Sotomajor za B92: Nisam voleo skok, plašio sam se visine

Izvor: Lazar Èairoviæ

Subota, 22.04.2017.

19:40

Sotomajor za B92: Nisam voleo skok, plašio sam se visine
Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Još 1988. godine u istom gradu oborio je tadašnji rekord Patrika Sjeberga koji je iznosio 2,42, on je skočio centimetar više i od tada još dva puta popravljao svoj, ali i najbolji svetski rezultat.

"Nebeski letač", "Saltomajor" ili prosto rečeno Havijer Sotomajor, svetski rekorder u skoku uvis i čovek koji je godinama pomerao granice ove discipline do visina koje su do danas, čitavih 29 godina kasnije ostale nedostižne za sve.

Uvek nasmejani i ljubazni Kubanac drugu godinu zaredom je promoter Beogradskog maratona, a u intervjuu za B92.net govorio je o svojim počecima, naslednicima u skoku u vis, prijateljstvu sa Dragutinom Topićem i savetovao naše mlade koji tek počinju da se bave sportom.

Više puta ste isticali da Vam se na početku karijere skok uvis nije dopadao, koja disciplina Vam je bila omiljena u to vreme i zašto?

“Istina je, nije mi se sviđao skok uvis jer sam se plašio visine. Najviše sam voleo trke, trke sa preponama i troskok“, počeo je priču Havijer Sotomajor za B92.
Foto by Getty Images/Mike Powell /Allsport
Možete li da napravite paralelu između vremena u kome ste Vi skakali i ovog što gledamo danas, šta je slično a šta se promenilo?

“Mislim da je u moje vreme skok uvis bio na veoma dobrom nivou, zahvalan sam što je bilo tako jer je upravo taj rivalitet učinio da svaki put budem sve bolji, da se trudim, želeo sam da budem najbolji. A da bih bio najbolji morao sam da skačem bolje od njih, a oni su skakali sjajno u to vreme. Tada je svetski rekorder bio neverovatni Patrik Sjeberg, ja sam morao da skočim bolje od njega da bih bio svetski rekorder“.

Bili ste i juniorski svetski rekorder dok Vam Dragutin Topić 1990. u Plovdivu nije preuzeo tu titulu, da li ste mu oprostili?

“Da, da, iako Topić jeste oborio moj rekord danas smo dobri prijatelji. On je sjajan čovek“.

Kakva je situacija danas u skoku uvis, da li ima nade da će možda mladi Mutaz Esa Baršim oboriti Vaš rekord, ili možda neko drugi – Bondarenko, Ukov, Druin?

“Pre tri-četiri sezone sam sa pažnjom pratio njihov rad, bili su u veoma dobroj formi i imali odlične uslove da obore moj rekord. Sada više nisu u takvoj formi, ali ne otpisujem mogućnost da će u budućnosti neko od njih skočiti preko mog svetskog rekorda, sve su to veoma talentovani momci“.
Photo by Getty Images/Stephen Dunn/Allsport
Baršim je u Briselu pre tri godine skočio 2.43 m, zatim je pokušao i na 2,46 m ali zamalo nije uspeo. Da li Vam je drago kada neko mlađi ugrozi Vaš rezultat ili ste se već navikli na to da ste najbolji?

“Niti strepim niti mi je prijatno. (smeh) Zbog svog ponosa bih voleo da moj rekord traje dugo, ali kada se desi da ga neko obori život će nastaviti da teče dalje (smeh)“.

Poznati ste da držite motivacione govore deci širom sveta da se bave sportom, šta biste ukratko savetovali deci u Srbiji koja žele da se bave pre svega atletikom?

“Savet za decu i sve sportiste je da počnu sa atletikom jer je ona odlična osnova i priprema za ono što ih očekuje u bilo kom sportu za koji se kasnije odluče. Bitno je da treniraju sa mnogo ljubavi, upornosti, odricanja i samodiscipline. Moraju da budu svesni svojih kvaliteta i da razmišljaju da će svakog dana biti sve bolji i bolji, samo tako će izvući ono najbolje iz sebe“, zaključio je Sotomajor za B92. Lazar Čairović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: