igra završnice na tvrdim gren slemovima (uso i ao) a to je praktično od 2008 godine, tada se u igru u završnicama otprilike uključuje i marej
i gle čuda od te 2008 (federer praktično u svojim najboljim godinama), međusobni skor federera je sramno poražavajući kad su u pitanju ova dvojica (novak i nadal), dakle nema govora o najboljem svih vremena, jedino što možemo da pričamo o tehnici, volejima i lepršanju kosice uz baletansku piruetu dok udara forhend

Marinkovic

pre 8 godina

...da pratite tenis pre Djokovica, znali biste to.
(Jack, 4. avgust 2015 18:10)

Mrzelo me da ostavljam komentar ali tebi moram da odgovorim, kakav tenis pre Djokovica i Nadala, sta pises ti, vecina komentara je na mestu ovde, Federerova titule u finalima: Safin, Rodik, Hjuit, Rodik, Bagdatis, Gonzalez, Hjuit, Nalbandian, Ferer, Blejk, i jednom Agasi u 35 godina, to su Federerovi protivnici u finalima na najvecim turnirima pre pojavljivanja Nadala, zato molim te cuti, tenis je postojao ali pre pojavljivanja Federera, ovaj je igrao BEZ konkurncije, idi na sajt ATP-a pa proveri ovo sto sam napisao. Pozdrav

anica

pre 8 godina

(Nn, 4. avgust 2015 22:49)
2010 rekoste, ajmo od 2007, niko ne osporava Federerov talenat, i na koji nacin igra, kako se krece, kako drzi reket, apsolutno sve pohvale, jednostavno "lako" igra tenis, ali lepo udjete na statistiku karijere i sve ce vam se samo reci, dovoljno je samo minut da pogledate tu listu, za sve koji takodje pisu kako je RF najbolji svih vremena, da jeste, ja kao Noletov navijac bih prva rekla, ali nije bas iz razloga sto se pojavise Nole i Rafa, i sto Rocko osvoji svega 5 GS za 7 godina igranja tenisa, za nekoga ko je najbolji u istoriji, malo, da ne nabrajamo poraze u finalima RG, i H2H. Sa najvecim rivalom ima odnos 10:23! Cinjenica je da se pojavom Noleta i Rafe tenis podigao na jos visi nivo, ne omalovazavam Federera, svaka njemu cast za sve, jos jedna bitna stvar, marketing. Neko je napisao da je jaca konkurencija imati Rodika, Safina, Hjuita, Filipusisa, od jednog Nadala, Djokovica pa i Mareja, Nadal i Djokovic ukupno imaju 23 GS i ne zna se kraj!!! Srdacan pozdrav

Dragana

pre 8 godina

Dopada mi se kako razmišlja Rodžerov otac,sama imam slično mišljenje o deci u sportu.A vi što pričate da je Rodžer bio najbolji jer nije imao konkurenciju verovatno od skora pratite tenis i sport uopšte.Ja odavno pratim sport pa samim tim i tenis i znam da je konkurencija bila mnogo jača ranije,koliko god vi ismevali tadašnje igrače daleko su bili kvalitetniji od ovih sada,gde već 5,6 godina postoje samo Federer,Nadal,Djoković i ponekad bljesnu Marej i Vavrinka.

Raja

pre 8 godina

Komentari tipa da se Roger "nabrao" GS titula jer nije bilo Nadala i Djokovica ne piju vodu. Veliko je pitanje, kakav bi odnos bio da je i on '86 '87 godiste. Mislim da bi raspodela GS bila prilicno ravnomerna. Realno, u zalasku karijere se nosi sa Noletom, a i sam Djokovic je mnogo puta rekao da ga je ovaj ucinio boljim teniserom. Po meni, bez sumnje, on, Novak i Pit najveci talenti belog sporta....

Ale

pre 8 godina

Neka zahvali zvezdama, jer je igrao kad su mu najjaci protivnici bili Safin i Rodik?!Koliko bese uzeo titula u poslednjih , recimo, 6 godina? A pre toga?

Jumko

pre 8 godina

I Djokovic je talentovan... Pogledajte polozaj tela kod slajsa i voleja, i kako igra fudbal i sutira loptu! Mogu misliti kako baca na kos!? Ortopedi u cudu...

Dott

pre 8 godina

Imam utisak da ne zele sve da kazu s Rodzerom u vezi, sve je dosta sturo, ono sto me zanima je to sta ga je odvuklo tenisu. Zatim sigurno da u njegovom zivotu postoji neko ko mu je aktivirao ili cak mozda i usadio taj takmicarski nerv i neiscrpnu volju.
Mozda tako neke socne detalje cuvaju s namerom, da ne bude bas sve ispricano, kako bi imali ekskluzivnog materijala za knjigu, jer ukoliko sve to zaista nikad i nikome nije javno izneo, onda bi eventualna knjiga sa takvim detaljima poprilicno privukla interesente lika i dela RF. Biznis pre svega i od svega!

СрбинсонКрусо

pre 8 godina

Tacno, 8,9 gren slema je Federer osvojio pre Nadalovog prvog RG.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Baki, 4. avgust 2015 18:19)
Netačno 4 gs-a je osvojio pre prvog nadalovog RG, pozdrav

slash

pre 8 godina

Rafa je #9 na atp listi a Federer #2 iako je 4 godine stariji. Toilko o jakoj konkurenciji danas.

Evo sada je Roger penzos a Nadal je otisao u aut. Dakle konkurencija je out i sta se desava - Novak gubi od Vavrinke. Dakle sve te price o slaboj konkurenciji u vreme federera su besmislene. On je bio prvi i u vreme Novaka i rafe a sada je drugi. Videcemo kako ce Novak biti rangiran za 4-5 godina ali ako bude #2 kao sto je Federer svaka mu cast, nece to biti uopste lako.

Druga stvar je still igre. Federer igra lepo, sa lakocom. To je razlog sto je najpopularniji. Rafa igra totalno na silu, Novak igra lepse od rafe, njegovi aduti su gimnasticka elesticnost savrsena fizicka spremnost. Novak je jedan od najdisciplinovanijih tenisera koji su ikada igrali ovaj sport.

Federer je najtalentovaniji, uzivanje je gledati kako igra. Zbog toga uivek ima najvise navijaca gde god da se igra mec, posebno sada u zadnjim godinama karijere kada ljudi kapiraju da je jos malo pa vise nece biti... retko se takav igrac radja. Posebno sto jednorucni backhand, kao najlepsi udarac u tenisu ima posebnu draz. Nikada igrac koji udara dvorucni bekend nece biti cenjen u smislu stila i lepote igre.

Vuk

pre 8 godina

tajna je prosta : 1987 godiste..morao je decak sa Banjice da odraste i da dodju godine kada samo moze da gleda u Nola..najsladji su ovi sto racunaju u ozbiljno Nolovu igru u 16-17 god.zivota,a danas tupe Nadalovom satro povredom i federerovim godinama..e kakva ce panika biti ako Nole uzme USA open! onda sledi Melburn..i ode Nole...

nolence

pre 8 godina

Ono sto je RF shvatio sa 12god( da hoće tenis da igra) Novak je znao sa 5-6 god. Pa ko je onda veći talenat? Rodzer je bio najbolji dok se Nole nije pojavo! Zadnjih par godina, igraju zajedno na istim turnirima i Nole je bolji....to i pokreće pitanje da li bi RF imao takvu karijeru da su igrali u istom periodu? Novak je najbolji u sadasnjoj grupaciji"najboljih tenisera" ....RF, Nadal, Marej... svako bi da uđe u istoriju najboljih!

vajgadoo

pre 8 godina

Nisam znao da ima ovoliko Švajcaraca u Srbiji! Pretpostavljam d kad bi imali prilike da npr. na Vimbldonu gledate uživo finale između Đokovića i Federera, vjerovatno bi vas snimili sa švajcarskom zastavom. Naša posla....

Zizu

pre 8 godina

5 Vimbldona za redom je Fed osvojio do 2007. kad ga je naceo Nadal, posle toga Federera NEMA, moze da prica ko sta hoce ali on je slavu stekao igrajuci sa Safinom i Rodikom kao najvecim protivnicima

Ivan

pre 8 godina

Po profesiji sam muzicar, i apsolutno se slazem sa covekom! Za br.1 potreban je talenat, po meni 51% talenta 49% rada!
To sto neko kaze 99% je rad, mozda, al za cepanje drva, za muziku, vrhunski, prefinjeni, sport prednost dajem talentu! Da se razumemo, bez rada on ce biti beskoristan, ali ako se ne poseduje veeeliki talenat, moz vezbas 24 sata, opet neces biti vrhunski! Danas roditelji forsiraju svoju decu, zele da preko njih ispune svoj san.
Na kraju, mislim da svako ko je pratio Federer zna da je svojim stilom igre i potvrdio ovu pricu o talentu.

Nn

pre 8 godina

Svi ovi koji kritikuju Federerov uspeh na bilo koji nacin, siguran sam da spadaju medju one koji do tamo neke 2010.god nisu znali ni kako se igra tenis a kamoli sta drugo, tako da...

Dundili

pre 8 godina

Ljudi, ne treba se okosuriti na Rodzera zato sto nije imao konkurencije. Meni se cini da Nole i Nadal ne bi bili tako dobri da nije bilo Rodzera - on ih je naterao da budu jos bolji. Pogledajte razliku izmedju Noletove igre danas i na pr. 2008. Druga prica.

Zamislite kako bi bilo da Nole igra svako finale protiv Raonica ili Iznera. Imao bi vise trofeja, ali bi mecevi bili daleko manje interesantni. Zato velika hvala Rodzeru (i Nadalu) - oni su zazluzni za epske meceve kao wimbledon 15, 14, aus 12 itd...

Dejan

pre 8 godina

Molim svakog da procita ovaj tekst,unapred hvala. Zapadni mediji kriju jednu cinjenicu,da bi pomogli Federeru u gradnji imidza koji ima. Naime,stalno potenciraju broj grem-slemova kao najvazniju stavku u tenisu,a ne pominju nesto sto je zapravo iznad a to je: broj titula svetskog sampiona! Od kako postoji tenis na kraju svake godine se dodeljuje titula svetskog prvaka najboljem teniseru,a od kraja 70-tih je u izboru ITF. Dakle,nije ovo titula po ATP bodovanju,da ne bude zabune,vec zvanje najboljeg tenisera za godinu po izboru Svetske teniske federacije. (skoro uvek se te dve titule poklope,bilo je 5-6 izuzetaka samo). To je najvece priznanje u tenisu,jer pokazuje koliko godina si bio najbolji na svetu.Ko je tu na listi najboljih? Sampras 6, Federer 5, Djokovic 4, Lendl 4, Borg 4. Sad je jasnije sto kriju ovu listu,zar ne? Sampras je najbolji! A tek ce da je kriju kad Nole ove godine po PETI put uzme titulu svetskog prvaka i stigne Federera! I onda ima sansu da vec sledece godine stigne Samprasa,i bude bolji od Federera!! Zato samo pricaju o broju GS, nikako o ovome,nikako o broju mastersa (Nadal 27,Nole 24,Federer 23),nikako o skoru sa najboljima (Federer-Nadal 10-23), nikako o procentima u celoj karijeri (najbolji su 1.Borg, 2.Nadal, 3 Djokovic ),procenat pobeda protiv top 10 (najbolji su Borg 70,5 %, Nadal 66,5, Nole 65,3 ), dobijeni mecevi sa odlucujucim setom ( 1.Nole 74,5 %, 2.Borg 74,4 , 3.Nadal 69,3 ,... medju 10 nema Federera), itd, (nema vise mesta za pisanje)

Zile

pre 8 godina

Veoma je zanimljiva činjenica da je Federer u toku cele karijere samo 2 (dva) puta testiran na doping. Takodje je zanimljivo da je jedan nalaz bio veoma sumnjiv, ali je to zataskano. Takodje je činjenica da ovo što sam gore napisao nema veze sa istinom, ali je velika činjenica i istina da je Rodzer jedan od velikana belog sporta i da će biti upisan na listi kao jedan od najvecih. Na toj listi rezervisano je mesto i za Novaka, Nadala i još neke legende iz prošlosti. Kapa dole za majstore! Toliko.

Strajk Mozga

pre 8 godina

Trenutno je najbolji, al ce ga Novak prestici i za to ima dosta vremena. Treba biti realan i reci da ga je Novak skinuo sa trona, ka i Nadala. I u nedeljama i u medjusobnom duelu i grend slemu ce ga prestici. Zato on jos igra, ne bi li osvojio jos neki slem, al nema sanse...

Vlada91

pre 8 godina

(Avax, 4. avgust 2015 17:52)
Za tvoju informaciju Federer ima pozitivan skor sa Marejem 13:11.
Samo neko ko se nije bavio sportom moze da omalovazava necije uspehe.
Taj Federer u 4. deceniji zivota igra dva finala Vimbldona(citaj najveceg i najvaznijeg teniskog turnira na planeti) zaredom i posle se nadje neko da kaze kako je imao losu konkurenciju pa je uspeo.

Neko iz mase

pre 8 godina

Jedno je sigurno da se nikad nece pojaviti neki teniski madjionicar kao sto je to Rodzer Federer u tenisu koji zbog godina nije vise u stanju da izdrzi fizicki da igra jedan mec za drugim u odnosu na mladje tenisere.Talenat je tu i inteligencija ali protiv zakon prirode se ne moze.

Igor

pre 8 godina

Federerovi najveci protivnici bili su Hjuit i Rodik protiv kojih zajedno ima 40-10 ukupan skor hahahahah dok je Rodika pobedio 23 puta i o kakvoj konkurenciji je neko napisao da je Federer imao, nevidjeni srecnik.

MK

pre 8 godina

Federer jeste najtrofejniji teniser, ali isto tako pada u oči njegov učinak od USO 07 kada je pobedio 20-g. Novaka, dakle u dobi od 26. g - kad je trebao biti oko i na vrhuncu svoje moći, Federer u stvari za proteklih 7 godina osvaja 4 GS (pobedio: Endi M, Endi R, Endi M, Endi M)..

p.s. Inače, ta Fedova lakoća igranja koju spominjete, nema nikakve veze sa proizvodima Basel -swiss farmacy, zar ne?

Predo

pre 8 godina

Ne da mi se analizirati sve komentare, ali istina je baš u sredini i kada se skupe svi ti komentari, osim onih zlobnih i glupavih, dobije se otprilike istina. Dakle:
1. Iza Federera stoje brojevi i ne postoji analiza, kojom ćemo izmeriti kvalitet njegovih protivnika. Safin i Nalbandijan su bili sjajni teniseri, ali vrlo nekonstantni.
2. Jednostavno je imao sreće da nametne stil, kojim se ne troši previše, ali je sam taj stil prilično riskantan, jer zavisite prije svega od svojih udaraca.
3. Svi su oni talentovani. Osećaj, brzina, eksplozivnost, brza reakcija mozga i tela, prije svega motorika, sve su to stvari, koje možete unaprediti, ali ako se niste rodili sa tim, možete vežbati 24 sata dnevno, džaba, ostaćete prosečni.
4. Sreća, zdravlje, uslovi. Sve to pomaže da steknete konstantnost.
5. Ishrana, dobri treneri i novac u fazi razvoja.
6. Želja da pobeđujete.
7. Ljubav prema novcu i slavi. Nemojte misliti da bi Federer danas igrao da ne zarađuje i dalje ogromne svote. Koliko god imate, želite još više. Ima puno bogatijih ljudi od Federera, pa se slomiše da zaradfe još koji milion ili milijardu.
8. I najvažnije. Ogroman i sistematski rad. Svaki od tih fenomenalnih poteza je uvežban stotinama puta na treningu, uključujući i one "tweenere" kroz noge itd. A najviše se divim sportistima kako mogu da rade godinama dosadne fizičke pripreme. Ono sa reketom ili sa loptom je najlakše.

direktor

pre 8 godina

Tajna je da ovi glupavi komentari koji se odnose na vreme kada je federe igrao, nikad nece prestati!!! Videcemo Novaka i Rafu kad udju u 35 godinu!!!

Svete

pre 8 godina

Mrljmrlj

Svakako da je Federer uleteo u period slabijeg stanja svetskog tenisa...obrati paznju na par stvar, do 2007 i od 2008 do danas...Do 2007 Feki je imao 12GS+2F+2SF, finala je gubio od 20.godisnjeg Nadala ne od Rodika, Hjuita, Nalbandiana, Safina i sl.. Polifinale 1 od Nadala i 1 od Safina koji je tada odigrao turnir karijere i tada je prakticno zavrsio sa vrhunskim rezultatima, a to je bilo pre puni 10 godina...dalje Federer je imao 70 finala 53-17, na mastersima 21 finale 14-7, na WTF 4-1.....od 2008 5 GS+7F+9GS, u 7F je gubio 2 puta od Novaka 4 puta od Nadala i jednom od Delpotra, u 9SF 5 puta od Novaka 2 puta od Nadala jednom od Mareja i Cilica....na masterima 20 finala 9-11, WTF 2-2, ukupno 33-28 finala.........itd itd, mnogo je tu zanimljivih stvari a i Nadal, Djokovic i Marej ga pobedjuju od njhove 19,20 godine , od kada je postao broj 1 sa njima ima skor 43-54 cini mi se, a sa njegovom generacijom ima neki jeziv skor tipa 70-15.....duga je to prica a i zanimljiva je !! Svakako da je on podigao tenis na visi nivo, jedan je to pratio, drugi donekle, onda je taj drugi podigao tenis na sledeci nivo i sada cekamo da vidimo sta ce on uspeti da ubere...

mrmlj

pre 8 godina

posebno mi se svidja prica kako federer nije imao konkurenciju pa se naosvajao, a djokovic najvise osvojio kad je federer prebacio tridesetu i kad je nadalu stil igre koji je forsirao skoro 10 godina stigao na naplatu.
ko je ostao? mari? vavrinka? cak mu je vavrinka i uzeo 2 grend slema! nisikori? cilic?
to je konkurencija, a hjuit, rodik i ekipa nisu?
ne budite neozbiljni.

swiss

pre 8 godina

@(Mihajlo, 4. avgust 2015 19:44)

Ne mora njegova majka da je bila teniserka, nasledje je u genima od majcinih rodjaka i predaka. To su odredjene fizoloske, fizicke i psiholoske predispozicije. Vidis da mu je otac sasvim drugacije konstitucije - dezmekasti debeljuca a Roger je bez trunke sala.

MK

pre 8 godina

Konkretno u Fedovom slučaju, pored nespornog posedovanja talenta bilo je vrlo poželjno i da mu se rival u finalu zove Endi....
Kad god novinari Feda pitaju nešto u vezi Endija, bilo Rodika ili Marija, on sa osmehom govori samo lepe, pohvalne reči...A kako i ne bi, kad je preko 2 Endija došao do 7 GS ;?)

Mihajlo

pre 8 godina

Neverujem da je njegova majka bila teniser, pa da je genetski nasledio neki talenat za tenis. Ja mislim da niko ne nasleđuje talenat, već samo neke sklonosti za određeni sport, a njegov otac to nezna. U svakom slučaju, gluposti su govoriti da je neko najbolji svih vremena, jer se nezna koji će se sutra teniser pojaviti sa još boljim rezultatima. A ja bi voleo da sačekamo kako bi Novak došao u Rođine godine, pa onda da uradimo poređenje koje bolji od njih dvojice. Za 5 godina to je moguće uraditi, a sada je to besmisleno činiti.

vlada

pre 8 godina

Mrzelo me da ostavljam komentar ali tebi moram da odgovorim, kakav tenis pre Djokovica i Nadala, sta pises ti, vecina komentara je na mestu ovde, Federerova titule u finalima: Safin, Rodik, Hjuit, Rodik, Bagdatis, Gonzalez, Hjuit, Nalbandian, Ferer, Blejk, i jednom Agasi u 35 godina, to su Federerovi protivnici u finalima na najvecim turnirima pre pojavljivanja Nadala, zato molim te cuti, tenis je postojao ali pre pojavljivanja Federera, ovaj je igrao BEZ konkurncije, idi na sajt ATP-a pa proveri ovo sto sam napisao. Pozdrav
(Marinkovic, 4. avgust 2015 18:58)

Safina je pobedio kada je safin bio na vrhuncu svoje karijere, i pobedio ga je zato što je safin Safin, a ne zato što je bio bolji od njega!
Meni je to dovoljno. Onog Marata Safina sa kojim se Fed suočavao ne bi pobedili ni Nadal ni Djole, da se ne lažemo!
Toliko o tome koliko si ti zapravo gledao tenis pre djokovića a koliko si zapravo samo googlao!

bane

pre 8 godina

Federer je izuzetan talenat i njegov otac je u pravu. Bez talenta nema igre, na šta liči igra jednog Ive Karlovića, sa takvima bi tenis izumro za par sezona.
Iako navijam za Djokovića, volim da gledam Federerovu gracioznost na terenu. Dobro je što nije nastavio sa fudbalom jer u tom sirovom sportu talenat najmanje treba.

Pozdrav za B92

pre 8 godina

Federer je plasmanom u polufinale na AO 2012 postao jedini teniser pored Agasija, sa trideset i vise godina, koji se plasirao u polufinale nekog slema. A od tada osvojio je i Vimbldon i igrao 2 finala, polufinala na AO i US openu, osvajio 5 mastersa, igrao finala istih, finala Zavrsnog turnira, vratio se na prvo mesto desetak nedelja, dugo vec drugi teniser sveta, pobedio Novaka 6 puta... To dovoljno govori o kakvom se vanserijskom kvalitetu i talentu radi iako nije ni blizu nekadasnje igre i fizikalija.

Ludi Milojko

pre 8 godina

Od 2008 kada je Nole uzeo svoj prvi GS, Roger je osvojio 5, Rafa 11, a Novak 9. Od 31 GS turnira njih trojica su osvojili 25. U ovom periodu je Rafa malo ispred Novaka i to zbog šljake. U svakom slučaju njih trojica dominiraju u tom periodu kao niko u istoriji tenisa. Kako god Novak je već upisan u istoriji tenisa zlatnim slovima...

vlada

pre 8 godina

Ja bih ipak rekao zdravlje i nenormalan kontinuitet.
Recimo da je /Marat Safin imao makar upola federerovih navika i makar upola njegove posvećenosti i mentaliteta sada bismo o Fedu pričali kao o nekome ko je večito bio broj dva i osvojio jedan ili ni jedan GS.

iskreno

pre 8 godina

Novakovi navijači njegove pobjede ,osvajanje trofeja doživljavaju kao svoje uspjehe i čitajući ove njihove komentare ne bih ni po koju cijenu poželjela biti u Novakovoj koži kad bude gubio mečeve i padao na listi...

ika

pre 8 godina

posebno mi se svidja prica kako federer nije imao konkurenciju pa se naosvajao, a djokovic najvise osvojio kad je federer prebacio tridesetu i kad je nadalu stil igre koji je forsirao skoro 10 godina stigao na naplatu.
ko je ostao? mari? vavrinka? cak mu je vavrinka i uzeo 2 grend slema! nisikori? cilic?
to je konkurencija, a hjuit, rodik i ekipa nisu?
ne budite neozbiljni.
(mrmlj, 5. avgust 2015 09:35)

rođeni,
tako talentovanog, kvalitetnog i konstantnog rivala u svojoj generaciji, kao što novak ima u mareju, nije imao praktično nijedan no1 u istoriji

dakle da sumiramo, novak konstantno ima tokom čitave karijere tri najkvalitetnija moguća rivala na gren slemovima (sva trojica su bili vrlo konstantni izuzev nadala u ,recimo, dve polu-sezone) i praktično da bi osvajao titule uvek je morao da pobedi bar dvojicu na istim, takvu konstantnost glavnih rivala niko nikad nije imao i da je novak uzeo rg ove godine (da ga je uveo u peti set dobio bi lagano sa 0 ili 1 izgubljenim gemom kao) već sad bi mogli da pričamo o najboljem svih vremena bez obzira na konačan broj titula

zoki

pre 8 godina

најбољи играч тениса до сада. када неко освоји више гс и буде више недеља на првом месту биће бољи од њега. просто (жозеф фуше, 04. avgust 2015 20:53)

Nece biti bolji od njega, nego ce imati vise GS i bice vise nedelja na prvom mestu. Pravi razliku izmedju tih stvari. Ako ne mozes da napravis razliku - javi se i objasnicu ti u par reci. Bez uvrede, pozdrav, Zoki.

iskreno

pre 8 godina

Novakovi navijači njegove pobjede ,osvajanje trofeja doživljavaju kao svoje uspjehe i čitajući ove njihove komentare ne bih ni po koju cijenu poželjela biti u Novakovoj koži kad bude gubio mečeve i padao na listi...

Jumko

pre 8 godina

@nolence Pa biseru ko je veci talenat? Jedan trenira od 12. godine, a drugi od 5? A ovaj sto je 7 godina manje trenirao duplo vise Gs! Ovo je revija od komentara.

Roddick Army

pre 8 godina

@Igor

Taj Roddick je drao naseg n0leta gde god je stigao, a da ne pricamo o Safinu, pa njemu mozda ni set nije uzeo. Sad jos ima i srece sto se Nadal povredio, a pre toga znamo na kom mestu se nalazio..

iskreno

pre 8 godina

Novakovi navijači njegove pobjede ,osvajanje trofeja doživljavaju kao svoje uspjehe i čitajući ove njihove komentare ne bih ni po koju cijenu poželjela biti u Novakovoj koži kad bude gubio mečeve i padao na listi...

Nolefan

pre 8 godina

Ne znamo tajnu uspeha ali je tajna njegovih najvećih neuspeha dobro poznata i trenutno boravi na PRVOM MESTU ATP LISTE. Pogodite kako se zova!?

samo tacno je tacno!

pre 8 godina

Tacno, 8,9 gren slema je Federer osvojio pre Nadalovog prvog RG. (Baki, 4. avgust 2015 18:19)

Hoces reci - tacno 4? AO 2004, USO 2004 i W 2003 i 2004.

nolence

pre 8 godina

Jumko@koliko znam Nole je mlađi od RF 6-7 godina. A to znaci da ima fore da ga stigne i prestigne u trofejima.....u igri je to već uradio. Sve cesće ga zgazi! A ti covece licno, cime se hranis kada si tako baksuzan ili bolje reći nesretan?

Jao

pre 8 godina

NE SMARAJTE VISE SA TOM KONKURENCIJOM,ON JE NAJBOLJI SVIH VREMENA.PRATITE TENIS 2 GODINE I VEC SVE ZNATE,KADA NOVAK BUDE IMAO OVOLIKO GS PRICAJTE O KONKURENCIJI.

@&@

pre 8 godina

zato što je igrao i osvajao najviše kada nije imao pravog protivnika...
 (nikšićko, 4. avgust 2015 23:22) 


Njevovi protivnici su bili: Sampras, Agasi, Hjuit, Rodik,Safin,Nadal,Djokovic..svi oni su bili #1 u jednom trenutku I svako od njih osvajao gren slemove. Dodatak su Nalbadian,Davidenko,Kofelnikov.....Ako je po tebi ova konkurencija "nikakva", ja onda neznam kako bi nazvao ovu danasnju. Upravo zbog kvaliteta danasnje konkurencije Federer je sa 35 godina drugi teniser sveta. Nema vise novih mladih talentovanih zvezda,ATP nikad nije imao "matoriji" top 10 od ovoga danas. A kako izglda, nece se ni menjati jos jedno izvesno vreme.

draganz

pre 8 godina

(Wlada, 4. avgust 2015 18:23)
--------
Dao sam ti minus jer se bavis takvim analizama. Umesto da postujes poslovicu, psi laju karavani prolaze.

AcA

pre 8 godina

Za ovde sto prate tenis zadnjih 5 godina...Federer na vrhuncu i u najboljim godinama bi bio dominatan pored Novaka na vrhuncu.
Covek je po broju gren slem titula,broju nedelja na prvom mestu i po ko zna jos koliko parametara najbolji ikada...
Ali nesto sto retko ko moze da ne prizna,igra ubedljivo najlepsi i najprefinjeniji tenis..meni je to kao laiku vaznije od skora sa Nadalom,Djokovicem i Marijem.
Pogledajte skor sa njima pre jedno 6,7 godina,pogledajte broj titula .

Pozdrav za B92

pre 8 godina

(anica, 4. avgust 2015 23:45)
Svaki teniser(i sportista) ima period u karijeri u kojem je na igrackom i psihofizickom vrhuncu. Posle toga(a narocito nakon obaranja nekih rekorda) dolazi do zasicenja(podsvesnog). Zatim se ulazi i u tridesete, u kojima dolazi do neminovnog pada fizikalija(brzina i kondicija). Povrh svega, dolaze mladji kvalitetni rivali koji su gladni uspeha. To je neminovnost u sportu.Uostalom, pogledaj Federerove igre iz njegovog najboljeg perioda i uporedi ih sa ovim kasnije. Nego, kazes nije Rodzer najbolji ikada? Pa ko je Anice?! Djokovic i Nadal? Ja mogu da ti navedem gomilu razloga zbog kojih ova dvojica nisu ni blizu tog mesta. Mogu i da kazem kako su Rafa i Nole sacekali da Fed malo oslabi i ostari kako bi dosli do trofeja. Stavise, to uopste nije daleko od istine. Da te podsetim, Nadal je Federerov rival od 2005. i uprkos godinama, igrao je(i izgledao) kao da ima 23 godine. Taj Nadal je miljama bolji od ovog danasnjeg, od 2005-2007 napravio je niz od 81 uzastopne pobede na sljaci(prekinuo ga Federer), igrao finala Vimbldona, masterse na betonu osvajao, o fizickoj spremi ne treba trositi reci i opet 3 godine uzastopno iza Federera, koji kupi skoro sav kajmak. Nadalov najbolji period je 2005-2010, a ovo kasnije je vec u opadanju. A Fed je u tom periodu osvojio vise slemova. Pa pola 2012. i 2014. nije igrao. Novak je bio veoma dobar oduvek, ali se tek 2011. popeo na vrh, tek posle 4 godine u vrhu. A porazi od Hasa, Kolsrajbera, Melcera na RG i W...

@&@

pre 8 godina

Federer je u karijeri za najveceg rivala imao Nadala. Pre pojave Nadala imao je samo 4 GS. Novakov najveci rival je Murray, koji bi otprilike bio u rangu jednog Nikolaja Davidenka. Ostavljam svim strucnjacima koji tenis prate od 2011 I koji se kod 15:0 jos uvek pitaju sta je bilo sa onih 14 poena, da provale ko je imao tezi posao.

Deki

pre 8 godina

Da dodam, mnogi pišu kao navijači Noleta ( i ja sam njegov navijač) da Rodja nije najveći zbog slabe konkurencije, te dopingovan bio, te nije bilo Noleta, statistike, sira i vojne muzike, a nikako da napišu ko je to najbolji teniser svih vremena do danas?

Lesa srpski No2 U14 nedaka davno

pre 8 godina

@ Predo, 5. avgust 2015 10:02

Slazem se sa tobom oko svega sto si rekao, ali si u poslednjoj tacki prevideo jednu stvar, koju mozda i ne razumes.
Taj "dosadan" fizicki rad!
Kada se posvetis sportu, fizickim aktivnostima, svakodnevnim treninzima, ne samo zdravoj, vec specijalizovanoj ishrani, kada ceo tvoj zivot odise zdravljem, takmicenjem i uspesima - naravno da je snaga uma potrebna da te pokrece, da nastavljas da pokusavas da se unapredjujes.
Ali nije tu samo snaga uma! To je ta ljubav prema sportu, prema takmicenju, zelja da stalno budes bolji nego juce, brzi, jaci, precizniji, a godine rade protiv tebe.
Snaga uma i ljubav prema sportu i vezbanju obara sve prepreke utoliko da sam 100% siguran da npr Nole zaista uziva u treninzima, cak i onim od kojih mu nekada pozli (a sigurno ima i takve treninge vrlo cesto).
Nisu to dosadni treninzi koje godinama moras da ponavljas, to su izazovi, to su alatke koje su ti potrebne da dodjes do cilja - da budes najbolja moguca verzija sebe. Zelja, volja, ljubav i seratonin - to je ono sto ti omogucava da godinama treniras kao zivotinja i da uzivas u tome.
A granice i ne postoje, sto nam Nole svakodnevno dokazuje.
Sve najbolje.

Avax

pre 8 godina

Negatovan skor sa Nadalom negativan skor sa Marijem i uskoro negativan skor sa Novakom, koliko je ovaj covek imao srece da se pojavi kad su Sampras i Agasi zavrsavali i nekoliko godina pre Nadala i Djokovica, tu je kljuc svega.

Domingez

pre 8 godina

Nikad nece biti najbolji u istoriji jer je sve najvece uspehe postigao osvajajuci turnire protiv slabih protivnika, nije imao konkurenciju uopste, ali priznajem da igra najlepsi tenis ikada

Jumko

pre 8 godina

I Djokovic je talentovan... Pogledajte polozaj tela kod slajsa i voleja, i kako igra fudbal i sutira loptu! Mogu misliti kako baca na kos!? Ortopedi u cudu...

dule

pre 8 godina

Tenis nije ekipni sport i teniser skoro i da ne predstavlja zemlju iz koje dolazi. .prema tome Federer je najveći hteli to da priznaju navijači Novaka ili ne..

Nislija

pre 8 godina

Federer do 2006. godine 9 gren slemova, pametnom dosta! Do 2006. nekoliko godina za redom osvajao je po 10, 11 turnira, od 2006. pa do danas 6 turnira mu je bio maksimum po godini, a razlog tome su Novak Djokovic i Rafael Nadal, vrhunski je on teniser ali najbolji svih vremena nije.

mudrac

pre 8 godina

tajna je ta da covek nije godinama imao dostojnu konkurenciju!
Steta sto je splet okolnosti uticao na to da sada ovog coveka proglasavaju najboljim u istoriji...

optimus prime

pre 8 godina

Preterivanje Federerovih navijača nema granice. Svaka čast njemu na svemu što je osvojio, niko mu ne može osporiti talenat i titule, ali ponavljati kako je on najbolji svih vremena je krajnje diskutabilno. Nema sumnje u to, da Rodžer nije imao pravu konkurenciju u vidu Hjuita, Safina, Filipusisa, Ferera i Ljubičića. Agasi i Sampras su bili na zalasku, a Nadal i Đoković su se pojavili malo kasnije. Imao je mnogo sreće zbog te činjenice, a skor protiv Nadala 10-23 u pobedama je zaista nešto poražavajuće, takođe u finalima protiv Novaka ima negativan skor 5-10. Prema tome, Federer nije najbolji svih vremena.

Ale

pre 8 godina

Neka zahvali zvezdama, jer je igrao kad su mu najjaci protivnici bili Safin i Rodik?!Koliko bese uzeo titula u poslednjih , recimo, 6 godina? A pre toga?

Jaooo

pre 8 godina

Slozio bi se sa vecinom komentara,Federer ne bi bio to sto jeste da je igrao uporedo sa Noletom i Rafom,velikog ga je napravilo to sto se pojavio kad treba,nije imao ko da mu stane na put dok se nije pojavio Rafa a zatim i Nole.

Strumf

pre 8 godina

Federer je mlatio Novaka dok je ovaj bio jos zelen,od 2010. Novak ima 10 pobeda vise,Federer daj Boze da bi imao 8 gs kao sto vecina kaze da je imao jaku konkurenciju kao sto su je imali Nadal i Djokovic.

Roddick Army

pre 8 godina

@Igor

Taj Roddick je drao naseg n0leta gde god je stigao, a da ne pricamo o Safinu, pa njemu mozda ni set nije uzeo. Sad jos ima i srece sto se Nadal povredio, a pre toga znamo na kom mestu se nalazio..

danilo

pre 8 godina

Jednom sam napisao za Noletovog oca da je najbolje da ćuti jer činjenica što ste otac šampiona jeste za roditeljski ponos ali ne i znak bilo kakve mudrosti.
Tako i ovaj priča li priča.
Tajna Fedexovog uspeha je talenat?! Ma nemoj...
Nole sa 12-13 godina nije imao protivnike u Beogradu, niko nije mogao da mu uzme gem i niko nije hteo da igra sa njim pa je morao u Minhen.
Nema ni jedan jedini medju prvih 100 da je bez ekstra-talenta.
Nema ni jedan jedini u prvih deset da nije posvećen tenisu 100%.
A svaka decenija da svega nekoliko velikih šampiona.
Kada bi se znao tačan recept, bilo bi ih na desetine...

Marinkovic

pre 8 godina

...da pratite tenis pre Djokovica, znali biste to.
(Jack, 4. avgust 2015 18:10)

Mrzelo me da ostavljam komentar ali tebi moram da odgovorim, kakav tenis pre Djokovica i Nadala, sta pises ti, vecina komentara je na mestu ovde, Federerova titule u finalima: Safin, Rodik, Hjuit, Rodik, Bagdatis, Gonzalez, Hjuit, Nalbandian, Ferer, Blejk, i jednom Agasi u 35 godina, to su Federerovi protivnici u finalima na najvecim turnirima pre pojavljivanja Nadala, zato molim te cuti, tenis je postojao ali pre pojavljivanja Federera, ovaj je igrao BEZ konkurncije, idi na sajt ATP-a pa proveri ovo sto sam napisao. Pozdrav

nolence

pre 8 godina

Ono sto je RF shvatio sa 12god( da hoće tenis da igra) Novak je znao sa 5-6 god. Pa ko je onda veći talenat? Rodzer je bio najbolji dok se Nole nije pojavo! Zadnjih par godina, igraju zajedno na istim turnirima i Nole je bolji....to i pokreće pitanje da li bi RF imao takvu karijeru da su igrali u istom periodu? Novak je najbolji u sadasnjoj grupaciji"najboljih tenisera" ....RF, Nadal, Marej... svako bi da uđe u istoriju najboljih!

Jumko

pre 8 godina

@nolence Pa biseru ko je veci talenat? Jedan trenira od 12. godine, a drugi od 5? A ovaj sto je 7 godina manje trenirao duplo vise Gs! Ovo je revija od komentara.

MK

pre 8 godina

Federer jeste najtrofejniji teniser, ali isto tako pada u oči njegov učinak od USO 07 kada je pobedio 20-g. Novaka, dakle u dobi od 26. g - kad je trebao biti oko i na vrhuncu svoje moći, Federer u stvari za proteklih 7 godina osvaja 4 GS (pobedio: Endi M, Endi R, Endi M, Endi M)..

p.s. Inače, ta Fedova lakoća igranja koju spominjete, nema nikakve veze sa proizvodima Basel -swiss farmacy, zar ne?

Zizu

pre 8 godina

5 Vimbldona za redom je Fed osvojio do 2007. kad ga je naceo Nadal, posle toga Federera NEMA, moze da prica ko sta hoce ali on je slavu stekao igrajuci sa Safinom i Rodikom kao najvecim protivnicima

Zile

pre 8 godina

Veoma je zanimljiva činjenica da je Federer u toku cele karijere samo 2 (dva) puta testiran na doping. Takodje je zanimljivo da je jedan nalaz bio veoma sumnjiv, ali je to zataskano. Takodje je činjenica da ovo što sam gore napisao nema veze sa istinom, ali je velika činjenica i istina da je Rodzer jedan od velikana belog sporta i da će biti upisan na listi kao jedan od najvecih. Na toj listi rezervisano je mesto i za Novaka, Nadala i još neke legende iz prošlosti. Kapa dole za majstore! Toliko.

nesko

pre 8 godina

Ne razumem ovaj momenat sa konkurencijom?! Pa kakva je danas? Nadal nije u formi vec vise od godinu dana, Federer na kraju karijere, ostale necu ni da spominjem. Mozemo samo da pretpostavljamo sta bi bilo kad bi se namestilo da igraju Federer od pre 5 godina i Nole sada. Tajna Federerovog uspeha je ta sto je on jedini teniser koji ne stenje kad udara loptolicu, sto govori sa kakvom lakocom igra. Najbolji ikad!!!

pero

pre 8 godina

nesto pripisujete njegov uspjeh losoj konkurenciji a covjek pobjedio novaka u njegovoj najboljoj sezoni kada je sve gazio. a imao preko 30god. i dalje pobjedjuje i pravi dobre rezultate.

Igor

pre 8 godina

Federerovi najveci protivnici bili su Hjuit i Rodik protiv kojih zajedno ima 40-10 ukupan skor hahahahah dok je Rodika pobedio 23 puta i o kakvoj konkurenciji je neko napisao da je Federer imao, nevidjeni srecnik.

Deda Milos

pre 8 godina

Koliko ja znam, Federer je imao svega 4,5 grand slamova kada je Nadal osvojio svoj prvi 2005. Djokovic se vrlo brzo pojavio, pa je 2008. uzeo svoj prvi. Dakle, Federer je vecinu svojih slamova osvojio u konkurenciji ova dva igraca. Price o slaboj konkurenciji su smesne. Posebno kada dolaze od ljudi koji trofej u tenisu ne mogu ni da uzmu u svojoj ulici, gde je konkurencija baba Simana koja sedi na klupi na ulici dok ne pocne dnevnik, i vredni deda Milos koji svako rano jutro ide po hleb na svom predratnom biciklu. Omalovazavati ovakve svetske sportiste moze samo neznalica i kompleksas.

жозеф фуше

pre 8 godina

најбољи играч тениса до сада.
када неко освоји више гс и буде више недеља на првом месту биће бољи од њега.
просто

Mihajlo

pre 8 godina

Neverujem da je njegova majka bila teniser, pa da je genetski nasledio neki talenat za tenis. Ja mislim da niko ne nasleđuje talenat, već samo neke sklonosti za određeni sport, a njegov otac to nezna. U svakom slučaju, gluposti su govoriti da je neko najbolji svih vremena, jer se nezna koji će se sutra teniser pojaviti sa još boljim rezultatima. A ja bi voleo da sačekamo kako bi Novak došao u Rođine godine, pa onda da uradimo poređenje koje bolji od njih dvojice. Za 5 godina to je moguće uraditi, a sada je to besmisleno činiti.

Neko iz mase

pre 8 godina

Jedno je sigurno da se nikad nece pojaviti neki teniski madjionicar kao sto je to Rodzer Federer u tenisu koji zbog godina nije vise u stanju da izdrzi fizicki da igra jedan mec za drugim u odnosu na mladje tenisere.Talenat je tu i inteligencija ali protiv zakon prirode se ne moze.

ika

pre 8 godina

ajmo ljudi malo objektivnosti, svi podaci su potpuno dostupni uz par klikova mišem, bar što se atp-a tiče

federer je osvojio celih 12 titula pre nego što je novak postao konkurentan na gren slemovima i pre nego što je nadal počeo da igra završnice na tvrdim gren slemovima (uso i ao) a to je praktično od 2008 godine, tada se u igru u završnicama otprilike uključuje i marej
i gle čuda od te 2008 (federer praktično u svojim najboljim godinama), međusobni skor federera je sramno poražavajući kad su u pitanju ova dvojica (novak i nadal), dakle nema govora o najboljem svih vremena, jedino što možemo da pričamo o tehnici, volejima i lepršanju kosice uz baletansku piruetu dok udara forhend

iskreno

pre 8 godina

Novakovi navijači njegove pobjede ,osvajanje trofeja doživljavaju kao svoje uspjehe i čitajući ove njihove komentare ne bih ni po koju cijenu poželjela biti u Novakovoj koži kad bude gubio mečeve i padao na listi...

Nn

pre 8 godina

Svi ovi koji kritikuju Federerov uspeh na bilo koji nacin, siguran sam da spadaju medju one koji do tamo neke 2010.god nisu znali ni kako se igra tenis a kamoli sta drugo, tako da...

vlada

pre 8 godina

Mrzelo me da ostavljam komentar ali tebi moram da odgovorim, kakav tenis pre Djokovica i Nadala, sta pises ti, vecina komentara je na mestu ovde, Federerova titule u finalima: Safin, Rodik, Hjuit, Rodik, Bagdatis, Gonzalez, Hjuit, Nalbandian, Ferer, Blejk, i jednom Agasi u 35 godina, to su Federerovi protivnici u finalima na najvecim turnirima pre pojavljivanja Nadala, zato molim te cuti, tenis je postojao ali pre pojavljivanja Federera, ovaj je igrao BEZ konkurncije, idi na sajt ATP-a pa proveri ovo sto sam napisao. Pozdrav
(Marinkovic, 4. avgust 2015 18:58)

Safina je pobedio kada je safin bio na vrhuncu svoje karijere, i pobedio ga je zato što je safin Safin, a ne zato što je bio bolji od njega!
Meni je to dovoljno. Onog Marata Safina sa kojim se Fed suočavao ne bi pobedili ni Nadal ni Djole, da se ne lažemo!
Toliko o tome koliko si ti zapravo gledao tenis pre djokovića a koliko si zapravo samo googlao!

Prodanovic Sasa

pre 8 godina

Niko neosporava da je Federer najbolji teniser u istoriji ali nije zadnjih par godina to je Novak koji cak ima sansu da ga dostigne.

Dragana

pre 8 godina

Dopada mi se kako razmišlja Rodžerov otac,sama imam slično mišljenje o deci u sportu.A vi što pričate da je Rodžer bio najbolji jer nije imao konkurenciju verovatno od skora pratite tenis i sport uopšte.Ja odavno pratim sport pa samim tim i tenis i znam da je konkurencija bila mnogo jača ranije,koliko god vi ismevali tadašnje igrače daleko su bili kvalitetniji od ovih sada,gde već 5,6 godina postoje samo Federer,Nadal,Djoković i ponekad bljesnu Marej i Vavrinka.

vajgadoo

pre 8 godina

Nisam znao da ima ovoliko Švajcaraca u Srbiji! Pretpostavljam d kad bi imali prilike da npr. na Vimbldonu gledate uživo finale između Đokovića i Federera, vjerovatno bi vas snimili sa švajcarskom zastavom. Naša posla....

iskreno

pre 8 godina

Novakovi navijači njegove pobjede ,osvajanje trofeja doživljavaju kao svoje uspjehe i čitajući ove njihove komentare ne bih ni po koju cijenu poželjela biti u Novakovoj koži kad bude gubio mečeve i padao na listi...

Pozdrav za B92

pre 8 godina

(anica, 4. avgust 2015 23:45)
Svaki teniser(i sportista) ima period u karijeri u kojem je na igrackom i psihofizickom vrhuncu. Posle toga(a narocito nakon obaranja nekih rekorda) dolazi do zasicenja(podsvesnog). Zatim se ulazi i u tridesete, u kojima dolazi do neminovnog pada fizikalija(brzina i kondicija). Povrh svega, dolaze mladji kvalitetni rivali koji su gladni uspeha. To je neminovnost u sportu.Uostalom, pogledaj Federerove igre iz njegovog najboljeg perioda i uporedi ih sa ovim kasnije. Nego, kazes nije Rodzer najbolji ikada? Pa ko je Anice?! Djokovic i Nadal? Ja mogu da ti navedem gomilu razloga zbog kojih ova dvojica nisu ni blizu tog mesta. Mogu i da kazem kako su Rafa i Nole sacekali da Fed malo oslabi i ostari kako bi dosli do trofeja. Stavise, to uopste nije daleko od istine. Da te podsetim, Nadal je Federerov rival od 2005. i uprkos godinama, igrao je(i izgledao) kao da ima 23 godine. Taj Nadal je miljama bolji od ovog danasnjeg, od 2005-2007 napravio je niz od 81 uzastopne pobede na sljaci(prekinuo ga Federer), igrao finala Vimbldona, masterse na betonu osvajao, o fizickoj spremi ne treba trositi reci i opet 3 godine uzastopno iza Federera, koji kupi skoro sav kajmak. Nadalov najbolji period je 2005-2010, a ovo kasnije je vec u opadanju. A Fed je u tom periodu osvojio vise slemova. Pa pola 2012. i 2014. nije igrao. Novak je bio veoma dobar oduvek, ali se tek 2011. popeo na vrh, tek posle 4 godine u vrhu. A porazi od Hasa, Kolsrajbera, Melcera na RG i W...

Wlada

pre 8 godina

Prosto je neshvatljivo da otkad ja pratim sajt b92 nikad nisam procitao neke komentare gde je vest o tenisu a da ovaj Jumko nije ostavio komentar gde proziva Novaka, ne razumem takvu mrznju prema nekome, da si ti po ceo dan pored kompjutera i cekas kako bi komentarisao... Strasno zaista.

iskreno

pre 8 godina

Novakovi navijači njegove pobjede ,osvajanje trofeja doživljavaju kao svoje uspjehe i čitajući ove njihove komentare ne bih ni po koju cijenu poželjela biti u Novakovoj koži kad bude gubio mečeve i padao na listi...

Jack

pre 8 godina

Ne znam cemu ostrascenost, covek je u pravu. Rodzer se nije potrosio cepajuci tetive i misice od ranog detinjstva, ima najbolju tehniku zahvaljujuci kojoj se ne umara puno, i sto je jos vaznije, ne povredjuje - i uz veliku psihicku stabilnost, uspeh nije neocekivan.
Druga je stvar navijati za Novaka, nema potrebe da se nipodastava Rodzer. Mozda nije imao konkurenciju kakvu ima danas, ali svakako nije bila za potcenjivanje - da pratite tenis pre Djokovica, znali biste to.

Dott

pre 8 godina

Imam utisak da ne zele sve da kazu s Rodzerom u vezi, sve je dosta sturo, ono sto me zanima je to sta ga je odvuklo tenisu. Zatim sigurno da u njegovom zivotu postoji neko ko mu je aktivirao ili cak mozda i usadio taj takmicarski nerv i neiscrpnu volju.
Mozda tako neke socne detalje cuvaju s namerom, da ne bude bas sve ispricano, kako bi imali ekskluzivnog materijala za knjigu, jer ukoliko sve to zaista nikad i nikome nije javno izneo, onda bi eventualna knjiga sa takvim detaljima poprilicno privukla interesente lika i dela RF. Biznis pre svega i od svega!

Strajk Mozga

pre 8 godina

Trenutno je najbolji, al ce ga Novak prestici i za to ima dosta vremena. Treba biti realan i reci da ga je Novak skinuo sa trona, ka i Nadala. I u nedeljama i u medjusobnom duelu i grend slemu ce ga prestici. Zato on jos igra, ne bi li osvojio jos neki slem, al nema sanse...

Jao

pre 8 godina

NE SMARAJTE VISE SA TOM KONKURENCIJOM,ON JE NAJBOLJI SVIH VREMENA.PRATITE TENIS 2 GODINE I VEC SVE ZNATE,KADA NOVAK BUDE IMAO OVOLIKO GS PRICAJTE O KONKURENCIJI.

@&@

pre 8 godina

Federer je u karijeri za najveceg rivala imao Nadala. Pre pojave Nadala imao je samo 4 GS. Novakov najveci rival je Murray, koji bi otprilike bio u rangu jednog Nikolaja Davidenka. Ostavljam svim strucnjacima koji tenis prate od 2011 I koji se kod 15:0 jos uvek pitaju sta je bilo sa onih 14 poena, da provale ko je imao tezi posao.

mrmlj

pre 8 godina

posebno mi se svidja prica kako federer nije imao konkurenciju pa se naosvajao, a djokovic najvise osvojio kad je federer prebacio tridesetu i kad je nadalu stil igre koji je forsirao skoro 10 godina stigao na naplatu.
ko je ostao? mari? vavrinka? cak mu je vavrinka i uzeo 2 grend slema! nisikori? cilic?
to je konkurencija, a hjuit, rodik i ekipa nisu?
ne budite neozbiljni.

AcA

pre 8 godina

Za ovde sto prate tenis zadnjih 5 godina...Federer na vrhuncu i u najboljim godinama bi bio dominatan pored Novaka na vrhuncu.
Covek je po broju gren slem titula,broju nedelja na prvom mestu i po ko zna jos koliko parametara najbolji ikada...
Ali nesto sto retko ko moze da ne prizna,igra ubedljivo najlepsi i najprefinjeniji tenis..meni je to kao laiku vaznije od skora sa Nadalom,Djokovicem i Marijem.
Pogledajte skor sa njima pre jedno 6,7 godina,pogledajte broj titula .

Vuk

pre 8 godina

tajna je prosta : 1987 godiste..morao je decak sa Banjice da odraste i da dodju godine kada samo moze da gleda u Nola..najsladji su ovi sto racunaju u ozbiljno Nolovu igru u 16-17 god.zivota,a danas tupe Nadalovom satro povredom i federerovim godinama..e kakva ce panika biti ako Nole uzme USA open! onda sledi Melburn..i ode Nole...

zoki

pre 8 godina

најбољи играч тениса до сада. када неко освоји више гс и буде више недеља на првом месту биће бољи од њега. просто (жозеф фуше, 04. avgust 2015 20:53)

Nece biti bolji od njega, nego ce imati vise GS i bice vise nedelja na prvom mestu. Pravi razliku izmedju tih stvari. Ako ne mozes da napravis razliku - javi se i objasnicu ti u par reci. Bez uvrede, pozdrav, Zoki.

Deki

pre 8 godina

Opet lupetanje gluposti kako Federer nije imao konkurenciju. Navijam za Noleta i ostale naše ali gluposti ne mogu da svarim. Ako on sad u 34 godine igra ovako, povremeno dobije Noleta i ostale, drugi je teniser sveta, zašto onda mislite da kad je bio u najboljim godinama ne bi dobijao Noleta, Rafu i sve ostale. Kod Rodje je odnos tehnika/snaga 70/30, dok je kod Rafe obrnuto. To je talenat i zato Rodja ovako dugo traje. Malo se povredjuje, a voleo bih da vidim posebno Rafu kako će igrati u 34 godine? Rodja je najveći svih vremena, ali bih voleo da ga Nole prestigne.

direktor

pre 8 godina

Tajna je da ovi glupavi komentari koji se odnose na vreme kada je federe igrao, nikad nece prestati!!! Videcemo Novaka i Rafu kad udju u 35 godinu!!!

anica

pre 8 godina

(Nn, 4. avgust 2015 22:49)
2010 rekoste, ajmo od 2007, niko ne osporava Federerov talenat, i na koji nacin igra, kako se krece, kako drzi reket, apsolutno sve pohvale, jednostavno "lako" igra tenis, ali lepo udjete na statistiku karijere i sve ce vam se samo reci, dovoljno je samo minut da pogledate tu listu, za sve koji takodje pisu kako je RF najbolji svih vremena, da jeste, ja kao Noletov navijac bih prva rekla, ali nije bas iz razloga sto se pojavise Nole i Rafa, i sto Rocko osvoji svega 5 GS za 7 godina igranja tenisa, za nekoga ko je najbolji u istoriji, malo, da ne nabrajamo poraze u finalima RG, i H2H. Sa najvecim rivalom ima odnos 10:23! Cinjenica je da se pojavom Noleta i Rafe tenis podigao na jos visi nivo, ne omalovazavam Federera, svaka njemu cast za sve, jos jedna bitna stvar, marketing. Neko je napisao da je jaca konkurencija imati Rodika, Safina, Hjuita, Filipusisa, od jednog Nadala, Djokovica pa i Mareja, Nadal i Djokovic ukupno imaju 23 GS i ne zna se kraj!!! Srdacan pozdrav

@&@

pre 8 godina

zato što je igrao i osvajao najviše kada nije imao pravog protivnika...
 (nikšićko, 4. avgust 2015 23:22) 


Njevovi protivnici su bili: Sampras, Agasi, Hjuit, Rodik,Safin,Nadal,Djokovic..svi oni su bili #1 u jednom trenutku I svako od njih osvajao gren slemove. Dodatak su Nalbadian,Davidenko,Kofelnikov.....Ako je po tebi ova konkurencija "nikakva", ja onda neznam kako bi nazvao ovu danasnju. Upravo zbog kvaliteta danasnje konkurencije Federer je sa 35 godina drugi teniser sveta. Nema vise novih mladih talentovanih zvezda,ATP nikad nije imao "matoriji" top 10 od ovoga danas. A kako izglda, nece se ni menjati jos jedno izvesno vreme.

Nolefan

pre 8 godina

Ne znamo tajnu uspeha ali je tajna njegovih najvećih neuspeha dobro poznata i trenutno boravi na PRVOM MESTU ATP LISTE. Pogodite kako se zova!?

Raja

pre 8 godina

Komentari tipa da se Roger "nabrao" GS titula jer nije bilo Nadala i Djokovica ne piju vodu. Veliko je pitanje, kakav bi odnos bio da je i on '86 '87 godiste. Mislim da bi raspodela GS bila prilicno ravnomerna. Realno, u zalasku karijere se nosi sa Noletom, a i sam Djokovic je mnogo puta rekao da ga je ovaj ucinio boljim teniserom. Po meni, bez sumnje, on, Novak i Pit najveci talenti belog sporta....

slash

pre 8 godina

Rafa je #9 na atp listi a Federer #2 iako je 4 godine stariji. Toilko o jakoj konkurenciji danas.

Evo sada je Roger penzos a Nadal je otisao u aut. Dakle konkurencija je out i sta se desava - Novak gubi od Vavrinke. Dakle sve te price o slaboj konkurenciji u vreme federera su besmislene. On je bio prvi i u vreme Novaka i rafe a sada je drugi. Videcemo kako ce Novak biti rangiran za 4-5 godina ali ako bude #2 kao sto je Federer svaka mu cast, nece to biti uopste lako.

Druga stvar je still igre. Federer igra lepo, sa lakocom. To je razlog sto je najpopularniji. Rafa igra totalno na silu, Novak igra lepse od rafe, njegovi aduti su gimnasticka elesticnost savrsena fizicka spremnost. Novak je jedan od najdisciplinovanijih tenisera koji su ikada igrali ovaj sport.

Federer je najtalentovaniji, uzivanje je gledati kako igra. Zbog toga uivek ima najvise navijaca gde god da se igra mec, posebno sada u zadnjim godinama karijere kada ljudi kapiraju da je jos malo pa vise nece biti... retko se takav igrac radja. Posebno sto jednorucni backhand, kao najlepsi udarac u tenisu ima posebnu draz. Nikada igrac koji udara dvorucni bekend nece biti cenjen u smislu stila i lepote igre.

Laza Lazarevic

pre 8 godina

I Djokovic je talentovan... Pogledajte polozaj tela kod slajsa i voleja, i kako igra fudbal i sutira loptu! Mogu misliti kako baca na kos!? Ortopedi u cudu...
(Jumko, 4. avgust 2015 18:02)

U kolikom cudu bi se tek nasli psihijatri,kada bi tebe pregledali?
Zadugo bismo bili postedjeni ovakvih gluposti,jer sumnjam da neko ume kuckati po tastaturi u specijalnoj kosulji sa rukama na ledjima!

Dejan

pre 8 godina

Molim svakog da procita ovaj tekst,unapred hvala. Zapadni mediji kriju jednu cinjenicu,da bi pomogli Federeru u gradnji imidza koji ima. Naime,stalno potenciraju broj grem-slemova kao najvazniju stavku u tenisu,a ne pominju nesto sto je zapravo iznad a to je: broj titula svetskog sampiona! Od kako postoji tenis na kraju svake godine se dodeljuje titula svetskog prvaka najboljem teniseru,a od kraja 70-tih je u izboru ITF. Dakle,nije ovo titula po ATP bodovanju,da ne bude zabune,vec zvanje najboljeg tenisera za godinu po izboru Svetske teniske federacije. (skoro uvek se te dve titule poklope,bilo je 5-6 izuzetaka samo). To je najvece priznanje u tenisu,jer pokazuje koliko godina si bio najbolji na svetu.Ko je tu na listi najboljih? Sampras 6, Federer 5, Djokovic 4, Lendl 4, Borg 4. Sad je jasnije sto kriju ovu listu,zar ne? Sampras je najbolji! A tek ce da je kriju kad Nole ove godine po PETI put uzme titulu svetskog prvaka i stigne Federera! I onda ima sansu da vec sledece godine stigne Samprasa,i bude bolji od Federera!! Zato samo pricaju o broju GS, nikako o ovome,nikako o broju mastersa (Nadal 27,Nole 24,Federer 23),nikako o skoru sa najboljima (Federer-Nadal 10-23), nikako o procentima u celoj karijeri (najbolji su 1.Borg, 2.Nadal, 3 Djokovic ),procenat pobeda protiv top 10 (najbolji su Borg 70,5 %, Nadal 66,5, Nole 65,3 ), dobijeni mecevi sa odlucujucim setom ( 1.Nole 74,5 %, 2.Borg 74,4 , 3.Nadal 69,3 ,... medju 10 nema Federera), itd, (nema vise mesta za pisanje)

Pozdrav za B92

pre 8 godina

Federer je plasmanom u polufinale na AO 2012 postao jedini teniser pored Agasija, sa trideset i vise godina, koji se plasirao u polufinale nekog slema. A od tada osvojio je i Vimbldon i igrao 2 finala, polufinala na AO i US openu, osvajio 5 mastersa, igrao finala istih, finala Zavrsnog turnira, vratio se na prvo mesto desetak nedelja, dugo vec drugi teniser sveta, pobedio Novaka 6 puta... To dovoljno govori o kakvom se vanserijskom kvalitetu i talentu radi iako nije ni blizu nekadasnje igre i fizikalija.

MK

pre 8 godina

Konkretno u Fedovom slučaju, pored nespornog posedovanja talenta bilo je vrlo poželjno i da mu se rival u finalu zove Endi....
Kad god novinari Feda pitaju nešto u vezi Endija, bilo Rodika ili Marija, on sa osmehom govori samo lepe, pohvalne reči...A kako i ne bi, kad je preko 2 Endija došao do 7 GS ;?)

vlada

pre 8 godina

Ja bih ipak rekao zdravlje i nenormalan kontinuitet.
Recimo da je /Marat Safin imao makar upola federerovih navika i makar upola njegove posvećenosti i mentaliteta sada bismo o Fedu pričali kao o nekome ko je večito bio broj dva i osvojio jedan ili ni jedan GS.

ika

pre 8 godina

posebno mi se svidja prica kako federer nije imao konkurenciju pa se naosvajao, a djokovic najvise osvojio kad je federer prebacio tridesetu i kad je nadalu stil igre koji je forsirao skoro 10 godina stigao na naplatu.
ko je ostao? mari? vavrinka? cak mu je vavrinka i uzeo 2 grend slema! nisikori? cilic?
to je konkurencija, a hjuit, rodik i ekipa nisu?
ne budite neozbiljni.
(mrmlj, 5. avgust 2015 09:35)

rođeni,
tako talentovanog, kvalitetnog i konstantnog rivala u svojoj generaciji, kao što novak ima u mareju, nije imao praktično nijedan no1 u istoriji

dakle da sumiramo, novak konstantno ima tokom čitave karijere tri najkvalitetnija moguća rivala na gren slemovima (sva trojica su bili vrlo konstantni izuzev nadala u ,recimo, dve polu-sezone) i praktično da bi osvajao titule uvek je morao da pobedi bar dvojicu na istim, takvu konstantnost glavnih rivala niko nikad nije imao i da je novak uzeo rg ove godine (da ga je uveo u peti set dobio bi lagano sa 0 ili 1 izgubljenim gemom kao) već sad bi mogli da pričamo o najboljem svih vremena bez obzira na konačan broj titula

nolence

pre 8 godina

Jumko@koliko znam Nole je mlađi od RF 6-7 godina. A to znaci da ima fore da ga stigne i prestigne u trofejima.....u igri je to već uradio. Sve cesće ga zgazi! A ti covece licno, cime se hranis kada si tako baksuzan ili bolje reći nesretan?

Svete

pre 8 godina

Mrljmrlj

Svakako da je Federer uleteo u period slabijeg stanja svetskog tenisa...obrati paznju na par stvar, do 2007 i od 2008 do danas...Do 2007 Feki je imao 12GS+2F+2SF, finala je gubio od 20.godisnjeg Nadala ne od Rodika, Hjuita, Nalbandiana, Safina i sl.. Polifinale 1 od Nadala i 1 od Safina koji je tada odigrao turnir karijere i tada je prakticno zavrsio sa vrhunskim rezultatima, a to je bilo pre puni 10 godina...dalje Federer je imao 70 finala 53-17, na mastersima 21 finale 14-7, na WTF 4-1.....od 2008 5 GS+7F+9GS, u 7F je gubio 2 puta od Novaka 4 puta od Nadala i jednom od Delpotra, u 9SF 5 puta od Novaka 2 puta od Nadala jednom od Mareja i Cilica....na masterima 20 finala 9-11, WTF 2-2, ukupno 33-28 finala.........itd itd, mnogo je tu zanimljivih stvari a i Nadal, Djokovic i Marej ga pobedjuju od njhove 19,20 godine , od kada je postao broj 1 sa njima ima skor 43-54 cini mi se, a sa njegovom generacijom ima neki jeziv skor tipa 70-15.....duga je to prica a i zanimljiva je !! Svakako da je on podigao tenis na visi nivo, jedan je to pratio, drugi donekle, onda je taj drugi podigao tenis na sledeci nivo i sada cekamo da vidimo sta ce on uspeti da ubere...

Vlada91

pre 8 godina

(Avax, 4. avgust 2015 17:52)
Za tvoju informaciju Federer ima pozitivan skor sa Marejem 13:11.
Samo neko ko se nije bavio sportom moze da omalovazava necije uspehe.
Taj Federer u 4. deceniji zivota igra dva finala Vimbldona(citaj najveceg i najvaznijeg teniskog turnira na planeti) zaredom i posle se nadje neko da kaze kako je imao losu konkurenciju pa je uspeo.

СрбинсонКрусо

pre 8 godina

Tacno, 8,9 gren slema je Federer osvojio pre Nadalovog prvog RG.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Baki, 4. avgust 2015 18:19)
Netačno 4 gs-a je osvojio pre prvog nadalovog RG, pozdrav

Ludi Milojko

pre 8 godina

Od 2008 kada je Nole uzeo svoj prvi GS, Roger je osvojio 5, Rafa 11, a Novak 9. Od 31 GS turnira njih trojica su osvojili 25. U ovom periodu je Rafa malo ispred Novaka i to zbog šljake. U svakom slučaju njih trojica dominiraju u tom periodu kao niko u istoriji tenisa. Kako god Novak je već upisan u istoriji tenisa zlatnim slovima...

Deki

pre 8 godina

Da dodam, mnogi pišu kao navijači Noleta ( i ja sam njegov navijač) da Rodja nije najveći zbog slabe konkurencije, te dopingovan bio, te nije bilo Noleta, statistike, sira i vojne muzike, a nikako da napišu ko je to najbolji teniser svih vremena do danas?

draganz

pre 8 godina

(Wlada, 4. avgust 2015 18:23)
--------
Dao sam ti minus jer se bavis takvim analizama. Umesto da postujes poslovicu, psi laju karavani prolaze.

bane

pre 8 godina

Federer je izuzetan talenat i njegov otac je u pravu. Bez talenta nema igre, na šta liči igra jednog Ive Karlovića, sa takvima bi tenis izumro za par sezona.
Iako navijam za Djokovića, volim da gledam Federerovu gracioznost na terenu. Dobro je što nije nastavio sa fudbalom jer u tom sirovom sportu talenat najmanje treba.

Dundili

pre 8 godina

Ljudi, ne treba se okosuriti na Rodzera zato sto nije imao konkurencije. Meni se cini da Nole i Nadal ne bi bili tako dobri da nije bilo Rodzera - on ih je naterao da budu jos bolji. Pogledajte razliku izmedju Noletove igre danas i na pr. 2008. Druga prica.

Zamislite kako bi bilo da Nole igra svako finale protiv Raonica ili Iznera. Imao bi vise trofeja, ali bi mecevi bili daleko manje interesantni. Zato velika hvala Rodzeru (i Nadalu) - oni su zazluzni za epske meceve kao wimbledon 15, 14, aus 12 itd...

Ivan

pre 8 godina

Po profesiji sam muzicar, i apsolutno se slazem sa covekom! Za br.1 potreban je talenat, po meni 51% talenta 49% rada!
To sto neko kaze 99% je rad, mozda, al za cepanje drva, za muziku, vrhunski, prefinjeni, sport prednost dajem talentu! Da se razumemo, bez rada on ce biti beskoristan, ali ako se ne poseduje veeeliki talenat, moz vezbas 24 sata, opet neces biti vrhunski! Danas roditelji forsiraju svoju decu, zele da preko njih ispune svoj san.
Na kraju, mislim da svako ko je pratio Federer zna da je svojim stilom igre i potvrdio ovu pricu o talentu.

Predo

pre 8 godina

Ne da mi se analizirati sve komentare, ali istina je baš u sredini i kada se skupe svi ti komentari, osim onih zlobnih i glupavih, dobije se otprilike istina. Dakle:
1. Iza Federera stoje brojevi i ne postoji analiza, kojom ćemo izmeriti kvalitet njegovih protivnika. Safin i Nalbandijan su bili sjajni teniseri, ali vrlo nekonstantni.
2. Jednostavno je imao sreće da nametne stil, kojim se ne troši previše, ali je sam taj stil prilično riskantan, jer zavisite prije svega od svojih udaraca.
3. Svi su oni talentovani. Osećaj, brzina, eksplozivnost, brza reakcija mozga i tela, prije svega motorika, sve su to stvari, koje možete unaprediti, ali ako se niste rodili sa tim, možete vežbati 24 sata dnevno, džaba, ostaćete prosečni.
4. Sreća, zdravlje, uslovi. Sve to pomaže da steknete konstantnost.
5. Ishrana, dobri treneri i novac u fazi razvoja.
6. Želja da pobeđujete.
7. Ljubav prema novcu i slavi. Nemojte misliti da bi Federer danas igrao da ne zarađuje i dalje ogromne svote. Koliko god imate, želite još više. Ima puno bogatijih ljudi od Federera, pa se slomiše da zaradfe još koji milion ili milijardu.
8. I najvažnije. Ogroman i sistematski rad. Svaki od tih fenomenalnih poteza je uvežban stotinama puta na treningu, uključujući i one "tweenere" kroz noge itd. A najviše se divim sportistima kako mogu da rade godinama dosadne fizičke pripreme. Ono sa reketom ili sa loptom je najlakše.

swiss

pre 8 godina

@(Mihajlo, 4. avgust 2015 19:44)

Ne mora njegova majka da je bila teniserka, nasledje je u genima od majcinih rodjaka i predaka. To su odredjene fizoloske, fizicke i psiholoske predispozicije. Vidis da mu je otac sasvim drugacije konstitucije - dezmekasti debeljuca a Roger je bez trunke sala.

samo tacno je tacno!

pre 8 godina

Tacno, 8,9 gren slema je Federer osvojio pre Nadalovog prvog RG. (Baki, 4. avgust 2015 18:19)

Hoces reci - tacno 4? AO 2004, USO 2004 i W 2003 i 2004.

Lesa srpski No2 U14 nedaka davno

pre 8 godina

@ Predo, 5. avgust 2015 10:02

Slazem se sa tobom oko svega sto si rekao, ali si u poslednjoj tacki prevideo jednu stvar, koju mozda i ne razumes.
Taj "dosadan" fizicki rad!
Kada se posvetis sportu, fizickim aktivnostima, svakodnevnim treninzima, ne samo zdravoj, vec specijalizovanoj ishrani, kada ceo tvoj zivot odise zdravljem, takmicenjem i uspesima - naravno da je snaga uma potrebna da te pokrece, da nastavljas da pokusavas da se unapredjujes.
Ali nije tu samo snaga uma! To je ta ljubav prema sportu, prema takmicenju, zelja da stalno budes bolji nego juce, brzi, jaci, precizniji, a godine rade protiv tebe.
Snaga uma i ljubav prema sportu i vezbanju obara sve prepreke utoliko da sam 100% siguran da npr Nole zaista uziva u treninzima, cak i onim od kojih mu nekada pozli (a sigurno ima i takve treninge vrlo cesto).
Nisu to dosadni treninzi koje godinama moras da ponavljas, to su izazovi, to su alatke koje su ti potrebne da dodjes do cilja - da budes najbolja moguca verzija sebe. Zelja, volja, ljubav i seratonin - to je ono sto ti omogucava da godinama treniras kao zivotinja i da uzivas u tome.
A granice i ne postoje, sto nam Nole svakodnevno dokazuje.
Sve najbolje.