Radonjić za B92: Kada sam razumeo kompleksnost Zvezde...

Izvor: Saša Ozmo

Sreda, 06.04.2016.

13:30

Radonjić za B92: Kada sam razumeo kompleksnost Zvezde...
Starsport

Činjenice ne lažu – prošle sezone osvojena je tripla kruna, a sada je obezbeđen glavni cilj, plasman u Evroligu, dok je u elitnom takmičenju postignut istorijski uspeh i plasman u Top 8.

U intervjuu za B92 Radonjić je govorio o neposrednoj budućnosti, plej-ofu Evrolige i finalu ABA lige, zatim smo analizirali igrače i sve ono što je dovelo do velikog timskog uspeha, da bismo se na kraju zajedno osvrnuli na Radonjićevo iskustvo u Zvezdinom sistemu, njegovu trenersku filozofiju i utisak da ne dobija dovoljno priznanja u javnosti.

Na početku sezone samo su najveći optimisti mogli da prognoziraju da će crveno-beli uspeti da se plasiraju u plej-of Evrolige. Pre nekoliko godina i samo učešće bilo je naučna fantastika, ali Zvezda je od tada prevalila dug put.

“Postigli smo izuzetan uspeh. U analizi svega onoga što smo prošli do sada ne sme da se zaboravi prvi deo takmičenja kada smo stvarno bili u nezavidnoj poziciji, maltene smo razmišljali da odustanemo od ambicija u Evroligi. Bilo je problema sa povredama, teških i ubedljivih poraza, igrači su dolazili i odlazili... Iz takve pozicije došli smo do prilike da se borimo za Top 16, a onda su usledile velike pobede u Pioniru i prošli smo dalje. Mislim da je to najupečatljiviji deo naše sezone u Evroligi“, počeo je Radonjić za B92 i dodao:

“U Top 16 fazi smo dobrim igrama potpuno zaslužili da prođemo dalje. Teško je locirati šta je bio prelomni trenutak jer su se na početku stvari tako haotično dešavale da ni mi nismo mogli da pravimo projekciju kada ćemo izgledati bolje. Jednostavno, pokušavali smo da radom dođemo do toga da budemo bolji, a kako smo više vremena provodili zajedno, tako je i ambijent bio bolji, kao i naša igra. Onda smo zahvaljujući pobedama počeli još brže da rastemo. Npr, trijumf nad Bajernom u gostima u trenutku kada smo ispraćeni samo sa razmišljanjem koliko ćemo razlike da izgubimo... Onda je poraslo samopouzdanje, i tada je doduše malo ko verovao u trijumfe nad Realom, Himkijem, ali uspeli smo. Svaki meč je bio toliko važan i nemoguće je prepoznati prelomnu tačku“.
Starsport
Zvezda je trenutno na sedam pobeda, u Zagrebu će želeti da dođe i do osme, ali već je poznato da će rival u borbi za fajnal-for biti ili CSKA ili Laboral Kuča.

“Pre toga nas čeka meč sa Cedevitom, hoćemo da pobedimo, mada nas malo muče povrede i bolesti. Međutim, imali smo dosta teških situacija ove sezone, tako da se ni sada ne žalim. Prvo ćemo da sačekamo da vidimo ko će nam biti protivnik. CSKA je u ovom trenutku prvi favorit za osvajanje Evrolige, ali s kim god da igramo, pokušaćemo da pariramo i da vidimo šta možemo da uradimo. U svakom slučaju, veliko je zadovoljstvo što smo među osam najboljih timova u Evropi, pogotovo kada se pogledaju imena klubova koji su ostali iza nas“.

Odmah po završetku plej-ofa Evrolige, crveno-bele čeka finalna serija ABA lige sa Mega Leksom, od 29. aprila.

“Mega je napravila fenomenalan rezultat plasmanom u finale – to je sjajan koncept, imaju odličnog trenera i mnogo potencijala u ekipi. Bez obzira na povrede koje su ih oslabile, nećemo ih potceniti ni u jednom trenutku, pogotovo posle njihovih pobeda nad ekipom Budućnosti. Znamo da igramo protiv vrlo dobrog tima“.

Utakmice se igraju dan za danom, baš kao prošle sezone u ABA ligi, a mnogi kažu da je i u tome Zvezdina prednost.

“Oni imaju period da se regenerišu, da se odmore i da se spremaju, dok mi za to vreme igramo utakmice. Imamo mnogo više odigranih mečeva od njih – pitanje je samo da li će nas to opteretiti ili će nam dati još veću snagu. Oni će sigurno biti rezultatski rasterećeni, ali raspored je neobičan i nama i njima, pa je teško proceniti kome će to više odgovarati. Bez obzira na to što smo obezbedili plasman u Evroligu, velika nam je želja da osvojimo trofej“.
Starsport
Svaka velika Zvezdina pobeda ove sezone rodila je nekog novog heroja, ali iskorak koji su napravili Stefan Jović i Majk Cirbes oduševio je mnoge širom Evrope.

“Na kraju prošle sezone smatrao sam da Majk treba da bude prvi centar, videlo se da napreduje. Takođe, očekivao sam i da Jović može da bude mnogo bolji nego prošle sezone i drago mi je da se to obistinilo. Sve to je velika satisfakcija za nas i to nam daje motivaciju da nastavimo sa vrednim radom“, kaže crnogorski stručnjak i objašnjava da recept leži u napornom radu:

“Kada se analizira duži period, evidentno je da je mnogo igrača napredovalo, ne samo ove sezone. Pogledajte prošlogodišnji tim – veliki iskorak su mnogi napravili, Kalinić, Marjanović... Nastavio se taj trend i ove godine, biće i posle tako, ali posebne filozofije nema. Jedini recept je mnogo rada, ali kvalitetnog rada, i verovanje da će se taj rad isplatiti“.

Ove sezone iz FMP-a je prekomandovan Marko Gudurić – za kratko vreme levoruki bek postao je ljubimac navijača i jedan od oslonaca tima u teškim trenucima.

“Za njega je veoma bilo važno poverenje, da se veruje u igračke kvalitete koje on poseduje. On je to vratio velikim radom, a zbog mladosti je i brže napredovao. Mislim da niko nije očekivao da može baš ovoliko da nam dâ već prve sezone i da ovoliko napreduje, ali uspeo je i ja sam kao trener veoma zadovoljan i ponosan sam na to“.

Za svakog mladog igrača bitno je da ostane na zemlji u periodu kada je popularnost sve veća.

“Jeste, koliko je važno da se radi na terenu, toliko je važno voditi računa i o stvarima van njega. Sa Markom verujem da takvih problema nećemo imati“.
Starsport
Zvezdine navijače pre nekoliko dana obradovala je vest da je Boriša Simanić, jedan od najboljih mladih igrača Evrope, potpisao profesionalni ugovor sa crveno-belima, do 2020. godine

“To je još jedan veliki dokaz svega onoga što radimo u Zvezdi. Boriša svoju budućnost vidi u crveno-belom dresu – kvalitetno smo radili sa njime, on je veoma vredan momak i njegov dosadašnji razvoj razlog je za zadovoljstvo, i njegovo i naše“.

Nemanja Dangubić privodi kraju svoju drugu sezonu u Zvezdinom dresu – u poslednjih nekoliko meseci potpuno se oslobodio i daje sve veći doprinos.

“Šteta je što je prošle sezone imao problema sa povredom, baš kao i na početku ove. Bilo je potrebno vremena da se sve to vrati u normalu i da krene napred. Da nije bilo tih povreda, siguran sam da bi bilo još bolje“.

Zvezdin tandem Amerikanaca Miler-Kinzi važan je deo tima i svaki doprinosi na svoj način – jedan je mlad, drugi iskusan, jednom je ovo prvo evropsko iskustvo, a drugi je celu karijeru proveo na Starom kontinentu.

“Znali smo da će Mileru biti potrebno vreme da iz jednog sistema uđe u drugi, a dodatni problem bio je što je on tu tranziciju morao brže da obavi jer su nas odmah čekale teške utakmice, sa manjkom treninga. Međutim, ubrzano smo postavljali stvari – pobede su nam išle u prilog, dodatno su nas stimulisale, pa je i Kvinsi brzo pronašao svoje mesto. Kada je reč o Kinziju, on nam je svojim kvalitetom, iskustvom i načinom igre dao tačno ono što nam je bilo potrebno“.
Getty Images
Navijači sa nestrpljenjem očekuju povratak Luke Mitrovića – on je dugo pauzirao i pitanje je treba li ga odmah ubaciti u vatru na najjačim utakmicama, ali kapiten crveno-belih u sve boljem je stanju.

“Luka je sve više sa nama u košarkaškom treningu, putovaće u Zagreb, pa ćemo videti za dalje“.

Naporan tempo sa dve utakmice nedeljno umnogome otežava plan treninga, ali to je nešto na šta su u Zvezdi već navikli i uspevaju da se prilagode koliko je to moguće.

“Godinama smo u tom sistemu i broju mečeva, tako da to nije tolika teškoća. Potrebno je istovremeno dugoročno planirati, ali i baviti se dnevnim stvarima koje nisu deo uobičajene rutine, a ove sezone tih stvari bilo je mnogo. Dešavalo nam se npr. da imamo devet igrača na treningu, to nam se prošle nije desilo nijednom, ali uvek smo imali spreman odgovor i gledali smo da tempiramo formu za najvažniji deo sezone. A to je, bez obzira na sve što se događalo ranije, polufinale ABA lige sa Cedevitom. Npr, sad kad se vrati film – poraz od Olimpije ne znači ništa, a bili smo tada mnogo tužni zbog njega“.

Za nepune tri godine u Zvezdi Radonjić je stekao dragoceno iskustvo koje mu pomaže da se lakše nosi sa nepredviđenim situacijama.

“Osim radnog dela, bilo je potrebno neko vreme da se upoznam sa ambijentom i svime što okružuje jedan veliki klub kakav je Crvena zvezda, da shvatim svu kompleksnost crveno-belog sistema. Kako je vreme prolazilo i ja sticao iskustvo, na terenu i van njega, sve sam se bolje snalazio – radni deo je za mene najvažniji, ali i ostali delovi bitni su za funkcionisanje kluba. Prolazio sam kroz razne situacije, naučio da se prilagodim i to mi je pomoglo da lakše iznesem krizne situacije, a bilo ih je“.
Starsport
S obzirom na to kakve je rezultate postigao prošle i ove sezone, utisak je da Radonjić ne dobija dovoljno priznanja javnosti.

“Iskreno, nisam uopšte opterećen time. Uživam u svom poslu, izuzetno sam zadovoljan onime što smo zajedno postigli i to je jedino važno. Vidim da su navijači zadovoljni, a ono što meni izuzetno znači jeste i odnos sa igračima, čak i kada se rastanemo“.

Na pitanje kakve igrače najviše voli, Radonjić odgovara:

“Dobre i mlade. A trenutno najviše volim svoje igrače“, rekao je uz smeh, “Generalno sam pristalica forsiranja mladih igrača, treba uvek da se vodi računa o domaćim resursima“.

Radonjića prati reputacija trenera za kojeg je odbrana “sve i svja“, ali on nije saglasan sa tom konstatacijom.

“Smatram da ta vrsta slikanja mene kao ’defanzivnog’ trenera, tako sam čuo barem, nije u potpunosti adekvatna. Potrebno je da ekipa u oba pravca bude dobra – bez kvaliteta u napadu ne može da se valorizuje ono što se ispravno radi u odbrani. Dobar rezultat zahteva visok nivo igre u odbrani, koji će onda biti polazna osnova za napad“, zaključio je Radonjić za B92.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: