Kovač i Petrić za B92: "Hijeroglifi" i "dizel motor" – do zlata!

Selektor odbojkaške reprezentacije Srbije Slobodan Kovač i kapiten Nemanja Petrić su za B92.net govorili o utiscima posle osvajanja titule na Evropskom prvenstvu.

Izvor: Spasoje Veselinoviæ

Utorak, 01.10.2019.

11:30

Kovač i Petrić za B92:
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Očekivano ili ne, tek srpska muška selekcija je uspela još jednom da se popne na vrh Evrope i da se pridruži koleginicama koje su nešto ranije ove godine na kontinentalnom šampionatu u Turskoj takođe osvojile zlatnu medalju.

"Polako se sabiramo. Mislim da nismo još svesni, polako postajemo posle balkona od sinoć i gledajući sve naslovne strane sve ovo dobija na težini. Shvatamo polako sve, koliko-toliko, šta smo uradili. Uradili smo veliku stvar i tek ćemo shvatiti
", rekao je Petrić.

Po imenovanju na mesto selektora, Kovač je rekao da moćno zvuči kada se kaže "prvi trener reprezentacije Srbije", a posle rezultata na Evropskom prvenstvu to zvanje deluje još impresivnije.

"Ponosan sam na ovo što smo uradili. Stvarno sam pun emocija, pun tih pozitivnih stvari duboko u sebi. Kada sam sve preuzimao, bilo je neko pitanje, da li ću uspeti, da li ću biti na visini zadatka. Ovo je velika obaveza, ja sam trener koji radi i pravi rezultat kroz rad, tu mislim na ponavljanja, taktike... Sve je to ovde moralo da bude mnogo drugačije. Krenuli smo ubitačnim ritmom, iako su igrači imali deset dana pauze posle prethodnog takmičenja, reskirao sam sa tom nekom vrstom priprema i da bude nekih povreda. Zahvaljujući celom stručnom štabu, sve smo uradili fenomenalno i to se videlo po utakmicama, gde je peti set izgledao kao prvi. Što je odmicalo prvenstvo, kao da smo bili spremniji. Dan pre finala smo završili u teretani, nismo radili sa loptom, nego smo radili oporavak na drugi način. Igrači su fenomenalno odgovorili na sve to", istakao je Kovač.
Foto: CEV
Posle prve dve startne pobede na takmičenju protiv Nemačke i Slovačke, selektor je otkrio da u svlačionici postoji "neka vrsta grafikona na kom igračima pokazuje da je svaka stepenica presudna da bi se stiglo do vrha".

"Nisam zabeležio taj kraj, nisam zaokružio... Ali tako smo krenuli, korak po korak, to je bilo najvažnije. Crtao sam te stepenice, oni kažu da su to hijeroglifi, nije bilo potrebe da sklanjamo kada izlazimo iz svlačionice jer sledeća ekipa ne bi to razumela. Napravili smo neku vrstu piramide, gde sam pokušao da im objasnim da je svaki korak važan, a svaki sledeći još važniji. Imali smo koncentraciju od prve do poslednje utakmice i stvarno im hvala na tome, na trudu, na svemu što su otpoštovali. Nije bilo lako", dodao je Kovač.

Tokom takmičenja je srpska selekcija plenila sigurnošću i nije dozvoljavala da joj protivnik "uđe u glavu", čak i ako izgubi prvi set.

"Šta znam, mi smo kao dizel motor, malo sporije palimo, ali smo posle toga jako efikasni. Šalu na stranu, naša vera u krajnji cilj je prevagnula, izdigla nas je iznad svih pritisaka drugih ekipa. Na kraju smo verovali da možemo da dođemo tamo gde smo sada. Verovali smo jedni u druge, uspeli smo da istrpimo i kada protivnik igra dobro, što je mnogo bitno"
, rekao je Petrić.
Foto: CEV
Srpska sportska javnost i "javnost" nije imala previše vere u reprezentaciju Srbije, pa je Kovač odveo tim na takmičenje bez velike pompe, priče, prilično tiho i ispod radara.

"Mi smo sami očekivali rezultat od nas, nebitno je da li postoji pritisak medija ili ne. Normalno je da ga nije bilo, prethodno takmičenje je završeno loše, nismo se kvalifikovali u prvom krugu na Olimpijske igre i postojao je pritisak da ovakva generacija neće igrati OI. Ja sam se na neki način bojao kako će biti u teškim trenucima, da li će da se vrati taj strah, pitanja da li su na potrebnom nivou ili da se vrati to od ranije. Ja sam hteo malo da promenim glave, a ispalo je sve tako dobro da sada pričamo o tome. Otišli smo tiho, jedan veliki trener je zamenjen, bilo je pitanje da li će igra biti na nivou, ali je normalno da ovakva ekipa ima cilj da bude stalno u vrhu. Ako pogledate gde igraju naši igrači i kako igraju, ne možemo da ne očekujemo najviše. Da li će to da dođe ili ne, to je stvar igre na terenu i tu moramo da se dokažemo. Što je bilo juče, hvala, super, ali mi smo sportisti i moramo da se dokažemo svaki naredni put, da zaboravimo šta je bilo dobro i loše i da idemo samo napred, da naučimo iz lošeg, a iz dobrog da idemo dalje. Ne postoji drugačije. U prošlosti je bilo nekih velikih reprezentacija, Italija, Brazil, mi... Te ekipe uvek idu na medalju, Italija je osvojila tri uzastopna Svetska prvenstva. To se može, ne vidim zašti to mi ne možemo. Treba da napravimo takav program da kažemo da hoćemo uvek najviše. Da li ćemo ostvariti? To zavisi od nas, ali treba na svako takmičenje da idemo sa najvišim ambicijama. Medalja je uvek bila ambicija ovih igrača i reprezentacije", konstatovao je Kovač.

U plejadu velikana srpske odbojke se zlatnim slovima upisao 32-godišnji primač servisa, koji je u Parizu podigao pehar namenjen šampionu Evrope.

"Nije mi bilo previše teško, nisam ništa specijalno morao da radim. Momci su veliki profesionalci sa jasnim željama i ciljevima. Iz utakmice u utakmicu smo dizali hemiju unutar ekipe i to mi je olakšalo kapitenski posao. Bilo je određenih situacija gde je trebalo smiriti ekipu i dati dodatnu sigurnost, ali su mi saigrači svakako olakšali posao i hvala im na tome. Čast je biti kapiten, pogotovo kapiten nacionalnog tima", zaključio je Petrić.

Spasoje Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: