Vlade Divac za B92: Eliminisati pogrešne ljude iz sporta

Odlazeći predsednik Olimijskog komiteta Srbije Vlade Divac u razgovoru za B92 govorio je o svom osmogodišnjem mandatu, čime je zadovoljan, a šta smatra da bi njegov naslednik trebalo da uradi.

Izvor: B92

Petak, 30.12.2016.

22:30

Vlade Divac za B92: Eliminisati pogrešne ljude iz sporta
Getty Images

Divac napušta OKS posle skoro osam godina, ističući da je zadovoljan rezultatima koji su sportisti ostvarili tokom njegovog mandata.

Svakako da sam zadovoljan, imali smo medalju više u Londonu od prethodnih Olimpijskih igara, a sada imamo duplo više odličja nego u Londonu. Svakako da idemo u pozitivnom smeru“, rekao je proslavljeni košarkaš na svečanosti OKS u Domu Narodne skupštine.

Smatra i veruje da će njegov naslednik uspeti da ’eliminiše’ ljude koji po njegovom mišljenju nemaju šta da traže više u sportu.

“Dosta je njih koji ne bi trebalo da budu u sportu, ali su i dalje tu. Nadam se će moj naslednik u saradnji sa Ministarstvom sporta uspeti to da eliminiše“, počeo je Divac priču za B92.

U sredu je održana Sednica skupštine OKS, gde je Divac trebalo da dobije svog naslednika, ali nije zbog nedostatka kvoruma.
Getty Images
Nažalost, ovih dana ponovo Olimpijski komitet vraćamo u politiku i to je ono što ne valja. Planirao sam i pre da posle ovog mandata ustupim mesto nekom drugom, mislim da je to pravi način i smatram da sport ne bi trebalo uvlačiti u nešto što ne bi trebalo da bude“.

Najzadovoljniji je radom OKS, a na pitanje koja mu je bila najveća greška tokom osam godina na čelu komiteta kaže da je u ovom trenutku teško odgovoriti.

U svom osmogodišnjem mandatu najzadovoljniji sam Olimpijskim komitetom koji je postao prava institucija sporta u ovoj zemllji koji je radio sve na način koji je adekvatan za srpske sportiste“.

On je naveo da je Srbija jedna od najtalentovanijih nacija na svetu, što pokazuju rezultati sportista, ali kaže da je veoma teško raditi u Srbiji.

"Jedna smo od najtalentovanijih nacija i to ne samo u ovoj godini nego i u prethodnim godinama i to se vidi kroz uspešne karijere naših sportista. Ipak, veoma je teško raditi u ovim uslovima, pre svega ne ceni se rad trenera sportista, a mi bez njih ne bi imali rezultate i treba napraviti program kako te ljude zadržati jer bez pravih trenera nemate ni prave sportiste“, smatra Divac.
Getty Images
Srbija je letos na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru osvojila osam medalja, a bivši NBA košarkaš verovao je u ostvarivanju sjajnih rezultata, iako je bilo onih koji nisu.

Uvek sam verovao da imamo kvalitet da osvojimo medalja, a osam je svakako veliki uspeh. Ono što smo uradili poslednjih osam godina je rad svih – od Saveza, preko Olimpijskog komiteta, Ministarstva sporta, sami sportisti i to na način koji je adekvatan za naše sportiste, pre svega mislim na kriterijume i finasiranje sporta kroz rezulate koji su naši sportisti pravili i na taj način pokazavali u kom smeru idu. Za mene to nije bilo iznenađenje i ponosan sam na to i drago mi je što je godina završena na ovakav način“.

Divac je u NBA proveo 16 godina, nosio dres LA Lejkersa, Šarlota i Sakramenta, za koji je igrao od 1998. do 2004. godine. Od maja 2015. imenovan je za potpredsednika Sakramento Kingsa i ne razmišlja o daljim planovima vezanim za sport.

Iskusniji sam i stariji i manje emotivniji i tačno znam putem kojim idem“, zaključio je Vlade Divac priču za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: