Vujčić za B92: Sve je manje trenera koji stvaraju igrače

Dvostruki šampion Evrolige Nikola Vujčić rekao je za B92 da će regionalna košarka, kao važan bazen talenata, uvek imati pristup EL.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Petak, 18.05.2018.

15:30

Vujčić za B92: Sve je manje trenera koji stvaraju igrače
Foto: StarSport

Vujčić je trenutno tim menadžer izraelskog giganta Makabija, ali je u Beogradu u ulozi ambasadora Evrolige na Fajnal-foru koji se održava u Štark areni.

"F4 u Beogradu je poseban po tome što ovde svi žive za košarku. O košarci se priča 24 sata na svim nivoima. Zbog toga je za naš košarkaše zadovoljstvo doći ovde", rekao je Vujčić za B92.

U prvom polufinalu igraju branilac titule Fenerbahče i najveće iznenađenje F4 Žalgiris, a u drugom velikani CSKA i Real Madrid.

"Mislim da bi svi voleli da Žalgiris dođe do finale jer su posebna priča ove godine. S druge CSKA, odigrao je celu sezonu sjajno, bili su najbolji, oni su sigurno favoriti. Na F4 je sve moguće, jedan dobar dan nekog neočekivanog igrača može da preokrene sve", kaže nekadašnji centar.

Posle napornih nekoliko meseci, 30 utakmica u regularnom delu, a potom jedne plej-of runde, cela sezona staje u 40, odnosno 80 minuta. "Svi igrači na ovom F4 žive san. Svi žele da budu prvaci Evrope. To ih definiše do kraja života. Sigurno da to sa sobom donosi neki pritisak, neku pozitivnu nervozu. Neki se sruše pod tim pritiskom, nekima bude posebna motivacija. Ne postoji nijedan igrač koji ne oseća pritisak danas", kaže Vujčić.

Ovo se zone se u Evroligi istaklo nekoliko pojedinaca.

"Mislim da je (Kevin) Pangos napravio čudo sa Šarasom (trener Žalgirisa Jasikevičus). Učinio je ekipu mnogo boljom. Tu su naravno Nando de Kolo (CSKA), Luka Dončić (Real). Ovaj F4 je pun zvezda sigurno će oni voditi glavnu reč".

Najveća zvezda u Beogradu je svakako Dončić, zbog koga je njegove domovine Slovenije došlo čak 20 novinara u Beograd.

"Dončić je ogroman talenat. Nažalost, mi ga u Evropi ne možemo zadržati. Biće u prva tri pika na draftu, nije bitno prvi ili treći, ali u prva tri".

Dončić je savršena slika najvećeg problema Evrolige, najtalentovaniji igrači brzo završe u NBA.

"To je problem Evrolige, sve manje i manje mladih igrača. Oni koji bi mogli igrati u EL su već draftovani i otišli, a ovi drugi se probijaju kroz druge sisteme. Ne bih sad mogao izbaciti neka imena, ali u Feneru imaju odličnog mladog igrača koji igra na nivou ekipa koje su na F4. U Realu uz Dončića dolazi još nekoliko mladih igrača, oni dosta ulažu u omladinsku školu".
Foto: StarSport
Retki su timovi koji posvećuju veliku pažnju i ulažu toliko u svoje škole.

"Finansije igraju važnu ulogu, posebno na našim prostorima. Ali i dalje ima mnogo entuzijasta koji se žele dokazati i kao treneri, kao učitelji, pa se i dalje proizvode igači. Ali je sve manje i manje tih trenera-učitelja koji stvaraju igrače. Ja kažem da mi u Izraelu imamo deset miliona trenera, ali učitelja imamo samo dva-tri".

Iako su treneri i igrači sa prostora bivše Jugoslavije skoro redovno ključni faktori u evroligaškim utakmicama, timovi sa ovih prostora imaju sve marginalniju ulogu.

"Ovaj prostor će uvek imati pristup Evroligi. Ovi je previše važan bazen za proizvodnju igrača. Evroliga je pažljiva u vezi s tim. Tržište je previše malo da bismo imali samo 5-10 klubova, važan je finansijski deo sa Evroliga je biznis. Siguran sam da će Jadranska liga uvek imati pristup".

Vujčić je u petak nekoliko sati uoči početka F4 učestvovao u Evroliginom društveno odgovornom projektu "One team" koji je posvećen deci.

"Znači mi mnogo dati deci od početka ovu ljubav da osete kako izgledaju košarkaši, kako je biti košarkaš. Mi dosta radimo sa njima, mislim da je ovaj projekat vrhunski", zaključio je Vujčić razgovor za B92.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: