Dragutinović za B92.net: Dosta je pesimizma! Zašto ne mi?

Fudbaleri Srbije uglavnom su igrali egal utakmice sa Portugalom u istoriji.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Subota, 13.11.2021.

13:00

Dragutinović za B92.net: Dosta je pesimizma! Zašto ne mi?
Foto: Profimedia

Od osamostaljenja smo najviše igrali baš protiv Kristijana Ronalda i drugova, čak sedam puta od čega su četiri remija i tri poraza, a u nedelju u Lisabonu će nam trebati prva pobeda da bismo izborili direktan plasman na Mundijal.

Pakao La Luža i snagu rivala jako dobro zna nekadašnji naš reprezentativac Ivica Dragutinović. Bivšeg asa Sevlje dobili smo u Španiji.

"Verujem u selektora Piksija i naše momke. Možemo da iznenadimo Portugal!“, optimista je Dragutinović u uvodu intervjua za B92.net.

Svestan je nekadašnji levi bek da nee biti lako u Lisabonu, znajući i na sopstvenom primeru zbog svega što je bilo 2007. godine u onoj ludoj utakmici završenoj 1:1, uz sukob sa Luisom Felipeom Skolarijem.

"Trebalo bi biti pametan, u tim mečevima je bitno strpljenje šta ko treba da radi, bez sistema je jako teško savladati Portugal. Imamo kvalitet tim i pojedince, pokazali smo da imamo kvalitet i za velike protivnike, a uz Piksija, koji je doneo novu snagu i energiju, možemo da napravimo dobar rezult. Treba biti inteligentan, postaviti odbrambeni blok, a verujem da možemo da postignemo gol ili dva“.

"Zašto se Srbi ne bi radovali"

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Portugal je sam krem svetskog fudbala, dobro popunjen na svim pozicijima, ali i "Orlovi“ imaju ekipu da odgovore svima. Dragutinović ne vidi razlog zašto to tako ne bi bilo.

"Ne mora da znači što su oni jaki, generalno danas svi igraju fudbal i jako je bitno kako se pripremiš i uđeš. Videli ste u Dablinu, Portugal je imao više od igre, ali nije uspeo da dobije Irce. Zašto ne bismo razmišljali da pobedimo Portugal? Pred nama je veliko finale. Zašto ne bismo bili mi ti koji bi otišli direktno u Katar?“.

Nije bilo potrebno postavljati mu pitanja u nizu opmističkih pitanja. Samo sa takvim stavom se i može u Lisabonu.

"Zašto da se ne radujemo, zašto da ne idemo sa eurofijom? Dosta je pesimizma. Idemo na jako teškog protivnika, pred bučnom publikom, ali se nadam da možemo da iznenadimo Portugal. Da naši igrači obraduju narod u Srbiji, naš fudbal zaslužuje da se nađe na tako velikom takmičenju“.

Nametnuo se problem desnog beka kod nas usled povrede Darka Lazovića. Selektor Dragan Stojković Piksi moraće da eksperimentiše...

"Ne bih o pojedincima i taktici, a pogotovo nekog koga nema. Neko ko nije u sastavu ne treba da ga pominjemo sada. Fokus mora da bude na sistemskom timu. Da budemo svi kao jedan, napravimo ozbiljan blok. Žao mi je ko nije spreman, ali nijedan pojedinac ne zaslužuje da se priča o njemu“.

"Oprostio sam Skolariju"

PHOTO/MARIO SANTOS/Profimedia
Ako bismo se vratili u 2007. godinu, odnosno prve mečeve sa Portugalcima od osamostaljenja, videli bismo dva žestoka duela, završena sa dva remija. Veliki pečat je dao popularni Drago u borbi sa asovima poput Ronalda, Simaa Sabrose, Nunjom Gomešom, Dekom...

"Ne možemo da poredimo te mečeve, nijedan nije isti. Novo dokazivanje, novi igrači, selektor, ne možemo da se poredimo. Trebalo bi da gledaju samo pozitivno i da veruju u sebe. Da budemo pametini, ne srljamo i da sve linije od odbrane do napada budu kao sat“.

Neizbežno je bilo da se podsetimo sukoba Dragutinovića i Skolarija, uprkos tome što Ivica želi takav incident da stavi u drugi plan, što je normalno i ispravno razmišljanje. Glava mora da bude mirna i sav fokus na teren.

"Ne bih baš o time, prevashodno je najbitnija utakmica u nedelju. Mnogo bitna za naš fudbal. To što se desilo je zaboravljeno sa moje strane, naravno da je oprošteno već dugi niz godina. To mora da se zaboravi i stavi u zapećak. Takve stvari donose pritisak, a nama sada to ne treba jer može da se napravi problem ovom timu. Potrebno je da im damo vetar u leđa“, poziva Dragutinović da se pruži podrška "Orlovima“.

"Ko se plaši nije za fudbal“

Svestan je i na ličnom primeru kakva atmosfera čeka srpske reprezentativce na kultnom La Lužu pred 60.000 navijača, u pravom fudbalskom ambijentu.

"Sigurno je da će biti vruć ambijent, svako ko iole gleda fudbal zna kako je tamo. Paklena atmosfera, pred svojom publikom igra Portugal, a nama ni nerešeno ne igra. Tim bolje za nas (ne želi kalkulacije prim. aut). Imaju iskustva u glavi, ne može da mnogo da prevagne publika ako mi budemo pravi“.

Koliko takav ambijent može da utiče na igrače u ovako velikom meču?

"Ko se plaši igranja nije za fudbal. Bema straha i pritiska, fudbal je nešto drugo. Psihičko stanje je jako bitno, ali kad si fizički spreman to prati prvo i onda nemaš razloga za strah. Pravi igrači ne strahuju nikad, pozitivna trema da, ali u kontekstu da se izađe na teren i pruži maksimum. Nema straha u Piksijevom timu, uveren sam u to“.

Vreme je!

Starsport/Srdjan Stevanovic
Dragutinović smatra da je Srbiji mesto na najvećoj fudbalskoj smotri u Kataru u novembru naredne godine.

"Kao zemlja i rasadnik da zaslužujemo da budemo u Kataru, jednostavno moramo. Naš narod jedva čeka da vidi svoje pulene na Mundijalu i bodri ih“, iskreno će bivši defanzivac čačanskog Borca, Genta, Standarda i Sevilje.

Više od 11 godina čekamo na skalp velike selekcije, od Nemačke i Mundijala 2010. Da li je došlo vreme da prekinemo post?

"Mislim da jeste. Imamo mladu i kvalitetnu ekipu. Piksi je pokazao koliko je doneo pozitivne energije, treba mu više vremena, ali znate kako, fudbal je čudna igra i moramo da gledamo. Ne možemo da godinu i dve dana sve napravimo naprasan zaokret. Jako je bitna podrška javnosti, vidim i da je sedma sila uz reprezentaciju, što je lepa stvar. Vreme je da dobijemo Portugal i da se plasiramo na SP“, zaključio je Dragutinović u najboljem mogućem tonu.

0-4-3 sa Portugalom. Pa, neka se istorija piše u Lisabonu.

Tamo gde je najteže, u meču generacije, u malom finalu.

Za direktan odlazak u Katar! Kao što kaže Dragutinović, tamo nam je mesto...

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)
Standings provided by SofaScore LiveScore

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: