Dmitrović za B92.net: Zašto su me zvali Čilavert i kako sam "pročitao" Oblaka?

Kada golman koji brani u odličnoj formi, a pritom postigne i gol u LaLigi, naravno da će biti jedna od tema u najfudbalskijoj zemlji sveta – Španiji.

Izvor: MILOŠ SIMANOVIÆ

Petak, 22.01.2021.

16:44

Dmitrović za B92.net: Zašto su me zvali Čilavert i kako sam
Photo Ricardo Larreina / Spain DPPI / DPPI / LiveMedia/Profimedia

Srpski čuvar mreže iz Eibara Marko Dmitrović je još jednom skrenuo pažnju, sada golom iz penala i to kolegi iz Atletiko Madrida Janu Oblaku, jednom od najboljih na svetu.

Na kraju to nije bilo dovoljno ni za remi jer je Luis Suares sa dva pogotka preokrenuo, ali... Bez obzira srpski golman je hit na Pirinejima.

Zato ga je redakcija B92.net pozvala odmah posle treninga oporavka da sumira utiske iz meča sa "Ipurue".

"Ovo mi je prvenac, ali samo u seniorskoj konkurenciji", počinje Dmitrović intervju za naš portal.
Pre nego što je dao takvu izjavu "ogradili" smo se pitanjem da li je isto iskustvo imao u mlađim kategorijama?

"Kao mlađi sam u Subotici izbovodio slobodne udarce i penale. U lokalnom klubu. Bio sam uspešan", podvukao je srpski reprezentativac, da ono nije bilo slučajno.

Čilavert iz Subotice

Photo Ricardo Larreina / Spain DPPI / DPPI / LiveMedia/Profimedia
A kako je sve počelo?

"To je odluka trenera (Mendilibar prim. aut). Saigrači su promašili poslednja dva ili tri penala, pa mu je prekipelo i odabrao je mene. Nije to odjednom, već godinu dana mi govori da bi ja trebalo da izvodim penale, koje vežbam posle treninga. Rekao mi je 'Ubedljivo najbolje šutiraš penale' i sada ću da preuzmem odgovornost", otkrio je Dmitrović.

"Lep je osećaj dati gol iz penala, ali je ostao gorak ukus zbog rezultata", dodaje bivši čuvar mreže Crvene zvezde.

Svojevremeno su sa "kreča" bili nepogrešivi Hans-Jorg But i legendarni Hose Luis Čilavert.

"Baš su me kao mlađeg upoređivali sa Čilavertom. Naravno, s njim je nemoguće porediti se, kakve je samo evrogolove davao... Nisam ni zamišljao da bih mogao ja da izvodim penale jer smo mi golmani tu da branimo. Ipak, u Španiji se puno radi na posedu, igri loptom i trener je vodio da mogu".

"Znao sam gde će Oblak da se baci"

Foto: Profimedia
Ispred njega bio je Oblak. A Dmitrović je ostao miran i poslao ga u drugu stranu...

"Nisam bio siguran da ću dati, nikada ne možeš, ali sam bio miran. Tokom zagrevanja sam se pitao kako bi moglo da bude kod penala, ali kada je došao nisam razmišljao. Iznenađujuće sam bio miran. Olakšavajuća okolnost mi je jer znam kako golmani razmišljaju i gde bi Oblak mogao da se baci. Logično je bilo da bude dijagonala i ja da sam na njegovom mestu isto bih uradio".

Da se vratimo na utakmicu. Eibar je ostao "kratak" zahvaljući Suaresu koji je izjednačio, pa potom iznudio i pogodio sa "bele tačke" u 90. minutu i to "Panenkom". Hrabro, nema šta...

"Poprilično sam bio siguran da će gađati u stranu, još sam gledao gde je šutirao prethodne penale. Izborio je penal iz situacije koja nije bila opasna, nije imao gde i 'poklonili' smo im sve to. Sudija je procenio da je bio faul, mali je bio kontakt, ali je Luis veliki majstor. 'Bocnuo' me je i dokazao da je i dalje svetska klasa. Svaka mu čast. Ni na kraj pameti mi nije bilo da će to da uradi".

"Sevilja? Veliki klub, videćemo..."

Foto: Profimedia
Već duže vreme vlada mišljenje da je Dmitrović prevazišao Eibar. Često se priča o transferu i to u Sevilju.

"Idem iz dana u dan, da popravim šta mogu. Naravno da mi je cilj da napredujem dodatno i igram u većem klubu, borim se za trofeje i u nastupam u evropskim takmičenjima... Ipak, nije lako za golmane, ima dosta kvalitetnih, a ja želim da brani. Ko ne želi taj nije sportista i profesionalac. Svi znamo da se golman najređe menja i treba biti realan, najbolje izabrati".

Andaluzija je idealno mesto za život, a Sevilja sjajan klub. Nismo se dali...

"Sevilja je veliki klub. Videćemo... Stvarno ne znam, samo ono što pročitam. Zadovoljstvo je kada čuješ da te takav klub želi, znači da radiš nešto dobro. Igrač sam Eibara sigurno do leta, super mi je ovde, kao kod kuće".

O reprezentaciji Srbije

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
I za kraj, malo teža tema. Reprezentacija Srbije i poraz od Škotske na penale koji ćemo dugo pamtiti.

"Niko ne veruje šta se desilo. Tek ćemo da shvatimo koliko je teško kada se bude održao EURO. Veliku priliku smo ispustili, imali smo sve, ali nismo bili na nivou. Sada, nema vremena za tugu", podvlači Dmitrović, aludirajući da su kvalifikacije za Mundijal već za dva meseca.

"Moramo da se spremimo maksimalno. Da nam samo SP bude u glavi", dodaje.

Ipak, Srbija još uvek nema selektora od odlaska Ljubiše Tumbakovića.

"Savez radi najbolje stvari i siguran sam da će odabrati pravo rešenje. Ko god da dođe potrudićemo se da se što pre adaptira", zaključio je Dmitrović.

Golman koji je do nedavno do ludila dovodio napadače, bez obzira na to što je Eibar u donjem domu LaLige.

Sada će izgleda i golmane...

Priredio: Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: