Mateus za B92: Volim kad Partizan pobedi, naročito Zvezdu!

Izvor: Baboviæ, Žikica

Utorak, 02.05.2017.

10:00

Mateus za B92: Volim kad Partizan pobedi, naročito Zvezdu!
Foto: Getty Images

Ali, prvo je odgovorio na poslednje, koje nije imalo veze sa elitnim fudbalskim kupom već se odnosilo na ekipu iz Humske, na čijoj klupi je sedeo 2002. i 2003. godine.

Lotar Mateus je u sezoni 2003/04. ušao sa crno-belima u grupnu fazu Lige šampiona. I danas pažljivo prati šta se dešava na fudbalskim terenima u Srbiji. Partizan ne zna za poraz već 31 utakmicu, a od tri derbija sa Crvenom zvezdom u ovom prvenstvu u dva je pobedio i jedan je odigrao nerešeno.

“Ja sam najverniji pratilac srpske lige u Nemačkoj. Uz Bundesligu obavezno pratim i rezultate u Srbiji. Drago mi je kada Partizan pobeđuje, naročito kada pobedi Crvenu zvezdu. Znam da u ovom prvenstvu ne znaju za poraz u derbijima. Do kraja šampionata ostalo je još nekoliko utakmica. Ovim novim sistemom u Superligi lakše se smanji razlika posle prve faze, a fudbal se igra do poslednje minute. Dakle, još ništa nije gotovo. Partizanu ne želim da uzme samo titulu, već da osvoji i pehar Kupa”, rekao je Lotar Mateus na početku razgovora za B92.net.

Usledio je zatim povratak na Ligu šampiona.
Foto: Getty Images
Real, Atletiko, Monako i Juventus, trenutno su četiri najbolje ekipe u Ligi šampiona i u polufinalnim duelima, koji počinju večeras u 20.45 časova, daće odgovor na pitanje ko će se 3. juna u Kardifu boriti za pehar namenjen pobedniku elitnog evropskog fudbalskog takmičenja.

Ovo takmičenje jeste jedna od Mateusovih omiljenih tema, iako kao igrač nije uspeo nikada da se domogne “ušatog pehara”, a ove godine među polufinalistima nema ni njegovog Bajerna.

Madrid je postao evropska prestonica fudbala, Monako klub koji simbolizuje Davida među Golijatima, Juventus sinonim za sistem, moć, organizaciju...

Tu nedostaje Bajern. Bar ako pitate Lotara Mateusa.
Foto: Getty Images
Bavarci su u četvrtfinalu eliminisan od Reala iz Madrida (2:4, 1:2), poštio su izgubili prvi meč na “Alijanc areni” 2:1, da bi u revanšu u regularnom toku meča imali isti rezultat ali su svoju korist. U produžecima je Real “dodao gas”, pogurale su ga i sudije koje su previdele dve ofsajd pozicije Ronalda, tako da pred polufinale Mateusa možemo samo da pitamo: “Da li je Bajern ili je Real zaslužio da igra u završnici?”

“Navijači i deo stručne javnosti će vam sigurno reći da Bajern jeste zaslužio da se nađe u polufinalu. Fudbal je, međutim, takav da su i sudijske greške sastavni deo igre. U duelima dve velike ekipe, kao što su to Real i Bajern, uvek odlučuju nijanse. Ovog puta su odlučile sudijske nijanse. Ali, to je igra, to se dešava”, rekao je Lotar Mateus.

Često se sudije u poslednje vreme kritikuju da na nekin način favorizuju španske predstavnike, ali osvajač Mundijala iz 1990. godine ne želi da širi tu temu.

“Ono što je važno bilo u toj utakmici jeste činjenica da smo imali priliku da vidimo duel vrhunskih fudbalera sa obe strane, u kojem je odlučila već pomenuta nijansa”.
Foto: Getty Images
Mateus kaže da ekipe koje igraju u polufinalu mogu da nam garantuju uzbudljiv fudbal. On naročito poštuje ono što je uradio francuski tim.

“Drago mi je što je jedna relativno mlada ekipa kao što je Monako došla do ove faze sa talentovanim, ambicioznim, kvalitetnim, ali ne i previše poznatim igračima. Ima tu dosta momaka koji mogu da naprave ozbiljnu karijeru. Juventus je, s druge strane već prepoznatljiv po stilu, igri i iskustvu”.
Foto: Getty Images
U drugom polufinalnom paru igraju prošlogodišnji finalisti Lige šampiona.

“Madrid je odavno prestonica Španije, ali je u poslednje vreme postao i prestonica fudbala. Atletiko i Real pružaju fantastične partije i u Primeri i u Ligi šampiona. Oni igraju na vrhunskom nivou, superiorni su ne samo u početnim fazama takmičenja kada imaju uslovno rečeno lakše protivnike, već i kada izađu na teren u polufinalnim ili finalnim mečevima. To je ogroman kvalitet”.
Foto: Getty Images
Bivši nemački reprezentativac se nije usudio da se bavi prognozama ko je najbliži peharu, ali diskretno je u prvi plan stavio tradiciju.

“Znamo da u modernom formatu Lige šampiona niko nije odbranio trofej... Ipak, ekipe koje posle mnogo utakmica i napora dođu do polufinala su vrhunskog kvaliteta, konstantne, samouverene i u stanju su da pobede bilo koga i u bilo kom trenutku. Žao mi je što među ovim timovima nema Bajerna, jer su Bavarci svake godine u grupi kandidata za osvajanje trofeja. Oni imaju dobre rezultate u kontinuitetu”, podsetio je Mateus na tri polufinala, jedan trijumf i jedno izgubljeno finale u poslednjih pet godina, pre ove eliminacije od Reala u četvrtfinalu.

Žikica Babović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: