Dejvid Kultard za B92.net: Formula 1 bi htela da dođe u Srbiju VIDEO

Beograd je imao čast da ugosti Dejvida Kultarda, a B92.net priliku da razgovara sa legendarnim vozačem Formule 1, nekada velikim rivalom Mihaela Šumahera.

Izvor: Stefan Smuða

Subota, 17.09.2022.

18:45

Dejvid Kultard za B92.net: Formula 1 bi htela da dođe u Srbiju VIDEO
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ

Proslavljeni Škot je najbolje dane svoje karijere proveo za volanom Meklarena, a potom je bio u Red Bulu čije je sada zaštitno lice i svetom gostuje u šampionskom bolidu sa kojim je Sebastijan Fetel pokorio svet 2011. godine.

Kultard je model RB7 sa V8 motorom i 750 konjskih snaga vozio na stazi postavljenoj od Studentskog parka do Terazija i izazvao je oduševljenje, a i sam je imao takav osećaj nakon što je izašao iz bolida i odgovarao na pitanja B92.net.

“Da, bilo je sjajno videti reakcije publike u Beogradu. Žao mi je zbog njih zbog kišovitog vremena, ali mislim da je Red Bul priredio fantastičan šou sa muzikom, ‘driftbrothers-ima’, motoristom i sa moje strane, bio je ovo jedan od najboljih događaja na kojima sam učestvovao”, rekao nam je Kultard. Dejvid Kultard je za 14 godina u Formuli 1 vozio 247 trka za Vilijams, Meklaren i Red Bul. Na podijumu se našao 62 puta, a na najvišoj stepenici 13 puta sa pobedničkim šampanjcem.

Pamte se njegovi dueli sa Mihaelom Šumaherom, posebno onaj sa Gran Prija Belgije kada je imao kontakt sa legendarnim Nemcem nakon kog Šumi nije završio trku, a onda je optužio Kultarda da je pokušao da ga ubije.

Godinama kasnije Dejvid priča da su njih dvojica brzo izgladili odnose i da se sada samo nada da će njegov veliki prijatelj biti dobro posle nesreće na skijanju i stanja u koje je potom upao.

Inače, jedini put u karijeri kada Kultard nije imao svoju kacigu na F1 trci, nosio je kacigu upravo Mihaela Šumahera.
Foto: Profimedia/Vanderlei ALMEIDA
Znamo da je put do Formule 1 trnovit i da izuskuje mnogo žrtve, sreće, talenta, rada, pa i novca. Kako bi ste opisali Vaš put do elite?

“Karting je početni nivo, naravno, a onda morate da radite veoma mnogo. Jer ako to ne radite, zašto biste ikoga pobedili? Konkurencija je surova. Morate da jedete, spavate, sanjate i dišete trkanje, ako imate nameru da budete uspešni”, poručio je Kultard.

Koja je razlika između Formule 1 nekada i sada?

“Tehnološki su ogromne razlike. Danas je na to mnogo većem nivou, mašine su mnogo jače. Takođe, i socijalne mreže, kao i ‘striming’ prenosi su učinili da kompletan sport i Formula 1 postanu svima dostupni i daleko popularniji”, pokušao je ukratko da uporedi dve epohe.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Budući da ste imali bogatu karijeru, za koju trku smatrate da je bila najbolja, a koju pamtite kao najlošiju?

“Najbolje su bile sve moje pobede u Monte Karlu i za Veliku nagradu Velike Britanije, a bilo ih je nekoliko. Najgore su one u kojima sam vodio, a onda sam pravio krucijalne greške i doživeo sudar na stazi. Tada sam se osećao najgore, jer sam izneverio ceo tim, ali i sebe samog, a to je najgore u ovom sportu".

Da li vidite potencijal za gradsku trku u Srbiji ili bi za to ipak moralo da se izgradi trkalište?

“Upravo ste dokazali da biste mogli da napravite trku u samom centru grada. Ako postoji želja cele države da se napravi kompletna staza, siguran sam da bi Formula 1 želela da dođe u Srbiju”, podvukao je Dejvid Kultard u razgovoru za B92.net.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: