Tina Krajišnik za B92.net: Kao kapitenka verujem u ovaj tim i naš sistem

Košarkašice Srbije dobile su rivale na predstojećem Evropskom prvenstvu u Sloveniji i Izraelu, koje je na programu od 15. do 25. juna.

Izvor: D.Popoviæ

Četvrtak, 09.03.2023.

12:15

Tina Krajišnik za B92.net: Kao kapitenka verujem u ovaj tim i naš sistem
Foto: FIBA

Voljom žreba izabranice Marine Maljković igraće u grupi D sa Turskom, Mađarskom i Slovačkom u Ljubljani.

"Gledale smo žreb i komentarisale u zajedničkoj grupi. Važno je što igramo u Sloveniji, mislim da nam je to prednost. Slovenija nas je izabrala kao zemlju partnera, blizu je i podrška publike će nam biti mnogo bitna. Dobro je i što smo bili u prvom šeširu sa ekipama koje su nam do sada bile najveći konkurenti. To nam je olakšalo poziciju u grupi", rekla je Krajišnik za B92. net.

"Turska je izmenila svoj roster u odosu na naše poslednje susrete u kvalifikacijama. Naturalizovali su igračicu na poziciji pet, mislim da ona doprinosi njihovom kvalitetu. Dosta je jaka, iskusna igračica iz Amerike. Biće izazov za nas, posebno za centarsku liniju. Biće to ozbiljna utakmica, oni su posebno motivisani protiv nas. Mađarska nam je poznata, dosta nas iz reprezenatcije je igralo u toj državi. Imaju mladu, zanimljivu i ambicioznu ekipu. Igrali su dobro u kvalifikacijma i ne treba ih potceniti. Slovačka je dosta izmenila tim, poznajem samo nekoliko igračica. Ukoliko budemo spremne, zdrave i foksurirane, verujem u dalji plasman i uspešnu grupnu fazu", kaže centar reprezentacije Srbije.

Srbija na Evrobasket odlazi kao aktuelni šampion Starog kontineta i braniće zlatu medalju osvojenu pre dve godine u Valensiji.

Pored toga izabranice Marine Maljković imaju još jedno evropsko zlato iz 2015. i bronzu osvojenu četiri godine kasnije, Biće ovo šesto prvenstvo Evrope na kom će naša reprezentacija igrati, pošto od 2013. godine nisu propustile nijedan turnir.

"Branimo titulu iz Valensije, znamo da je tim dosta izmenjen. Neke igračice su se oprostile, neke nisu u mogućnosti da sada nastupaju. Iskustvo sada nije na našoj strani, ali zadržala se okosnica tima. Imali smo priliku da se u ovom sastavu oprobamo letos i na SP u Sidneju. To će nam dosta olakšati osećaj nastupanja na EP. Treba da se fokusirati na ono što dolazi i treba ovaj Evrobasket smatrati novim ciljem i korakom. Moramo da budemo ponosni na prethodne uspehe, ali ne treba mnogo razmišljati o tome. Ja kao kapitenka verujem u ovaj sastav", rekla je košakašica ruskog Jekaterinburga.
Zbog problema sa povredama Krajišnik nije bila deo reprezenatcije koja osvajala medalje na EP i Olimpijskim igrama, sve do leta 2021. godine. To zlato joj je prvo odličje sa reprezentacijom, koju će sada kao kapitenka u Ljubljani voditi do odbrane trona.

"Ja sam sada drugačija, iza mene su teške utakmice, medalja i dve-tri sezone koje su mi značile u igračkom i kapitenskom sazrevanju. Verujem da će mi to EP imati drugačiju notu i značaj. Trudiću se da maksimlano pomognem timu i sa te strane da se mlađe igračice opuste. Verujem da će Marina i stručni štab da nas pripreme dobro i da će da odrede tim koji će u tom momentu pružiti maksimum", ističe 32-godišnja košarkašica.

"Bitno je da na pripreme dođemo zdrave i spremne. Imamo oko mesec dana posle sezone do početka Evrobasketa. Verujemo u naš sistem. Znamo koliko rada uložimo svako leto, ali opet je potrebno i malo sreće da se to poklopi i da dođemo u borbu za medalje, nadam se i u to finale. To bi značilo mnogo za budućnost naše košarke i našeg ženskog sporta. Potrebno je da zadržimo naš rejting i u Evropi i svetu, ali i da motivišemo devojčice da se bave ovim sportom", zaključila je Krajišnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: