Subota, 20.06.2015.

12:58

Večernji: Neklasično za srbijanski mentalitet

Hrvatski “Večernji list“ pohvalio je reprezentaciju Srbije do 20 godina, a vest o pobedi ’Orlića’ stavio je na visoko, treće mesto na svom portalu.

Izvor: B92

Veèernji: Neklasièno za srbijanski mentalitet IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

97 Komentari

Sortiraj po:

drago

pre 8 godina

(maslacak, 20. jun 2015 18:38)

U rukometu i vaterpolu od ovih vaznih momcadskih sportova. Drugi u kosraci, treci u nogometu. ovo zadnje vrijedi vise nego svi vasi i nasi uspjesi zajedno.

ATG

pre 8 godina

Za orlovi rano lete. Na U20 SP je igrao Anri, Trezege, Mesi, Neimar... A druga stvar nisu oni postali prvaci sto su najbolji, nego zato sto su se borili. Borili su sr ne 90min nego 120min i tako iz utakmice u utakmicu. Jos jedan detalj. Zivkovic se izvija na terenu, a Paunovic dolazi i vice na njega: "Igraj bre". Zbog svega toga se voli ova reprezentacija, a ne zato sto su osvojili.

Orlovi rano lete

pre 8 godina

Čestitam na pobjedi. Veselite se danas, jer sutra više nikoga neće biti briga za ovo. Jednostavno, pobijede mlađih selekcija bitne su samo pobjednicima jer većina najboljih reprezentacija ne šalje najbolje igrače jer savezi nemaju tu nikakav interes. Nije ovo omalovažavanje pobjede, to je tako. Pobjeda je dobra za te mlađe dečke i samopouzdanje, ali baš ništa ne znači za daljnju karijeru A selekcije, osim što se možda neki dečki ranije prodaju i naprave sebi još veću štetu.

objavljujte komentare!

pre 8 godina

Necu da mi objasnjavate sta je razlika izmedju Srbin i Srbijanac (to sam i sam znao), objasnite mi sta je "srbijanski mentalitet".

Za Janka Vukotica

pre 8 godina

Zapamtite vec jednom svi Srbi sirom sveta ,mi Srbi na Kosovu nismo Kosovari vec Kosovci.Taj naziv su SAD i Albanija izmislile..Kad vec znate toliko cinjenica sremota sto nas zovete Kosovarima...

nisam ja, ja je

pre 8 godina

Svi smo srbi, a mi iz srbije smo srbijanci, sta to kome smeta ja ne znam.
(Princip, 20. jun 2015 17:07)

Kompleksi doseljenih prekodrinaca, koji bio domacinima ukidali jelek i anteriju, da poniste razliku.

Ros Geler

pre 8 godina

Srbi - nacionalna odrednica, Srbijanci - teritorijalna. Mamina familija iz Bosne tatu koji je sa juga Srbije zove Srbijanac, on njih Bosanci, ali su svi Srbi. Mada bi logicnije bilo da kazu srpski mentalitet, a ne srbijanski, jer i mi tako govorimo, a i ne govorimo hrvatijanski, nego hrvatski.

Jанко Вукотић

pre 8 godina

Zbog cega Vam smeta termin Srbijanac, za nas Srbe iz Crne Gore, termin Srbijanac je oduvijek oznacavao stanovnika drzave Srbije. Ako je suditi po Vasoj logici, onda su Srbi i Istvan Pastor i Ervin Katona i Sulejman Ugljanin i onaj Albanac iz Bujanovca i Rusin i Goranac. Na kraju krajeva procitajte kolo Branka Radicevica gdje koristi tetmin Srbijanac, upravo polazeci od cinjenice da Srbi nijesu samo u Srbiji nego su to i Licani i Hercegovci i mi Crnogorci i Kosovari i Posavci itd, itd. Bratski pozdrav.

maslacak

pre 8 godina

U cemu je hrvatska bila prvak evrope iili sveta u bilo kojoj selekciji ili sportu,
znam za rukomet i basket u mladjim kategorijama?

zola

pre 8 godina

Od svih naroda bivse juge najvise slovenskih reci ima Hrvatska i Slovenija a najmanje srbija.Srbi imaju najvise turskih reci ,madjarskih i nemackih.

Grunwalski

pre 8 godina

Brate ti sto si iz Vose,ja kada sam radio u NS sve kolege su govorile kada su cule da sam iz Uzica da sam srbijanac.Svakoga sam ponaosob pitao "a sta ste vi"?Meni se tada cinilo i sada mi se cini da ce se vojvodina otcepiti..Jer se ljubi ne osecaju kao srbi.

JessePinkmanPFC

pre 8 godina

Hrvatibsigurno nemate mentalitet za zavrsnice, setite se samo Saletove trojke. Isti mentalitet kao i sada. Pravi Srpski. Pozdrav.
(Nemanja, 20. jun 2015 13:06)

Sale je dete Partizana, a Partizan je iznad svih.

Stex

pre 8 godina

Nemojmo se lagati. Srbijanci je pogrdna rec i zato je koriste. I ja sam iz Vojvodine, Srbin ali za dodjoše kazemo Srbijanci i to uglavnom kao pogrdnu reč. I to se uglavnom misli na ljude koji su dosli iz najjuznijih delova Srbije jer iako su dosli pre vise od 50 godina a neki se ovde i rodili i dalje ih bog otac ne moze razumeti pored svih skola koje su zavrsili. Potpuno ista stvar je i sa Bosancima(ne razdvajajući ih na muslimane ili srbe).
To je jako ruzno sa nase strane al tako je!

sasha-ns

pre 8 godina

nažalost, do početka rata sam živeo u hr. to "srbijanski" za njih ima pežorativan prizvuk, zato vole da koriste koliko god da je besmisleno..

shestar

pre 8 godina

Iz Vose sam i mnogo puta sam cuo da se kaze srbijanci za ljude koji su se doselili u mesto u kojem zivim iz npr. Uzica, Krusevca i sl. Na kraj pameti mi nije bilo da bi se neko nekada mogao uvrediti.

perhan

pre 8 godina

po tom njihovom Nadal je Spanijanac, Federer je Svajacarijanac, Ronaldo je Portugalijanac... mislim smesno. ne mogu da izgovore rec Srpski pa to ti je....

zoki

pre 8 godina

Francuzijanci, Portugalijanci, Skotlandjanijanci, Albanijanci, Indijanci, Slovenijanci... A mogu i da budem normalan i da kazem "Srbi". Zoki.

Marakanaa

pre 8 godina

“Izabranici Veljka Paunovića pokazali su nešto neklasično za srbijanski mentalitet, ali i mentalitet na ovim prostorima - snagu u presudnim trenucima“

Cemu onakav naslov? Sta da su rekli za balkanski mentalitet? Pa zar nismo svi poznati po tome? Vrlo korektno je VL to napisao.

splico

pre 8 godina

Valjda ćete zaigrati u Rusiji poslije nekoliko prvenstava na koje se niste uspjeli kvalificirat. Koliko će ono biti, 20 godina bez europskog?

Deki

pre 8 godina

Ne znam zasto nekome smeta ovo 'srbijanski'. Pa tako nas zovu i Srbi iz Hrv, ili iz Crne Gore recimo, kada zele da naprave razliku izmedju Srba iz Srbije i Srba iz ostalih b.ju. republika. Mislim da to nije nikakva provokacija, kao i da su pomenuti hrvatski mediji sasvim korektno posali o uspehu nase mlade reprezentacije. Da li bi i nasi mediji tako opsirno i pozitivno pisali da je reprezentacija Hrvatske do 20 god postala prvak sveta? Mozda bi, ali nisam sasvim siguran. U svakom slucaju, sve ovo je manje bitno, najvazniji je fenomenalni uspeh nasih momaka i selektora Paunovica. Kako na terenu, tako i van njega.

Sandra

pre 8 godina

Srbijanac je ispravno.
Evo primera.
Ako se kaze srpski predsednik.
Mnogi misle da je to Nikolic.
A zasto ne Dodik? I Dodik je predsednik Srba. I Dodik je srpski predsednik.
Ako se kaze srbijanski predsednik zna se da je to predsednik drzave Srbije.
Srbijanac nije nacionalnost, niti to bilo ko misli kada kaze.
Dok god Srbi budu ziveli u nekoj drugoj srpskoj zemlji(RS,CG) Srbijanac ce postojati kao termin, i treba da postoji. Srpski narod nije samo Srbija. Istina je mnogo daleko od toga.

put za jug

pre 8 godina

Najsmesnija grvatska rec - srbijanski. Ili je to hrvatijanska rec :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan, 20. jun 2015 14:42)

Sta ste digli halabuku oko ovoga? Ko god je od vas boravio u Vojvodini mogao je da primeti da 90% stanovnika Vojvodine koristi izraz Srbijanci za Srbe koji zive ispod Save i Dunava. I ja licno u tome ne vidim nista ruzno. Tacnije... Srbi iz Vojvodine su Srbi, Srbi ispod Save i Dunava su Srbijanci. To je recnik koji ovde u Vojvodini koristimo, i on nema nikakve veze sa Hrvatima iz Hrvatske.

Radeni

pre 8 godina

pa dobro sad ako su kod njih stanovnici Srbije srbijanaci sta su onda stanovnici Rusije? Rusi ili rusijanci. Ako neko moze da objasni ovaj fenomen

M.

pre 8 godina

Da, da ..mozda za njih, to jest sigurno za njih. Ali za nas, samo da malo procesljamo nedavne uspehe Srpskog sporta, srebrni kosarakasi, svetski i evropski vaterpolisti, zene i muskarci u istoj godini evropski prvaci u odbojci, srebrni rukometasi, zlato streljastvo, kajak, te kvan do, plivanje, kuglasi, isti mladi fudbaleri prvaci Evrope.... Da nastavimo?

licemeri

pre 8 godina

@Srbijanac, 20. jun 2015 13:50
Hrvati pisu nepravilno. Iz propagandnih politickih razloga iz kojih i vi pisete ovde komentare, iz istih razloga proganjanju ciririlicu i ljude samo jer su Srbi.
Stanovnik Rumunije koji nije Rumun nije Rumunijanac.
Stanovnik Italije nije Italijanac. Ne postoji ni Spanijanac, Rusijanac, Slovenijanac.

Srbin iz Hrvatske je Hrvat? Reprezentacija Hrvatske je hrvatska reprezentacija nije hrvatijanska, i nije ni hrvacanski ni hrvatijanski mentalitet.
TV Hrvatske je hrvatska televizija, nije hrvacanska nije ni TV Hrvatske vec hrvatska TV.

Realista

pre 8 godina

Bas je za nas ,, Srbijance " karakteristicno snaga u kriticnim trenutcima . Djokovic , Vaterpolisti, Kosarkasi , Teniseri , Odbojkasi, Strelci,Plivaci, Borci, Rukometasi, sve to i u zenskoj konkurenciji ... Zakljucak je da je Srbija najbolja i najkompletnija sporska zemlja , a narod Srbije sportska nacija ! Srpski sportisti su IMPERIJA uporedu sa drugima u Evropi a kamoli na balkanu !!

Melenci

pre 8 godina

neko teska srca,neko odmereno,neko iskreno,ali jedno je neosporno SRBIJA JE PRVAK SVETA!Nista me nije fasciniralo kao snaga i mudrost kada je vazno,kada minuti prolaze u nepovrat,snaga uma nasih fudbalera.Neka pisu sta hoce,ali nije na odmet zapamtiti!

Burgos

pre 8 godina

Neka zavide. Ima i na čemu.
(zahav, 20. jun 2015 14:24)
Daj se uozbilji. Po čemu si ti to zaključio da zavidimo?! Jel smo fer čestitali? Jesmo.

Poznavalac

pre 8 godina

@Srbin.... Neznanje je nešto najgore. U stvari, ne čudi me više neznanje, već način da se ono pokaže i da neko bude još i ponosan na neznanje. Srbijanac je neko iz Srbije. Ovaj naziv je potpuno opravdan, postoji više od stotinu godina. Da ne nabrajam druge primere: Da li ste pročitali "Kolo" Branka Radičevića, znate li kada je napisano, znate li za stih koji počinje sa "Srbijanče..."? Šta mislite, iz koje je imenice uzvedeno "Srbijanče?

Bedak

pre 8 godina

Mentalitet je srpski, a ne srbijanski. 
(inače se slažem sa konstatacijom)
(Srbin-Srbija-srpski, 20. jun 2015 13:29)
-------------------------------------
Nazad u skolu jer nisi naucio razliku izmedju srpski i srbijanski. Naravno, to su razlicite stvari.

Inace bravo za komsije kako su nas nahvalili u svim medijima.

Srbin-Srbija-srpski

pre 8 godina

@Srbijanac

Nisam rekao da je pridev "srbijanski" nepravilan - uzima se i on kao ravnopravan sa "srpski". Kažem da mentalitet ne može biti srbijanski, jer se mentalitet obično veže za pripadnost nekom narodu. Tako na primer, kaže se da su Nemci disciplinovani, Brazilci temperamentni itd. U onom komentaru je htelo da se naglasi da Srbi obično nisu u stanju da se bore sa takvim sportskim pritiscima i obično podlegnu tome - nekako nam je to u mentalitetu. Ako kažeš "srbijanski" cela priča gubi smisao, pa izgleda kao da se neko namerno pravi pametan, daleko bilo provocira. Interesantno je da ta definicija koju si ti dao (Srbijanac-Srbin) ne postoji ni za jedan drugi narod/zemlju. Nemoj da misliš da mi smeta što si sebe tako nazvao, naprotiv, to uzimam kao znak lojalnosti zemlji u kojoj živiš, bez obzira kako se izjašnjavaš kad te pitaju za nacionalnost.
Srdačan pozdrav!

Đorđe

pre 8 godina

U srpsko-hrvatskom jeziku (varijanta u Hrvata) srpski znači da
su u pitanju građani srpske nacionalnosti. Pridev srbijanski se odnosi na sve grašane Srbije bez obzira na nacionalnost. Recimo
da je tako Španovićka srpska atletičarka a Asmir Kolašinac srbijanski. Jedino što nemaju varijantu hrvatski - hrvatijanski te
je tako Tesla Hrvat (po istoj toj političko-lingvističko - religijsko - nacionalističkoj matrici)! Nekom ko nikada nije video svetlost ne možeš objasniti kako izgledaju druge boje osim crne!

Cvetanovic Milorad

pre 8 godina

Nemam reci da iskazem zahvalnost za sve sto ste uradili za sebe,za zemlju,za Srpski fudbal.Gospodo draga pa mi smo 4 zemlja po izvozu fudbalera .Po kom jos izvozu smo jos 4 na svetu ?nema tog izvoza.Zato ulazimo u sportske stadione.unapredjujmo infrastrukturu,ne dozvolimo da ta DECA i oni svetski prvaci koji nadolaze treniraju i igraju u katastrofalnim uslovima sirom nase zemlje{blato.tereni u ocajnom stanju},.da na terenima bude i po 5 selekcija u isto vreme.zbog nemanja reflektora ili vestackih podloga.Valjda cemo sada shvatiti da u prave vrednosti treba ulagati a ne da prepustimo slucaju ponovo sve kada prodje euforija jer braco Srbi mi smo SVETSKI PRVACI U FUDBALU !!!!

veljko

pre 8 godina

bas netipicno za srpske spotiste da daju trojku u zadnjoj sekundi, da pobede nba tim u sred amerike, da imaju najboljeg spotu sveta (dva puta, ali bice toga jos), da vaterpolisti, kosarkasi, odbojkasi pobedjuju gde god odu, da cavicu ma otmu najvecu pobedu, a on ostane covek (neki bezali sa postolja grupno), da velja nastavi gde je on stao, da imamo najbolje strelce, borce (dzudo, karate, tekvondo...), da su nam brzi kajakasi i veslaci, da mladi fudbaleri po ko zna koji put igraju zavrsnicu velikih prvenstava.

bas netipicno. izvinjavam se hiljadama nasih sportista koji su nas obradovali do sada, a ne pomenuh ih, nema mesta za sve...

imali smo izreku "bolje grob, nego rob", u vreme kad su drugi drugacije docekivali jake sile. to ne govori o pameti, ali govori o mentalitetu. nas je mentalitet (pricam o sportistima) nesporan, a molim b92 da ne velica kolege iz komsiluka, koji komentarisu sliku iz ogledala, pa se cude.


i mogu da ih podsete na mentalitet i jezik koji i sami dobro znaju, pa se cudim sto grese, SRPSKI!

Kosta

pre 8 godina

Da, da, najbitnije je sta ce selo da prica...Pitam se da li neke civilizovanije sredine imaju posebnu vest o tome sta druge drzave pricaju o njihovim sportskim uspesima.
(Simon Templar, 20. jun 2015 13:29)

Pa neka pišu. Lepo je videti da su komšije to ispratile, a sigurno je i njima drago kad mi pišemo o njihovim sportistima.

Srbin-Srbija-srpski

pre 8 godina

@bedak
Ne brzaj nego uključi mozak. Objasnio sam u odgovoru čoveku pod nikom @Srbijanac.

Hteo sam da naglasim da se pridev "srbijanski" u poslednje vreme intenzivno koristi tamo gde mu nije mesto, što kod nekih od nas izaziva sumnju da neko želi da nas omalovaži ili pod*ebava. Kapiraš sad?!

zgslavac

pre 8 godina

Dakle Hrvati naj korektnije čestitali. E sad njegovati ove klince, paziti da ih se ne proda odmah u Chelsea i druge klubove koji su poznati po posuđivanju i uništavanju mladih. U Europu treba ići preko Sassuola, Elchea ili West Hama. Ili još bolje preko Dinama :-)

Mamić poludi!

ja

pre 8 godina

Ovo je bas klasicno za srpski mentalitet - tamo gde je potreban talenat tu smo najbolji, tamo gde su pare u igri (A selekcija) tu smo najgori

N.N.

pre 8 godina

Zasto? Ovo je bas klasika za nase momke, u svim sportovima. Ovo je za vas neklasicno, zna se ko gubi kad zagusti, 'ocete u fudbalu, kosarci, tenisu, vatrepolu.... Mi smo na vrhu svih tih sportova, a vi veciti gubitnici u presudnim trenutcima. Cao, zdravo i ne uporedjujte nas da vama!

Simon Templar

pre 8 godina

Da, da, najbitnije je sta ce selo da prica...Pitam se da li neke civilizovanije sredine imaju posebnu vest o tome sta druge drzave pricaju o njihovim sportskim uspesima.

.

pre 8 godina

Ocekivano. U CG prva sportsa vest sa detaljnim izvestajem, u HRV vest, ali ne najvaznija, uz obavezno osvrtanje na mentalitet, u Bosni analiza nacionalnosti i mesta rodjenja, a u Albaniji ce i ta jedna recenica ubrzo biti sklonjena.

goran ns

pre 8 godina

ajde da pričamo o srpskom mentalitetu, višestruki svetski prvaci u košarci, svetski prvaci u vaterpolu, svetski prvaci u odbojci, vicešampion u rukometu, svetski šampioni u karateu, imamo svetske šampione u streljaštvu, svetske šampione u plivanju, svetske šampione u atletici, svetske šampione u tenisu...ako ovo nije nas mentalitet onda ništa nije, najjači smo kad je najteže.

masinac

pre 8 godina

“Izabranici Veljka Paunovića pokazali su nešto neklasično za srbijanski mentalitet, ali i mentalitet na ovim prostorima - snagu u presudnim trenucima“


Mislim da se hrvatski kosarkasi ne bi slozili sa ovim, posto jos sanjaju Djordjevica, Kecmana,Rasica :)

fan

pre 8 godina

Vi samo dajte susedima sto vise prostora u vestima. od vasih vesti o njima covek nista vise ne moze ni da procita. kao da nekog od nas briga za njih a i onog koga jeste, nek ide na njihove portale pa nek cita i nek se divi.
gledajmo nasa posla i bavimo se nama

Simon Templar

pre 8 godina

Da, da, najbitnije je sta ce selo da prica...Pitam se da li neke civilizovanije sredine imaju posebnu vest o tome sta druge drzave pricaju o njihovim sportskim uspesima.

masinac

pre 8 godina

“Izabranici Veljka Paunovića pokazali su nešto neklasično za srbijanski mentalitet, ali i mentalitet na ovim prostorima - snagu u presudnim trenucima“


Mislim da se hrvatski kosarkasi ne bi slozili sa ovim, posto jos sanjaju Djordjevica, Kecmana,Rasica :)

Realista

pre 8 godina

Bas je za nas ,, Srbijance " karakteristicno snaga u kriticnim trenutcima . Djokovic , Vaterpolisti, Kosarkasi , Teniseri , Odbojkasi, Strelci,Plivaci, Borci, Rukometasi, sve to i u zenskoj konkurenciji ... Zakljucak je da je Srbija najbolja i najkompletnija sporska zemlja , a narod Srbije sportska nacija ! Srpski sportisti su IMPERIJA uporedu sa drugima u Evropi a kamoli na balkanu !!

Đorđe

pre 8 godina

U srpsko-hrvatskom jeziku (varijanta u Hrvata) srpski znači da
su u pitanju građani srpske nacionalnosti. Pridev srbijanski se odnosi na sve grašane Srbije bez obzira na nacionalnost. Recimo
da je tako Španovićka srpska atletičarka a Asmir Kolašinac srbijanski. Jedino što nemaju varijantu hrvatski - hrvatijanski te
je tako Tesla Hrvat (po istoj toj političko-lingvističko - religijsko - nacionalističkoj matrici)! Nekom ko nikada nije video svetlost ne možeš objasniti kako izgledaju druge boje osim crne!

.

pre 8 godina

Ocekivano. U CG prva sportsa vest sa detaljnim izvestajem, u HRV vest, ali ne najvaznija, uz obavezno osvrtanje na mentalitet, u Bosni analiza nacionalnosti i mesta rodjenja, a u Albaniji ce i ta jedna recenica ubrzo biti sklonjena.

veljko

pre 8 godina

bas netipicno za srpske spotiste da daju trojku u zadnjoj sekundi, da pobede nba tim u sred amerike, da imaju najboljeg spotu sveta (dva puta, ali bice toga jos), da vaterpolisti, kosarkasi, odbojkasi pobedjuju gde god odu, da cavicu ma otmu najvecu pobedu, a on ostane covek (neki bezali sa postolja grupno), da velja nastavi gde je on stao, da imamo najbolje strelce, borce (dzudo, karate, tekvondo...), da su nam brzi kajakasi i veslaci, da mladi fudbaleri po ko zna koji put igraju zavrsnicu velikih prvenstava.

bas netipicno. izvinjavam se hiljadama nasih sportista koji su nas obradovali do sada, a ne pomenuh ih, nema mesta za sve...

imali smo izreku "bolje grob, nego rob", u vreme kad su drugi drugacije docekivali jake sile. to ne govori o pameti, ali govori o mentalitetu. nas je mentalitet (pricam o sportistima) nesporan, a molim b92 da ne velica kolege iz komsiluka, koji komentarisu sliku iz ogledala, pa se cude.


i mogu da ih podsete na mentalitet i jezik koji i sami dobro znaju, pa se cudim sto grese, SRPSKI!

Radeni

pre 8 godina

pa dobro sad ako su kod njih stanovnici Srbije srbijanaci sta su onda stanovnici Rusije? Rusi ili rusijanci. Ako neko moze da objasni ovaj fenomen

licemeri

pre 8 godina

@Srbijanac, 20. jun 2015 13:50
Hrvati pisu nepravilno. Iz propagandnih politickih razloga iz kojih i vi pisete ovde komentare, iz istih razloga proganjanju ciririlicu i ljude samo jer su Srbi.
Stanovnik Rumunije koji nije Rumun nije Rumunijanac.
Stanovnik Italije nije Italijanac. Ne postoji ni Spanijanac, Rusijanac, Slovenijanac.

Srbin iz Hrvatske je Hrvat? Reprezentacija Hrvatske je hrvatska reprezentacija nije hrvatijanska, i nije ni hrvacanski ni hrvatijanski mentalitet.
TV Hrvatske je hrvatska televizija, nije hrvacanska nije ni TV Hrvatske vec hrvatska TV.

perhan

pre 8 godina

po tom njihovom Nadal je Spanijanac, Federer je Svajacarijanac, Ronaldo je Portugalijanac... mislim smesno. ne mogu da izgovore rec Srpski pa to ti je....

N.N.

pre 8 godina

Zasto? Ovo je bas klasika za nase momke, u svim sportovima. Ovo je za vas neklasicno, zna se ko gubi kad zagusti, 'ocete u fudbalu, kosarci, tenisu, vatrepolu.... Mi smo na vrhu svih tih sportova, a vi veciti gubitnici u presudnim trenutcima. Cao, zdravo i ne uporedjujte nas da vama!

Srbin-Srbija-srpski

pre 8 godina

@bedak
Ne brzaj nego uključi mozak. Objasnio sam u odgovoru čoveku pod nikom @Srbijanac.

Hteo sam da naglasim da se pridev "srbijanski" u poslednje vreme intenzivno koristi tamo gde mu nije mesto, što kod nekih od nas izaziva sumnju da neko želi da nas omalovaži ili pod*ebava. Kapiraš sad?!

Kosta

pre 8 godina

Da, da, najbitnije je sta ce selo da prica...Pitam se da li neke civilizovanije sredine imaju posebnu vest o tome sta druge drzave pricaju o njihovim sportskim uspesima.
(Simon Templar, 20. jun 2015 13:29)

Pa neka pišu. Lepo je videti da su komšije to ispratile, a sigurno je i njima drago kad mi pišemo o njihovim sportistima.

fan

pre 8 godina

Vi samo dajte susedima sto vise prostora u vestima. od vasih vesti o njima covek nista vise ne moze ni da procita. kao da nekog od nas briga za njih a i onog koga jeste, nek ide na njihove portale pa nek cita i nek se divi.
gledajmo nasa posla i bavimo se nama

Srbin-Srbija-srpski

pre 8 godina

@Srbijanac

Nisam rekao da je pridev "srbijanski" nepravilan - uzima se i on kao ravnopravan sa "srpski". Kažem da mentalitet ne može biti srbijanski, jer se mentalitet obično veže za pripadnost nekom narodu. Tako na primer, kaže se da su Nemci disciplinovani, Brazilci temperamentni itd. U onom komentaru je htelo da se naglasi da Srbi obično nisu u stanju da se bore sa takvim sportskim pritiscima i obično podlegnu tome - nekako nam je to u mentalitetu. Ako kažeš "srbijanski" cela priča gubi smisao, pa izgleda kao da se neko namerno pravi pametan, daleko bilo provocira. Interesantno je da ta definicija koju si ti dao (Srbijanac-Srbin) ne postoji ni za jedan drugi narod/zemlju. Nemoj da misliš da mi smeta što si sebe tako nazvao, naprotiv, to uzimam kao znak lojalnosti zemlji u kojoj živiš, bez obzira kako se izjašnjavaš kad te pitaju za nacionalnost.
Srdačan pozdrav!

sasha-ns

pre 8 godina

nažalost, do početka rata sam živeo u hr. to "srbijanski" za njih ima pežorativan prizvuk, zato vole da koriste koliko god da je besmisleno..

goran ns

pre 8 godina

ajde da pričamo o srpskom mentalitetu, višestruki svetski prvaci u košarci, svetski prvaci u vaterpolu, svetski prvaci u odbojci, vicešampion u rukometu, svetski šampioni u karateu, imamo svetske šampione u streljaštvu, svetske šampione u plivanju, svetske šampione u atletici, svetske šampione u tenisu...ako ovo nije nas mentalitet onda ništa nije, najjači smo kad je najteže.

Burgos

pre 8 godina

Neka zavide. Ima i na čemu.
(zahav, 20. jun 2015 14:24)
Daj se uozbilji. Po čemu si ti to zaključio da zavidimo?! Jel smo fer čestitali? Jesmo.

put za jug

pre 8 godina

Najsmesnija grvatska rec - srbijanski. Ili je to hrvatijanska rec :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan, 20. jun 2015 14:42)

Sta ste digli halabuku oko ovoga? Ko god je od vas boravio u Vojvodini mogao je da primeti da 90% stanovnika Vojvodine koristi izraz Srbijanci za Srbe koji zive ispod Save i Dunava. I ja licno u tome ne vidim nista ruzno. Tacnije... Srbi iz Vojvodine su Srbi, Srbi ispod Save i Dunava su Srbijanci. To je recnik koji ovde u Vojvodini koristimo, i on nema nikakve veze sa Hrvatima iz Hrvatske.

ja

pre 8 godina

Ovo je bas klasicno za srpski mentalitet - tamo gde je potreban talenat tu smo najbolji, tamo gde su pare u igri (A selekcija) tu smo najgori

zgslavac

pre 8 godina

Dakle Hrvati naj korektnije čestitali. E sad njegovati ove klince, paziti da ih se ne proda odmah u Chelsea i druge klubove koji su poznati po posuđivanju i uništavanju mladih. U Europu treba ići preko Sassuola, Elchea ili West Hama. Ili još bolje preko Dinama :-)

Mamić poludi!

zoki

pre 8 godina

Francuzijanci, Portugalijanci, Skotlandjanijanci, Albanijanci, Indijanci, Slovenijanci... A mogu i da budem normalan i da kazem "Srbi". Zoki.

Sandra

pre 8 godina

Srbijanac je ispravno.
Evo primera.
Ako se kaze srpski predsednik.
Mnogi misle da je to Nikolic.
A zasto ne Dodik? I Dodik je predsednik Srba. I Dodik je srpski predsednik.
Ako se kaze srbijanski predsednik zna se da je to predsednik drzave Srbije.
Srbijanac nije nacionalnost, niti to bilo ko misli kada kaze.
Dok god Srbi budu ziveli u nekoj drugoj srpskoj zemlji(RS,CG) Srbijanac ce postojati kao termin, i treba da postoji. Srpski narod nije samo Srbija. Istina je mnogo daleko od toga.

Deki

pre 8 godina

Ne znam zasto nekome smeta ovo 'srbijanski'. Pa tako nas zovu i Srbi iz Hrv, ili iz Crne Gore recimo, kada zele da naprave razliku izmedju Srba iz Srbije i Srba iz ostalih b.ju. republika. Mislim da to nije nikakva provokacija, kao i da su pomenuti hrvatski mediji sasvim korektno posali o uspehu nase mlade reprezentacije. Da li bi i nasi mediji tako opsirno i pozitivno pisali da je reprezentacija Hrvatske do 20 god postala prvak sveta? Mozda bi, ali nisam sasvim siguran. U svakom slucaju, sve ovo je manje bitno, najvazniji je fenomenalni uspeh nasih momaka i selektora Paunovica. Kako na terenu, tako i van njega.

Marakanaa

pre 8 godina

“Izabranici Veljka Paunovića pokazali su nešto neklasično za srbijanski mentalitet, ali i mentalitet na ovim prostorima - snagu u presudnim trenucima“

Cemu onakav naslov? Sta da su rekli za balkanski mentalitet? Pa zar nismo svi poznati po tome? Vrlo korektno je VL to napisao.

shestar

pre 8 godina

Iz Vose sam i mnogo puta sam cuo da se kaze srbijanci za ljude koji su se doselili u mesto u kojem zivim iz npr. Uzica, Krusevca i sl. Na kraj pameti mi nije bilo da bi se neko nekada mogao uvrediti.

Melenci

pre 8 godina

neko teska srca,neko odmereno,neko iskreno,ali jedno je neosporno SRBIJA JE PRVAK SVETA!Nista me nije fasciniralo kao snaga i mudrost kada je vazno,kada minuti prolaze u nepovrat,snaga uma nasih fudbalera.Neka pisu sta hoce,ali nije na odmet zapamtiti!

Poznavalac

pre 8 godina

@Srbin.... Neznanje je nešto najgore. U stvari, ne čudi me više neznanje, već način da se ono pokaže i da neko bude još i ponosan na neznanje. Srbijanac je neko iz Srbije. Ovaj naziv je potpuno opravdan, postoji više od stotinu godina. Da ne nabrajam druge primere: Da li ste pročitali "Kolo" Branka Radičevića, znate li kada je napisano, znate li za stih koji počinje sa "Srbijanče..."? Šta mislite, iz koje je imenice uzvedeno "Srbijanče?

Za Janka Vukotica

pre 8 godina

Zapamtite vec jednom svi Srbi sirom sveta ,mi Srbi na Kosovu nismo Kosovari vec Kosovci.Taj naziv su SAD i Albanija izmislile..Kad vec znate toliko cinjenica sremota sto nas zovete Kosovarima...

Cvetanovic Milorad

pre 8 godina

Nemam reci da iskazem zahvalnost za sve sto ste uradili za sebe,za zemlju,za Srpski fudbal.Gospodo draga pa mi smo 4 zemlja po izvozu fudbalera .Po kom jos izvozu smo jos 4 na svetu ?nema tog izvoza.Zato ulazimo u sportske stadione.unapredjujmo infrastrukturu,ne dozvolimo da ta DECA i oni svetski prvaci koji nadolaze treniraju i igraju u katastrofalnim uslovima sirom nase zemlje{blato.tereni u ocajnom stanju},.da na terenima bude i po 5 selekcija u isto vreme.zbog nemanja reflektora ili vestackih podloga.Valjda cemo sada shvatiti da u prave vrednosti treba ulagati a ne da prepustimo slucaju ponovo sve kada prodje euforija jer braco Srbi mi smo SVETSKI PRVACI U FUDBALU !!!!

Stex

pre 8 godina

Nemojmo se lagati. Srbijanci je pogrdna rec i zato je koriste. I ja sam iz Vojvodine, Srbin ali za dodjoše kazemo Srbijanci i to uglavnom kao pogrdnu reč. I to se uglavnom misli na ljude koji su dosli iz najjuznijih delova Srbije jer iako su dosli pre vise od 50 godina a neki se ovde i rodili i dalje ih bog otac ne moze razumeti pored svih skola koje su zavrsili. Potpuno ista stvar je i sa Bosancima(ne razdvajajući ih na muslimane ili srbe).
To je jako ruzno sa nase strane al tako je!

Ros Geler

pre 8 godina

Srbi - nacionalna odrednica, Srbijanci - teritorijalna. Mamina familija iz Bosne tatu koji je sa juga Srbije zove Srbijanac, on njih Bosanci, ali su svi Srbi. Mada bi logicnije bilo da kazu srpski mentalitet, a ne srbijanski, jer i mi tako govorimo, a i ne govorimo hrvatijanski, nego hrvatski.

Bedak

pre 8 godina

Mentalitet je srpski, a ne srbijanski. 
(inače se slažem sa konstatacijom)
(Srbin-Srbija-srpski, 20. jun 2015 13:29)
-------------------------------------
Nazad u skolu jer nisi naucio razliku izmedju srpski i srbijanski. Naravno, to su razlicite stvari.

Inace bravo za komsije kako su nas nahvalili u svim medijima.

Jанко Вукотић

pre 8 godina

Zbog cega Vam smeta termin Srbijanac, za nas Srbe iz Crne Gore, termin Srbijanac je oduvijek oznacavao stanovnika drzave Srbije. Ako je suditi po Vasoj logici, onda su Srbi i Istvan Pastor i Ervin Katona i Sulejman Ugljanin i onaj Albanac iz Bujanovca i Rusin i Goranac. Na kraju krajeva procitajte kolo Branka Radicevica gdje koristi tetmin Srbijanac, upravo polazeci od cinjenice da Srbi nijesu samo u Srbiji nego su to i Licani i Hercegovci i mi Crnogorci i Kosovari i Posavci itd, itd. Bratski pozdrav.

maslacak

pre 8 godina

U cemu je hrvatska bila prvak evrope iili sveta u bilo kojoj selekciji ili sportu,
znam za rukomet i basket u mladjim kategorijama?

M.

pre 8 godina

Da, da ..mozda za njih, to jest sigurno za njih. Ali za nas, samo da malo procesljamo nedavne uspehe Srpskog sporta, srebrni kosarakasi, svetski i evropski vaterpolisti, zene i muskarci u istoj godini evropski prvaci u odbojci, srebrni rukometasi, zlato streljastvo, kajak, te kvan do, plivanje, kuglasi, isti mladi fudbaleri prvaci Evrope.... Da nastavimo?

splico

pre 8 godina

Valjda ćete zaigrati u Rusiji poslije nekoliko prvenstava na koje se niste uspjeli kvalificirat. Koliko će ono biti, 20 godina bez europskog?

zola

pre 8 godina

Od svih naroda bivse juge najvise slovenskih reci ima Hrvatska i Slovenija a najmanje srbija.Srbi imaju najvise turskih reci ,madjarskih i nemackih.

objavljujte komentare!

pre 8 godina

Necu da mi objasnjavate sta je razlika izmedju Srbin i Srbijanac (to sam i sam znao), objasnite mi sta je "srbijanski mentalitet".

JessePinkmanPFC

pre 8 godina

Hrvatibsigurno nemate mentalitet za zavrsnice, setite se samo Saletove trojke. Isti mentalitet kao i sada. Pravi Srpski. Pozdrav.
(Nemanja, 20. jun 2015 13:06)

Sale je dete Partizana, a Partizan je iznad svih.

ATG

pre 8 godina

Za orlovi rano lete. Na U20 SP je igrao Anri, Trezege, Mesi, Neimar... A druga stvar nisu oni postali prvaci sto su najbolji, nego zato sto su se borili. Borili su sr ne 90min nego 120min i tako iz utakmice u utakmicu. Jos jedan detalj. Zivkovic se izvija na terenu, a Paunovic dolazi i vice na njega: "Igraj bre". Zbog svega toga se voli ova reprezentacija, a ne zato sto su osvojili.

Grunwalski

pre 8 godina

Brate ti sto si iz Vose,ja kada sam radio u NS sve kolege su govorile kada su cule da sam iz Uzica da sam srbijanac.Svakoga sam ponaosob pitao "a sta ste vi"?Meni se tada cinilo i sada mi se cini da ce se vojvodina otcepiti..Jer se ljubi ne osecaju kao srbi.

nisam ja, ja je

pre 8 godina

Svi smo srbi, a mi iz srbije smo srbijanci, sta to kome smeta ja ne znam.
(Princip, 20. jun 2015 17:07)

Kompleksi doseljenih prekodrinaca, koji bio domacinima ukidali jelek i anteriju, da poniste razliku.

Orlovi rano lete

pre 8 godina

Čestitam na pobjedi. Veselite se danas, jer sutra više nikoga neće biti briga za ovo. Jednostavno, pobijede mlađih selekcija bitne su samo pobjednicima jer većina najboljih reprezentacija ne šalje najbolje igrače jer savezi nemaju tu nikakav interes. Nije ovo omalovažavanje pobjede, to je tako. Pobjeda je dobra za te mlađe dečke i samopouzdanje, ali baš ništa ne znači za daljnju karijeru A selekcije, osim što se možda neki dečki ranije prodaju i naprave sebi još veću štetu.

drago

pre 8 godina

(maslacak, 20. jun 2015 18:38)

U rukometu i vaterpolu od ovih vaznih momcadskih sportova. Drugi u kosraci, treci u nogometu. ovo zadnje vrijedi vise nego svi vasi i nasi uspjesi zajedno.

put za jug

pre 8 godina

Najsmesnija grvatska rec - srbijanski. Ili je to hrvatijanska rec :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan, 20. jun 2015 14:42)

Sta ste digli halabuku oko ovoga? Ko god je od vas boravio u Vojvodini mogao je da primeti da 90% stanovnika Vojvodine koristi izraz Srbijanci za Srbe koji zive ispod Save i Dunava. I ja licno u tome ne vidim nista ruzno. Tacnije... Srbi iz Vojvodine su Srbi, Srbi ispod Save i Dunava su Srbijanci. To je recnik koji ovde u Vojvodini koristimo, i on nema nikakve veze sa Hrvatima iz Hrvatske.

Bedak

pre 8 godina

Mentalitet je srpski, a ne srbijanski. 
(inače se slažem sa konstatacijom)
(Srbin-Srbija-srpski, 20. jun 2015 13:29)
-------------------------------------
Nazad u skolu jer nisi naucio razliku izmedju srpski i srbijanski. Naravno, to su razlicite stvari.

Inace bravo za komsije kako su nas nahvalili u svim medijima.

splico

pre 8 godina

Valjda ćete zaigrati u Rusiji poslije nekoliko prvenstava na koje se niste uspjeli kvalificirat. Koliko će ono biti, 20 godina bez europskog?

Poznavalac

pre 8 godina

@Srbin.... Neznanje je nešto najgore. U stvari, ne čudi me više neznanje, već način da se ono pokaže i da neko bude još i ponosan na neznanje. Srbijanac je neko iz Srbije. Ovaj naziv je potpuno opravdan, postoji više od stotinu godina. Da ne nabrajam druge primere: Da li ste pročitali "Kolo" Branka Radičevića, znate li kada je napisano, znate li za stih koji počinje sa "Srbijanče..."? Šta mislite, iz koje je imenice uzvedeno "Srbijanče?

Sandra

pre 8 godina

Srbijanac je ispravno.
Evo primera.
Ako se kaze srpski predsednik.
Mnogi misle da je to Nikolic.
A zasto ne Dodik? I Dodik je predsednik Srba. I Dodik je srpski predsednik.
Ako se kaze srbijanski predsednik zna se da je to predsednik drzave Srbije.
Srbijanac nije nacionalnost, niti to bilo ko misli kada kaze.
Dok god Srbi budu ziveli u nekoj drugoj srpskoj zemlji(RS,CG) Srbijanac ce postojati kao termin, i treba da postoji. Srpski narod nije samo Srbija. Istina je mnogo daleko od toga.

Simon Templar

pre 8 godina

Da, da, najbitnije je sta ce selo da prica...Pitam se da li neke civilizovanije sredine imaju posebnu vest o tome sta druge drzave pricaju o njihovim sportskim uspesima.

Deki

pre 8 godina

Ne znam zasto nekome smeta ovo 'srbijanski'. Pa tako nas zovu i Srbi iz Hrv, ili iz Crne Gore recimo, kada zele da naprave razliku izmedju Srba iz Srbije i Srba iz ostalih b.ju. republika. Mislim da to nije nikakva provokacija, kao i da su pomenuti hrvatski mediji sasvim korektno posali o uspehu nase mlade reprezentacije. Da li bi i nasi mediji tako opsirno i pozitivno pisali da je reprezentacija Hrvatske do 20 god postala prvak sveta? Mozda bi, ali nisam sasvim siguran. U svakom slucaju, sve ovo je manje bitno, najvazniji je fenomenalni uspeh nasih momaka i selektora Paunovica. Kako na terenu, tako i van njega.

Burgos

pre 8 godina

Neka zavide. Ima i na čemu.
(zahav, 20. jun 2015 14:24)
Daj se uozbilji. Po čemu si ti to zaključio da zavidimo?! Jel smo fer čestitali? Jesmo.

Đorđe

pre 8 godina

U srpsko-hrvatskom jeziku (varijanta u Hrvata) srpski znači da
su u pitanju građani srpske nacionalnosti. Pridev srbijanski se odnosi na sve grašane Srbije bez obzira na nacionalnost. Recimo
da je tako Španovićka srpska atletičarka a Asmir Kolašinac srbijanski. Jedino što nemaju varijantu hrvatski - hrvatijanski te
je tako Tesla Hrvat (po istoj toj političko-lingvističko - religijsko - nacionalističkoj matrici)! Nekom ko nikada nije video svetlost ne možeš objasniti kako izgledaju druge boje osim crne!

Realista

pre 8 godina

Bas je za nas ,, Srbijance " karakteristicno snaga u kriticnim trenutcima . Djokovic , Vaterpolisti, Kosarkasi , Teniseri , Odbojkasi, Strelci,Plivaci, Borci, Rukometasi, sve to i u zenskoj konkurenciji ... Zakljucak je da je Srbija najbolja i najkompletnija sporska zemlja , a narod Srbije sportska nacija ! Srpski sportisti su IMPERIJA uporedu sa drugima u Evropi a kamoli na balkanu !!

JessePinkmanPFC

pre 8 godina

Hrvatibsigurno nemate mentalitet za zavrsnice, setite se samo Saletove trojke. Isti mentalitet kao i sada. Pravi Srpski. Pozdrav.
(Nemanja, 20. jun 2015 13:06)

Sale je dete Partizana, a Partizan je iznad svih.

Orlovi rano lete

pre 8 godina

Čestitam na pobjedi. Veselite se danas, jer sutra više nikoga neće biti briga za ovo. Jednostavno, pobijede mlađih selekcija bitne su samo pobjednicima jer većina najboljih reprezentacija ne šalje najbolje igrače jer savezi nemaju tu nikakav interes. Nije ovo omalovažavanje pobjede, to je tako. Pobjeda je dobra za te mlađe dečke i samopouzdanje, ali baš ništa ne znači za daljnju karijeru A selekcije, osim što se možda neki dečki ranije prodaju i naprave sebi još veću štetu.

shestar

pre 8 godina

Iz Vose sam i mnogo puta sam cuo da se kaze srbijanci za ljude koji su se doselili u mesto u kojem zivim iz npr. Uzica, Krusevca i sl. Na kraj pameti mi nije bilo da bi se neko nekada mogao uvrediti.

veljko

pre 8 godina

bas netipicno za srpske spotiste da daju trojku u zadnjoj sekundi, da pobede nba tim u sred amerike, da imaju najboljeg spotu sveta (dva puta, ali bice toga jos), da vaterpolisti, kosarkasi, odbojkasi pobedjuju gde god odu, da cavicu ma otmu najvecu pobedu, a on ostane covek (neki bezali sa postolja grupno), da velja nastavi gde je on stao, da imamo najbolje strelce, borce (dzudo, karate, tekvondo...), da su nam brzi kajakasi i veslaci, da mladi fudbaleri po ko zna koji put igraju zavrsnicu velikih prvenstava.

bas netipicno. izvinjavam se hiljadama nasih sportista koji su nas obradovali do sada, a ne pomenuh ih, nema mesta za sve...

imali smo izreku "bolje grob, nego rob", u vreme kad su drugi drugacije docekivali jake sile. to ne govori o pameti, ali govori o mentalitetu. nas je mentalitet (pricam o sportistima) nesporan, a molim b92 da ne velica kolege iz komsiluka, koji komentarisu sliku iz ogledala, pa se cude.


i mogu da ih podsete na mentalitet i jezik koji i sami dobro znaju, pa se cudim sto grese, SRPSKI!

Radeni

pre 8 godina

pa dobro sad ako su kod njih stanovnici Srbije srbijanaci sta su onda stanovnici Rusije? Rusi ili rusijanci. Ako neko moze da objasni ovaj fenomen

Grunwalski

pre 8 godina

Brate ti sto si iz Vose,ja kada sam radio u NS sve kolege su govorile kada su cule da sam iz Uzica da sam srbijanac.Svakoga sam ponaosob pitao "a sta ste vi"?Meni se tada cinilo i sada mi se cini da ce se vojvodina otcepiti..Jer se ljubi ne osecaju kao srbi.

Jанко Вукотић

pre 8 godina

Zbog cega Vam smeta termin Srbijanac, za nas Srbe iz Crne Gore, termin Srbijanac je oduvijek oznacavao stanovnika drzave Srbije. Ako je suditi po Vasoj logici, onda su Srbi i Istvan Pastor i Ervin Katona i Sulejman Ugljanin i onaj Albanac iz Bujanovca i Rusin i Goranac. Na kraju krajeva procitajte kolo Branka Radicevica gdje koristi tetmin Srbijanac, upravo polazeci od cinjenice da Srbi nijesu samo u Srbiji nego su to i Licani i Hercegovci i mi Crnogorci i Kosovari i Posavci itd, itd. Bratski pozdrav.

zola

pre 8 godina

Od svih naroda bivse juge najvise slovenskih reci ima Hrvatska i Slovenija a najmanje srbija.Srbi imaju najvise turskih reci ,madjarskih i nemackih.

masinac

pre 8 godina

“Izabranici Veljka Paunovića pokazali su nešto neklasično za srbijanski mentalitet, ali i mentalitet na ovim prostorima - snagu u presudnim trenucima“


Mislim da se hrvatski kosarkasi ne bi slozili sa ovim, posto jos sanjaju Djordjevica, Kecmana,Rasica :)

perhan

pre 8 godina

po tom njihovom Nadal je Spanijanac, Federer je Svajacarijanac, Ronaldo je Portugalijanac... mislim smesno. ne mogu da izgovore rec Srpski pa to ti je....

N.N.

pre 8 godina

Zasto? Ovo je bas klasika za nase momke, u svim sportovima. Ovo je za vas neklasicno, zna se ko gubi kad zagusti, 'ocete u fudbalu, kosarci, tenisu, vatrepolu.... Mi smo na vrhu svih tih sportova, a vi veciti gubitnici u presudnim trenutcima. Cao, zdravo i ne uporedjujte nas da vama!

goran ns

pre 8 godina

ajde da pričamo o srpskom mentalitetu, višestruki svetski prvaci u košarci, svetski prvaci u vaterpolu, svetski prvaci u odbojci, vicešampion u rukometu, svetski šampioni u karateu, imamo svetske šampione u streljaštvu, svetske šampione u plivanju, svetske šampione u atletici, svetske šampione u tenisu...ako ovo nije nas mentalitet onda ništa nije, najjači smo kad je najteže.

licemeri

pre 8 godina

@Srbijanac, 20. jun 2015 13:50
Hrvati pisu nepravilno. Iz propagandnih politickih razloga iz kojih i vi pisete ovde komentare, iz istih razloga proganjanju ciririlicu i ljude samo jer su Srbi.
Stanovnik Rumunije koji nije Rumun nije Rumunijanac.
Stanovnik Italije nije Italijanac. Ne postoji ni Spanijanac, Rusijanac, Slovenijanac.

Srbin iz Hrvatske je Hrvat? Reprezentacija Hrvatske je hrvatska reprezentacija nije hrvatijanska, i nije ni hrvacanski ni hrvatijanski mentalitet.
TV Hrvatske je hrvatska televizija, nije hrvacanska nije ni TV Hrvatske vec hrvatska TV.

Srbin-Srbija-srpski

pre 8 godina

@bedak
Ne brzaj nego uključi mozak. Objasnio sam u odgovoru čoveku pod nikom @Srbijanac.

Hteo sam da naglasim da se pridev "srbijanski" u poslednje vreme intenzivno koristi tamo gde mu nije mesto, što kod nekih od nas izaziva sumnju da neko želi da nas omalovaži ili pod*ebava. Kapiraš sad?!

Marakanaa

pre 8 godina

“Izabranici Veljka Paunovića pokazali su nešto neklasično za srbijanski mentalitet, ali i mentalitet na ovim prostorima - snagu u presudnim trenucima“

Cemu onakav naslov? Sta da su rekli za balkanski mentalitet? Pa zar nismo svi poznati po tome? Vrlo korektno je VL to napisao.

fan

pre 8 godina

Vi samo dajte susedima sto vise prostora u vestima. od vasih vesti o njima covek nista vise ne moze ni da procita. kao da nekog od nas briga za njih a i onog koga jeste, nek ide na njihove portale pa nek cita i nek se divi.
gledajmo nasa posla i bavimo se nama

zoki

pre 8 godina

Francuzijanci, Portugalijanci, Skotlandjanijanci, Albanijanci, Indijanci, Slovenijanci... A mogu i da budem normalan i da kazem "Srbi". Zoki.

nisam ja, ja je

pre 8 godina

Svi smo srbi, a mi iz srbije smo srbijanci, sta to kome smeta ja ne znam.
(Princip, 20. jun 2015 17:07)

Kompleksi doseljenih prekodrinaca, koji bio domacinima ukidali jelek i anteriju, da poniste razliku.

.

pre 8 godina

Ocekivano. U CG prva sportsa vest sa detaljnim izvestajem, u HRV vest, ali ne najvaznija, uz obavezno osvrtanje na mentalitet, u Bosni analiza nacionalnosti i mesta rodjenja, a u Albaniji ce i ta jedna recenica ubrzo biti sklonjena.

sasha-ns

pre 8 godina

nažalost, do početka rata sam živeo u hr. to "srbijanski" za njih ima pežorativan prizvuk, zato vole da koriste koliko god da je besmisleno..

Stex

pre 8 godina

Nemojmo se lagati. Srbijanci je pogrdna rec i zato je koriste. I ja sam iz Vojvodine, Srbin ali za dodjoše kazemo Srbijanci i to uglavnom kao pogrdnu reč. I to se uglavnom misli na ljude koji su dosli iz najjuznijih delova Srbije jer iako su dosli pre vise od 50 godina a neki se ovde i rodili i dalje ih bog otac ne moze razumeti pored svih skola koje su zavrsili. Potpuno ista stvar je i sa Bosancima(ne razdvajajući ih na muslimane ili srbe).
To je jako ruzno sa nase strane al tako je!

maslacak

pre 8 godina

U cemu je hrvatska bila prvak evrope iili sveta u bilo kojoj selekciji ili sportu,
znam za rukomet i basket u mladjim kategorijama?

Kosta

pre 8 godina

Da, da, najbitnije je sta ce selo da prica...Pitam se da li neke civilizovanije sredine imaju posebnu vest o tome sta druge drzave pricaju o njihovim sportskim uspesima.
(Simon Templar, 20. jun 2015 13:29)

Pa neka pišu. Lepo je videti da su komšije to ispratile, a sigurno je i njima drago kad mi pišemo o njihovim sportistima.

Za Janka Vukotica

pre 8 godina

Zapamtite vec jednom svi Srbi sirom sveta ,mi Srbi na Kosovu nismo Kosovari vec Kosovci.Taj naziv su SAD i Albanija izmislile..Kad vec znate toliko cinjenica sremota sto nas zovete Kosovarima...

Srbin-Srbija-srpski

pre 8 godina

@Srbijanac

Nisam rekao da je pridev "srbijanski" nepravilan - uzima se i on kao ravnopravan sa "srpski". Kažem da mentalitet ne može biti srbijanski, jer se mentalitet obično veže za pripadnost nekom narodu. Tako na primer, kaže se da su Nemci disciplinovani, Brazilci temperamentni itd. U onom komentaru je htelo da se naglasi da Srbi obično nisu u stanju da se bore sa takvim sportskim pritiscima i obično podlegnu tome - nekako nam je to u mentalitetu. Ako kažeš "srbijanski" cela priča gubi smisao, pa izgleda kao da se neko namerno pravi pametan, daleko bilo provocira. Interesantno je da ta definicija koju si ti dao (Srbijanac-Srbin) ne postoji ni za jedan drugi narod/zemlju. Nemoj da misliš da mi smeta što si sebe tako nazvao, naprotiv, to uzimam kao znak lojalnosti zemlji u kojoj živiš, bez obzira kako se izjašnjavaš kad te pitaju za nacionalnost.
Srdačan pozdrav!

drago

pre 8 godina

(maslacak, 20. jun 2015 18:38)

U rukometu i vaterpolu od ovih vaznih momcadskih sportova. Drugi u kosraci, treci u nogometu. ovo zadnje vrijedi vise nego svi vasi i nasi uspjesi zajedno.

ja

pre 8 godina

Ovo je bas klasicno za srpski mentalitet - tamo gde je potreban talenat tu smo najbolji, tamo gde su pare u igri (A selekcija) tu smo najgori

zgslavac

pre 8 godina

Dakle Hrvati naj korektnije čestitali. E sad njegovati ove klince, paziti da ih se ne proda odmah u Chelsea i druge klubove koji su poznati po posuđivanju i uništavanju mladih. U Europu treba ići preko Sassuola, Elchea ili West Hama. Ili još bolje preko Dinama :-)

Mamić poludi!

Cvetanovic Milorad

pre 8 godina

Nemam reci da iskazem zahvalnost za sve sto ste uradili za sebe,za zemlju,za Srpski fudbal.Gospodo draga pa mi smo 4 zemlja po izvozu fudbalera .Po kom jos izvozu smo jos 4 na svetu ?nema tog izvoza.Zato ulazimo u sportske stadione.unapredjujmo infrastrukturu,ne dozvolimo da ta DECA i oni svetski prvaci koji nadolaze treniraju i igraju u katastrofalnim uslovima sirom nase zemlje{blato.tereni u ocajnom stanju},.da na terenima bude i po 5 selekcija u isto vreme.zbog nemanja reflektora ili vestackih podloga.Valjda cemo sada shvatiti da u prave vrednosti treba ulagati a ne da prepustimo slucaju ponovo sve kada prodje euforija jer braco Srbi mi smo SVETSKI PRVACI U FUDBALU !!!!

Ros Geler

pre 8 godina

Srbi - nacionalna odrednica, Srbijanci - teritorijalna. Mamina familija iz Bosne tatu koji je sa juga Srbije zove Srbijanac, on njih Bosanci, ali su svi Srbi. Mada bi logicnije bilo da kazu srpski mentalitet, a ne srbijanski, jer i mi tako govorimo, a i ne govorimo hrvatijanski, nego hrvatski.

objavljujte komentare!

pre 8 godina

Necu da mi objasnjavate sta je razlika izmedju Srbin i Srbijanac (to sam i sam znao), objasnite mi sta je "srbijanski mentalitet".

M.

pre 8 godina

Da, da ..mozda za njih, to jest sigurno za njih. Ali za nas, samo da malo procesljamo nedavne uspehe Srpskog sporta, srebrni kosarakasi, svetski i evropski vaterpolisti, zene i muskarci u istoj godini evropski prvaci u odbojci, srebrni rukometasi, zlato streljastvo, kajak, te kvan do, plivanje, kuglasi, isti mladi fudbaleri prvaci Evrope.... Da nastavimo?

Melenci

pre 8 godina

neko teska srca,neko odmereno,neko iskreno,ali jedno je neosporno SRBIJA JE PRVAK SVETA!Nista me nije fasciniralo kao snaga i mudrost kada je vazno,kada minuti prolaze u nepovrat,snaga uma nasih fudbalera.Neka pisu sta hoce,ali nije na odmet zapamtiti!

ATG

pre 8 godina

Za orlovi rano lete. Na U20 SP je igrao Anri, Trezege, Mesi, Neimar... A druga stvar nisu oni postali prvaci sto su najbolji, nego zato sto su se borili. Borili su sr ne 90min nego 120min i tako iz utakmice u utakmicu. Jos jedan detalj. Zivkovic se izvija na terenu, a Paunovic dolazi i vice na njega: "Igraj bre". Zbog svega toga se voli ova reprezentacija, a ne zato sto su osvojili.