Nemanja Bjelica: Vrh planetarne košarke

NBA sezona počinje u utorak uveče, a jedan od najvećih aduta srpske košarke u najjačoj ligi sveta biće Nemanja Bjelica. Nakon fenomenalne sezone u Evroligi, gde je bio najkorisniji igrač, te maestralne predstave na Evrobasketu, Bjelica je dostigao vrh planetarne košarkaške. Srpski reprezentativac će kao član Minesota Timbervulvsa debitovati na najvećoj košarkaškoj sceni, a o očekivanjima je prišao za sajt Košarkaškog saveza Srbije (KSS).

Izvor: kss

Petak, 23.10.2015.

15:15

Default images
foto: Beta/AP

"Sve se savršeno! Polako se adaptiram, u klubu su me od prvog dana primili lepo i srdačno, tako da se već osećam kao da u potpunosti pripadam "vukovima". Doduše, draftovan sam pre pet godina i već sam dolazio u Mineapolis, ali sada sam prvi put ovako daleko od porodice i prijatelja. Za sada je sve OK. Organizacija je vrhunska u svakom pogledu, ovo je, jednostavno, sam vrh planetarne košarke", rekao je Bjelica u intervjuu za KSS.

Olakšavajuća okolnost po dolasku u ledenu Minesotu Bjelici je bilo prisustvo bivšeg igrača, a sada predsednika Partizana Nikole Pekovića.

"Nikolino prisustvo mi mnogo znači. On mi je najviše pomogao u prvim američkim danima. Tu su i Španac Riki Rubio, pa Hrvat Damjan Rudež. Mi Evropljani stalno provodimo slobodno vreme zajedno, odemo na ručak, večeru", istakao je Bjelica.

Kada je u pitanju košarka u Mineapolisu, alfa i omega je jedan čovek koji odavno ima status legende, Kevin Garnet.

"Igrati s njim je nešto što bi svako poželeo. Svako ko je nekada sanjao da igra u NBA ligi, maštao je da bude pored superstara. Čovek je 20 godina među najboljim igračima lige, rođeni je pobednik, pa imam dosta stvari da naučim od njega. I Garnet se stvarno trudi da mi pomogne da uđem u sistem", rekao je srpski košarkaš.
foto: Beta/AP
Iako se Amerikancima predstavio samo na Evrobasketu i tokom predsezone, već je dobio nadimak "Profesor velikih šuteva". Ipak, saigrači su usvojili njegov nadimak iz Evrope.

"Ne znam precizno ko je to smislio tokom Evropskog prvenstva, ali svakako dobro zvuči. Saigrači me zovu Beli, to znaju da kažu. Moje prezime mogu da izgovore tek iz desetog pokušaja. A i to je pod znakom pitanja", objašnjava Bjelica.

Tokom predsezone dobijao je zapaženu ulogu u timu uz prosek od 8,8 poena, 5,5 skokova i asistenciju po meču.

"Trener Sem Mičel i svi u stručnom štabu su zadovoljni. Od prvog dana mi ide dobro i spreman čekam početak sezone. Trener ima dosta poverenja u mene, a moje je samo da nastavim vredno da radim. Prva NBA godina je uvek najteža. Sigurno da su mi prethodne dve sezone u Fenerbahčeu sa Željkom Obradovićem mnogo pomogle da sazrim kao igrač. Iskreno, nisam očekivao da ću tako brzo da se prilagodim na ovdašnju košarku, ali do sada je sve kako treba. Sezona kreće za sedam dana, jedva čekam prvu utakmicu, i to protiv Los Anđeles Lejkersa. Prvo pa Kobi Brajant. Još jedna legenda, i o tome sam sanjao", ističe Bjelica.

Mineapolis nije spektakularan grad poput Njujorka, Los Anđelesa i drugih američkih megapolisa, ali Bjelici odgovara ogruženje.

"Presrećan sam što sam ovde i očekujem da počnemo da pobeđujemo. Grad je odličan, a dobro je što ti je sve na dohvat ruke. Mineapolis ima i NFL i bejzbol tim, tako da ceo grad živi za sport. Trenažna dvorana je u strogom centru, gde sam dobio stan, „Target centar“ u kome igramo utakmice je prekoputa. Nisam još sreo naše ljude, ali se nadam da će ih biti", kaže bivši igrač Crvene zvezde. Nakon što je celu karijeru proveo u Evropi, prelazak u NBA ligu nije najjednostavniji.

"NBA je ozbiljno ludilo u najpozitivnijem smislu. Sve mi se ovde sviđa, uslovi, organizacija, sve te čeka spremno i misliš samo na košarku. Imamo i svoj avion, ma ni delić ovoga nema nigde u Evropi. Treba da dođeš i sve ovo doživiš", oduševljen je Bjelica.

Nažalost, u NBA nije stigao posle očekivanog rezultata na Evrobaskezu, Srbija je ostala bez medalje iako je bila među glavnim favoritima.

"Iskreno, mnogo mi je lakše i pametnije da ne mislim o tome. Kad god se setim polufinalnog meča bude mi teško, baš kao i svima iz reprezentacije. S druge strane, sve je to sport. Idemo dalje, treba da se izvuku pouke, ali sigurno do kraja života neću zaboraviti meč sa Litvanijom", žali Bjelica.

Sledeći cilj reprezentacije je da preko kvalifikacionog turnira izbori učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

"Možemo do Rija, nadamo se i to nam je primarni cilj. Jasno je da neće biti nimalo jednostavno, ali ova generacija je zaslužila da učestvuje na OI! Želimo to da uradimo zbog srpskog naroda i nas samih. Najviše bih voleo da Srbija dobije organizaciju kvalifikacionog turnira, pa da to uradimo pred našom publikom. To bi nam svima mnogo značilo!", zaključio je Bjelica razgovor za sajt KSS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: