Rađa za B92: Zvezdi ništa nije poklonjeno, Jokić razume igru

Izvor: SARA MILIÆEVIÆ

Ponedeljak, 20.03.2017.

12:00

Rađa za B92: Zvezdi ništa nije poklonjeno, Jokić razume igru
Starsport

Rođeni Splićanin, karijeru je započeo u Jugoplastici i s tim klubom je osvojio dve titule prvaka Evrope. Nastupao je još i za Virtus, PAO, Olimpijakos, a četiri sezone proveo je u Bostonu.

Bivši centar Seltiksa kaže da je ogromna raziika između sadašnje košarke i perioda kada je on bio igrač.

“Drugačija su vremena, drugačija je košarka. Sada se mnogo brže igra, više se šutira za tri poena nego što je to bio slučaj ranije. U prvom planu su sada fizička snaga i sposobnost, više nego talenat. Teško je upoređivati. Mislim da su starije generacije bolje razumele košarku”, započeo je priču Dino Rađa za B92.

Sve je više kvalitetnih evropskih igrača koji odlaze u NBA, dok u Evropu dolaze prosečni američki košarkaši. Dino smatra da su evropski igrači mnogo bolji od Amerikanaca.

“NBA je uvek bila najatraktivnija liga i najveći izazov za igrače. Samim tim se zatvaraju neka mesta za njihove igrače, koji zbog toga pokušavaju da popune mesta u Evropi. Takav je trend, ali mi smo uvek bili talentovaniji od Amerikanaca”.
Nikola Jokiæ (Foto: Getty Images)
Kada se priča o NBA ligi, nameće se pitanje kako vidi partije Nikole Jokića u dresu Denvera.

“Pratio sam ga i ranije, a gledao sam ga i na Olimpijskim igrama u Riju. On odlično razume košarku kao igru i već se nametnuo kao najbolji igrač u ekipi”.

U NBA ligi sve je više igrača sa Balkana koji postaju ključni igrači u svojim timovima, a Rađa nam je "skenirao" i košarkaše iz Hrvatske.

Bojan Bogdanović (Vašington) – prošle su ga dečije bolesti koje je imao na početku. Sada se dokazuje iz utakmicu u utakmcu i on je kvalitetan igrač. U reprezentaciji je vođa ekipe, dok je u NBA ligi jedan od glavnih igrača u timu koji se bori za vrh Istočne konferencije.

Dario Šarić (Filadelfija) – igrač velikog talenta koj ide ka pravom putu i mislim da mu je samo nebo granica. Ivica Zubac (Lejkersi) je pravo iznenađenje, mlad je, ali je imao sreće da se nađe u ekipi koja nije mnogo kvalitetna, pa je uspeo da dobije veću minutažu. Svojim igrama se izborio za to i nije mu niko poklonio. Mislim da polako ide uzlaznom putanjom”.

Bivši košarkaš Cibone Ante Žižić trenutno nastupa za Darušafaku, ali je sjajnim partijama dobio poziv za NBA i u narednoj sezoni nastupaće za Seltikse.

“On je takođe jedan od momaka za koga mislim da mu je nebo granica. Ima odlične fizičke predispozicije, dobro radi i mislim da će biti jedan od nosilaca igre u Bostonu. Mario Hezonja (Orlando) je prerano otišao u NBA, trebalo je još tri godine da igra u Evropi. Vidi se njegovo neiskustvo i da je preskočio neke glavne stepenice, ali je definitivno igrač koji ima ogroman potencijal”, ocenio je Rađa.
Raða iz igraèkih dana u dresu Bostona (Foto:Getty Images)
Nedavno je selektor reprezentacije Hrvatske Aleksandar Petrović izjavio je da je silazak s postolja 1995. bila greška, a dvostruki osvajač olimpijskih medalja kaže:

“To su bila jako teška vremena, a posmatrano sa sportske strane to jeste bila greška”.

Rađa ima objašnjenje zašto Hrvatska 20 godina nije osvojila medalju i vratila se na postolje.

“Ključni problem reprezentacije je taj što je Hrvatska 20 godina bila talac jednog čoveka i to se ne može rešiti preko noći. Promene su se dogodile i to se vidi, imamo kvalitetnu i perspektivnu ekipu koja će se u sledećih deset godina boriti za medalju. U Evropi je jaka konkurencija, situacija je takva da svako svakog može da dobije".
Foto: Starsport
Rađa s pažnjom prati i rezultate Crvene zvezde u Evroligi, kojima nije iznenađen.

“Nema danas ništa poklonjeno, to je rezultat dugogodišnjeg rada. Rezultat koji imaju je posledica nekog plana i nije nikakva slučajnost. U sportu nema slučajnosti. Zvezda je svojim radom došla do ovog mesta”.
Novica Velièkoviæ, Partizan (Foto: Starsport)
O krizi bivših velikana poput Partizana, Cibone i Bosne koji su nekada bili dominantni, kaže da je osnovni problem politika.

“Ne mogu da ulazim u pojedinačne razloge, ali dogodi se promena u idejama, dovoljno je da se promaši neka generacija. Postoji dosta razloga koji utiču na to. Nažalost, kod nas mnogo toga zavisi od politike, sa vodećim klubovima u regiji i sama politika diktira količinu novca koji dolazi u klubove”.

Košarkaški klub Split polako “oživljava” na košarkaškoj sceni i posle 21. kola u Prvoj ligi Hrvatske su prvi na tabeli sa 39 bodova.

“Mislim da je hrvatska košarka napravila jedan dobar korak i da je je jako bitno da smo upeli da promovišemo hrvatsku ligu kao prioritet, a samim tim se povećao i kvalitet lige. Liga je jako zanimljiva, svi klubovi su jaki i svako može svakog da pobedi. Biće veoma zanimljivo u šampionatu. Definitivno se dobilo na kvalitetu, a u nekim krajevima ponovo je počela da se igra košarka".

Sara Milićević

@SaraMilievi1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

146 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: