Marjanović za B92: Dijao je kriv što me ne zovu Bobi

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Sreda, 06.01.2016.

11:00

Marjanović za B92: Dijao je kriv što me ne zovu Bobi
Getty Images

U intervjuu za B92 Boban Marjanović je pričao o razlikama između košarke u Evropi i Americi, izletu u Razvojnu ligu, zašto ga i dalje uglavnom zovu Boban, a ne Bobi i još nekim temama...

Sa Bobijem smo prethodno pričali pre početka sezone u najjačoj ligi na svetu i već tada je rekao da se košarka u Americi razlikuje od one kakvu je igrao u Evropi noseći dres Crvene zvezde, CSKA, Žalgirisa i Nižnjeg Novgoroda, između ostalih. U čemu je razlika, Marjanović ne može tačno da odredi, ali naglašava da proces navikavanja još traje.

Koliko god košarka svuda bila ista, razlikuje se u nekim sitnicama koje ne mogu tačno da objasnim. Kako vreme prolazi, počeo sam da se navikavam na ovaj tip košarke, na tim, a saigrači na mene. Nije sve savršeno, ali smo na dobrom putu“.

Mnogi imaju utisak da je košarka koja se igra u NBA ligi brža od one koju viđamo, na primer, u Evroligi. Po Bobijevim rečima, pravila su drugačija i ona zahtevaju više kretanja u Americi, što pravi razliku.
Getty Images
Nije košarka mnogo brža ovde, možda jeste malo, ali nije to glavna razlika. Jasno je da postoji više kretanja jer ne smeš ta budeš u odbrani tri sekunde, dok u Evropi postoji pravilo ’tri sekunde u reketu’, koje se odnosi na napad. Mnogo su striktni po tom pitanju i odmah gubiš loptu, ali i to se dâ rešiti tako što ćeš dotaći nekog protivničkog igrača da bi mogao da ostaneš na tom mestu. Generalno, skoro sve je isto, a te male razlike na neki način menjaju košarku“.

Svima koji prate NBA ligu poznato je i da određeni američki košarkaši ne haju za pravilo o koracima, pa ih prave po pet-šest, ako ne i više, a Marjanović ima opravdanje za to.

Svuda ima takvih situacija, ne samo u NBA ligi. Jednostavno, ne može sve da se vidi, pa ni da se svira. Svi greše, pa i košarkaši i sudije. Tako ne može i svaka greška da bude primećena, a mnogo puta se dešava da je ne primete ni protivnički igrači, pa se ni ne bune. Ko radi, taj i greši“.

U dosadašnjem delu sezone, Bobi je odigrao 20 utakmica u dresu ’Mamuza’ i prosečno je na terenu provodio nešto manje od sedam minuta po utakmici. Njegova statistika kaže i da je prosečno beležio 4,6 pona i 2,9 skokova, a najbolju partiju imao je u trijumfu nad Filadelfija 76ersima, kada je upisao 18 poena.
Getty Images
Prezadovoljan sam, prvenstveno svojim napretkom, a potom i sredinom u koju sam došao, saigračima, trenerom i svim ljudima koji rade u našem klubu, kao i navijačima. Osećam se lepo, drago mi je što sam deo Sparsa“.

Na samom početku sezone, Marjanović nije dobijao priliku kakva se očekuje za najkorisnijeg igrača regularnog dela sezone Evrolige. Ipak, to što je poslat u Razvojnu ligu, gde je odigrao dve utakmice za Ostin Sparse je bilo veliko iznenađenje, ali srpski centar ističe da to bio plan stručnog štaba na čelu sa Gregom Popovićem da bi napredovao.

Ne mogu da kažem da sam poslat u Razvojnu ligu, već je takav bio plan. Pred nama je bila utakmica sa Boston Seltiksima i nije trebalo da budem u timu, a kao dobra opcija se pojavilo to da odem u Ostin da igram. Ostin i San Antonio su blizu, a oni imaju isti sistem i akcije kao mi, pa je taj ’izlet’ organizovan zarad mog napretka. Nisam poslat po kazni, kako su mnogi pisali, već da se navikavam na sistem i akcije, a da u isto vreme igram više. Da neko ne računa na tebe, ne bi te slao da se razigravaš, već bi te ostavio da sediš i čekaš“.

Od Marjanovićevog dolaska na pripreme, njegovi saigrači nisu krili oduševljenje njegovim predispozicijama. Poznato je da je Lamarkus Oldridž za Bobija rekao da je ogroman, ali on nije jedini koji je izneo niz reči hvale na njegov račun.
Beta/AP Photo/Eric Gay
Drago mi je što me hvale takva velika imena svetske košarke. Oni su postigli mnogo, a zna se sa kim su i protiv koga sve igrali. Imponuje mi, prija i daje mi još veću želju da radim i napredujem, pošto vidim da se to što radim njima dopada. Možda sam ih iznenadio što sam toliko visok, a imam dobru koordinaciju, pokretan sam i ne stojim u mestu“.

Bobija je vrlo brzo po dolasku u Teksas pod svoje prihvatio legendarni centar Sparsa Tim Dankan, koji je svojim savetima srpskom košarkašu pomogao da napreduje poslednjih meseci.

Igra već 20 godina u NBA ligi, osvojio je pet šampionskih prstenova i naravno da mi svaka njegova reč i pažnja prijaju. Svaki savet koji mi daje, što o napadu, što o odbrani, mnogo mi znači. Svaki put kada izađem na teren, želim da primenim ono što mi je rekao, da odmah promenim, da ne zaboravim. Za sve je, ipak, potrebno vreme, ali mi je drago što mi jedan od najboljih igrača na mojoj poziciji, ali i uopšte, izdvaja vreme i poklanja mi pažnju da bi mi objasnio nešto što je on naučio tokom bogate karijere i prenese na mene da bih i ja napredovao. Neke stvari su tako jednostavne, ali ih je teško uraditi“.

Pored saigrača, Bobija su od prvog dana sjajno prihvatili i navijači, kojima je postao jedan od miljenika.
Beta/AP Photo/Darren Abate
Svaki put kada izađem na teren, dobijem ovacije. Cela hala mi daje podršku i kako da ne budem zadovoljan. Lep je osećaj što su me prihvatili, ipak su oni navijači jednog od najboljih klubova na svetu. Lakše mi je uz njihovu podršku, sada nemam više tremu, oni su mi pomogli da je prebrodim i kada sam je imao. Čuo sam da u košarkaškom smislu govore lepe stvari o meni, a to znači da su me prihvatili kao deo tima. Ceo San Antonio navija za Sparse i ljudi mi stalno prilaze u gradu, ali imamo i veliku podršku i Njujorku, Los Anđelesu i svuda gde odemo“.

U Evropi svi Marjanovića znaju kao Bobija, a u Americi ga svi oslovljavaju sa Boban. Na pitanje zašto ih još nije navikao na svoj nadimak, uz smeh je istakao da je za sve kriv francuski košarkaš Boris Dijao.

Zovu me uglavnom Boban, ali me neki oslovljavaju i sa Bobi. Malo mešaju Bobi sa Bobo, a to je nadimak Borisa Dijaa, tako da moramo da se dogovorimo oko nadimka. Kako ko me upozna, zove me ili Bobi ili Boban. Saigrače sam navikao da me zovu Bobi, navijači Boban jer ni ne znaju da mi je Bobi nadimak. Ipak, više puta sam čuo sa tribina: ’Let’s go, Bobi’“.

Prošla godina bila je kao iz snova za Marjanovića, ne samo zbog činjenice da je zaslužio ugovor sa jednim od najboljih klubova na svetu, već i ’triple krune’ koju je osvojio sa Crvenom zvezdom. Na pitanje da li iz Sjedinjenih Država prati igre ’crveno-belih’ ove sezone, rekao je:
Starsportphoto
Pratim Zvezdu, ne baš svaku utakmicu, pošto ne mogu da stignem zbog vremenske razlike, a i treninzi mi se poklapaju sa terminima njihovih utakmica. Gledao sam ih nekoliko puta, pratim rezultate, a i čujem se sa bivšim saigračima i ljudima iz kluba. Drago mi je što postepeno napreduju, posebno jer su prošli u Top16 fazu Evrolige. Mislim da ne postoji navijač Zvezde koji nije gledao utakmicu sa Bajernom, bila je sjajna, videla se energija i želja da prođu dalje“.

Iako košarkaši Crvene zvezde nisu dominantni od početka ove sezone kao tokom prethodne, Bobi veruje da mogu da odbrane sva tri trofeja, a posebno mu je drago što su mladi igrači dobili pravu šansu.

Zvezda ima dobru ekipu i dobrog trenera, tako da mislim da neće biti iznenađenja. Sviđa mi se što su se mladi igrači priključili tima, što su Gudurić, Rebić i Tejić odigrali veliki broj utakmice. Drago mi je zbog prilike koje su dobili, ali i što su je iskoristili“.

U odnosu na prethodnu sezonu, Marjanovićevu ulogu na mestu vođe tima preuzeo je Majk Cirbes, koji je eksplodirao poslednjih meseci. Nemački centar je iznenadio mnoge svojim partijama, ali ne i Bobija. Kada treniraš sa nekim, sparinguješ, to te čini boljim igračem. Tako sam ja njega učinio boljim igračem, a on mene. Zajedno smo stvarali jedan drugog, to je možda bilo iznenađenje za sve, ali ne i za mene“.

Za kraj, Bobi je otkrio šta je za njega obeležilo godinu iza nas i koje su njegove želje za 2016.

Za mene je najveći utisak to što sam po drugi put postao otac, što se Vuku pridružio Petar. Što smo osvojili ’triplu krunu’, što sam ostvario dečački san i došao u NBA, a pre toga oborio rekord Evrolige po broju skokova u jednoj sezoni. I, što je najbitnije, svi smo ostali živi i zdravi. Sada samo želim da svaka Nova godina bude malo bolja od 2015.“, rekao je Boban Marjanović za B92.

Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: