Kapiten Ivanović za B92: Jedva čekamo Beč, pa punu Marakanu

Kapiten Srbije Branislav Ivanović nada se da će selekcija obradovati navijače već u Beču i da će pred prepunim "Rajkom Mitićem" proslaviti povratak na najveću fudbalsku scenu.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Utorak, 03.10.2017.

09:15

Kapiten Ivanović za B92: Jedva čekamo Beč, pa punu Marakanu
Foto: Getty images

Fudbalerima Srbije su potrebna tri boda iz poslednja dva kola kvalifikacija za plasman na Svetsko prvenstvo, a prvu "meč loptu" imaju u petak protiv Austrije.

"Orlovi" su lideri Grupe D kvalifikacija za Mundijal 2018. u Rusiji sa 18 bodova, četiri ispred Velsa, a pet u odnosu na Republiku Irsku.

"Od početka smo napravili odličnu atmosferu, nešto što je tim i to sve daje rezultate. Veoma smo blizu, i mi jedva čekamo da počne ta utakmica, da što pre pokažemo da nam je mesto na Svetskom prvenstvu. Mislim da će nam ta pobeda protiv Irske dati krila za sledeće utakmice i da ćemo što pre je to moguće se plasirati na SP", rekao je kapiten Ivanović za B92.

S druge strane, Austrijanci, iako uoči kvalifikacija na papiru jedan od glavnih kandidata za plasman u Rusiju iz ove grupe, dve kola pre kraja nemaju nikakve šanse ni da se domognu baraža.

"Mislim da je njih mentalitet takav da bez obzira da li imaju šansu ili ne igraće isto. Slažem se sa selektorom da je to "mač sa dve oštrice", ali ne možemo da biramo protivnika, ne možemo da biramo momenat u kojem igramo protiv njih, moramo na svakoj utakmici da radimo sve što je potrebno da bismo pobedili i konačno došli do SP", kaže kapiten Srbije.
Foto: StarSport
U situaciji kada protivnik nema šta da izgubi, pod najvećim pritiskom bi mogao da bude defanzivni deo tima, koji kontroliše upravo Ivanović.

"Mislim da je ključ celih ovih kvalifikacija, odbrana je uvek pod najvećim pritiskom kod svake ekipe na svakoj utakmici. Kada kažem odbrana mislim na defanzivni deo cele ekipe. Igramo dobro u tom segmentu igre, u poslednjim utakmicama smo to pokazali, ne samo što nismo primili gol nego je sve savršeno funkcionisalo. I rezultati nam omogućavaju da igramo rasterećenije sad. Bićemo pod pritiskom, ali to je normalna stvar", smatra Ivanović.

Iako će Srbija u petak biti gost, očekuje se domaćinska atmosfera na „Ernest Hapelu“, možda i više od 35.000 naših navijača u Beču.

"Svi se rado sećamo te 2008. kada smo igrali i pobedili u Austriji. Bila je fenomenalna atmosfera, ali ovo je nešto potpuno drugo i novo. Nadam se da ćemo obradovati naše navijače, prvo u ovom meču, a onda i na prepunoj Marakani", dodaje srpski defanzivac.

Bitna stvar za svakog igrača u reprezentaciji je i atmosfera u kakvoj igra u klubu, a Ivanović dolazi iz sjajne u Zenitu.

"Kroz ceo ovaj ciklus kvalifikacija koji traje nepune dve godine je bitno što dolazimo "čistom" glavom u svakom trenutku spremni da odgovorimo reprezentativnim obavezama. Što se mene lično tiče, trenutno sam veoma zadovoljan kako stvari stoje ovde i u Zenitu, ali stvari se veoma brzo menjaju pa je potrebno biti koncentrisan do kraja", ističe Ivanović.
Foto: Getty images
Rusi privode kraju pripreme za domaćinstvo SP 2018. koje je bilo dosta osporavano kada su izabrani pre nekoliko godina.

"Mnogo se radi na popularizaciji fudbala i SP, mislim da će biti jedno od bolje organizovanih jer mnogo pažnje posvećuju pripremi. Stadioni su novi, veoma lepi, nadam se da će biti svi spremni na vreme za SP i da ćemo mi biti tamo", kaže štoper Zenita.

Ivanović se početkom godina vratio u Rusiju gde je igrao pre desetak godina, na početku internacionalne karijere, kada je nastupao za moskovsku Lokomotivu.

"Pritisak u svakom klubu postoji, naročito u klubu kakav je Zenit koji je uvek sa ogromnim ambicijama. Želi da osvaja trofeje. Dosta toga se promenilo u ruskom fudbalu u odnosu na pre deset godina. Pre svega infrastruktura, stadioni su fenomenalni. Postoji mnogo pozitivnih stvari, dosta ulažu i još će dosta ulagati što se tiče marketinga. Jedini i možda nerešivi problem Rusije su ogromne razdaljine između gradova, ali tako mora da bude u najvećoj državi na svetu", rekao je Ivanović.

Upravo je da udaljenost gradova bila u centru pažnje na početku tekuće sezone, jer je Zenit na premijeri gostovao novom premijerligašu SKA u Habarovsku, udaljenom skoro 9.000 kilometara od Sankt Peterburga.

"Nama je to bila prva utakmica i sve je bilo fenomenalno organizovano. Ali je bilo neobično, dođeš na utakmicu i bukvalno ne znaš ni vreme koje je tamo ni gde si ni šta si. Pripremaš se za utakmicu i posle nje se odmah vraćaš. Nema vremena za adaptaciju, nema vremena za pravu pripremu. Drugačije iskustvo od ostalih. Lepo je kada se pobedi u takvoj utakmici jer je specifična, nisu baš fudbalski uslovi", dodaje iskusni defanzivac.

Već godinama Zenit igra jednu od glavnih uloga u ruskom fudbalu, vodi žestoke bitke sa rivalima iz Moskve.
Foto: Getty images
"Zenit je jedini klub možda na svetu u tako velikom gradu u kojem svi navijaju za taj klub. Svi vole Zenit. To je vrlo specifično za tako veliki grad. Navijači Zenita su veoma specifični, obožavaju klub, žive za njega, to se vidi na svakom koraku u gradu", objašnjava Ivanović.

Ove sezone na klupu tima sa "Krestovskog" je stigao italijanski stručnjak Roberto Mančini.

"I dalje pokazuje svoje fudbalske kvalitete, stvarno se vidi da je bio fenomenalan igrač. Ja se, nažalost, bio sam mlad pa se ne sećam mnogo njega kao igrača, samo nekoliko poslednjih godina. Kao stručnjak je takođe veoma dobar, fenomenalan. Mislim da on ima najveće zasluge za naše rezultate. Nadam se da ima ambiciju da ostane još dugo u Rusiji da još sarađujemo", dodaje igrač Zenita.

Iako je ušao u pozne igračke godine, Ivanović trenutno ne razmišlja o životu posle fudbala.

"Ne, namam nikakav plan. Kako se danas stvari dešavaju u fudbalu, kako se karijere brzo odvijaju i menjaju u ovim godinama telo mi ne dozvoljava da razmišljam o budućnosti. Još sam koncentrisan samo na igru, sve volim da radim detaljno, kad završim karijeru imaću vremena da razmislim šta i kako dalje", zaključio je Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: