Đere za B92: Reprezentacija je san, Janko me često savetuje

Od početka karijere je krenuo polako i probijao se bez prevelike pompe, ali se sve promenilo prošle nedelje na ATP turniru u Budimpešti. Do glavnog žreba turnira iz serije 250 došao je kroz kvalifikacije i ostvario rezultat karijere plasmanom u polufinale.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Četvrtak, 04.05.2017.

10:00

Đere za B92: Reprezentacija je san, Janko me često savetuje
Photo by Dennis Grombkowski/Getty Images

Laslo Đere je od početka sezone počeo da beleži dobre rezultate, da bi u prestonici Mađarske redom izbacivao Norberta Gomboša, Jevgenija Donskoja, Danila Medvedeva i Viktora Troickog, pre nego što je usledio najveći trijumf u karijeri, nad Fernandom Verdaskom.

Đere je u intervjuu za B92 govorio o velikom uspehu, trijumfu nad španskim igračem, ali i o Dejvis kup reprezentaciji, planovima za sezonu, formi...

"Znao sam da igram dobro, ali nisam očekivao ovakav uspeh u Budimpešti. Niko se nije nadao takvom rezultatu, pogotovo što sam u prvom kolu kvalifikacija spasao tri meč lopte. Išao sam meč po meč, korak po korak i trudio se da dam sve što mogu. Polufinale mi mnogo znači jer sam dokazao samom sebi da mogu da igram na ATP nivou", počeo je Laslo Đere priču za B92.

Posle nešto slabijeg starta sezone krenuli su i dobri rezultati na turnirima nižih kategorija, pre nego što je došlo do proboja u Budimpešti. Laslo će do kraja života pamtiti trijumf nad Verdaskom, a sada je bilo pravo vreme da ga pitamo kako se oseća autsajder kada postane svestan da je blizu pobede nad favoritom

"Dok sam bio na terenu, uopšte nisam razmišljao o Verdasku kao mnogo boljem igraču i favoritu, već kao protivniku kojeg treba da pobedim. Jer kada izađete na teren, ne treba nikoga previše respektovati. U trenutku kada sam dobio meč sam bio srećan, ali ništa preterano. Možda zato što u tom trenutku nisam to doživeo kao drugi".
Photo by Getty Images/Getty Images
Ipak, Đere ističe da su sve bolje partije rezultat kontinuiranog rada.

"Bez obzira da li su pripreme tokom turnira ili između sezona, trudim se da na svakom treningu dajem sve od sebe. Konstantno radim na svojim greškama i ovo se nije dogodilo preko noći, već je rezultat dugogodišnjeg rada, ako tako može da se kaže. Nameravam tako da nastavim".

Jedan deo te pripreme čini i rad sa psihološkinjom iz Sente Anal Martom koja se nekada bavila stonim tenisom. 21-godišnji momak jedan je od retkih koji je već u ranoj fazi svoje karijere shvatio koliko je važan mentalni aspekt u tenisu.

"Dugo radim sa psihologom. Za druge ne znam, meni prija da odem i podelim sa njom kako sam se osećao na turniru, šta sam radio i osećao u određenim trenucima. Znači mi kada nekome mogu da kažem šta mi smeta, šta me nervira i za sada mi pomaže".

Sada sledi ono najteže, a to je prelazak iz juniorske u seniorsku konkurenciju – taj period često je umeo da "proguta" i izuzetno velike talente.

"Igru za najviši nivo izgleda da imam, ali je potrebno da radim na tome da takve partijem u kontinuitetu, iz nedelje u nedelju. Osnovni udarci su mi dobri, potrebno je da nastavim da radim na njima, ali poseban akcenat treba da stavim na servisu. Treniram u Srbiji jer, trenutno, sve što mi je potrebno imam u svojoj zemlji. Nikada nisam osećao potrebu da treniram u inostranstvu".
Photo by Lucas Dawson/Getty Images
Dobra forma uticala je i da ambicije postanu veće, pa Laslo ima zacrtane ciljeve za ovu sezonu.

"Teško je probiti se, ne samo zato što ne dobijamo toliku pažnju kao najbolji igrači, nego je svakako teško ući u svetsku elitu. Može se reći da nju čine igrači u prvih 100 na svetu i moj cilj je da do kraja godine uspem da se nađem u top 100. Plan za sezonu je da konstantno igram ATP turnire i rezultati će vremenom doći. Takođe, želim da osvojim barem jedan čelendžer ove sezone i daću sve od sebe da to ostvarim".

Tokom detinjstva najviše je obraćao pažnju na Lejtona Hjuita i Endija Rodika, a potom i na aktuelnu generaciju srpskih igrača. Sada ima priliku da igra protiv njih, a nada se da će uskori igrati i sa njima.

"Pre dve godine Novak me je zvao da igramo zajedno u dublu u Dubaiju, a osim toga, videli smo se nekoliko puta na Grend slemovima. Imam dobre odnose sa svim igračima iz Dejvis kup reprezentacije. Davali su mi odlične savete, najviše sam bio u kontaktu sa Jankom Tipsarevićem jer smo u istoj menadžerskoj agenciji i od njega sam dobio najviše saveta".

Zato mu je najveća želja da Novaku, Janku, Duciju, Zikiju i Viktoru bude saigrač u Dejvis kup reprezentaciji.

"Trenutno imamo veoma dobre igrače i stvarno je teško ući u nacionalni tim. San mi je da igram za Srbiju i voleo bih da, barem jednom, budem u ekipi kao peti igrač jer nikada nisam dobio poziv. Nadam se da će jednoga dana doći poziv", zaključio je Laslo Đere za B92. Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: