Brus Boven za B92.net: Srbijo, budi ponosna VIDEO

Brus Boven, nekadašnji NBA košarkaš i šampion sa San Antonio Sparsima, ekskluzivno je govorio za B92.net.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Subota, 18.06.2022.

11:00

Brus Boven za B92.net: Srbijo, budi ponosna VIDEO
Foto: Profimedia

Stef Kari je posle fantastičnih igara potpuno zasluženo imenovan za najkorisnijeg igrača finala, čuvenom nagradom Bil Rasel MVP.

Srpski košarkaš Nemanja Bjelica, osvojio je šampionski prsten i postao četvrti srpski košarkaš kome je to pošlo za rukom.

Ljubaznošću NBA, o svemu tome smo razgovarali sa Brusom Bovenom, trostrukim NBA šampionom i defanzivnim specijalcem, pošto se posebno ističe odbrana koju je Nemanja Bjelica na Džejsonu Tejtumu.

"Mislim da je to više bilo timski, što se tiče odbrane Golden Stejt Voriorsa i uticaj na to da čovek ne ostane sam i nekada je to sve deo mentaliteta i da li igrač može da se skoncentrise i da bude pun samopouzdanja tokom tih poseda, pa je super što je Bjelica mogao to da iznese. Naravno, sve kreće od trenera i tako je bilo u slučaju Stiva Kera", rekao je Brus Boven. Da li možemo da kažemo da je Golden Stejt napokon Dinastija u NBA ligi?

"Prvo moramo da im čestitamo što su tu, jer kada su ponovo zdravi došli su do finala i na tome zaista mora da im se čestita i da se kaže da su izuzetno jak tim. Ja volim da izdvojim raznovrsnost u njihovoj igri, kao i smirenost jer su i tokom godina imali strašne partije. Imali su jezgro u Drejmondu, Stefu i Kleju, pa i Andrea Igudalu, ali su imali i Bugija Kazinsa, Kevina Durenta, pa i pre toga Leandrinja Barbosu, Herisona Barnsa, Endrua Boguta... Sve ovo navodim kako bih objasnio na koji su način implementirali svoju igru, koliko možeš da postigneš kada izgradiš jezgro ekipe i koliko je Stiv Ker zapravo kreativan i šta je sve uspeo da ostvari zbog toga. Niko ne želi da osvoji titulu i da se o njima više nikada ne priča, oni su šampioni i opet su relevantni", kaže Boven za B92.net

Stiv Ker je bio njegov saigrač i zajedno su postali NBA šampioni, a Ker sada ima devet šampionskih titula – 5 kao igrač i 4 kao trener, što je 33% osvojenih trofeja u poslednjih 27 godina...

"Hahahahaha. Sjajno je šta je Stiv Ker uspeo da napravi kao trener i kao igrač, a setimo se da je imao uspeha i kao komentator. Pre nego što je postao trener, bio je generalni menadžer Finiks Sansa, tako da je ponovo uspeo da napravi odličan posao i pokazao da uvek pronađe put do uspeha. Naučio je da priča sa igračima i da od njih izvuče maksimum. Setimo se Marka Džeksona i njegovog uspeha, a mnogi su bili lojalni Marku Džeksonu i tu nastupa Stiv Ker koji je zadobio njihovo poštovanje i uradili su neophodne stvari da budu šampioni, a jedna je stvar da budete konkurenti, a druga da to zapravo i uspete", navodi Brus.

Mnogi ljudi pokušavaju da porede karijere Stefa Karija i Lebrona Džejmsa, obojica imaju po 4 šampionske titule i pregršt individualnih priznanja:

"Uspeh se poredi i to je jedino o čemu treba da pričamo, a treba istaći da su oni potpuno drugačiji. Lebronu na ruku ide svestranost, pregled igre, fizikalije i to što može da utiče na igru bez postignutih poena, dok je Stef Kari klasičan skorer i on tako ne funkcioniše. Teško je biti uspešan u toj situaciji i zbog toga je Stef Kari poseban. Lebron je odveo tim u finale bez pomoći, a Stef je otišao sa Drejmondom, Klejem, Igudalom... Svi znamo da je Stef imao bolje prilike sa tim timom nego Lebronov tim 2007. godine u Klivlendu koji je doveo do finala"

Šta je to sputavalo Boston? Da li je neiskustvno u finalima ili nešto drugo?

"Mislim da pre nego što postaneš šampion moraš da uradiš milion malih stvari, a Boston je odradio jedan deo posla pobedom u prvom meču i treba istaći da su igrali protiv šampiona. Četvrti meč je bio odlučujući, gde su morali da budu iznad svoje igre iz drugog i trećeg meča i to neiskustvo ih je dotuklo. Setimo se Detroita i Bostona, šta je uradio Ajzea Tomas u Boston Gardenu. Setimo se Džordana i Bulsa i šta je trebalo da se uradi da se prođu Pistonsi. Kada tim skapira šta je potrebno da se preskoči takav protivnik tada se vidi plod rada. Moraš da podigneš one lošije momente, da bi uživao u velikim"

Poruka za ljubitelje košarke u Srbiji?

"Srbija ima mnogo talenata, košarkaški je sjajna i ima ogromnu tradiciju. Savetujem i ohrabrujem sve mlade igrače iz Srbije da se oprobaju da pokažu svetu svoj talenat, a Srbija treba da bude ponosna na svoju tradiciju i šta je sve uspela da uradi. Srpski igrači imaju dovoljno talenta da budu velika imena u NBA ligi, srpska deca imaju nešto što američka deca nemaju"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: