"Partizan gradio timski duh reprezentacije, a sada je alarmantno"

Reprezentativac Srbije Stefan Mitrović opširno je govorio za B92 o problemima srpskog vaterpola i stanju u Partizanu.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Ponedeljak, 27.01.2020.

14:32

Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Nakon Evropskog prvenstva u Budimpešti, gde je Srbija zauzela peto mesto, sa Mitrovićem smo razgovarali o lošoj situaciji u klupskom vaterpolu u zemlji.

Srbija prvi put u istoriji nema učesnika u Ligi šampiona, naši najveći klubovi su blago rečeno daleko od vrhunskog nivoa, a ne tako davno su Partizan (2011) i Crvena zvezda (2013) bili prvaci Evrope, uz finale kragujevačkog Radničkog (2014).

"Naša situacija u vaterpolu sigurno je alarmantna", bez ustezanja počinje Mitrović i nastavlja u dahu.

"Ne mora da bude jedan klub, može više njih i sve to nije okrenuto na sadašnjost, već i budućnost. Nije bitno da reprezentativci budu kući zbog uspeha, nego i zbog dece koja će doći da se upišu na vaterpolo i da imaju uz koga da stasavaju i gledaju".

Velika briga je što nijedan reprezentativac Srbije, čije je zvanično osiguranje "UNIQA", ne igra u svojoj zemlji.

"Nažalost, sada je nivo našeg vaterpola veoma loš. U međusobnim susretima u našem prvenstvu izneđu Partizana, Crvene zvezde, Šapca i Radničkog, to ne možemo da vidimo, ali čim pogledamo Jadransku ligu vidimo razliku i nekvalitet".
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Njegov Partizan, u kome je počeo karijeru, nalazi se u lošem finansijskom stanju i sa ogromnim dugovima.

"Ja sam Partizanovo dete, skoro ceo život sam bio tamo. Iz kluba sam otišao kao zaokružena osoba i igrač, sa 24 godine, a imao sam iza sebe trofej Lige šampiona i medalje sa reprezentacijom. Otišao sam da napredujem i igram na visokom nivou, a današnji klinci odlaze sa 18 ili 19 godina da igraju u drugim ligama".

Za mlade je neophodno da imaju šampionski karakter kako bi jednog dana mogli da postanu pravi naslednici trofejne generacije "delfina".

"Ne igraju samo pod lošijim trenerima, u nikakvoj konkurenciji gube sa po 10 ili 15 razlike. Ne može da se stvori šampionski karakter kada svaku utakmicu gubiš tolikom razlikom. Posle četvrte ili pete utakmice uđe ti pod krv i to postane normalno. To ne bi nikako smelo, poraz ne sme da bude normalna stvar. Ne kažem da može stalno da se pobeđuje, ali ako ne usadiš taj karakter onda ne možeš da napraviš pravog sportistu, ali ni čoveka".

Ova priča nije opravdanje za neuspeh izabranika Dejana Savića za neuspeh na putu ka petom zlatu u nizu na EP.

"To ne govorim kao izgovor, već je činjenično stanje. Nije lako, i mi nismo svake godine smo stariji. Jedini pravi razlog je da nismo odigrali kako bi trebalo u četvrtfinalu protiv Španije".
Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Još malo o eliminaciji u četvrtfinalu posle peteraca.

"Špancima pomaže što svi igraju za Barselonetu, imaju sistem koji samo nadograđuju. To je bio jedan od razloga u našem neprestanom osvajanju medalja,
Partizan je dugi niz godina davao reprezentativce, u jednom trenutku čak 11. Tu smo počeli da gradimo timski duh, reprezentacija bi bila samo nadogradnja, a sada smo raštrkani na sve strane", kaže vaterpolista grčkog velikana Olimpijakosa.

Srbija je turnir završila sa pet pobeda, ali ni to nije bilo dovoljno za borbu za medalje.

"Uspeli smo da završimo kao peti sa samo jednom nerešenom utakmicom. Dobro, i to je za ljude... Očigledno je da nismo tu gde bismo hteli da budemo, iako su Olimpijske igre naš glavni cilj. Mnogo toga je ovaj turnir pokazao što je trebalo i dobro je što se sve to desilo u Budimpešti. Moramo da se "skupimo", radimo i dostignemo to što hoćemo".
Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Prostora za napredak olimpijskog šampiona i dalje ima.

"Možemo da napredujemo u svakom mogućem pogledu. Kad si peti imaš četiri mesta da se popravi. Nadam se da ćemo bar za dva".

Uz Srbiju aktuelni prvaci su Italija (SP) i Mađarska (EP), medalje još osvajaju Španci, Hrvati i Crnogorci, tu su još Grci, Rusi i Nemci, pa se logično pitanje postavlja zašto mnogi kažu da konkurencija nije jaka.

"Bez obzira što mnogi pričaju da vaterpolo igraju tri ili četiri zemlje, ako pogledamo ostale sportove ne postoji bolja fluktuacija nego kod nas. Šest, sedam ili osam selekcija je konstantno u borbi za postoljem, ne samo za zlatom. Jesmo prethodna četiri puta osvajali, mnogi su nam i sada dali ulogu favorita, ali nije baš tako. Drugi rade i napreduju", zaključio je Mitrović za B92.

Prilika za popravni je na leto kada Srbija brani zlato u Tokiju. Sve je podređeno tome... Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: