Palister za B92: Ole razume Junajted, Vidić među najvećima

Mančester junajted čeka "nemoguć" zadatak – da pobedom u Barseloni nastave san o još jednoj tituli prvaka Evrope. Da Junajted ne treba unapred otpisivati, uprkos porazu od 1:0 u prvom meču na Old Trafordu, u ekskluzivnom razgovoru za B92.net kaže i jedna od legendi ostrvskog kluba Geri Palister.

Izvor: Miloš Vlahoviæ

Utorak, 16.04.2019.

13:41

Palister za B92: Ole razume Junajted, Vidić među najvećima
Foto: Promo

Sa Palisterom smo razgovarali i o tome kako je bilo igrati u vreme Aleksa Fergusona, kao i o srpskim igračima koji su ostavili veliki trag u istoriji najuspešnijeg kluba sa Ostrva.

"Biće teško. Ni u Parizu nam niko nije davao šanse pa smo ipak uspeli",
rekao je on u subotu, uoči početka prvenstvene utakmice koju je Junajted tog dana dobio pobedivši Vest Hem 2:1 uz puno sreće i dva, reklo bi se opravdano, dosuđena penala.

Velike nade Palister polaže u čoveka sa kojim je jedno vreme delio i svlačionicu ispod tribina Old Traforda. Kako nam je rekao dok smo u tunelu čekali da prskalice pripreme teren uoči meča kako bismo snimili naš razgovor, "da je bilo pameti davno bi se rešili Murinja i dali posao Oleu".

Palister se osvrnuo i na to kako je bilo igrati u vreme Aleksa Fergusona, kao i o srpskim igračima koji su ostavili veliki trag u istoriji najuspešnijeg kluba sa Ostrva. Ipak, razgovor smo počeli aktuelnim trenutkom i promenom energije koju je doneo novi menadžer.

B92: Ole Gunar Solskjer je za nekoliko meseci preporodio tim i napravio možda i neočekivano dobre rezultate. Kako vam se čini budućnost Mančester junajteda sa njim na čelu?

"Mislim da je sjajno što na čelu imamo nekoga ko razume šta je zapravo Mančester junajted. Da ne bude da previše omalovažavam menadžere koji su ovde bili nakon Ser Aleksa, ali mislim da nisu zaista prihvatili to što Junajted jeste i ono što su i mene učili kada sam prvi put kročio ovde 1989. godine"
. "Ser Aleks je umeo da se "pobrine" da to uvek razumete - tu istoriju, tradiciju, mladost, napadački stil fudbala... To je ono što sada Ole radi. On dobro zna šta je potrebno i šta se očekuje od ovog fudbalskog kluba i to pokušava i da ostvari. Imao je sjajan start, naišao je na par "prepreka" na putu u poslednjih nekoliko utakmica, ali mislim da su navijači kad dođe dan utakmice ipak uzbuđeni. Kada imate legendu na čelu, imate i pozitivan osećaj o klubu".

B92: Sa velikim uvažavanjem govorite o Ser Aleksu. On je bio čuven po svojoj strasti i energiji. Kako je bio igrati za njega?

"Bio je zahtevno, baš kao što i očekujete kada igrate za klub ovakve veličine. Zahtevi su drugačiji ovde nego u drugim klubovima širom sveta. Ovo je jedan od najvećih, ako ne i najveći klub na svetu, pa su i očekivanja ogromna i morate da se trudite da ih ispunite"
.

"Ser Aleks bi vas "gurao" čitavim putem. Sjajno je kad pobeđujete i osvajate trofeje, ali iza toga stoji mnogo znoja i teškog rada. Često se to ne vidi na TV ekranima, ali mnogo je odricanja, veštine i mentalne snage potrebno da se bude igrač Mančester junajteda"
.

B92: U Mančester junajtedu bilo je nekoliko srpskih fudbalera, ali se dvojica Nemanja izdvajaju. Šta vam se najviše dopadalo kod Vidića, a šta sada, kod Matića?

"Uvek sam se mnogo divio Nemanji Vidiću. Podsećao me je jako sa čoveka pored kog sam ja igrao dugo godina - Stiva Brusa. Bio je beskompromisan, tvrd, obožavao je da igra odbranu, nije bio raspoložen za uzbuđenja i sve što je hteo bilo je da spreči protivnike da daju gol njegovoj ekipi"
.
Foto: B92
"Zato i jeste bio toliko omiljen među navijačima ovde. Stvorio je sjajno partnerstvo sa Riom Ferdinandom i biće zauvek pamćen kao jedan od najvećih koji su ikada igrali ovde.

A Nemanja Matić je ovde već dve godine i sjajan je, takođe. Bilo je prilično iznenađenje kada smo uspeli da ga "ukrademo" Čelziju.

On je veoma smiren igrač, retko gubi loptu, uvek je priseban, i tip je fudbalera koji odlično pristaje Mančesteru. Lepo ga je gledati kako igra, ima dobru tehniku i veoma je popularan i među navijačima"
.

B92: Posle igračke karijere, ostali ste vezani za klubove u kojima ste igrali. Radite i kao stručni komentator na televiziji. Ipak, da li ste pomišljali da se bavite trenerskim pozivom?

"Nema šanse da se to dogodi. Video sam šta menadžerski posao radi ljudima. Ja uživam u radu ovde na Old Traforfu i sa Midlzbroom, uživam sa "ove strane" i u tome što ne moram da brinem o rezultatu subotom popodne već mogu da jednostavno uživam u fudbalu"
.

B92: Pomenuli ste Midlsbro. I tamo ste klupska legenda. Kakvo je trenutno stanje na Riversajdu?

"Bilo je teško poslednjih nekoliko nedelja. Pre nego što smo pobedili Bolton (tokom intervjua Midlsbro je upravo pobeđivao i Hal - prim. aut.), izgubili smo šest utakmica za redom. Za tim koji želi u Premijer ligu to je bio baš loš niz. Ipak, i dalje imamo šanse za plej-of. Biće teško, ali videćemo"
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: