Nova vest
Košarka

Utorak, 20.08.2019.

10:40

Šta nam je pokazao Akropolis kup?

Košarkaši Srbije putuju u utorak u Kinu gde će obaviti završnu fazu priprema pred Svetsko prvenstvo.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Šta nam je pokazao Akropolis kup?
FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb

"Orlove" u Šenjangu očekuju još tri jake provere (Italija, Novi Zeland, Francuska), ali smo već videli šta može ekipa Aleksandra Đorđevića.

Iako je do početka Mundobasketa ostalo 11 dana, Srbija je spremna za napad na svetsku titulu.

Jeste možda preterano to prognozirati samo na osnovu pripremnih mečeva, jer ni rivali sigurno nisu pružili svoj maksimum i daleko su od vrhunske forme, ali ako se može bar malo suditi, "Orlovi" nas neće razočarati.

Nakon "zagrevanja" protiv Borca i Finske, Srbija je protiv Litvanije ispitala svoju početnu snagu, a potom je dokazala u Atini.

Lagane pobede nad Turskom i Italijom ne moraju da znače ništa, posebno nad "Azurima" koji su bili bez četvorice važnih igrača, ali ipak govore mnogo toga.

Videli smo da je Đorđevićev tim sve bliži nivou defanzivne igre koji selektor zahteva i koji će da bude osnova svakog rezultata.

Kada je Srbija dobro "zatvarala" prilaz svom košu, tada su se naši igrači raspucavali i u napadu i razbijali rivale. Trio Bogdanović-Bjelica-Jokić je opet pokazao da će biti kičma ovog tima.

U trenucima kada nas šut nije služio, bilo je alternativnih rešenja u napadu, a najviše raduje reakcija "Orlova" na negativan rezultat i slab ritam.

Srbija je protiv Grčke pokazala šampionski karakter preokrenuvši tok meča pred prepunom OAKA arenom, odbivši svaki napad rivala kada se meč "lomio".

Osetan je bio nedostatak Miloša Teodosića, ali su Stefan Jović i Vasilije Micić pokazali da poseduju kvalitet potreban za napad na medalju.

Možda Micić još nije na nivo koji je pokazivao u Efesu prošle sezone, ali s obzirom da je u reprezentativne pripreme ušao prilično umoran i istrošen, potrebno je još malo vremena da se potpuno razigra, a nema sumnje da će kada bude potrebno dostići optimalnu formu.

Veliku podršku plejmejkerima opet je dao Bogdan Bogdanović, koji je očekivano bio centralna figura u organizaciji, ali i u završnici napada.

Bek Kingsa je sazreo da bude MVP ovog tima što je i pokazao sa 20 poena po meču na Akropolis kupu.

"Trošiće" Bogdanović dosta lopti, biće tu i promašaja, samo je bitno da uđe u pravi ritam i dobije podršku ekipe ali i javnosti u trenucima kada ne bude išlo, jer je on igrač sposoban da rešava mečeve jednim šutem.

Njegov poenterski učinak će svakako umnogome da zavisi i od toga koliko će sam da se "troši" na organizaciju igre, pa njegov doprinos treba posmatrati višedimenzionalno.

Ne samo u napadu, već i u odbrani, jer maler koji je zadesio tim povredom Dragana Milosavljevića je ostavio veliku rupu u koncepciji naše defanzive na spoljnim pozicijama.

Uz Bogdanovića, najveći oslonac ekipe sigurno će biti Bjelica, koji će se posebno žrtvovati u ovoj ekipi s obzirom da osim Stefana Birčevića nemamo nijednu drugu klasičnu "četvorku".

Sa Belim na poziciji "krilnog centra" će trpeti spoljna linija, ali je svetla strana medalje što ćemo i na drugoj visokoj poziciji imati odličnog organizatora igre koji je uz to sposoban da u igri jedan na jedan dobije bilo kog čuvara.

Najbitnija stvar koju smo videli u Atini jeste doprinos koji će dati Nikola Jokić. Centar Denver Nagetsa će u Kini biti isti onaj momak koji dominira u NBA ligi – poentira, skače i što je u izostanku Teodosića od presudne važnosti – razigrava i donosi posebnu dimenziju u igri Srbije.

Jokić polaka razvija sjajnu komunikaciju sa svojim bekovima, već smo videli da možemo očekivati neke spektakualrne akcije sa Bogdanovićem, a sve se bolje razume i sa Micićem i Jovićem.

Naravno, najbitnije je da se uigra sa saigračima iz reketa, selektor Đorđević je dosta kombinovao u Atini na tom polju, "gurao" je Jokića i na četvorku, a on se u svakoj situaciji jednako dobro snalazio i dopunjavao sa saigračima, posebno sa Raduljicom.

Igra u reketu će biti verovatno kičma ofanzive, Đorđević je u nekoliko navrata nagovestio da će voditi četvoricu centara, pa zbog toga ih toliko i rotira i uigrava u različitim varijantama.

Stoga i ne treba da brinu oscilacije u njihovom učinku, kao na primer što je Milutinov bio neprimetan protiv Litvanije i Italije, a potom eksplodirao protiv Grčke sa 14 poena uz fantastičnu saradnju sa Jovićem.

Što se tiče detalja u kojima možemo najviše da napredujemo on se zove Marko Gudurić. Naš novi NBA as je daleko od prepoznatljivog nivoa igre, transfer iz Fenerbahčea u Memfis ga je potpuno iscrpeo, pa smo videli nekoliko ispodprosečnih nastupa.

Ipak, poslednja dva u Atini su pokazala da se budi, postigao je 24 poena protiv Italiej i Turske što je sjajan znak na deset dana pre početka SP.

Kao i u slučaju Bogdanovića, Gudurić će odigrati važnu ulogu u nadoknađivanju Milosavljevićevog izostanka, i u odbrani i u napadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve