Vasiljević za B92: Neuspesi se ne praštaju u reprezentaciji

Od terena za mali fudbali, preko igranja u inostranstvu, izazova na klupi reprezentacije Srbije i mesta direktora Omladinske škole Crvene zvezde, do glavnog čoveka reprezentacije Angole. Kako je tekla životna priča Srđana Vasiljevića, Srbina koji je pobedio ostale trenere sveta u trci za klupu jedne afričke nacije, saznajte u njegovom intervjuu za portal B92.net.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.06.2018.

17:36

Vasiljević za B92: Neuspesi se ne praštaju u reprezentaciji
Foto: Starsport

Kako je sve počelo, šta je Srđana Vasiljevića zainteresovalo da krene profesionalno da se bavi fudbalom?

“Kao i svaki klinac iz kraja i ja sam voleo da igram "na male golove" sa starijom ekipom ispred zgrade ili u školskom dvoristu. Kasnije sam počeo da igram za školski tim. Na školskom opštinskom prvenstvu na stadionu FK Rad na Banjici i ja sam dobio čuveni poziv: ‘mali dođi sutra i ponesi dve slike i krštenicu’ i tako je počelo...Fudbal sam prvo igrao iz ljubavi, ali kasnije je on postao moje profesionalno opredeljenje i kao što se obično kaže radio sam posao koji sam ujedno i voleo, što je jako bitna satisfakcija”, započinje svoj razgovor za B92 Srđan Vasiljević.

Vasiljević je svoju karijeru započeo upravo na terenima FK Rad, a kasnije je na njega najveći uticaj ostavilo igranje u Crvenoj zvezdi. Kao neke od klubova u kojima je takođe vuče lepa sećanja ističe Obilić, Dinamo iz Bukurešta i kazahstanski Kairat.

On je u reprezentaciji Srbije prvo bio pomoćnik Vladimiru Petroviću “Pižonu”, a zatim i Radovanu Ćurčiću, sa kojima radeći je dobio izuzetno pozitivna iskustva, a takođe imao i priliku da radi sa najboljim srpskim igračima.

Kakav je pritisak javnosti na rezultate reprezentacije i kakav ste odnos imali sa igračima?

“Pritisak javnosti je izuzetno veliki, jer su i očekivanja ogromna. Raditi u nacionalnom timu jedne zemlje je velika čast, ali i odgovornost. Moraš biti svestan da ćes se u jednom momentu naći u situaciji da, zbog rezultata i uspeha ili neuspeha, budeš u konfrotaciji sa medijima i javnošću. Jednostavno neupesi se ne praštaju na tako ozbiljnom i odgovornom mestu. Moj odnos sa igračima je uvek bio pozitivan i nikada nije prelazio granice profesionalnog, a to je najbitnije”.
Foto: Starsport
Vasiljević je, uporedo sa poslom u reprezentaciji Srbije, radio i kao director Omladinske škole Crvene zvezde. Bio je odgovoran za neke od šampionskih mladih generacija crveno-belih. On smatra da svaki trener, na početku svoje karijere, mora da radi sa mlađim igračima.

“Imao sam sreće da u klubu kao sto je Zvezda sretnem neke ljude koji su prenosili slavu ovog kluba ,a koji su u vreme kada sam ja stasavao u Crvenoj zvezdi radili sa mladim naraštajem. Dobio sam kvalitetne savete i dobra iskustva od Dragana Džajica, Steve Ostojica, Kuleta Aćimoviia, Tome Milićevića...Za pune tri godine koliko sam bio šef skole stvorili smo puno kvalitetnih igrača i postali smo prvaci Srbije posle mnogo godina u svim selekcijama. Dali smo igrače za prvi tim sto je nekada bila ustaljena praksa u tako velikom klubu koja se godinama negde izgubila...Igrači kao što su: Marko Grujić, Vukašin Jovanović, Mihailo Ristić, Luka Jović, Filip Manojlović i mnogi drugi koji će doći su ponos i lična satisfakcija u radu sa mladima”, kaže Vasiljević.

Srđan je od 10. decembra 2017. godine zvanično selektor reprezentacije Angole, što mu je prvi posao nakon odlaska iz srpskog Superligaša Javora.

Kako jedan srpski trener, koji nikada nije vodio ekipu van Srbije, dođe u situaciju da se nađe na čelu Angole?

"Prihvatio sam ponudu koju sam dobio od federacije Angole i okrenuo novi list u svojoj trenerskoj biografiji. Predstavio sam se u prezentaciji čelnim ljudima Saveza i predstavio projekat koji su oni jednoglasno prihvatili. U konkurenciji mnogih trenera sa raznih meridijana sveta pobedio je Srbin".
Foto: Starsport
Srpski trener u Africi je za savete pitao Miroslava Maksimovića koji je godinama sa uspehom radio u Angoli, a veoma bitne stvari mu je rekao i prof. Dušan Kondić.

Kako je raditi u toj Angoli, da li je toliko drugačija zemlja od Srbije, po pitanju ljudi, ali i fudbala. Kakvo je mišljenje o ekipi, ostatku stručnog štaba i ljudima u savezu?

“Mentalitet ljudi je veoma sličan našem pa je možda i to razlog što sam se jako brzo adaptirao. Kvalitet fudbala im je blizu našeg i oni napreduju svakog dana. Željni su da prihvate nova znanja i teže ka prosperitetu. Tim Angole ima veliki potencijal. Kvalitet poseduju kako igrači iz domaćeg prvenstva tako i igrači koji igraju u inostranstvu. Bitno je da ovaj sklop bude napravljen na pravi način i da oni zajedno čine jednu jaku grupu koja može u perspektivi da pruža rezultate”, dodaje bivši trener Čukaričkog, BSK Borče i Javora.

Srđan je sa Angolom, na početku svog mandata, ostvario dobar rezultat plasmanom u četvrtfinale Afričkog Kupa nacija, gde su poraženi, posle produžetaka, od Nigerije.

“Veoma sam zadovoljan sa rezultatima koje smo ostvarili u Maroku na Afričkom prvenstvu, a i isto tako i u Zambiji na turniru četiri nacije. Dobre igre su jako bitne za stvaranje samopouzdanja i poverenja između igrača i stručnog staba”

Što se tiče reprezentacije Srbije i smeni selektora pred prvenstvo, Vasiljević ističe da ga je smena Muslina iznenadila, ali da joj nije posvetio previše pažnje. O sadašnjem selektoru Mladenu Krstajiću imao je samo reči hvale, a njemu i igračima želi svu sreću.

Kakva su vam predviđanja za Svetsko prvenstvo, uopšteno, ali i vezano za Srbiju? Koliki nam je maksimum?

“Ono što mene najviše interesuje jesu noviteti koji će se sigurno pojaviti na ovom šampionatu, kao i progres taktike u odnosu na ofanzivne i defanzivne momente u igri. Srbija ima tim i individualni kvalitet igrača da se pokaže u dobrom izdanju. Da li će to biti dovoljno da napravimo korak više imaćemo prilike da vidimo. Lično očekujem visok domet našeg tima u Rusiji”, zaključuje Vasiljevič priču za B92.

Luka Nikolić (@luksie1)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: