Nova vest
Olimpizam

Subota, 09.07.2016.

20:50

Harlem u Areni, ’stotka’ Srbije za Rio!

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru pošto je osvojila kvalifikacioni turnir u Beogradu.

Izvor: B92

Autor:B92

Harlem u Areni, ’stotka’ Srbije za Rio!
Starsport

Ekipa Aleksandra Đorđevića je u finalu deklasirala selekciju Portorika rezultatom 108:77 i ostvarila veliki uspeh, pošto će Srbija prvi put nastupiti na Igrama u košarci kao samostalna država.

Kvalifikacioni turnir naša slekcija je odigrala perfektno, ostvarila je maksimalan učinak, a uz to je i oduševila ljubitelje košarke sjajnom igrom.

U duelu sa Portorikom nije bilo nikakve dileme. Gosti su poveli sa 3:0 i to je bilo prvi i poslednje njihovo vođstvo. Usledio je ’uragan’ i serija 24-0 koja je praktično i odlučila pobednika.

Posle prvih 10 minuta bilo je 37:11, na poluvremenu 60:27, a sredinom treće deonice i najvećih +39. Možda i najbolje o igri Srbije govore 37 asistencija i neverovatnih 145 indeksnih poena.

Ponovo je blistao fenomenalni Nikola Jokić koji je bez dileme i najbolji igrač ovog turnira. U finalu je imao 23 poena, 8 skokova i 6 asistencija. Bogdanović je takođe blistao sa 26 poena i 8 asistencije, 15 poena ubacio je Kalinić, 13 Birčević, a 11 Marko Simonović. Na drugoj strani, 22 poena ubacio je Barea, a 14 Arojo.

Tok meča:

Utakmica je počela trojkom Vasalja, ali je Srbija ipak od starta zagospodarila parketom. Predvođena ganijalnim Nikolom Jokićem Srbija je brzo napravila seriju 9-0 pa je selektor Portorika brzo reagovao.

Nije tajm-aut pomogao gostima, pošto je Srbija nastavila sa fantastičnom igrom. I odbrana i napad su funkcionisali skoro savršeno, serija je produžena, a selektor Portorika je tri minuta kasnije ponovo reagovao - 22:3.

Serija Srbije prekinuta je posle 24 uzastopna poena, ali se do kraja prve deonice ništa nije promenilo. Praktično nije bilo važno ko je na parketu u dresu Srbije, svi su radili fantastičan posao, pa je u 9. minutu već bilo +30 (37:7). Posle prvih 10 minuta bilo je 37:11.

Neki su na društvenim mrežama uporedili igru Srbije sa Golden Stejtom:

Uspela je naša selekcija da zadrži ozbiljnost i na startu druge deonice i tako ne dozvoli Portoriku ni da pomisli na povratak u meč. Za 15 minuta igre Srbija je ubacila neverovatnih 50 poena (50:19), pa je već tada praktuično bilo poznato ko će u Rio.

Sjajno je igrao i Marko Simonović koji je dobio ozbiljnu minutažu i posle njegovih poena bilo je 56:23 u 17. minutu. Usledila je serija Portorika 4-0, što je bilo dovoljno da Đorđević pozove tajm-aut.

U finišu prvog poluvremena nije bilo promene, pa je Srbija već posle 20 minuta obezbedila vizu za Olimpijske igre - 60:27.

U trećoj četvrtini igralo se mnogo opuštenije, ali je Srbija uspevala da zadrži dovoljnu dozu ozbiljnosti i čak i uveća vođstvo. Portorikanci su bili nervozni zbog očajnog rezultata, pa su pokušavali i grubom igrom nešto da promene, ali košarkaši srbije se nisu osvrtali na to.

U 27. minutu posle poena Raduljice bilo je najvećih 81:42, a onda je usledila serija trojki Baree, pa je Đorđević pozvao tajm-aut (82:52). Do kraja treće deonice Portorikanci su dodatno spustili deficit - 82:56.

U poslednjih deset minuta u Areni je bila slavljenička atmosfera. Nije bilo nikakve dileme oko pobednika, pa je publika mogla da uživa i aplauzima isprati sjajnu igri i plasman Srbije na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Na kraju se u strelce nije upisao samo Nemanja Dangubić, a Srbija je ostvarila ubedljiv trijumf - 108:77.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

319 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve