Milenković za B92.net kao nikad pre: Sve o Lisabonu i Piksijevom govoru

Firenca. Udaljenost od Lisabona preko 2.000 kilometara i to vazdušnom linijom.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Subota, 20.11.2021.

09:00

Milenković za B92.net kao nikad pre: Sve o Lisabonu i Piksijevom govoru
Foto: FSS

Odjek podviga Srbije u Portugalu (2:1) za direktnu vizu za Mundijal je identičan u tom italijanskom gradu, ako ne i jači od najzapadnije evropske prestonice. Razlog je jedan od tihih heroja – Nikola Milenković.

Šest dana kasnije od najvećeg trijumfa Srbije od osamostaljenja, vulkan emocija je još prisutan kod Milenkovića, kod koga smo izazvali "najež“ vraćanjem na epski sudar pod svetlima La Luža.

Od prvog javljanja za B92.net je sa ushićenjem izneo utiske, svestan šta je tim Dragana Stojkovića Piksija napravio.

"Tek postajemo svesni šta smo uradili. Danima dobijam nalet emocija“, glasno počinje Milenković razgovor za naš portal, boreći se da kanališe pozitivne vibracije.

Milenković je, bar u brifingu sa novinarima, još od mlađih dana važio za igrača koji daje smerne i staložene izjave, bez upadanja u euforiju ili tugu u zavisnosti od situacije, ali sada se skroz opustio. Jasno je, razlog je najbolji mogući.

"Uradili smo neverovatnu stvar. Pobediti Portugal u Lisabonu nije lako, šta više, teško je... Znamo da imaju vanserijske igrače, ali je Mister (selektor Dragan Stojković prim. aut) odradio na tom planu veliki posao. Ulio nam je veru, samopouzdanje, aroganciju i sportski bezobrazluk, što nam je falilo poslednjih godina. Usadio nam je da idemo u Katar“.

Piksijeve šale i govor: Imaju li oni krila?

Foto: FSS
Tvorac ekspanzije Srbije je, bez dileme, selektor Stojković. Pokušali smo iz prve ruke da dobijemo informaciju kako se skovao plan u svlačionici...

"Mister nam je čak u martu, kada smo igrali 2:2 sa Portugalom, rekao da će odluka pasti u Lisabonu. Ispostavilo se kao tačno. Usadio nam je da ne gledamo protivnika, već da sve zavisi od nas, pa i protiv najvećih“, objašnjava stameni defanzivac.

Kakav je Piksi imao govor pred izlazak na travu Luža?

"Motivacija je bila velika, a sastanak je neverovatan. Ispričao nam je dve, tri šale da nam skine pritisak, to mnogo znači nekima. Svesni smo da je bila istorijska utakmica ispred nas. Pitao nas je 'da li Portugal ima krila, zbog čega su bolji od nas?’. 'Izađite i pokažite da ste jači'. Na mentalnom planu smo položili i izašli kao pobednici“.

Hapšenje Ronalda i eksplozija

EPA-EFE/MARIO CRUZ
Ako bismo se vratili na početak teksta defanzivca Fiorentine smo opisali kao "tihog heroja". "Udavio" je jednog od najboljih fudbalera svih vremena Kristijana Ronalda. Da nije iskazao frustracije na kraju mnogi ne bi ni znali da je bio učesnik istorijskog meča, za nas.

"Na poluvremenu smo skoro svi u svlačionici govorili da dobijamo. Videli smo da možemo, da smo bolji i da imamo veliku šansu. Stisli smo ih, davali su nam čiste lopte, a mi smo dobro stajali...“, vrti film Milenković.

Portugalci su, koliko god to, čudno zvučalo delovali uplašeno. Kao da ih je sputalo preko 60.000 gledalaca i „viđena“ karta za Katar.

"Da li su se uplašili? Pa sad, to su vanserijski igrači, ali mi smo se tu pitali mnogo. Oni su razmišljali ’Igramo protiv male Srbije’, sve im je skoro bilo gotovo oko prolaza. Ne kažem da su nas potcenili, nego se takav ambijent stvorio. Međutim, mi teret izneli na pravi način. Dali smo im udarac tamo gde ih boli i pokazali 'personaliti'“.

I onda eksplozija emocija, o kojoj je nekoliko puta ponovio Milenković.

"Neverovatno! Eksplozija kod gola Mitrovića, vraćaju mi se slike... Malo, malo, pa se prisetim“, skoro pa viče u slušalicu Milenković, priznajući da se naježio. O mentalnoj snazi Srbije govori da je uspela dva puta da se vrati dva puta iz minusa sa jednom od najjačih selekcija planete, davajući dva gola, prvo za remi u Beogradu (2:2), a onda i trijumf u Lisabonu (2:1).

"I kada smo primili gol nastavili smo da radimo ka pre, igramo napadački. Mi imamo identitet! Napredovali smo na mentalnom nivou, da sve zavisi od nas i dešava nam se da posle primljenog gola igramo kao da ništa nije. To je veliki plus, samo velike ekipe mogu“.
Foto: FSS
Možeš li da nam dočaraš 90. minut? Trzaj Mitrogola, cela klupa "Orlova" uleće u teren, "piramida radosti" i plač Mitrovića na dnu iste...

"Ih, sada kad mi pričaš ovo...", "lomili“ smo Milenkovića, pre nego što je uhvatio zalet po smirivanju:

"Bila bi velika šteta da nismo dali gol. Falila nam je tako velika pobeda. Mitrov gol, pa eksplozija emocija, baš mi je drago što je baš on odlučio. Znam koliko je dobar momak, profesionalac, daje uvek 200 odsto“.

I na kraju neverica Ronalda. Tešio ga je Strahinja Pavlović, a onda je ušao u "razmenu mišljenja" sa Dušanom Vlahovićem.

"Jedan od najvećih fudbalera ikada. Imao sam sreću i radost da dosta puta budem naspram njega. Uspeli smo da ih zaustavimo tamo gde su najopasniji, strašne igrače imaju napred, ali ne bih tu zaslugu samo odbrani jer smo kao celokupan tim bili kompaktni u bloku. Nismo im davali prostor da nas napadaju frontalno, što im je najjače oružje. Nismo im davali da razmišljaju i sve smo uradili ono što nam je Mister spremio tokom cele nedelje“.

Milenković novinaru B92.net: Daješ nam krila

Foto: Profimedia
Konstatovali smo da sada postoji realna nada da se napravi veći uspeh, od na primer SP u Rusiji. Zavisi od mnogo faktora, ali mnogo toga nam daje za optimizam.

"Način na koji ti pričaš nam daje krila. To je ono što je bitno. SP je za godinu dana, pričati o ciljevima je rano. Imaćemo 10 do 12 utakmica do tada i bitno je 10/12 se iskoristi da dodatno napredujemo kao kolektiv i usavršimo finese. Ova ekipa nema limita, a ispred nas je velika smotra“, staložen je.

Niko nema nameru da se zadovolji trenutnim rezultatom. Nije ni sportski, a kamoli u skladu sa mentalitetom Piksijeve Srbije.

"Sledi teži deo, moramo da potvrdimo ovaj plasman. Koliko god da smo napravili veliku stvar, moramo da imamo još više ambicije na terenu. Ova Srbija ima identitet, a to je jako bitno kada neko gleda sa strane da nas prepozna. Da zna o kome se radi, za šta je najzaslužniji Mister“.

Bar jedan velikan biće rival Srbiji na Mundijalu u Kataru.

"Mora bar jedan top klase. Ova reprezentacija može da igra sa svima i to je bitno. Da više ne mislimo o protivnicima koliko god bili jaki. Hoćemo da se izmerimo sa najvećima, da vidimo gde smo, damo sve od sebe i pokušamo da izvučemo najveći rezultat. Ko god da dođe, sa svim resepktom idemo na njega. Što se tiče rivale, nemam neke želje, ne volim da prognoziram“.

Srbija u raju, Portugal u paklu

Foto: Starsport
Dok Srbija razmišlja o žrebu, Portugalci će u nikad teži plej-of. Zajedno sa Italijom, Švedskom, Austrijom, Poljskom...

"Plej-of je paklen, šta više da kažeš nego kada vidiš da je Italija, kao prvak Evrope pre samo nekoliko meseci, u tom društvu. To je pokazatelj koliko je teško u tom doigravanju. Međutim, i pred svega ne bih se plašio. Pa, zašto? Imamo toliko vere, što kaže Mister – da damo sebi na važnosti i odemo sa stilom“, zaključio je Milenković.

Mi ne moramo da gledamo u pakao. Srbija je deo raja, elite, samog krema, kako hoćete...

I ne, ne padamo u euforiju, već realno stanje glasi – Srbija je ispred Portugala pregurala najteže kvalifikacije ikada.

I ne namerava tu da se zaustavi! Samo tako može do podviga o kome će se pričati kao o Lisabonu.

Pa da bude i bio jednom jedan Katar...

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: