Gudurić za B92: Divim se Bodirogi, jedva čekam Evroligu

Luka Mitrović postepeno je napredovao i dogurao do kapitena i jednog od najboljih košarkaša Crvene zvezde. Marko Tejić prošle sezone dobio je nešto veću priliku i očekuje se da nastavi u tom tempu, a navijači crveno-belih uzbuđeni su pred start nove sezone jer bi još jedno ’dete’ trebalo da dobije ozbiljnu šansu – Marko Gudurić, najbolji igrač Evrope do 20 godina.

Izvor: Saša Ozmo

Petak, 25.09.2015.

10:05

Default images
Starsport

“Spreman sam psihički i fizički isto, mada sam posle leta sa reprezentacijom imao mali problem sa leđima. Odmorio sam se 15-20 dana i spremio se na najbolji način. Pripreme protiču kako treba, zadovoljan sam kako sam trenirao, na meni je da radim, među mlađima sam ovde. Koliku ću šansu dobiti zavisi od utakmice do utakmice, od sastava, od povreda. Na treneru je da odluči koliko će ko igrati, ali nadam se da ću dobiti priliku da pokažem da mogu da igram i da se izborim za mesto“, počinje Gudurić priču za B92.

Marko nije preskakao stepenike u karijeri – iz rodnog Priboja preselio se u Beograd, bio u školi košarke FMP Železnika, a prošle sezone bio je najbolji igrač ’Pantera’. Ipak, sada ga čeka sasvim drugačiji izazov.

“Prelazak iz KLS u Evroligu predstavlja ogromnu razliku. Meni dosta znači što je na mojoj poziciji Branko Lazić – on je vanserijski defanzivac, mnogo dobar igrač. Najviše treba da radim na odbrani i na fizikalijama, a on tu može da mi bude velika pomoć. Ipak, ne bih da izdvajam nešto posebno – moram mnogo da radim na svim aspektima igre, i u napadu i u odbrani. Velika je razlika i na taktičkom planu između FMP-a i Zvezde – u postavljanju u odbrani, u rotaciji, zahtevima“. Leto nije moglo da bude lepše za Gudurića – trofej sa reprezentacijom Srbije do 20 godina i MVP nagrada.

“Iza mene je zaista divno leto, osvojili smo zlatnu medalju, a došlo je i individualno priznanje. Mnogo će mi značiti to u pogledu samopouzdanja, mada je seniorska košarka naravno potpuno drugačiji zalogaj“.

I prethodna dva leta Gudurić je trenirao sa A timom, ali još se nije ’skidao’ na evroligaškim utakmicama. Tokom Evroliginog tzv. dana za medije Marko je sa saigračima morao da odradi dosta snimanja i fotografisanja, a pogled mu je često lutao u jednom pravcu.

“Sada kada smo bili u Areni, gledao sam okolo na tribine i zamišljao kako će biti kada budu pune navijača. Siguran sam da ću uspeti da ostanem miran na terenu, tada sam koncentrisan samo na košarku, samo da na klupi mnogo ne divljam“, kaže Marko uz osmeh.

Visok je 199 cm, odlično barata loptom i poseduje dobar šut za tri poena, pa Gudurić može da pokrije pozicije dvojke i trojke.

“Stvarno mi je svejedno na kojoj ću poziciji igrati, za mene je to isto. Ako bih baš morao da odaberem, rekao bih da sam dvojka“.
Getty Images
Na pitanje gde vidi sebe za pet godina, Gudurić kaže da se trudi da razmišlja samo o sadašnjosti i ipak dodaje:

“Voleo bih da u narednim godinama predvodim Crvenu zvezdu, a posle toga da pređem u neki jak evroligaški tim“.

Za kraj, pitali smo Marka koji su to košarkaši koji su mu bili uzori. Izdvojio je jednog, čoveka čije ime će ostati zauvek u sećanju svih koji košarku vole.

“Iako sam vrlo mlad, igrač kojem sam se divio jeste Dejan Bodiroga. Oduševljava me lakoća sa kojom je on igrao i šta je sve postigao u karijeri. I moje prvo sećanje na košarku jeste Indijanapolis 2002. godine – ustajanje u tri-četiri ujutru, gledanje reprezentacije. Baš zbog tih utakmica sam i zavoleo Bodirogu – kada premotavam neke koševe u glavi, uvek mi se vrati ona njegova trojka Argentincima sa osam metara... Često vizualizujem i njegov pivot i šut od table, ma on je bog košarke“, kaže Marko i dodaje:

“Od današnje generacije dopada mi se Bogdan Bogdanović – voleo bih da imam put sličan njegovom i da jednog dana zaigram za reprezentaciju, to je moj san“, zaključio je Gudurić za B92.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: