Radonjić za B92: Zašto sam verovao u ovaj tim...

Trener košarkaša Crvene zvezde Dejan Radonjić govorio je za B92 o presudnim trenucima u njegovoj karijeri na klupi srpskog i regionalnog šampiona. Osim toga, trener crveno-belih je govorio i tome da li mu je bilo teže da zadobije poverenje navijača ili osvaja trofeje.

Izvor: Nina Kolundžija

Ponedeljak, 30.01.2017.

18:54

Radonjić za B92: Zašto sam verovao u ovaj tim...
Starsport

Nekoliko puta ste rekli da mnogi nisu verovali u ovaj tim, a da Vi jeste. Da li ste baš ovoliko verovali?

"Mislim da je karakterističan bio taj pripremni period s aspekta pravljenja tima i ideje da osnova tima budu domaći igrači i želje mnogih da budemo jaki . Ono što je osnova tog mog sagledavanja situacije jeste da je pred sam početak lige ta analiza bila prisutna od strane maltene svih, i javno i u neformalnim razgovorima, ali takav je bio odnos i sagledavanje kvaliteta našeg tima. Smatralo se da nismo uradili taj prelazni rok dobro, da budem blag, i da nas očekuje sezona u Evroligi sa nekoliko pobeda, a ABA liga u tom trenutku nije bila tema jer se čekalo da počne, a tu je bilo razmišljanja da će da bude jako, jako teško, da su drugi klubovi napravili ozbiljne timove, da imaju izuzetne pojedince, kvalitetne igrače i da će i tu da bude teško. Mi smo uradili taj pripremni period veoma dobro i moje verovanje je bilo bazirano na onome što sam imao prilike da vidim radeći svakodnevno i taj sami start ABA lige je pokazao da je to zadovoljavajuće i da možemo da se nosimo sa takmičenjima koja slede, kako je vreme odmicalo ekipa je išlo veoma brzo napred, očigledan je napredak u mnogim elementima, i kolektivno i individualno iz nedelje u nedelju, iz meseca u mesec. Sad smo došli do rezultata za koji niko nije mogao da pomisli da može da bude ovakav, a siguran sam ni da pretpostavi da ćemo ovako dobro da igramo", počeo je Radonjić priču za B92.
Starsport
Da li je bilo lakše stvoriti hemiju u ekipi koja je zadržala svoju okosnicu?

"Ja sam slušao te analize kako smo zadržali tim od prošle sezone i da je to osnova mnogih stvari. Nama su otišla šestorica igrača, trojica iz prve petorke. Odlazak šestorice igrača je mnogo manji kao što je bilo kod nekih timova u Evroligi jer su svi zbog dešavanja na tržištu gledali kako da zadrže svoje igrače jer ponuda nije bila dovoljno kvalitetna. Ima timova koji su napravili samo jednu promenu, neki dve, neki čak i nebitne dve promene. Mi smo ipak ostali bez šestorice igrača i to nije ni malo bezazleno i ipak smo došli do nekog modela da i ti igrači, a govorim o domaćim, su na neki način vezani za ovo. Kuzmić je domaći igrač, nije nikad igrao u Zvezdi, Dženkins je tu bio dve godine, Milko Bjelica je radio sa mnom u reprezentaciji Crne Gore četiri godine, nekad je igrao za Zvezdu. Došli su neki igrači koji su s nama proveli četiri godine na pripremama kao što je Dobrić. Postojala je određena veza u svemu tome i ideja da se napravi dobar ambijent. Da bi svi ovi napori mogli da se izdrže, neophodna je dobra atmosfera".

Ide zima, sada je već čuvena rečenica. Sa ove distance deluje kao da je bila upozorenje protivnicima, a ne Vašim igračima i navijačima. Kako se vama sada čine protekla dva meseca?

"Veoma teška. Imali smo Kazanj, put koji je zbog vremenskih neprilika bio izuzetno težak. Mi smo izašli iz toga dobro, ali sigurno da niko tog dana malo ko razmišljao da će sledeći dani biti tako dobri u smislu da možemo da iznesemo to jer se u krajnoj liniji nije ni znalo kad ćemo da stignemo u Zagreb. Ili sad kad smo bili u Tel Avivu na 20 stepeni, nismo spavali čitavu noć i onda smo otišli u Laktaše i bilo je -15 stepeni, pa onda dolazak u Beograd pa put koji takođe nije bio lagan. Srećom, u Španiji je bilo lepo vreme, ali nikad se ne zna koliko može da utiče na ono što je bilo i na ono što sledi i koliko će to da optereti sve nas u smislu da se prikažemo u najkvalitetnijem izdanju. Mi sada dobro igramo i dobijamo utakmice, pa nema utemeljenja da se elaborira, ali nije nimalo lagano. Ja sam jako oprezan jer imamo tri povrede koje su se desile na evroligaškim utakmicama. Malo postoji adekvatne svesnosti kroz šta mi prolazmo zbog novog formata takmičenja, a još nismo na pola po broju utakmica koje treba da odigramo ove sezone".
Starsport
Jeste li se specijalizovali za španske klubove? I kakav to poseban pik imate na Baskoniju pa ste je toliko puta dobijali?

"Ne posmatram ja to tako, pripremam se za sve klubove isto, negde to donosi dobre stvari, negde ne. Možda smo igrali mnogo mečeva protiv španskih ekipa pa zbog toga".

Kada ste već došli do toga da se navijači pitaju da li je java ili san – šta bi za Vas bila java, a šta san ove sezone u Evroligi?

"Prvi put smo u ovom načinu igre. Upoređujući ovo i prošlogodišnje, tu jako malo dodirnih tačaka ima. Išao bih postepeno, da vidimo šta će da donese ovih deset kola pa da napravimo analizu. Napravili smo stvarno velike pobede, ono čime sam ja najviše zadovoljan igra koju smo pružali i to me čini radosnim. Tih deset kola koja nas očekuju, pet domaćih, pet u gostima, nema tu lakih utakmica. To što neko mislim da ćemo mi nekog da savladamo zato što smo ga dobili u prethodnoj utakmici, to je pogrešno. Prvo bih voleo da mi se oporave igrači pa bih onda razmišljao o drugim stvarima. To me više opterećuje nego mečevi koji slede".

Vučević, Dragičević, Marjanović, Cirbes, sada Kuzmić. Kakva je to tajna veza između centara i Vas?

"Nema tajnih veza, samo rad, način rada, funkcionisanje tima uz odnose koji su potrebni, količinu vremena koja se provodi zajedno sa njima, na koji način se provodi. To donosi rezultate, nema tajnih veza".
Starsport
Na utakmici sa Panatinaikosom se skandiralo Vaše ime, možda ne prvi put, ali sada glasnije nego ikada ranije. Da li je teže bilo zadobiti njihovo poverenje ili osvojiti trofeje?

"Da bih dao adekvatan odgovor morao bih da se vratim nekoliko godina unazad i na ambijent koji je bio prisutan u Crvenoj zvezdi, toliko dugo godina i osećaja takvog koji sam upoznavao vremenom i na kraju došao do tog prepoznavanja svega toga. Nije suština da iznesem trenutni stav već je to stav koji je proizvod četiri godine provedenog u Zvezdi sa mnogo različitih momenata, srećom bilo je mnogo više lepih. Sve to je težina trenerskog posla, naročito u Zvezdi. Mnogo godina čekanja, nadanja, strahova... Trudim se da opravdam poverenje naših navijača".

Kad pogledate unazad, da li je polufinalna serija sa Partizanom bila prelomna tačka u Vašoj karijeri u Zvezdi?

"Bilo je nekoliko momenata koji su bili ključni, ali kada je reč o odnosu rezultata i svega što se izdešavalo, to je onda ta serija kada smo Partizan i mi bili u borbi za Evroligu i mi smo otišli dalje u finale i doneli kontinuitet u Evroligi. Ako bismo uzeli taj momenat, mogu da kažem da je najbitniji i to je momenat kojeg se ja najradije sećam, ali bilo je još mnogo teških. Sezona je do tada bila stvarno dobra za nas. Celokupna analiza je bila takva da se svaki meč tokom sezone sagledavao da li mi možemo da ostvarimo što se toliko čeka, tog dugo čekanog trofeja, rekao bih predugo čekanog. Posle prvog meča mi smo pobedili većom razlikom nego što je bila realna i već se diže atmosfera, kao što to obično bude kod nas. Drugi meč Partizan je odigrao dobro i mi smo izgubili sa dva poena razlike i nakon toga nastaje isto ono što je bilo – strah, panika, opet isto ono što sam slušao godinama i što danas slušam ponekad. Međutim, uspeli smo da prevaziđemo sve, dobro smo se pripremili za taj treći meč koji bio bitan u toj seriji više od ostalih i odličnom igrom savladali Partizan i onda je sve bilo lakše".

Kada u četvrtak budete duvali rođendansku svećicu. Šta ćete poželeti?

"Ima mnogo svećica... Moramo da budemo spremni da odbranimo ABA ligu da bismo nastavili da funkcionišemo u Evroligi, da ostvarimo našu želju da budemo prvaci Srbije. Želimo i Kup", zaključio je razgovor za B92 trofejni strateg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: