Grbić za B92: Licemerno je reći da želimo manje od finala

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 03.01.2016.

12:00

Grbić za B92: Licemerno je reći da želimo manje od finala
Getty Images

Pred Nikolom Grbićem i srpskim odbojkašima sada je još važniji izazov, a to je kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, koji će od utorka do nedelje biti odigran u Berlinu. U intervjuu za B92, proslavljeni srpski odbojkaš je pričao o prvim mesecima na klupi reprezentacije u čijem dresu je osvojio olimpijsko zlato i željama za 2016. godinu...

Mlađi od braće Grbića postavljen je za selektora Srbije u februaru prošle godine i mnogi su procenili da bi pod njegovim vođstvom, reprezentacija mogla da dostigne visine na kojima je bila kada je on bio njen deo na terenu. Nikola ističe da je rano za tako nešto i naglašava da je potrebno vreme da bi se došlo do uspeha.

Zadovoljan sam što smo na jednom važnom i velikom takmičenju osvojili medalju. Iskustvo je bilo pozitivno u smislu rada koji sam imao sa svim momcima. Probali smo da unesemo novi sistem i energiju, a svestan sam da je tada uvek početni entuzijazam veliki, kao i motivacija, i to nam je donelo rezultat. Međutim, za neke konkretnije rezultate je potrebno vreme, a proces napretka je upravo to – proces, kojem treba vreme da bi se ostvario. Napredak je vidljiv, posebno jer su momci i u klubovima napredovali, i u njima su nosioci igre. Mislim da će nam to iskustvo pomoći sada u Berlinu“.
Getty Images
Koliko je srebro u Svetskoj ligi mnoge iznenadilo, toliko je verovatno i eliminacija na Evropskom prvenstvu u Italiji i Bugarskoj pre same borbe za medalju. Po Grbićevim rečima, rezultat kao rezultat nije za njega bio iznenađenje, ali jeste to kako su njegovi izabranici izgledali na terenu.

Znali smo da ćemo u četvrtfinalu igrati sa Italijom i Francuskom, ekipama koje su na našem nivou, i da će sve biti moguće, pa me rezultat i nije iznenadio. Nije sramota izgubiti od ekipe kakva je Francuska. Ono što me je više iznenadilo je naša igra jer smo bili stegnuti, manje lucidni, nisam video opuštenost i pozitivnu energiju koja nas je krasila kroz Svetsku ligu“.

Selektor srpskih odbojkaša kao jedan od razloga za to što njegovi igrači nisu igrali ni izbliza kao na završnom turniru Svetske lige u Rio de Žaneiru, kada su pobedili Poljsku i Sjedinjene Države, navodi pritisak koji su imali pred sobom.

Rezultat je sam po sebi bio lošiji od onoga što smo očekivali jer kada uđete u finale nekog velikog takmičenja govoriti da želiš nešto manje bilo bi licemerno. U tom smislu, očekivanja koja smo mi sami postavili su bila velika i pritisak nam nije pomogao da igramo bolje, nego nas je sputao. Krivo mi je što nismo uspeli da odigramo kao kroz celu Svetsku ligu, a što se tiče rezultata, jedna lopta može da reši utakmicu, a ponekad na nju utiče nešto što mi ne možemo da kontrolišemo“.
Starsportphoto
Svima u reprezentaciji je jasno šta joj je falilo na Šampionatu ’Starog kontinenta’, a to je energija. Grbić ističe da je to razočaranje ostavljeno u prošlosti, a da su pouke izvučene.

Ne mislim da su nam taktika ili tehnika bile problem, izolovano, nego naš osećaj ili glava. Ne mogu treninzi to mnogo da reše, već samo treba da se fokusiramo na stvari koje su nam važne i neophodne i da ih uradimo na terenu. Ono što je najvažnije je naš osećaj na terenu, da svim srcem želimo dobar rezultat. Da pomognemo jedan drugome, da istrpimo ako saigraču nije dobar dan ili ne uradi nešto kako treba, pa da mu pomognemo. Ili ćemo svi da izgubimo ili ćemo svi da pobedimo. Ne postoji izgovor: ’dvojica su odigrali dobro, a ostali ne’. Ili svi idemo u Rio ili niko ne ide“.

Prvu bitku za Rio srpski odbojkaši će voditi u Berlinu, odakle samo pobednik grupe ide direktno na Olimpijske igre. Drugoplasirana i trećeplasirana ekipa će svoju šansu dalje tražiti na turnirima svetskih kvalifikacija koje će biti odigrane nekoliko meseci kasnije u Japanu.

Naš primarni cilj je da uđemo među prve tri ekipe. Mislim da je to mnogo realniji cilj, nego da zacrtamo da moramo da budemo prvi. To je pritisak koji nam ne treba i ovakvi turniri traže koncentraciju na dnevnom nivou, što znači da danas moramo da radimo najbolje što umemo, a šta će biti sutra, videćemo. To je nešto što mora da nas krasi, uz fokusiranost i pozitivnu energiju, na koju se uvek razmišljamo. Moramo svi pozitivno da razmišljamo, da izvučemo maksimum iz sebe, potom pomognemo svom saigraču da on uradi isto da bismo prošli na Olimpijske igre“.
Getty Images
U prestonici Nemačke, Grbićeve izabranike u grupi A očekuju dueli sa Poljskom, Belgijom i domaćom selekcijom. U grupi B će igrati Bugarska, Rusija, Finska i Francuska, a sve izvesne i potencijalne rivale selekcija Srbije dobro poznaje, ali selektor kaže da to ništa ne mora da znači kada utakmica počne.

Kako je nama, tako je i svima, što se tiče treninga, ali i sastava. To što ih poznajemo može da nam koristi, ali ne i da bude presudno. Nismo igrali pre Evropskog prvenstva sa Slovacima, ali smo znali njihovu igru, a opet smo se mučili. Uvek se svodi na to kako ćemo mi odigrati, a Evropsko prvenstvo je samo jedan od primera za to“.

Kao igrač, Grbić je četiri puta branio boje reprezentacije na Olimpijskim igrama, a 2000. godine u Sidneju bio je deo tima koji je ostvario najveći uspeh u istoriji osvajanjem zlata. Zbog toga ne postoji neko ko može bolje da objasni sadašnjoj generaciji srpskih odbojkaša, od kojih neki još nisu osetili draž igranja na najvećoj planetarnoj smotri, koliko u životu sportiste znači učešće na Igrama od njega.
Getty Images
Što se tiče odbojke, to je najcenjeniji turnir u karijeri jednog odbojkaša i svim momcima je san da se nađu na Igrama. Igrao sam četiri puta na njima i znam kakav je osećaj, želja i motiv svakog igrača da učestvuje na njima. Ima igrača koji se vraćaju u reprezentaciju samo da bi igrali na Olimpijskim igrama, federacije pomeraju prvenstva da bi reprezentacije dobili sve što im je neophodno da bi se kvalifikovali i zato se i prave olimpijski ciklusi. Svi smo svesni značaja i mislim da u tom smislu kao iskustvo je neprevaziđeno“.

Za kraj, Grbić je otkrio svoje želje za 2016. godinu.

Želim nam svima da se nađemo u Riju, zdravlja, da nas povrede zaobiđu i da odigramo najbolje što možemo i mislim da je to želja koja nije samo moja“, rekao je Nikola Grbić za B92.

Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: