Zimonjić: Teško da će neko skoro ponoviti Novakovu sezonu

Proteklih godina dok je tenis postajao jedan od popularnijih sportova u Srbiji, njegov zaštitni znak uz Novaka Đokovića bio je i Nenad Zimonjić.

Izvor: B92

Utorak, 03.01.2017.

19:00

Zimonjić: Teško da će neko skoro ponoviti Novakovu sezonu
Foto: Getty images

Najiskusniji iz naše zlatne teniske generacije u kojoj su još Janko Tipsarević i Viktor Troicki, fokusirao se na dubl konkurenciju i tu godinama predstavljao jednog od najboljih igrača sveta.

U poslednje vreme je Zimonjić pao na rang listi dubl igrača, a na to su posebno uticali slabi rezultati u 2016. godini. U intervjuu za B92, Zimonjić je otkrio planove za povratak u vrh, pričao o Dejvis kupu, te Novakovoj turbulentnoj 2016.

"Nije mi bila najbolja godina, ako ne najgora onda sigurno jedna od dve najgore sezone u karijeri. Dosta pehova, povreda, slabih rezultata iz više razloga. Ali što je najvažnije, sad sam zdrav, imam veliku želju i motivaciju za naporan rad da bih se vratio tamo gde sam bio. Mislim da i dalje mogu to da ostvarim. Početak sezone će biti neizvestan, moraću da igram sa različitim partnerima dok se ne budem probio u prvih 30 na svetu, a onda da probam da nađem stalnog partnera da igramo više turnira zajedno", rekao je Zimonjić za B92.

Zimonjić odavno nema stalnog partnera, kao što je objasnio trenutna situacija mu to ne omogućava, ali to nije problem za pripreme za novu sezonu.

"Svih ovih godina ja sam trenirao uglavom bez partnera. U poslednjih desetak sezona sam imao zajedničke pripreme samo dva puta, jednom sa Nestorom jednom sa Linstedom. Svako se bazira da radi na sebi, da popravi svoju kondiciju i sve u vezi sa tenisom, svaki udarac do poslednje sitnice. Tako se i ja pripremam", objasnio je naš najbolji dubl teniser.
Foto: Getty images
Zbog pomenute situacije na listi neizvesno je na kojim će turnirima moći da nastupi, ali je za početk izborio mesto u Dohi sa Davidom Marenom.

"Moja pozicija plus pozicija partnera uslovljavaju koje turnire mogu da igram, s tim partnerom. Problem je što ja trenutno moram da igram s nekim ko je u prvih 15 na svetu, da li u dublu ili u singlu, da bih došao do nekihturnira. Na osnovu stare slave, poštovanja i poznanstava sa većinom njih ću imati priliku da igram s nekim od visokorangiranih igrača kao što sam imao priliku na kraju prošle sezone da igram sa Milošem Raonićem, Žo-Vilfredom Congom, Novakom Đokovićem. Nekih sličnih partnera će biti i na početku 2017, a na meni je da što bolje prođem i da probam da se što pre podignem na listi", kaže Zimonjić.

Početak sezone će biti vrlo turbulentan za njega, ali već zna partnera za Australijen open.

"AO igram sa Mišom Zverevom, nismo nikad igrali zajedno, ali sam igrao nekoliko puta protiv njega u dubl konkurenciji. On je široj publici poznat po poslednjem meču koji je odigrao sa Novakom Đokovićem u Šangaju gde je izgubio u tri seta, pobedio je Stanislasa Vavrinku u Bazelu. Dogovor je da igramo u Melburnu. Marero i ja smo bili na granici za učešće u Dohi, a ni Sidnej nije siguran, gde planiram da igram sa Viktorom Troicki", objašnjava naš teniser.

Osim ličnog plasmana na ATP listi, važan faktor u Zimonjićevoj karijeri je uvek bila reprezentacija.

"Meni je reprezentacija uvek bila jedan od primarnih ciljeva, igram od 1995, rado se odazivam pozivu. Tako će biti i ovog puta. Rusija je mlad, dobar, nezgodan tim, pa je važno da učestvujemo u što jačem sastavu. Igra se odmah posle AO, mala je promena rasporeda u odnosu na ranije godine, drugo kolo je odmah posle Majamija, to je već april. Potencijalni protivnici su Španci kod kuće, ili Hrvati u gostima", kaže Zimonjić.

Uoči početka sezone kada se priča o Dejvis kupu važno pitanje je da li će Bogdan Obradović ostati selektor.
Foto: Getty images
"Bila je uspešna saradnja, dugi niz godina je tu. U početku sa (Nikolom) Pilićem, kasnije nas je vodio sam. Ostvarili smo odlične rezultate. Ali tu najveći doprinos daju igrači koji učestvuju, što je jači sastav to je bolje. Ne mislim da je toliko presudno to selektorsko mesto koliko je u drugim ekipnim sportovima gde postoje pripreme, duži period kada se igra zajedno, pa kvalifikacije, pripremni turniri. Kod nas je specifičan slučaj, zajedno smo tri, četiri nedelje godišnje, u zavisnosti od rezultata. S obzirom koliko smo mala zemlja reprezentacija je postigla fenomenalne rezultate, a imali smo privilegiju da nas predstavljaju tako dobri igrači", smatra Zimonjić.

Nije izvesno ni ko će igrati za Srbiju u DK, a glavno pitanje je da li će Novak Đoković biti u timu. On nije uvrstio DK u svoj raspored za prva četiri meseca.

"Nismo pričali o tome na Viktorovoj svadbi, to je bio njegov i Aleksandrin trenutak. Uskoro će postati i roditelji. Od svih nas iz reprezentacije, Janka (Tipsarevića), Novaka, Viktora, Ilije (Bozoljca) i mene, jedini se nije bio oženio i nema decu. Svima nama je dobro krenulo kada smo se oženili i dobili porodicu, pa se nadam da će i njemu", rekao je naš najbolji dubl igrač.

Proteklu godinu obeležio je rekord Novaka Đokovića, nakon čega je usledio njegov veliki pad i proboj Endija Marija na prvo mesto ATP liste.

"Sezona je bila fenomenalna, ostvario je nešto što nisu u svetu tenisa od Roda Lejvera. Teško da će skoro neko opet osvojiti sva četiri Gren slema u nizu. Toliko je dugo bio na prvoj poziciji, sigurno da kao što je Novak bio željan te prve pozicije i gladan tog uspeha, sigurno je i Mari bio u toj situaciji. Kao i Novak, imao je njih trojicu da ga motivišu da to prevaziđe. Kao što je Novak imao Nadala i Federera, Mari je imao svoju trojicu. S druge strane, Noletu se desio peh sa povredom pred Olimpijske igre. Sve su to stvari koje su uticale na konačan ishod. Najvažnije za Novaka je da bude zdrav i motivisan, a rezultati neće izostati. Daće sve od sebe da se vrati na prvo mesto. Zbog rasporeda turnira i načina na koji su osvajali bodove, teško je očekivati da će pre Vimbldona doći na tu poziciju. Ali ko zna, svašta je moguće, ja mu želim da bude zdrav, a rezultati će biti tu", zaključio je Zimonjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: