Velimir Stjepanović za B92: Još pamtim tišinu u Berlinu

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Četvrtak, 03.03.2016.

18:00

Velimir Stjepanović za B92: Još pamtim tišinu u Berlinu
Getty Images

U intervjuu za B92, Stjepanović se osvrnuo na svoje najveće uspehe, želje za Rio i još mnogo toga...

Stjepanović je pohod ka Riju započeo krajem januara osvojivši tri zlata na mitingu u Luksemburgu, uz tri rekorda tog takmičenja. Takođe je postavio svoje najbolje vreme na 100 metara slobodnim stilom, u vremenu od 48,5 sekundi, što pokazuje da je ozbiljno pristupio pripremama.

Pripreme za Rio teku sjajno, godina je sjajno počela, za sada je veoma uspešna, što pokazuju rezultati iz Luksemburga, koji su bili izuzetno dobri. Verujem da sam bio na nivou na kojem sam bio u Berlinu, možda čak i bolji. Svestan sam da je sve stvar toga da moram da dam 110 odsto od sebe na treninzima, svakog dana sve do Rija“.

Posle dve titule evropskog šampiona iz Berlina, mnogi su od Stjepanovića očekivali bar plasman u finale na Svetskom prvenstvu u Kazanju godinu dana kasnije. Međutim, mladi srpski plivač je imao deseto vreme na 200 metara slobodno, a 19. na duplo dužoj deonici.
Getty Images
Rezultati u Kazanju mi nisu poremetili planove. Ali, bilo mi je mnogo teško prošle godine, to je bila prva godina tokom koje nisam postavio najbolje vreme. Možda se to desilo iz nekog razloga, možda sam imao veoma lošu godinu 2015. da bih imao veoma dobar početak ove“.

Do Rija, Stjepanovića čekaju miting u Ajndhovenu u aprilu i Evropsko prvenstvo u Londonu mesec dana kasnije. Pet nedelja pre samih Olimpijskih igara, srpski plivač će imati pripreme u Uberlandiji, a do tada će nastaviti sa radom u Dubaiju između takmičenja.

Spreman ću dočekati Evropsko prvenstvo, probaću da odbranim titule, vidim u kojoj sam formi i da li treba nešto da popravim na treningu, pošto imam devet nedelja da radim na tome posle do Rija. Da li je to možda okret, podvodno plivanje ili start, videćemo. Za plivače generalno nije toliko bitna forma, mogu da je tempiram i za Evropsko prvenstvo i za Olimpijske igre, a da mi to ne škodi. Za sada mi je plan da budem potpuno spreman za oba takmičenja, ali to još može da se menja“.

Stjepanović je svoj debi na Olimpijskim igrama imao pre četiri godine u Londonu, kada je bio šesti u finalu na 200 metara delfin. U međuvremenu je promenio disciplinu, ali glavni cilj nije.
Getty Images
Uvek mi je cilj da uđem u finale, a onda ćemo videti šta će da se desi. Ako prođem među osam najboljih, uvek imam šansu za zlato, isto kao i svi ostali plivači u finlu. Medalja je zaista ogromna stvar, bilo da je zlatna, srebrna ili bronzana, bila bi mi čast da je osvojim. Ne vredi da razmišljam da želim zlato, a onda ostvarim loš rezultat i ne uđem ni u polufinalu. Idem stepenik po stepenik, razmišljam o nečemu što je sledeće što me čeka, a kada dođe finale, onda tek mogu da kažem: ’Sada hoću medalju’. Ako želim da osvojim medalju, znam da moram da budem brži nego na Evropskom prvenstvu, u suprotnom to neću uraditi“.

Na pitanje koji plivači bi mogli da mu budu glavni rivali u borbi za medalje ove godine, Stjepanović je odgovorio:

Mogao bih da ih listam ceo dan. Mek Porten iz Australije, Kinez Sun Jang i Džejms Gaj na 400 slobodno, Jang i Gaj takođe na 200 metara, uz Čada le Klosa, Rajana Loktija, Sebastijana Feršurena. Na 100 metara slobodni ih ima mnogo, ali tu je Nejtan Adrijen, ali ne razmišljam o rivalima. Da uđem u finale, a tada je sve moguće“.

Dok je bio mlađi, Stjepanović je bio najjači u plivanju delfin stilom, ali se u poslednjih godina prebacio na slobodni stil, što se ispostavilo kao pravi potez. Kako zbog rezultata, tako i zbog zdravlja.

U Londonu sam plivao 200 delfin, nisam ni plivao slobodni stil, posebno ne te godine. Ali, povredio sam leđa i godinu i po dana nisam smeo da plivam delfin i počeo sam da plivam slobodno baš zbog toga. Pošto mi ide veoma dobro, nisam se ni vratio. Sada delfin stil radim samo na treninzima za neku bazu“.
Getty Images
Od tri deonice na kojima najviše pliva slobodni stil za srpskog plivača se jedna izdvaja i to iz posebnog razloga.

200 metara slobodno mi je najdraža disciplina. Ako se sećate, u toj disciplini sam pobedio Paula Bidermana u Berlinu za evropsku titulu za dve stotinke. Sada plivam i 100 metara slobodno, a kada sam bio mlađi ta disciplina mi je, uz 100 metara delfin bila glavna. Ali, tada sam bio mnogo sitniji, sada, kada sam porastao i prešao u seniore mogu da se borim sa rivalima na dužim deonicama. Ranije nisam mogao jer sam bio spor, a sada imam i šanse da uđem u finale na 100 metara u najjačoj konkurenciji“.

Od Velje smo tražili da se vrati godinu i po dana unazad i priseti kako je to bilo pobediti Bidermana na njegovom terenu. Nemački plivač je u tom trenutku branio titule koje je na 200 metara slobodno osvojio na prethodnim šampionatima u Budimpešti i Debrecinu.

To je bio ogroman uspeh, posebno jer se sve desilo u Berlinu, gde Biderman živi i trenira. Sećam se kako je publika vikala u poslednjih 50 metara, kada je bio ispred mene, a kada se trka završila primetili su da sam ja pobedio i usledila je tišina, niko ništa nije progovorio. Niko nije očekivao da ja to uradim, da ga ja pobedim, bio je to poseban osećaj koji nikada neću zaboraviti. Ali, to je bilo pre dve godine, moram da gledam napred“. Pored toga što će u Londonu za dva meseca braniti dve titule, Stjepanović bi mogao da predvodi i srpsku štafetu. Po njegovim rečima, sve zavisi od toga da li će Rus Arkadij Vjačanin dobiti zeleno svetlo za nastup pod srpskom zastavom.

Imamo šanse, ali sve zavisi od toga da li će Arkadij moći da pliva u Londonu. Arkadij bi plivao leđno, Čaba Silađi prsno, Ivan Lenđer delfin, a ja slobodno. Nas četvorica bismo na evropskom nivou mogli sigurno da uđemo u finale, a možda čak i da se borimo za medalju. Na Svetskom prvenstvu verujem da bismo mogli do finala. Arkadij je ključni deo tima, do sada nismo imali nekoga ko toliko dobro pliva leđno“.

Za kraj, Stjepanović nam je otkrio koje sportiste bi voleo najviše da gleda kako se nadmeću na Olimpijskim igrama ukoliko bude imao vremena od svojih obaveza.

Gledao bih Novaka, to je sigurno. Ipak je moj uzor, osim što je najbolji na svetu, odličan je i čovek. Voleo bih da gledam Bolta na 100 ili 200 metara. Sve zavisi da li ću moći da dođem do karata, u Londonu sam imao probleme da išta gledam“, rekao je Velimir Stjepanović za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: