Braun za B92: Lepo je imati Srbina u timu

Bivši fudbaler Mančester junajteda Ves Braun boravio je u Beogradu i tom prilikom razgovarao za B92 o svojoj karijeri i počecima, "crvenim đavolima", ser Aleksu Fergusonu i nezaobilaznom Nemanji Vidiću.

Izvor: M.Šaranoviæ

Petak, 16.11.2018.

09:33

Braun za B92: Lepo je imati Srbina u timu
Getty images

Posle 2011. usledila je selidba u Sanderlend, pa Blekburn 2016. da bi karijeru okončao u Kerala Blastersima sa punih 39 godina života.

Već po odlasku iz Junajteda bilo je jasno da najtrofejniji deo karijere ostavlja iza sebe i da će sedam titula Premijer lige, po dva FA kupa, Liga kupa i Komjuniti šilda, dve Lige šampiona i priznanja za najboljeg igrača Džimi Marfi akademije, sve to je osvajao.

Mada je tokom karijere osvojio mnogo toga i igrao sa legendama poput Pola Skolsa, Rajana Gigsa, Rija Ferdinanda, Erika Kantone, Nemanje Vidića, Gerija Nevila, Roja Kina i drugih, kao dete o tome nije mogao ni da sanja.

"Ne, nikako. Tada sam bio kao mali kao neki od ovih dečaka ovde, igrao po ulicama Mančestera i želeo da budem fudbaler, tako je, mislim i njima"
, počinje priču Braun za B92.

Kažu – jednom Junajted, zauvek Junajted.

"Naravno. Odrastao sam u Mančesteru, tako da će grad i klub uvek činiti važan deo onoga što jesam. I dalje osećam ogromnu povezanost sa klubom i uživam u vremenu koje provodim na stadionu i na terenu za trening, volim da vidim sva poznata lica iz vremena dok sam još uvek igrao", objašnjava momak koji je sedam puta sa "Crvenim đavolima" osvajao titulu u Premijer ligi.

Već u prvoj sezoni je osvojio i takozvani "the treble" jer je Junajted u sezoni 1998/1999. osvojio Premijer ligu, Ligu šampiona i FA kup. Imao je tada tek 19 godina i tek drugu sezonu pod profesionalnim ugovorom. Kako sada vidi momke koji sada počinju u Akademiji njegovog kluba?

"Nije lako ući tamo, ima puno rada, puno toga da se uči. Ja sam želeo da budem fudbaler, dobar fudbaler. Tu škole fudbala, akademije, pomažu. U tom periodu je važno da se treneri bave vama, da naučite što više, da rade sa vama, ne mislim samo na tehniku i taktiku, nego i na disciplinu, na odnose sa saigračima. Ali, pre svega, važno je da deca uživaju u fudbalu", kaže Braun.
Foto: Getty Images
Kada je u Srbiji, jedno od pitanja je svakako o Nemanjama, o jednom sa kojim je igrao, Vidićem, i drugim koji danas igra za Junajted, Matićem.

"Veliko pojačanje, Matić iz Čelsija, video sam ga nekoliko puta u našem trening centru, divan momak, čvrsto na zemlji, a veliki je igrač. Lepo je imati Srbina u ekipi, posebno ako se zna da sam ja imao Vidu, kako smo ga mi zvali u Mančesteru, on je moj prijatelj a jasno je kakav je igrač bio, jedan od najboljih. Bio je zaista neverovatan talenat koji je razvio zadivljujuće partnerstvo sa Riom Ferdinandom. Sa njima dvojicom u odbrani, znali smo da ćemo uvek biti sila. Vida je bio neverovatan igrač – izuzetno jak i najbolji igrač glavom koga sam ikada video. Isto tako je vrlo vešt u tenisu, što nisam očekivao",
priča Braun.

Dok je bio fudbaler u svojoj biografiji ima i asistenciju Kristijanu Ronaldu za gol u finalu Lige šampiona 2008. godine protiv Čelsija, a sada kao "penzioner", bavi se i drugim sportovima. Za Nemanju Vidića zna da je dobar teniser, ali kaže da bi u golfu pobedio Srbina.

"Znam da je dobar teniser ali bih mu dao malo fore na golfu, naravno, ako bi me pozvao da igramo",
kaže Braun.

Imao je priliku da radi sa čovekom za koga se kaže da je najveći trener modernog fudbala – Ser Aleksom Fergusonom. Poređenja sa legendarnim Škotom su takođe nezaobilazna tema.

"Mislim da je to pomalo nemoguće, posebno za mene. Došao sam sa 12 godina, on mi je bio kao drugi otac. Jedan veoma pametan čovek koji je osvojio veliki broj trofeja, stvorio sjajne igrače, nije nimalo jednostavno doći do njegovog nivoa, ipak je on najveći trener svih vremena, sve je osvojio, postigao velike uspehe sa Mančester Junajtedom i on je legenda za sve nas u klubu i čovek koji je u našim srcima".


Da li je Junajted još uvek broj jedan u Mančesteru? Kako zadržati to mesto u budućnosti s obzirom na sve investicije koje dobija Siti?

"U ovom trenutku Siti veoma dobro igra i imaju jak tim, ali još uvek nisam previše zabrinut – treba da pređu još dug, dug put dok se i približe Mančester Junajtedu i našim dostignućima"
, zaključuje Braun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: