Donovan Mičel za B92: Srbi u NBA su sjajni, mi imamo akciju "Partizan"

Donovan Mičel, najbolji ruki ovogodišnje NBA lige, gost je Evroliginog Fajnal fora u Beogradu i tom prilikom je dao ekskluzivni intervju za B92.net.

Izvor: Nemanja Ðorðeviæ

Nedelja, 20.05.2018.

17:30

Donovan Mičel za B92: Srbi u NBA su sjajni, mi imamo akciju
Foto: B92

Mičel, koji je ove sezone beležio nestvarne brojke i doveo Jutu Džez do polufinala Istočne konferencije, u razgovoru koji su pripremili Nemanja Đorđević i Spasoje Veselinović, govorio je o brojnim temama – velikom uspehu u prvoj godini u najjačoj ligi sveta, načinu na koji se igra u Sjedinjenim Državama, prijateljima koje ima širom sveta.

Dotakao se i evropske škole košarke, srpskih igrača koji polako osvajaju navijače u NBA, Igoru Kokoškovu, ali i onoga što na čeka u Beogradskoj areni – finale između branioca titule Fenerbahčea i madridskog Reala.

"Reći ću ne – nemam favorita. U pitanju su dva veoma talentovana tima, nisam ih gledao previše, ali sam čuo sa Luku koji će sigurno biti u top 3 pikova na ovogodišnjem draftu. Za Fenerbahče je igrao jedan naš saigrač, tako da sam uzbuđen pred finale", počeo je priču Donovan Mičel za B92.net.

Momak iz Konektikata je sa samo 21 godinom postao glavni igrač Džezera prosečno beleživši 20,5 poena i po 3,7 skokova i asistencija po meču.

"Mislim da je ova godina bila prilično dobra. Igrao sam veoma dobro, prevazišao sam svoja očekivanja u većini slučajeva, ali mi je jedina misao sada da rastem i napredujem kao igrač. Nastaviću da se popravljam i, ako budem uspeo da to činim kao ove godine, mislim da ću biti u dobroj formi".
Photo by Gregory Shamus/Getty Images
Mnogi ga vide kao mogućeg "igrača franšize", kao što su bili Leri Bird u Bostonu, Kobi Brajant u Lejkersima, Tim Dankan u Sparsima i mnogi drugi.

"To je cilj, nadam se tome, ali se sada fokusiram da napredujem. To bi bilo sjajno dostignuće".

Mičel je ove sezone imao priliku da sarađuje sa Igorom Kokoškovim, koji je bio pomoćni trener u Juti. Kokoškov je u međuvremenu osvojio evropsko zlato vodeći Sloveniju, a onda i ispisao istoriju postavši prvi evropski trener koji će voditi neki NBA tim. Srpski stručnjak će od sledeće sezone sedeti na klupi Finiks Sansa.

"Volim Igora, on obraća pažnju na svaki detalj, izuzetno dobro razume košarku i poznaje je. Bila je čast raditi sa njim u prvoj NBA sezoni i Finiks sigurno dobija đavolski dobrog trenera. Videćete drugačiji Finiks Sans sledeće godine baš zbog njega".

Donovan pokušava da, koliko mu obaveze i vreme dozvole, isprati dešavanja u evropskoj košarci.
EPA-EFE/BOB DONNAN
"Ne uspevam baš, ali kada god mogu, trudim se da ispratim jer imam mnogo prijatelja koji igraju ‘preko bare’. U Italiji, Nemačkoj, pa čak i Kini… Znam mnogo ljudi koji igraju u inostranstvu i pokušavam da ih gledam koliko mogu. Međutim, teško je zbog vremenske razlike".

Otkrio je i ono što mu se najviše dopada…

"Jedno leto sam igrao u Austriji i nešto najveće što sam naučio iz evropske košarke, kada sam bio veoma mlad, jeste jednostavnost u igri. Sličan je stil kao što ga gaje San Antonio Sparsi. U sezoni 2016/2017 sam gledao utakmicu Kina vs Evropa i ono što sam prvo primetio jeste kakav je protok lopte. Sve što rade građeno je na pravim osnovama i to je ono sto je prednost u odnosu na američke igrače. Mi smo navikli da gledamo snimke sa trikovima, kros-overima i zakucavanjima. Ipak, nedostaju sitnice koje ima evropska košarka i koje mnogo poštujem".

Upravo je Kokoškov jedan od razloga zbog kojih Jutu nazivaju "najevropskijim timom u NBA ligi". Karakteriše je dobra odbrana, odlična timska igra, dok su neki modeli uzeti i od srpske škole.
Photo by Ezra Shaw/Getty Images
"Nisam mnogo gledao srpsku košarku, ali naš trener Kvin Snajder je radio u Evropi i preneo deo toga kod nas. Mi čak imamo i akciju koja se zove ‘Fener’, dok se druga zove ‘Partizan’. Mnogo toga je uveo u naš napad i možda nam baš to daje prednost".

Naša zemlja ima nekoliko izuzetnih predstavnika u Americi – Nikola Jokić dominira već dve godine, Nemanja Bjelica je sve bolji, dok je Bogdan Bogdanović u ruki sezoni pokazao da će biti vodeći igrač Sakramento Kingsa. Tu su još Miloš Teodosić i Boban Marjanović koji koriste svaku priliku.

"Pre svega, Bogi je jedan od najomiljenijih rukija protiv kojih sam igrao. Toliko je talentovan, pokazao je na utakmici ‘Zvezda u usponu’ kada je proglažen za MVP, puca od samopouzdanja. Volim momke koji imaju samopouzdanja i izlaze na teren da to i pokažu. Bjelica je još jedan sjajan šuter – ove sezone smo četiri puta igrali protiv njih i morao sam da ga čuvam stalno. Agresivan je, može da probije kada je potrebno, da pogodi daleku trojku i veoma je težak rival. A Jokić? Čoveče… Čisti talenat, nisam video igrača poput njega dugo, ma nikada. Ono što on radi… Beleži tripl-dablove, dodaje, igra plejmejkera kada je to potrebno sa 210 centimetara – to je impresivno", zaključio je Donovan Mičel za B92.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: