Gal Mekel za B92: Čim me je Zvezda pozvala...

Jedno od najvećih pojačanja košarkaškog kluba Crvena zvezda pred početak nove sezone sigurno je Gal Mekel. 27-godišnji Izraelac ima zavidno iskustvo iza sebe, igrao je u NBA ligi za Dalas Maverikse i Nju Orleans Pelikanse, kao i za Makabi iz Tel Aviva i Nižnji Novgorod, između ostalog, pa se opravdano mnogo očekuje od njega u crveno-belom dresu.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Četvrtak, 24.09.2015.

18:00

Default images
B92

U intervjuu za B92 Mekel je pričao o svom novom klubu, igranju u najjačoj ligi na svetu i tek završenom Evropskom prvenstvu...

Mekel igra na poziciji plejmejkera i u redovima šampiona Srbije zamenio je Markusa Vilijamsa, ali je izvesno da će imati nešto drugačiju ulogu od Amerikanca, zbog drugačije koncepcije tima ove sezone. Izraelac je imao ozbiljne ponude da se posle polusezone u Nižnjem Novgorodu vrati u domovinu, želeli su ga Makabi i Hapoel, ali se na kraju odlučio za Zvezdu.

Imao sam dugo leto. Dobio sam ponude iz Izraela i drugih evroligaša, ali moj glavni cilj je bio da sačekam ponude NBA klubova i vidim da li mogu da dobijem garantovani ugovor. Nažalost, to se nije desilo, imao sam ponude da odem na kampove nekih klubova, sa delimičnim garancijama i u to vreme sam imao još nekoliko ponuda, ali čim me je Zvezda pozvala, znao sam da želim da igram za ovaj klub“.

Na pitanje da li su velike ambicije koje ’crveno-beli’ imaju u sezoni u kojoj će braniti ’triplu krunu’ osvojenu prošle bile jedan od razloga za njegov dolazak u Beograd, Mekel je odgovorio:
kkcrvenazvezda.rs
Naravno, ambicije su imale veliku ulogu u mojoj odluci. Ovaj klub želi da osvaja titule i ode što dalje u Evroligi. To se uklopilo u moje lične ciljeve i veliki deo odluke se zasnivao na tome“.

Momak koji deli rođendan sa svojim klubom naglasio je da vrlo dobro upoznat sa ’crveno-belima’, kao i igrom kakvu su izabranici Dejana Radonjića gajili poslednjih sezona.

Čuo sam mnogo sjajnih stvari o klubu, odgledao sam nekoliko utakmica u Evroligi od prošle godine. Očigledno je da su Zvezdini navijači jedni od najboljih u Evropi i jednostavno se sve poklopilo i srećan sam što sam došao“.

Svojim novim saigračima izraelski košarkaš se priključio tek pre nekoliko dana, zbog obaveza sa reprezentacijom na Evropskom prvenstvu. Nova sezona počinje za manje od nedelju dana, a iako je vremena za uigravanje sve manje, Mekel zna recept za uspeh.

Upoznao sam saigrače tek pre nekoliko dana, svi su sjajni, poželeli su mi dobrodošlicu. Mlad smo tim, moramo da izgradimo hemiju što pre jer se tek upoznajemo. Bio sam u Beogradu već nekoliko puta zbog košarke, ali sam video malo grad, znam da je sjajan, zabavno je mesto i mislim da se sve poklopilo. Imam sve što je potrebno da bih bio uspešan i znam da ću dati sve od sebe da bih to i postigao“.
Getty Images
Veliku pomoć u privikavanju na život u Beogradu i crveno-belu porodicu Mekel će sigurno imati u fudbaleru Zvezde Idanu Veredu, koji je njegov zemljak.

Izašli smo na večeru pre nekoliko dana, siguran sam da ćemo biti dobri prijatelji. Rekao mi je sjajne priče o klubu, sjajnim navijačima i on je veoma srećan ovde“.

Prošlu sezonu Mekel je započeo u dresu Pelikansa, ali je odigrao samo četiri utakmice, zbog čega je usledio njegov povratak u Evropu i završio ju je u Nižnjem Novgorodu. Na pitanje da prokomentariše šta se sve tada izdešavalo, Izraelac je rekao:

Prošla sezona je bila drugačija, nisam imao sreće. Osećao sam da sam odigrao dobro u NBA ligi, ali se tamo ponekad sve zasniva na biznisu, jednostavno, morate da budete na pravom mestu u pravo mesto, a ja, nažalost, nisam imao tu priliku da igram dugo i da se dokažem. Dok god dajem sve od sebe i znam da igram najbolje što mogu, to je sve što mogu da tražim. Zaista želim da se koncentrišem na ovu sezonu, da ona bude sjajna i da pomognem ovom timu da postigne svoje ciljeve i veoma sam uzbuđen zbog toga“.

San o igranju bitnije uloge u najjačoj ligi na svetu za Mekela, međutim, nije završen, ali je stavljen na čekanje zbog Zvezde.
Getty Images
Naravno da želim da se vratim u NBA ligu. Kada osetite NBA ligu i osetite da možete da imate dobru karijeru tamo, da možete da igrate dobro, želite da postignete sve to, ali najvažnije je da sada odigram dobro u Zvezdi. Ako se povratak u NBA desi, sjajno, ako ne, daću sve od sebe na mestu gde sam i srećan sam što sam došao u ovu porodicu, svi su mi rekli da ću se zabaviti i to mi je veoma važno“.

Mekel je u Zvezdu stigao pravo sa Evrobasketa na kojem je reprezentacija Izraela takmičenje završila u osmini finala, porazom od Italije. Novi plejmejker ’crveno-belih’ je tokom prvenstva imao malih problema sa kolenom, ali naglašava da nema potrebe za zabrinutost pred izazove koji ga čekaju prvo u ABA ligi, a potom i Evroligi sa Crvenom zvezdom.

U prvoj rundi smo bili sjajni, igrali smo dobro, bili smo drugi u grupi, što je bio sjajan rezultat za nas. Nažalost, naše učešće se nije završilo na najbolji način, pošto smo izgubili od Italije u osmini finala. Generalno, bio je to dobar Evrobasket za nas, što se tiče mene, mislim da sam odigrao dobro i konstantno i zadovoljan sam. Povreda kolena koja me je mučila u NBA ligi je iza mene, imao sam mali problem na Evropskom prvenstvu, ali to nije bilo ništa ozbiljno. Odigrali smo pet utakmica za šest dana i očekivano je da će vas u nekom trenutku boleti određeni delovi tela“, rekao je Gal Mekel u intervjuu za B92.

Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: