Darko Perić za B92.net: Pokazalo se da američka košarka ovde ne pije vodu

Čuveni glumac Darko Perić pričao je za B92.net koliko je njemu značilo učešće u epizodi o Beogradu iz dokumentarnog serijala o uticajnim evropskim gradovima na NBA ligu i košarku.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Sreda, 28.09.2022.

18:00

Darko Perić za B92.net: Pokazalo se da američka košarka ovde ne pije vodu
Foto: Marko Djokovic/Starsport.rs ©

Perić je pričao sa legendama srpske i jugoslovenske košarke Vladom Divcem i Žarkom Paspaljem, te jednim od naših najvećih košarkaških stručnjaka Marinom Sedlačekom o uticaju Beograda na košarku, o snažnoj vezi između grada i voljenog sporta.

"Kada je u pitanju košarka, ja živim snove Darka tinejdžera. Klinca kojem su te devedeseta, kada sam ima 13-14 godina, kada su ovde gde sada živim (Barselona, prim. aut) bile Olimpijske igre, bile brutalno prekinute. Ovim radom ja ponovo preživljavam te snove. Intervju sa Divcem, mojim ali i idolom cele gneracije. On je bio naš Medžik. Pa sa Paspaljem, ići na ta legendarna mesta u Beogradu za jugoslovensku i svetsku košarku, pričati sa ljudima koji znaju toliko o košarci poput gospodina Sedlačeka. Popeo sam se na terasu Skupštine, što je za mene sveto mesto", kaže Perić za B92.net.

Perić je postao planetarno popularan zbog serije "Kuća od papira" (La Casa de Papel), a kao veliki ljubitelj košarke brzo je postao ambasador Evrolige ali i NBA u Evropi.

"Kada sam postao popularan u Španiji, onda su počeli da me zovu, da me viđaju po utakmicama. Pa me pitaju od kad mene interesuje košarka. Pa im ja kažem da mene zanima oduvek, samo me niste videli pored terena, već sam bio gore, gde i sva raja. Ovde sam upoznao legende kao što su Viljakamša, koji je ovde Sale Đorđević. Pamti se njegova trojka Realu. Pa braću Đofreza, Solozabal.. Sve koji su u Barsi ali i Madridu legende, ali nisam upoznao heroje mog detinjstva. Rađa mi je sve, ta Jugplastika... To se više nije desilo. Evo možda sada Efes i Micić uspeju (tri titule prvaka Evrope u nizu, prim. aut). Pa sam upoznao Rađu. Ali kad sam upoznao Divca i Paspalja, pričati sa takvim legendama svetske košarke o 'Spejs džemu', utakmicama, to je bilo za mene fenomenalno iskustvo..."


U godini obeležavanja 75. sezone NBA, liga je organizovala realizaciju dokumentarnog serijala "Hoop Cities" o uticajnim evropskim gradovima za NBA i košarku uopšte. U tom serijalu je Beograd apostrofiran kao najvažniji, uz Bolonju, Keln, Istanbul, Kaunas, Pariz, Sevilju i Solun.

"Već 3-4 godine imam ideju da napravim sličan dokumentarac. Ova ideja NBA i Evrolige je miks... Hoop Cities je priča NBA o njihovoj ligi, a mene ne zanima nijedna liga, samo koašarka kao sport. Kao socijalni faktor. Video sam u Americi da je njima utakmica mesto okupljanja. Kafići gde se ljudi druže, što ne možeš da vidiš kod nas u Pioniru... Sad na EP u Berlinu isto tako gledam sa prijateljima iz Beograda, a pored nas nose pivo... Pustite me da gledam košarku, ješćete na poluvremenu. Ali ja to poštujem. Meni je košarka nešto posebno. Ne volim na primer fudbal. Fudbal mi dosadna igra. Bio sam i na Kamp Nou gde bude 100.000 ljudi. Ali košarka je nešto drugačije, intimije... Barselona ima 90 klubova u gradu, a Katalonija 200 klubova. Imaju i ovde istorijska mesta. Pored Sagrede (katedrala, prim. aut) je bio teren gde su igrali Barsa i ovi drugi, ali toga nema više. Nadam se da ću jednog dana da realizujem taj dokumentarac".

"Nije košarka tenis, ne može Jokić sam kao Đoković"

Darko je pratio završnicu Evrobasketa u Berlinu gde je Srbija razočarala eliminacijom u osmini finala.

"Sve smo videli šta se desilo u Berlinu, gde su svi očekivali da je Srbija favorit... Mislim da svi znamo šta se promenilo poslednjih 30 godina. Nažalost ne na bolje. I dalje imamo talente, to mi stvarno godi da jedino Srbija i Litvanija nemaju strance u muškoj reprezenaciji... Imamo klince koji igraju košarku ali više nije ono što je bilo... Videli smo da je Španija uvela novo pravilo... Košarka je kao i moj posao zabava, najbolji primer te zabave je NBA, a zabave bez novca nema. Koliko para, toliko muzike... Imamo fenomenalne igrače, idu svuda, niko tu ne ostaje. Španija je to ozbiljno shvatila", kaže Perić.

Poslednjih desetak godina NBA liga se značajno "otvorila" ka Evropi. Da li je to ugrozilo evropsku košarku?

"Gledao sam uživo NBA i to nije isto kao na TV... Ne znam da li je NBA ugrozila evropsku košarku. Pokazalo se da ta američka košarka ovde ne pije vodu... Ni Srbija sa Jokićem, ni Grčka sa Adetokumbom ni Slovenija sa Dončićem. Na kraju je osvojila Španija. Imaju i oni te momke iz NBA, ali je drugačije. Nadam se da je to lekcija za nas. Nije ovo tenis, nije ovo Đoković. Ne može Jokić da igra sam. Ni Donćić, ni Adetokumbo..."

Ipak, globalni uticaj NBA je sve veći, a to se jasno primeti i u Evropi.

"NBA kao liga je što se tiče brendinga i marketinga, kao i sve što dolazi iz SAD, pričajući o mom poslu, kao Holivud. Ali NBA nije druga planeta, nije nešto što ne može da se napravi i ovde. Nego oni znaju da dobro upere reflektore, znaju kako da stave zavese... To je zabava, nije košarka bitka ili bojno polje, sve je u ukusima. Francuska je pre pandemija napravila prvu NBA utakmicu i biće ih još sledećih godina. A uticaj na NBA na francusku košarku je mnogo veći nego na bilo koju drugu. Na utakmicama francuske lige imaš isto kao u NBA, muziku i ono 'difens'. Toga nema u Beogradu i Španiji... Nema ni u Grčkoj... Sad sam to video na Evropskom prvenstvu, jer i FIBA uzima taj model. Kao što su Englezi devedesetih shvatili da je fudbal zabava... Što se tiče Srbije nisam video taj uticaj. U Srbiji i dalje ima taj neki izgled balkanske košarke... To se vidi i ovde. Imam u Barseloni prijatelja fanatika prema jugoslovenskoj košarci, ima i tetovažu. A u Francuskoj njihova liga ne postoji. A i u Španiji klinci sve manje gledaju domaću košarku, već samo NBA... Svaka im čast, oni taj posao rade fenomenalno...", odgovorio je Perić na pitanje kolege sa Arene o uticaju NBA na Evropu.

Perić planira seriju o košarci

Perić planira da iskoristi svoju ljubav prema košarci i filmu, pa sprema projekat kakvih skoro da nema u Španiji.

"Baš sad radim sa prijateljom producentom u Barseloni na tome. Ja živim u zemlji svetskih i evropskih šampiona, a to se ne primećuje nigde. U Srbiji imamo i muziku o košarci, na utakmicama Partizana su samo pesme o Partizanu, toga nema u Barseloni i Madridu. I što se tiče filma, sećam se 'Nebeske udice', pa ove serije od pre nekoliko godina. Ovde ni o fudbalu nema toga. Baš smo pokrenuli to pa ćemo videli da li će da uspe serija o košarci".

U fokusu priče biće ženski trener.

"Žene treneri u košarci su tabu tema. Nema ih mnogo i onda sve to što ide uz profesionalni sport, iznošenje prljavog veša koji postoji",
dodao je Darko koji je potvrdio da će naravno glumiti u toj seriji.

"Ideja je da igram 'lošeg momka', trenera iz Srbije", nasmejao se naš glumac.

Razgovor sa Darkom nije mogao da prođe bez standardnog srpskog pitanja – Crvena zvezda ili Partizan?

"Za moju generaciju devedesetih je samo Partizan u košarci... Ja ovde često pričam da u mojoj zemlji imaju dva kluba – jedan je dobar u fudbalu, drugi u košarci. Mene zanima košarka, fudbal mi nije nešto bitan, tako što se tiče košarke, samo Partizan, definitivno", ističe Perić.

Naš glumac planira da dođe u Beograd na prvi evroligaški "večiti" derbi u decembru, ali se nada da će na tribinama Arene biti navijači oba kluba.

"Tako nešto nisam video u životu",
zaključuje Perić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: