Pilić za B92.net: Novak je apsolutno najbolji, u Melburnu mu sve odgovara

Nikola Pilić, jedan od prvih trenera u karijeri Novaka Đokovića, pričao je o protekloj i narednoj sezoni bivšeg broja jedan za B92.net.

Izvor: Zoran Kecman

Nedelja, 01.01.2023.

09:00

Pilić za B92.net: Novak je apsolutno najbolji, u Melburnu mu sve odgovara
Foto: Starsrport/Serbia Open

Iskusni stručnjak, koji je nekada radio i kao savetnik Dejvis kup tima Srbije, u vreme kada je na čelu sa Novakom naš tim 2010. stigao do čuvene "salatare", veliki je optimista i za 2023.

On je ocenio da je iza Novaka teška i izazovna godina, ali u kojoj je pokazao da ume da se nosi sa brojnim preprekama i iz svega izađe kao pobednik.

Analizirajući godinu za nama, Pilić kaže da je bilo pre svega mnogo toga van tenisa što se Đokoviću nametalo kao prepreka.

"Izazova je bilo mnogo. Sramota je ono što su mu napravili u Australiji. Ja sam mu jednom poslao jedan SMS, 'Novače, kad te puste da igraš, zna se ko je najbolji'. On se zahvalio rečima, 'hvala šjor Niko'. Znate šta me nervira? Taj ATP! Koga su oni kaznili na Vimbldonu? Koga? Koje igrače? Kr...ni, prve klase! Pa Novak bi sa tih 2.000 poena bio danas broj jedan. Koga su kaznili? Pa svoje igrače! Ja sam jedan od onih koji su osnovali ATP, ali ono je bila Asocijacija teniskih profesionalaca, a danas je to firma za lovu", kaže Pilić i nastavlja.

"Novak je odlično igrao Tel Aviv, Astanu, da ne kažem Vimbldon, Torino. Igrao je stvarno jako dobro, kad je mogao da igra, a to nije lako, posebno kad imate jako veliku pauzu. Ipak, Novak ima svoju klasu. Ne treba mu to govoriti, to je on pokazao u poslednjih 15 godina", dodao je Pilić.

Kada je reč o 2023. godini i šta bi ona mogla da donese Novaku, Pilić kaže da je veliki optimista.

"Ako je on zdrav, onda je on za mene najbolji igrač sveta, tu nema diskusije. U svim parametrima on je apsolutno najbolji igrač, samo daj mu Bože zdravlja. Znamo da je na šljaci Nadal jako dobar iako ga je Novak dobio nekoliko puta i u Parizu i u Rimu. Ne želim da spuštam nikoga, Nadalu treba skinuti kapu, isto tako i Federeru koji je otišao u penziju i koji je bio veliki profesionalac preko 20 godina bez velikih skandala. Kad stavimo na sto neke stvari, mogu da kažem da je Novak ostvario pozitivne rezultate gotovo sa svima sa kojima je igrao. Očekujem da Novak ima solidnu godinu, fizički je dobar, to je pokazao i na Vimbldonu i u Torinu, kada je bilo najvažnije odigrao je onako kako treba".
Foto: Profimedia
Još jedna stvar je Piliću zasmetala kada je reč o odnosu ATP i velikih turnira prema Novaku.

"Morbidno je koliko se politika umešala u sport. Kako je bilo moguće da one godine kad je bio kovid Novak igra US Open, a ove godine kad nema kovida, njemu ne daju da igra ni Indijan Vels ni Majami, ni Njujork? Oni misle da mogu da rade ono što su radili u poslednjih 50 godina. Oni i Englezi, e, ali to im neće uspeti, jer svet se menja! Možda se menja polako, ali se menja. U njihovim glavama to još nije došlo, ali doći će", smatra iskusni stručnjak.

Đoković je stalno isticao kako su mu sada najvažniji najveći turniri, ali u 2022. je oborio rekord po broju nedelja na vrhu ATP liste.

Pilić smatra da je situacija takva da ponovo može da se vrati na vrh.

"Po meni, može, bez obzira na sve. Ako bude dobro igrao, ne traba mu ni Amerika, jer nema tamo šta da brani. Ima tri grend slema, Australiju, Pariz, Vimbldon, Bersi, tu su drugi mastersi, Monte Karlo... On ako bude igrao dobro, a nema razloga zašto mu ne bi dali da igra, može opet da bude broj jedan".

Australija je Novakov najuspešniji grend slem. Turnir kreće za dve nedelje, Pilića smo pitali šta će Đokoviću biti najveći izazov u Melburnu, suočenje sa publikom ili Nadal, kao branilac pehara.

"Jedan deo publike tamo je sigurno protiv, ali kada neko osvoji turnir devet puta... Taj anglosaksonski deo publike može biti protiv, ali je jedan deo i uz njega. Tu nema diskusije. On gleda ovako i kaže sebi, 'daj da ja dođem u dobru formu, a kad dođem u nju, mogu oni da govore šta im je volja. Ja dobijam svoje mečeve, to je ono zašto sam došao ovde'. Tako da ne bih rekao da je sve protiv, njemu itekako odgovara ta podloga i tamo se oseća dobro. Ono što je bilo prošli put je sramota premijera, mislio je da će dobiti političke poene, a pokazalo se obrnuto. Izgubio je sve živo što je mogao da izgubi. Dakle, Novaku u Australiji sve odgovara, i lopte i teren i uvek je tamo dobro igrao. Ne vidim razlog zašto ne bi opet pobedio. On je na toj podlozi sigurno bolji od Nadala, ali to ne znači da onaj ko je bolji uvek i dobija", upozorava bivši polufinalista Vimbldona.

Pilić je otkrio i ko će po njemu biti najveći Novakovi rivali za trofej u "Rod Lejver" areni.

"Ja bih rekao pre svega Zverev. Ući će on u formu, iako nije dugo igrao, onda je tu Alkaras. Oni su još za par metara slabiji igrači od Novaka. Dakle, sve zavisi najviše od Novaka. Tu si i Cicipas i kompanija, pet šest momaka koji su par milimetara iza njega i Nadala, ali ta razlika se sve više smanjuje zato što oni sad imaju 35, 36 godina. Međutim, ako Novak bude bio zdrav, on u naredne dve tri godine može da igra tenis koji će biti prvi drugi ili treći na svetu" kaže Nikola.
Foto: Starsrport/Serbia Open
GOAT trka je jedna od tema koja privlači najviše pažnje. Nadal ima grend slem više (22-21), ali Novak ima priliku da se sa njim izjednači u Australiji.

"Smatram da je Novak kad se sve stavi na sto, svi rezultati, Novak je apsolutno najbolji. Svaka čast Nadalu što je Pariz osvajao 14 puta, ali šta ćemo sa 374 nedelje na mestu broj jedan? Ko je to napravio? Osim toga, Novak je po dva puta osvajao svaki od četiri grend slemova. Dobio je najviše masters turnira. Novak po meni ima bolje šanse od Nadala, jer Nadal je sada nekako sporiji. Pre je bio izuzetno brz, tako da u naredne tri godine Novak ima veće šanse da uradi više od Nadala. Da li sam ja pametan ili ne, to ćemo videti. To nije samo moje mišljenje već i želja, biše je objektivno, nego subjektivno".

Podsetili smo ga da je Goran Ivanišević posle Vimbldona smelo rekao da Novak želi da dođe i do brojke od 30 grend slem titula.

"Ne znam šta je Goran prognozirao, to je njegovo mišljenje. Nije to tako lagan, ne morate ako ste najbolji uvek da pobedite. Ko ti garantuje to? Nema garancije u sportu, iako verujem u Novaka. On je broj jedan kao igrač i fantastičan kao čovek. Njegov karakter je takav da maksimalno respektuje svakoga, ali daj Bože da bude zdrav i onda će u narednih par godina napraviti šta treba".

Pitali smo Pilića koliko i gde Novak još može da napreduje, s obzirom na to da stalno govori kako konstantno radi na svojoj igri.

"On je već mnogo popravio i volej i servis. On ima odličan teniski mozak, zna kako treba da igra, pitanje je samo da li si u petoj ili šestoj brzini. Ako si u petoj, onda imaš problem, ima deset ljudi koji mogu da te dobiju. Ako si u šestoj, onda si najbolji."

Za kraj, prognozirao je i ko bi mogao da bude iznenađenje u 2023. godini u svetu tenisa.

"Imate Ruda, Alkarasa, Cicipasa, Sinera, Zvereva...Ne bih rekao da ima neko drugi ko može da uskoči i iznenadi. Svi osni su dobri, ali nikom ne bih dao da je najbolji. Taj mali Alkaras je igrao u Madridu i Barseloni fenomenalno, ali se videlo da ne može da dugo drži taj nivo", zaključio je Pilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: