Katai za B92.net: Daleko je maj, Partizan je realno dostižan

Aleksandar Katai, uz Mirka Ivanića najbolji fudbaler Crvene zvezde, govorio je za B92.net pred start drugog dela Superlige Srbije.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Sreda, 09.02.2022.

18:00

Katai za B92.net: Daleko je maj, Partizan je realno dostižan
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Zvezdina "desetka“ sa velikom dozom samopouzdanja i optimizma čeka prolećnu premijeru sa Čukaričkim na stadionu "Rajko Mitić“, uopšte i napad na petu uzastopnu titulu prvaka Srbije.

Iako je branilac trofeja u zaostatku od pet bodova za najvećim rivalom Partizanom, Katai je uveren da situacija može da se preokrene u korist crveno-belih.

"Prvenstvo se završa krajem maja, ima još mnogo utakmica do tada“, počinje Katai razgovor za naš portal.

Jasno je da razlika u korist Partizana nije mala, sa čime se slaže sjajni dribler, ali podseća da do kraja imaju dva "večita“ derbija i da može da se nadoknadi veliki minus. U prvom nije bilo pobednika (1:1) tako što je Katai u samom finišu golom doneo Zvezdi bod.

"Razlika od pet bodova nije mala u ovom trenutku, ali je realno dostižna. Odigraćemo još dva 'večita' derbija i tu situacija može da se promeni. Međutim, idemo strpljivo utakmicu po utakmicu. Uvek je fokus na narednom protivniku. Nastavićemo predano da radimo kako bismo doneli radost svim navijačima“.

Prvi sudar beogradskih rivala već je na programu 27. februara. Utisak je da bi baš taj meč na "Marakani“ mogao da bude preokretnica sezone.

"Ključna je svaka utakmica. Nemamo pravo na greške, pristupićemo maksimalno ozbiljno svakom rivalu, ali naravno da bi pobeda u 'večitom' derbiju popravila situaciju na tabeli“.

"Navijači, pravi je trenutak...“

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Međutim, pre derbija Zvezda ima Čukarički i gostovanje Proleteru u Superligi, kao i niški Radnički na svom terenu, a Partizan ide na težak put u Niš, potom čeka kragujevački Radnički, a između toga ima dva meča sa praškom Spartom u Ligi konferencija, a baš pred odlazak na "Marakanu“.

"Čukarički je ekipa koja se nalazi u vrhu tabele. Jak protivnik nas očekuje odmah na startu drugog dela šampionata, ali to nam je i potrebno u ovom trenutku, jer nas očekuju i jači izazovi početkom marta“, ne želi Katai da ide predaleko.

Očekuje i veliku podršku navijača, baš u ovom trenutku. Kada su crveno-beli, nenaviknuti na zaostatak u poslednje četiri godine, u situaciji da nemaju pravo na kiks.

"Igramo pred našim navijačima za koje znamo da prave neverovatnu atmosferu, tako da će gostima sa Banovog brda sigurno biti teže. Nadamo se velikom broju navijača, njihova podrška nam uvek znači“.

Upravo se jedan kiks desio krajem jeseni u remiju sa surduličkim Radnikom (1:1) kada baš Katai nije realizovao penal. Samo tri dana nakon što je sa istog rastojanja pogodio u Bragi za evropsko proleće.

"Takve stvari su normalne u fudbalu, penali su lutrija. Prvi jedanaesterac sam realizovao, dok drugi nisam uspeo. Takve stvari brzo ostavljamo iza sebe, odmah nas je očekivala utakmica sa TSC-om tako da smo već glavom bili spremni za taj meč“.

"Nismo navikli da budemo drugi“

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Utisak je da je Crvena zvezda znatno jača u odnosu na prvi deo sezone. Stigli su prvi strelac Norveške Ohi Omoidžuanfo (Molde), desni bek Kristijan Pičini iz Valensije, talentovani Nemanja Motika iz Bajerna, pored trija iz Grafičara – Andrej Đurić, Nikola Stanković i Andrija Radulović. Ohi je već na pripremama u Antaliji nagovestio da će biti produktivan.

"Rastemo iz godine u godinu. Pripreme su trajale tri nedelje i imali smo dosta napornih treninga, kao i utakmica. Stručni štab je zadovoljan našim zalaganjem i verujem da ćemo biti spremni za naredne izazove. Stigli su Ohi, Pičini, Motika i mladi igrači Đurić, Stanković i Radulović, koji je već ranije bio sa prvim timom“.

Katai je detaljnije skenirao novajlije...

"Ohi je već pokazao da je odličan napadač, Pićini tek hvata pravu formu i biće onaj pravi kad počnu takmičarski mečevi. Mladi igrači će tek biti budućnost, poseduju veliki talenat i odlično su se pokazali na pripremama. Ne samo igrački već i sa ljudske strane. Motika je odradio samo jedan trening sa ekipom, dolazi iz minhenskog Bajerna, igramo na sličnoj poziciji i verujem da ćemo se odlično slagati na terenu. Mogu da pomognem svakom saigraču kada je u pitanju neki savet, ali tu je pre svega stručni štab koji se stara o svakom fudbaleru kada su u pitanju igrački zahtevi“.

Zvezda se pojačala na "najtanjim“ pozicijama, pored toga što je Motika zalog za budućnost. Na to ju je i naterala i pozicija na koju nije navikla.

"Situacija na tabeli nije takva kao prethodnih godina kada smo imali bodovno prednost u odnosu na drugoplasiranu ekipu na zimskoj pauzi. Borićemo se za titulu, daćemo i više nego što je potrebno kako bi ostala na 'Marakani'. Spremamo se za to“.

Upitali smo Kataija postoji li u klubu dodatni pritisak jer bi, u slučaju da se odbrani titula, Zvezda bila na granici da bude nosilac u borbi za LŠ?

"Sam dres Crvene zvezde sa sobom donosi određen pritisak i težinu. Klub je igrao u Ligi šampiona dve godine zaredom. Od kada sam se vratio pravimo odlične rezultate u Ligi Evrope. Voleo bih da se oprobamo i u najelitnijem evropskom takmičenju. Kada dođu kvalifikacije uglavnom smo povlašćeni u prvih nekoliko kola što nam mnogo olakšava sam plasman u takmičenje. Ako nastavimo ovako nadam se da ćemo uskoro imati direktnog predstavnika u Ligi šampiona“.

O penalu u Bragi, podvigu u LE i novoj meti

Nikola Mitic / STARSPORT
Kada se dotakao Lige Evrope, ponovo se pomerila granica. Prvo mesto u ove sezone jačoj konkurenciji i povlastice takve da će Crvena zvezda posle tri decenije igrati evropski meč u martu.

"Prvo mesto u grupnoj fazi Lige Evrope je cilj koji smo ostvarili. Svi smo verovali u to kada smo se plasirali posle Kluža. Težimo da napravimo što bolji rezultat, pa i ako je moguće da izborimo četvrtinu finala uradićemo to. Rivali sa kojima možemo da se susretnemo su zaista jaki, ali još uvek ne razmišljamo o tome fokus je na prvoj narednoj utakmici“.

Spektakl je zagarantovan. Potenciralni rivali su Barselona, Napoli, Lacio, Porto, Sevilja, Borusija Dortmund...

"Ne bih prognozirao protivnika sa kojim ćemo se sastati. Svi rivali poseduju ozbiljan kvalitet, a svakako nas očekuju teška dva meča u Evropi, sa kim se god budemo sastali sa druge strane terena“.

Jasno je da će Bragin Kamenolom ostati uklesan u Zvezdinoj istoriji kluba. Znato „dublje“ nego 2007. godine. Katai je baš bio junak sa pogođenim penalom, koji kao da je izveo u školskom dvorištu, tako je bar delovalo sa tribina.

"Kao jedan od najiskusnijih igrača u timu preuzeo sam odgovornost i pogodio. Pristisak je postojao u tom trenutku, jer smo gubili sa 1:0. U takvim trenucima treba pokazati koliko nam znači grb koji nosimo na grudima. Svi smo osetili veliku radost kada je lopta zatresla mrežu, a osećaj posle poslednjeg sudijskog zvižduka je bio fenomenalan“. Srbiju čeka Mundijal u Kataru. Katai je ranije bio pozivan, ali u poslednje vreme na spisku selektora Dragana Stojkovića Piksija nema imena iz Superlige Srbije. Nada li se da bi mogao da bude jedan od putnika na Svetsko prvenstvo i kako uopšte gleda na rezultate "Orlova"?

"Čestitao bih još jednom svim igračima i stručnom štabu reprezentacije na plasmanu na Mundijal, zaista veliki uspeh je napravljen. Ne razmišljam o tome, okrenut sam prema klupskim obavezama. Naravno ako dobijem poziv od selektora Stojkovića rado ću se odazvati, kao što sam uvek radio kada sam dobijao poziv da zaigram za svoju zemlju“, zaključio je Katai.

Do novembra ima vremena za Kataija, iako je konkurencija na njegovom mestu "paklena".

Pre toga je naciljao odbranu "duple krune", pa plasman u Ligu šampiona. Najviši mogući dometi...

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)
Standings provided by SofaScore LiveScore

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: