Saničanin za B92.net: Pritisak? Mnogi ne izdrže, a mene čini još boljim

Dolazak Siniše Saničanina u Partizan mnogi su stavljali pod znak pitanja, ali je uvodnih šest meseci njegovog bitisanja u Humskoj pokazalo da je bio pravi potez.

Izvor: Stefan Smuða

Četvrtak, 23.12.2021.

18:00

Saničanin za B92.net: Pritisak? Mnogi ne izdrže, a mene čini još boljim
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ

Stigao je kao slobodan igrač i bez obeštećenja, a kao levonogi štoper uvek je na malo većoj ceni od kolega koji se na istoj poziciji služe desnom nogom.

Mnogi su ga odmah povezali sa Strahinjom Pavlovićem, odnosno, da bi trebalo da bude zamena za igrača koji je pojačao Monako u transferu vrednom 10.000.000 evra i standardan je reprezentativac Srbije.

Ima sličnosti u vidu jače leve noge, dobrog skoka, reprezentativnog statusa u svojim zemljama, dugog koraka i umeća da iznesu loptu daleko od gola.

Ali, ima i razlika, pa smo odmah na početku razgovora pitali rođenog Prijedorčanina da li su poređenja sa svojim prethodnikom opravdana ili nemaju osnova.

"Iskreno, nisam razmišljao o tome, ali vrlo moguće da je tako i da su nas poredili jer smo slični. Za Strahinju mogu da istaknem samo reči hvale, jer je veoma kvalitetan igrač i to je pokazao transferom koji je ostvario. Nije baš na meni da sebe poredim sa njim, niti to želim. Moguće da je to bila ideja, ali nemam tu informaciju. Nastojim da igram što bolje i da opravdam poverenje koje mi je povereno”, rekao je štoper Partizana na početku intervjua za B92.net.
Foto: StarSport/Peða Milosavljeviæ
Prva sezona sa Partizanom je kao iz snova – ostvareno je pet bodova prednosti u prvenstvu, obezbeđen plasman u četvrtfinale nacionalnog Kupa, a tu je i proleće u Evropi. Saničanin se ustalio kao neizostavni deo "slagalice" koju je sklopio Aleksandar Stanojević.

"Ocenio bih dosadašnju sezonu veoma uspešnom. Mislim da smo dobro igrali u kontinuitetu, što pokazuju rezultati i u Evropi i u domaćem prvenstvu. Na pauzu idemo mirni, srećni i zadovoljni. Za sada je sve dobro, a nadam se da ćemo je i završiti uspešno kao što smo i počeli”.

Možeš li da se prisetiš letošnjih pregovora i šta je prevagnulo da odbiješ ponude iz inostranstva i dođeš u Partizan, pogotovo ako imamo u vidu da Vojvodina nije često bila voljna da pušta svoje igrače u Humsku, pa makar i kao slobodne igrače po isteku ugovora?

"Jeste, istina je, bilo je dosta ponuda iz inostranstva, jer sam reprezentativac Bosne i Hercegovine. Igrao sam jake utakmice za reprezentaciju i to mi je veoma pomoglo. Sa Vojvodinom mi je istekao ugovor posle četiri godine koliko sam proveo tamo. Odlučio sam se da dođem u Partizan jer su mi ljudi iz kluba predstavili dobru priču i posle četiri ili pet godina su mi najavili da će Partizan da se bori za titulu. Prepoznao sam kvalitet trenera i ekipe i hvala Bogu to se obistinilo. Posle dugo vremena Partizan je konkurentan za titulu i nadam se da ćemo to ostvariti”.

"Pritisak me čini još boljim fudbalerom"

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Igranje u Partizanu pred zahtevnom publikom donosi i veliki pritisak na leđima. Budući da je ovo vrhunac tvoje karijere u smislu veličine kluba u kom se nalaziš, kako se nosiš sa tim bremenom?

“Partizan je stvarno ogroman klub i kada sam dolazio znao sam da me čekaju veliki pritisak i još veća odgovornost. Bio sam spreman na to. I u Vojvodini je bilo određenog pritiska, ali daleko manjeg nego u Partizanu. I igranje za reprezentaciju donosi pritisak koji me je navikao na ovo što me je sačekalo ovde. Pravi profesionalni sportista ne može ozbiljno da se bavi sportom ukoliko ne može da se nosi sa jakim i velikim pritiskom. Taj dodatni pritisak čini fudbalera boljim mentalno i fizički, tako da što je veći klub, fudbaler može više da napreduje. Neki ne mogu to da podnesu, ali meni to pomaže u karijeri za sada da budem još bolji”.

Znam da fudbaleri uvek diplomatski odgovaraju na pitanje sa kojim saigračem mu je lakše da igra u tandemu, ali hajde makar probaj da nam uporediš saradnju sa Igorom Vujačićem i Nemanjom Miletićem kao štoperskim parom?

"I ja ću morati diplomatski da odgovorim, jer stvarno ne mogu da izdvojim nikoga da je bolji ili lošiji. Jer, zaista vam kažem, sa obojicom se odlično slažem. Pre svega su kvalitetni momci, a posle toga i fudbaleri. Vidi se to i po utakmicama i rezultatima. Pa čak i kada igra Bojan Ostojić, ne vidi se nikakva razlika i iz ugla trenera i celog kluba. Sva četvorica smo kvalitetni igrači i ne primeti se razlika ko god da je na terenu”. Sa kime se najbolje slažeš u ekipi i provodiš vreme?

"Sa Ostojićem sam cimer i on me je prvi dočekao kada sam došao u Partizan. Od početka smo zajedno i provodimo najviše vremena. Tu su i ostali momci, Nemanja Miletić, Miloš Jojić, Ivan Obradović... Atmosfera je, generalno, na vrhunskom nivou u celoj ekipi”.

Trenutno si na vrhuncu karijere, ali sa 26 godina još uvek se nisi oprobao u inostranstvu, a tu mislimo na lige sa zapada ili istoka, van balkanskog područja. Razmišljaš li i u tom pravcu?

"Jeste, istina je, ovo je vrhunac moje karijere za sada i najveći klub za koji sam igrao, a i po rezultatima koje za sada ostvarujemo. Na kraju sezone na leto ću imati 27 godina i smatram da su za štopera to idealne godine, tada se najviše sazreva. Ali ne razmišljam o inostranstvu, jer trenutno pred sobom imamo jasan cilj, a to je da uzmemo titulu. Želja mi je da to ostvarimo, a kada dođe to vreme, onda ćemo razmišljati o narednom koraku”.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Novogodišnji intervju nepogrešivo iziskuje pitanje o novogodišnjoj želji, a odgovor je isti ove zime od strane svakog igrača Partizana.

“Prvi deo novogodišnje želje mi je ispunjen time što ulazimo u 2022. godinu sa bodovnom prednošću u odnosu na Crvenu zvezdu, a onda i da je zadržimo do kraja sezone i podignemo pehar”.

Liga konferencija se “otvorila” za Partizan i ova evropska sezona biće jedna od onih na koju će se navijači rado vraćati, bez obzira na to što je u pitanju treće po redu UEFA takmičenje.

“Dobro nam ide. Dobili smo Spartu Prag i to je protivnik sa kojim možemo da se nosimo. Naravno, neće biti lako, ali smatram da smo i do sada ostvarili veliki rezultat i šta god da uradimo u nokaut fazi lestvica će biti podignuta. Stvarno mislim da možemo mnogo, jer smo kroz kvalifikacije sa nimalo naivnim rivalima mogli da se nosimo i igrali svaku utakmicu za prolaz ili eliminaciju. Svaka utakmica je bila ‘na nož’, sa velikim pritiskom i mi smo to izdržali. Potom smo prošli i grupu i sada verujem da možemo mnogo. Potrebno je i da nas malo posluži sreća, pa ako budemo skoncentrisani na zadatak možemo daleko da doguramo”.

"Teško mi je pao poraz na 'Zenici'"

EPA-EFE/FEHIM DEMIR
Bosna i Hercegovina je bila nadomak plasmana u baraž za Svetsko prvenstvo, ali ga je ispustila u prilično haotičnom meču protiv Finske čiji si direktan akter bio. Kako je podnet taj poraz na "Zenici"?

"Uh, jeste, bilo je mnogo teško posle tog poraza. Svi smo to teško podneli, pogotovo jer se očekivalo od nas da pobedimo i budemo drugi u grupi. U fudbalu je to tako – kada se najviše očekuje, onda se podbaci, a kada je kontra situacija desi se drugačije. Kada pogledamo baraž, mnoge jake selekcije su tamo, bilo bi dobro da smo prošli, ali šta da se radi. Na leto imamo Ligu nacija i okrećemo se tome i drugim takmičenjima. Nažalost, svima nam je žao, ali moramo da dignemo glavu i idemo dalje”, podvukao je Saničanin u razgovoru za B92.net.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: