Ivković za B92 o nagradama, uspesima i igri zvanoj "košarka"

Izvor: Miloš Šaranoviæ

Ponedeljak, 11.09.2017.

18:16

Ivković za B92 o nagradama, uspesima i igri zvanoj
Getty Images

Ivković je postao prvi trener koji je dobio ovo nagradu, pa tako u roku od mesec dana dobija dva velika priznanja, pošto je uvršten i Košarkašku Kuću slavnih od strane FIBA.

"Dosta toga se nekako izdešavalo u poslednjih mesec dana, ako ne i manje. Kada je FIBA rešila da me nominuju za ulazak u Kuću slavnih bio sam u Atini, baš na utakmici i tada sam dao prvu izjavu za grčku državnu televiziju. Sada sada sam tu u mom omiljenom rastoronu i isto tako sam jutros čuo da me je Evroliga nominovala za kao prvog trenera koji dobija nagradu "Legenda Evrolige", počeo je priču Dušan Ivković za B92.

Ova nagrada znači gospodinu Ivkoviću, međutim ona pripada i svim ljudima sa kojima je on sarađivao, od igrača na terenu do rukovodstva klubova.

"Mogu reći da sam srećan čovek, jer sam trenirao čitave generacije talentovanih igrača, a sve je krenulo od Kićanović i Dalipagića i da ne nabrajam dalje. Takođe tu su sve moje sportske kolege, funkcionari, publika, pa i novinari jer bez toliko velike podrške sigurno ne bih mogao da ovo sve ostvarim", kaže Ivković.
Getty Images
Ivković je tokom bogate karijere vodio mnoge klubove poput Partizana, Arisa, beogradskog Radničkog, Šibenke, Olimpijakosa, moskovskih CSKA i Dinama, Efesa i drugih, osvojio je dva puta Evroligu (1997. i 2012), Evrokup (2006), evropski Kup Radivoja Koraća (1976) i Kup Saporta (2000), uz 15 titula prvaka i kupova država u kojima je radio.

Na pitanje da li u glavi možda rangira uspehe, "Duda" je rekao da dosta zavisi od pozicije.

"Uvek je to sticaj okolnosti jer ako ste veliki favorit, na primer na Svetskom prvenstvu i osvojite ga, to jeste veliko slavlje i priznanje, ali ne iziskuje toliko emocija", rekao je Ivković, a potom i dodao.

"U slučaju da se napravi neki neočekivan rezultat, on onda iziskuje mnogo više pre svega emocionalnog naboja. Vrlo često u momentu slavlja, kada ide klasično otvaranje šampanjca, prskanje, tompusi i šta sve ostalo, svi me gledaju jako čudno i misle da sam tužan. Međutim, razmišljam o onome šta nas je sve dovelo dotle da bismo postigli i ostvarili rezultat", dodao je Ivković.

Ivković je tokom trenerske karijere mnogo dao košarci, ali i ona mu je uzvratila na najbolji mogući način.
Getty Images
Prema rečima legendarnog trenera, to šta mu je dala košarka ne može da se meri ni sa čim drugim.

"Teško je praviti komapariciju. Košarka je moj život, krenuo sam da je igram davne 1956. godine na Crvenom krstu. Dosta vremena smo tamo proveli i Crveni krst mi je dao mnogo. Tu je i moja cela porodica, stariji brat, koji je bio vanserijski trener i čovek je mogao mnogo više da dâ, gledajući na njegov potencijal i znanje. Ali ako bismo sve sumirali, mislim da je to nije mnogo ili skoro ništa šta nam je ova igra, koja se zove košarka, pružila kroz sve ove godine", rekao je Ivković.

Na oproštaju Ivkovića biće njegovi bivši igrači Miloš Teodosić, Tomas Ertel, Nikos Zizis, Stefan Marković, Bogdan Bogdanović, Kostas Slukas, Čedi Osman, Nikola Kalinić, Pero Antić, Dario Šarić, Viktor Hrijapa, Kajl Hajns, Boban Marjanović...

"Što se tiče samog stanja pred utakmicu, neću je gledati kao na neki način oproštaja, više će ona biti revijalna jer će okupiti mnogo ljude, ne samo igrače na terenu, već i one koji će biti na tribinama. Hteo bih, pre svega da se zahvalim vašoj televiziji, jer će mnogi ljudi u mojoj domovini imati tu priliku da gleda utakmicu", rekao je Ivković", a potom i zaključio

"To će biti zvanična prezentacija novog tima Olimpijakosa za sezonu i mislim da ću insistirati na minimumu ozbiljnosti da ne bi došlo do mnogo opuštanja i nekih povreda", završio je Dušan "Duda" Ivković za B92.

Njemu će veliko priznanje biti uručeno 20. septembra na svojoj oproštajnoj utakmici u Pireju i revijalnom meču timova Zvezde Dušana Ivkovića i Olimpijakosa.

Miloš Šaranović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: