Ilić za B92.net: Odbrana, skokovi, trčanje – koristiću svaki trenutak da učim

Dalibor Ilić govorio je za B92.net o Crvenoj zvezdi i ulozi koja ga očekuje predstojeće takmičarske godine u dresu kluba sa Malog Kalemegdana.

Izvor: Petar Tadiæ

Petak, 30.09.2022.

09:00

Ilić za B92.net: Odbrana, skokovi, trčanje – koristiću svaki trenutak da učim
Srdjan Stevanovic/Starspor

Letos se nedeljama spekulisalo o potencijanom transferu krilnog košarkaša u Zvezdu i 14. jula zvanično je objavljena četvorogodišnja saradnja između dve strane.

Ilić je rođen 2000. godine u Višegradu, a prve profesionalne korake napravio je već 2016. u dresu Igokee. Dve godine kasnije bio je kapiten reprezentacije Srbije do 18 godina koja je osvojila zlato na Evropskom prvenstvu, a ubrzo je usledio i poziv seniorskog tima. Igor Kokoškov, tadašnji selektor Srbije, uvrstio ga je na spisak u februaru 2020. godine, čime mu je ispunio san.

"Velika mi je čast što sam se našao na spisku seniorske reprezentacije Srbije i ja ću učiniti sve da opravdam poverenje stručnog štaba koji me je pozvao na širi spisak i za mene je ovo ostvarenje sna", rekao je Ilić 2020.

Već tada bilo je spekulacija oko interesovanja najboljih klubova regiona, a leta 2022. godine intenzivirala se priča o prelasku u Crvenu zvezdu. Na kraju su se priče obistinile i Ilić je potpisao četvorogodišnji ugovor sa aktuelnim šampionom Srbije i regiona.

Tokom dana za medije koji je Zvezda organizovala početkom nedelje iskoristili smo priliku da kratko popričamo sa Ilićem i vidimo njegovo viđenje i razmišljanja.

"Individualno, čeka me prva sezona u Evroligi, biće potrebno malo adaptacije, ali tu su momci da mi pomognu. Što se tiče ABA lige, imam dosta iskustva, igrao sam poslednjih dosta sezona", rekao je Ilić za B92.net na početku razgovora. Prethodnih šest sezona Ilić je nosio dres kluba iz Laktaša – Igokee – i dodaje da će se igranju za Zvezdu razlikovati od onoga na šta je navikao.

"Sigurno nije isto igrati u timu koji ima veće ambicije, ne kažem da prethodni nije imao, nego je sada ekipa selektirana tako da bude u borbi za titulu. To će sigurno nositi period nekog prilagođavanja, ali daću maksimum, biću tu da pomognem ekipi u bilo kom smislu", ističe krilni košarkaš.

"Zvezda sama po sebi ide na najviše moguće ciljeve, tako će biti i ove sezone", dodao je.

Ilić je svestan da će na početku imati znatno veću minutažu u ABA ligi poredeći sa Evroligom u kojoj debitant.

"Koristiću svaki momenat iz utakmica da što više naučim. U Evroligi ću biti pomoć na poziciji koju igram, dok će veći deo moje minutaže biti usmeren ka ABA ligi. Od mene se očekuje odbrana, skokovi, trčanje… Nema ništa novo, ono što radim godinama", kazao je novi košarkaš Zvezde. Ilić je od 2016. igrao za Igokeu, sa jednim "izletom" u Megu tokom sezone 2018/19. Vreme mu je bilo da napravi iskorak i crveno-beli, kada su poslali ponudu, bili su logično rešenje.

"Nisam bio puno opterećen spekulacijama, na meni je bilo da treniram i da se spremam za sezonu, pošto sam znao da ću promeniti sredinu. Sve ponude koje su bile smo sagledali i odlučili se za Crvenu zvezdu. Mada, javnost je i pre potpisa uveliko znala da ću verovatno biti ovde. Zvezda je bila ta koja je najbolja i to je to
", kazao nam je momak iz Višegrada.

Zvezda je prilično nova ekipa, ta neuigranost mogla je da se vidi i tokom priprema, što je normalno za početak sezone, ali ekipa je dobro popunjena i samo je pitanje vremena kada će kliknuti.

"Tim je pravljen za najviše ciljeve, na treninzima se vidi kvalitet, a to će nam svima značiti da kroz treninge imamo “sparing“ partnere. Iz toga ću izvući maksimum i verujem da ću unaprediti igru. Imamo bar dva kvalitetna košarkaša na svakoj poziciji", zaključio je 22-godišnji srpski košarkaš.

Crvena zvezda sezonu otvara u subotu u 20 časova utakmica protiv MZT-a iz Skoplja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: