Nova vest
Košarka

Nedelja, 08.09.2019.

13:32

Prvi poraz Srbije u Kini!

Košarkaška reprezentacija Srbije je doživela prvi poraz na Svetskom kupu u Kini od nacionalne selekcije Španije, rezultatom 81:69.

Izvor: Spasoje Veselinović

Autor: Spasoje Veselinović

Prvi poraz Srbije u Kini!
Foto: FIBA

Izabranici selektora Aleksandra Đorđevića su dobro startovali utakmicu i dobili prvu četvrtinu, ali je posle toga kontrolu nad duelom preuzela protivnička ekipa i do kraja nije ispuštala vođstvo. Španija je ovom pobedom obezbedila prvo mesto u Grupi J i u četvrtfinalu će igrati sa Poljskom u Šangaju, dok će srpski tim otputovati u Donguan na duel sa Argentinom.

Najefikasniji u poraženom timu je bio Bogdan Bogdanović sa 26 poena, čak 10 skokova i 6 asistencija i ukupnim indeksom korisnosti od 36.

Ipak, nije imao pravu podršku saigrača - niko nije uspeo da upiše dvocifreni broj poena, a najbliži tome su bili Vladimir Lučić sa 8, te Nikola Milutinov i Miroslav Raduljica sa po 7 poena.

Podbacio je Nikola Jokić, koji je u trećoj četvrtini dobio isključenje zbog rasprave sa sudijama.

Za razliku od prethodnih utakmica, Srbija nije imala dobar protok lopte u napadu, pa je meč završila sa "samo" 15 asistencija i 17 izgubljenih lopti.

Na drugoj strani je odličan utisak ostavio Riki Rubio sa 19 poena, Viktor Klaver je upisao 14 uz 7 skokova, od čega 4 pod obručem Srbije, dok je Mark Gasol dodao 11.

Srbija je u solidnom ritmu otvorila meč, uspela je da ograniči kretnje protivnika u napadu i da sebi stvori dovoljno dobrih pozicija u napadu, što su koristili Bogdanović, Milutinov i Jović.

Posle trojke beka Sakramenta Srbija je imala prednost od 16:8 na tri minuta do kraja prve četvrtine, ali je Španija uspela da spreči naš tim da napravi još veću prednost i posle prvih deset minuta bilo je 20:13.

Meč je praktično prelomljen u drugoj deonici, u kojoj su izabranici selektora Serđa Skariola ubacili 32 poena.

Za polovinu četvrtine Srbija je ubacila svega četiri poena, a ni tehnička greška dosuđena Skariolu nije materijalizovana, pošto je usledila serija od 6:0 Španije.

Naš tim je u tom periodu potpuno izgubio iz vida Rubija koji je ubacio dve trojke i odveo svoju ekipu do dvocifrene razlike, ali je Bogdanović uspeo da se otrgne čuvarima u finišu poluvremena i da smanji razliku na pet poena.

Tačku na fantastičnu četvrtinu Španije stavio je Ljulj, trojkom na četiri sekunde do kraja poluvremena za 45:37.

Momenat koji se takođe može smatrati ključnim se dogodio posle 80 sekundi igre u nastavku, kada je Jokić zaradio nesportsku ličnu grešku u momentu kada je Španija vodila sa 47:37.

Centar Srbije je dva minuta kasnije dobio još jednu tehničku, odnosno isključujuću grešku, posle burne reakcije zbog odluke arbitara da dosude mrtvu loptu, a ne prekršaj jednog igrača Španije nad njim.

Na polovini treće deonice Španija je imala i višak od 19 poena (59:40), a posle slobodnih bacanja Rubija razlika je iznosila +21.

Do kraja tog perioda igre Srbija je uspela da smanji razliku na 11 poena, ali u četvrtom kvartalu nije uspela ozbiljnije da pripreti, iako je u nekoliko navrata uspela da zaostatak smanji na jednocifren broj koševa.

Konačan udarac Srbiji je u poslednjim minutima zadao Klaver, koga apsolutno niko u srpskom timu nije uspeo niti da izgura, niti da nadskoči pod svojim košem, što je rezultiralo velikim brojem "drugih" napada Španije i štedenjem vremena.

Prvim porazom na Svetskom kupu Srbija je sebi zakazala duel sa Argentinom u četvrtfinalu, koja je takmičenje u Grupi I završila na prvom mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2352 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve