Tomić za B92: Pamtim Žuku i Moreiru, ali ovo je nešto novo

Sa 17 godina je postao igrač Partizana 1993, potom je 2007. kao sportski direktor otkrio Žuku, Almamija Moreiru i Lamina Dijaru kada je počela sedmogodišnja dominacija crno-belih, a sada na kraju 2015. je trener tima iz Humske u najtežoj situaciju u klubu u poslednjih 20-ak godina.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Utorak, 29.12.2015.

12:00

Default images
foto: StarSport

Iako neiskusan stručnjak, sa tek nešto više od godinu dana "staža" kao selektor U19 reprezentacije Srbije i dva meseca kao trener Teleoptika, Ivan Tomić je dobio zadatak da vrati na noge srpskog giganta koji zaostaje 26 bodova za liderom Superlige uoči zimske pauze.

Njegov cilj je jasan, želi da stvori kompaktan tim pun samopouzdanja koji će zaboraviti sumornu jesen i vratiti se pobedničkom mentalitetu.

"Ovo sada mi predstavlja najveći izazov, sve ono što je bilo o tome više ni ne razmišljam. Naravno da kada sam sa 17 godina došao u Partizan kao omladinac iz Radničkog sa Novog Beograda da je za mene to bilo nešto fenomenalno, neverovatno i strašno veliko. Ali generalno ne bih voleo da se mnogo osvrćem na prošlost, želim da živim sadašnjost jer na nju mogu da utičem", rekao je Ivan Tomić u intervjuu za B92.
foto: StarSport
Partizan je ove sezone bio na korak od ponavljanja najvećeg uspeha u ovom veku i plasmana u prolećni deo takmičenja u Evropi, ali je na kraju ostao tek u igri za osvajanje Kupa koji će teško zadovoljiti zahtevne navijače.

"Bodovni zaostatak je ogroman, ali su rezultati u Evropi bili dobri. Partizan je nekoliko minuta delilo da prezimi u Evropi posle deset godina, ostvario je tri pobede pa sa te strane nije bila toliko loša sezona. Ono što je moj zadatak i cilj je da uverim igrače i dobijem njihovo poverenje da to što budemo želeli da sprovedemo, ono o čemu budemo pričali i uvežbavali na treningu da je to ono što je najbolje za njih i za Partizan. To je suština i to je ono što mi je najvažnija stvar u ovom trenutku", ističe Tomić.

Najveći problem s kojim će se susresti svakako je izostanak bili kakvog autoriteta kod igrača, jer je Tomić četvrti trener u poslednjih 12 meseci.

"Sigurno da je po ekipu mnogo loše kada promeni četiri trenera u jednoj godini, sa te strane ne može ni da se uspostavi neki sistem rada, neki odnos. Učiniću sve što je u mojoj moći individualnim, grupnim i timskim razgovorima da uspostavimo što bolje odnose i što brže poverenje, poštovanje. Mislim da su to važne stvari, ali kao bivši igrač i neko ko je dugo u klubu mislim da znam kroz šta oni prolaze i da mogu da osetim kako je njihovo prishološko stanje i šta ono što je njima u ovom trenutku potrebno", veruje novi trener crno-belih.
foto: StarSport
Aktuelna postava nije ostavila preterano pozitivan utisak kod navijača, izuzev Andrije Živkovića i Abubakara Umarua, pa se Tomićevim dolaskom prizivaju neki novi Žuka, Moreira i Dijara.

"Vezan sam za Žuku, Moreiru i Dijaru, tada je i Tošić došao o kojem se malo priča, a bio je jedan od nosilaca igre. Teško je pronaći igrača za Partizan. Ne bih ulazio u imena i pričao o bilo kome. Ne mora igrač da bude iz inostranstva, ali gledamo i dosta njih. Veća je ponuda, veće tržište, tako da ako bude u pitanju neki dobar stranac, ne bežimo od toga da dovedemo i dobrog stranog igrača", kaže Tomić.

Važno pitanje dolaskom Tomića je kakav će stil igre gajiti ekipa pod njegovim vođstvom, jer je kao sportski direktor u saradnji sa trenerom Slavišom Jokanovićem forsirao dvojicu klasičnih napadača, uz samo jednog zadnjeg veznog, za razliku od taktike koju su gajili njegovi prethodnici u Humskoj 1.

"Realno, Partizan je igrao sa tri napadača, s tim što je jedan bio centralni i dva krilna. To je veoma ofanzivna formacija. Ali ne zavisi formacija od broja napadača, da li će biti jedan ili dva, već od tendencije, koliko visoko stoji odbrana, koliko visoko ulazite u presing, da li na protivničkoj ili svojoj polovini ili sredini terena. To su stvari koje utiču da li igrate ofantivno ili ne, a ne da li je jedan napadač ili dva. Ako imam dvojicu napadača koji su super igraću s obojicom, ako imam dvojicu dobrih krilnih igraću s njima i jednim napadačem. Nemam određenu formaciju. Jesmo kada sam bio direktor igrali 4-1-3-2, ali zato što je Jovetić igrao drugog napadača, a Dijara menjao poziciju. Dakle, imali smo dva izuzetno kvalitetna napadača i zato smo mogli da napravimo takvu formaciju. U ovom trenutku ne mogu da pričam o tome, videćemo kako će se sve odvijati", objašnjava Tomić.
foto: StarSport
Uoči prelaznog roka u centru pažnje biće status najboljeg igrača tima Andrije Živkovića, kojem na leto ističe ugovor, a žele ga ekipe iz najboljih evropskih liga. Čelnici se nadaju da će "Žile" ostati.

"Žile i ja se dobro poznajemo, sarađivali smo u reprezentaciji. Već sam ja razgovarao s njim u vezi sa tim i pre nego što sam postao trener. Sve ono što sam mu tada rekao je isto ono što ću mu reći sada kad se budemo videli. Važno je da ostavi jak trag u Partizanu. Moj prelazak u Romu sa 22 godine je bila greška jer nisam bio spreman za ono što me tamo čeka. Moj uticaj kod Živkovića nije veliki, ja ću izneti svoje mišljenje koje neće nikad gledati samo interes Partizana već i njegov. Ono što mislim verujem da je dobro za njega. Naravno da će on u dogovoru sa porodicom i menadžerima doneti konačnu odluku koja je veoma teška", rekao je Tomić.

Loši rezultati u Superligi potpuno su oterali navijače sa "JNA", na poslednjih nekoliko mečeva ih je dolazili tek nekoliko stotina.

"Voleo bih da imam magičnu formulu za povratak navijača, ali to ne postoji. Odnos, igra, pristup, rezultati, to je ono što je najbolja pozivnica za navijače. Rad samog kluba, potezi koje se vuku, sve su to stvari koje bitno utiču", zaključio je Tomić u intervjuu za B92.

Fudbaleri Partizana okupiće se oko 11. januara za početak priprema za drugi deo sezone, a Tomić će debi imati 20. februara na gostovanju protiv OFK Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: