Bogdan za B92: Željko me terao – zaboravljam pobede i poraze

Reprezentativac Srbije Bogdan Bogdanović posle odličnih partija u Evropi ovog leta ostvario je dečački san i pojačao redove Sakramento Kingsa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.12.2017.

10:00

Bogdan za B92: Željko me terao – zaboravljam pobede i poraze
Foto: Gettyimages

Srpski bek je, u julu ove godine, u društvu Vlada Divca, generalnog menadžera franšize iz Kalifornije, u Las Vegasu potpisao trogodišnji ugovor vredan 27 miliona dolara, što je apsolutni rekord kada su novajlije u najjačoj ligi sveta u pitanju.

Sjajni srpski šuter, dvostruki dobitnik nagrade Evrolige 'Zvezda u usponu', posle sezone iz snova – sa Fenerbahčeom je osvojio Evroligu, titulu i Kup u Turskoj, a bio je i MVP velikog finala tamošnje lige, rešio je da pokaže šta zna i u najjačoj ligi sveta.

Razlika između Evrolige i NBA su očigledne, smatra Bogdanović.

“Osnovna razlika je u tome da je košarka brza i jača, dosta se igra izolacija i jedan na jedan. Dosta se igra u tranziciji. Svaki otvoreni šut se koristi. U Evropi se više respektuje vreme za napad, dok se u NBA igra dosta slobodnije da bi se ubrzala igra“.
Razlika je vidljiva i kada su u pitanju same priprema za utakmice, odnosno treninzi, ali i svakodnevna putovanja avionom.

Što se priprema tiče dosta je slobodniji program jer je sve individualno. Uglavnom su slične pripreme kao i do sada. Najbitnije je da potpuno spreman dođes na utakmicu. Imamo vrhunske uslove što se putovanja tiče, međutim putovanja su iscrpljujuca i teška jer se dosta putuje. Uglavnom se putuje odmah posle utakmice, to najvise zamara jer ne dozvoljava oporavak“.

Poput Miloša Teodosića, čiji ste intervju takođe mogli da čitate na stranama našeg portala, i Bogdanovića je neugodna povreda izbavila iz ritma, ali je na sreću dosta kraće odsustvovao nego kapiten ’Orlova’.

Nisam imao neku ozbiljnu povredu, osim što sam izvrnuo isti zglob kao prošle godine, pa je preporučeno bilo da pauza bude malo duža. Nadam se da će nas povrede zaobići“. Reprezentativcu Srbije bilo je potrebno vreme da pronađe ritam, ali nije odustajao od svog stila igre. Nagrada za to stigla je košem za pobedu protiv Golden Stejt Voriorsa, kao i partija karijere u NBA protiv Čikaga.

“Svaku pobedu i poraz treba brzo zaboravljati, tome je svaki sportista učen. Ne treba se mnogo obazirati na prošle utakmice. Treba gledati unapred i kad se pobedi treba se iznova dokazivati. Ovde su utakmice dan za dan pa je i mnogo lakše da se zaboravi. Uvek može bolje.“ Odličnim partijama postao je jedan od primarnih igrača kome trener Kingsa i te kako veruje.

Dosta smo mlada ekipa sa velikim brojem izmena, igramo svi po 20-25 minuta, svako ima svoju ulogu. Trener mi dosta veruje, a i ja verujem da cu ići samo na bolje“.

Bogdanov čvrst stav u odbrani mu već sada donosi benefite u najjačoj ligi sveta, a zasluge za tako nešto pripisuje i svom bivšem treneru Željku Obradoviću.

“Igra se dosta drugačija košarka, igrači su brzi, igra se individualno, svi znaju da driblaju – svi znaju finte. Svi su atlete. Kada se igra dan za dan stvarno je teško izdržati ritam. Željko me je uvek terao da čuvam najbolje napadače u Evroligi i domaćoj ligi, tako da mi je to dosta pomoglo i u NBA”.

Srpski bek i pored vremenske razlike stiže da gleda svoje nekadašnje klubove.

“Obično su utakmice oko 9-10 ujutru tako da vreme pre treninga iskoristim da pratim utakmice. Pratim oba kluba. Fener igra dobro, počeli su malo lošije, kao i Partizan“.
Getty Images
Bogdanov ugovor najveći je kada su u pitanju ruki u istoriji NBA, ali srpskog igrača to ne opterećuje.

“Nikad se nisam opterećivao novcem, to je stvar statistike, moja vrednost na tržištu je bila tolika u tom momentu“.

Reprezentativac Srbije ističa da mu dosta pomaže činjenica da je generalni menadžer Kingsa Vlade Divac, a tim menadžer jedan od najboljih šutera u istoriji NBA Predrag Stojaković.

“Dosta pričam sa njima, pogotovo sa Peđom. I te kako mi pomažu razgovorom, kako što se tiče košarke tako i NBA života“.

Kao i većina Bogdanovih saigrača, Stojaković i Divac su igrači uz čije je i igre rastao, a njihovi dresovi nalaze se pod svodovima dvorane Kingsa.

“Tada nisam mnogo razumeo košarku, samo sam gledao dečački ko daje koševe, tako da su mi i jedan i drugi ostali u sećanju. Njihovi dresovi me motivišu. Peđa je jedan od najboljih naših košarkaša u NBA. Zaslužio je da njegov dres bude tu”.
Bivši igrač Fenerbahčea i Partizana svlačionicu deli sa Vinsom Karterom, osmostrukim ol-star igračem i živom legendom lige.

“On je pre svega veliki profesionalac i čovek koji mnogo voli košarku, to je ono što ga drži u košarci. Fenomenalan je i van terena. Mi mlađi mu stalno pričamo kako smo gledali njegova zakucavanja. Još uvek, i u 40. može da zakucava i da izgleda fantastično. Svaki njegov savet je konstruktivan”.

Posle tri godine u Istanbulu Bogdanović se lako navikao na život u Americi.

“Zadovoljan sam prilično, u odnosu na Istanbul – ovde nema puno gužve, mali je grad. U Sakramentu je vreme predivno. Hala je fantastična. Dolazili su mi prijatelji. Uskoro će i roditelji. Tu mi je sestra. Nisam sâm to je najbitnije. Slobodno vreme koristim da odmaram, igram igrice, gledam filmove...".

Kingsi nisu dobro započeli sezonu i posle 32 odigrane utakmice imaju jedanaest trijumfa.

“Ovde se radi na svakom polju, uvek se gledaju snimci sa utakmica. Ja radim na sebi konstantno i trudim se da napredujem u svakom segmentu. Sigurno nisam na nekom svom šuterskom nivou, na onom koji ja znam da imam, ali sve će to doći s vremenom. Svi su mi pričali da je u početku teže navikniti se na udaljenost, ali i to se vremenom navikne", zaključio je Bogdanović priču za B92.

Sara Milićević (@SaraMilicevic23)

Nemanja Đorđević (@ElGrandeDiego)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: