Peković za B92: Dve godine rovovske borbe do Evrolige

Prvi put u ulozi predsednika KK Partizan za B92 je govorio Nikola Peković, košarkaš Minesota Timbervulvsa koji je u veoma delikatnom trenutku preuzeo odgovornost i na vrhu nekadašnjeg evropskog šampiona zamenio Predraga Danilovića.

Izvor: B92

Petak, 11.09.2015.

18:30

Default images
StarSport

Da je Nikola Peković ostao blizak KK Partizan i posle odlaska u NBA spominjalo se početkom godine, kada se spekulisalo da je donirao novac klubu koji se i tada nalazio u veoma teškoj finansijskoj situaciji. Ostavka Predraga Danilovića ostavila je upražnjeno predsedničko mesto, a kao prvi i jedini kandidat kormilo “crno-belih“ preuzeo je aktuelni košarkaš Minesota Timbervulvsa. U intervjuu za B92 govorio je o budućnosti Partizana, planovima i ambicijama.

O preuzimanju Partizana razmišljao sam jedno tri minuta... Više sam vremena proveo u vaganju kada sam odlazio iz Grčke u Ameriku, a ovu odluku sam doneo munjevitom brzinom. Nije moglo da mi padne na pamet do pre deset dana da ću postati predsednik Partizana pre 30. godine. Uopšte, nisam o tome razmišljao, kao što se zna, dosta kasno sam počeo da treniram košarku, sa 15 godina, a već posle četiri, pet sam bio u Partizanu, što mi je zvučalo veoma nerealno. Stvari su se dalje veoma brzo razvijale, sve je išlo nekim ubrzanim tokom“, rekao je Peković.

S obzirom na to da je i dalje aktivan košarkaš postavlja se pitanje koliko može da se posveti funkcionerskom poslu, međutim crnogorski reprezentativac nema dilemu oko toga.

"Nema može, sad će morati da se upakuje, ja volim da igram košarku, malo su me povrede usporile, ali sigurno da obaveze mogu da se upakuju, to je košarka, čitav moj život je u vezi sa košarkom. Meni je drago što sam naišao na odobravanje menadžera i saigrača što sam preuzeo važnu funkciju u Partizanu, pogotovo u ovakvom stanju koje je vrlo ozbiljno i gde ja imam jako malo vremena da probam da organizujem tim ljudi koji će se 24 sata baviti samo Partizanom. Bio sam svestan da imam jako malo vremena, ali potrudiću se, već se sada vide neki pomaci, međutim ništa se ne može preko noći. Imamo jako teško stanje koje ćemo probati da popravimo", istakao je Peković.
foto: StarSport
Prema njegovim rečima, Partizanu sledi kompletna reorganizacija u naredne dve godine koja bi od Partizanu vratila stari sjaj, utvrdila kao značajan brend i vratila na put kojim idu ozbiljni klubovi.

"Trudio sam se ovih dana da organizujem neke stvari kojima se nije davalo mnogo značaja prethodnih godina, naravno nikako ne želim da umanjim sve što su uradili i Saša Danilović i Dule Vujošević, ali mislim da je vreme da počne nova era Partizana, da okrenemo drugi list. Za to će nam biti potrebno vremena, mnogo stvari će morati da se promeni, svega toga sam svestan, ali bi za mene bio uspeh da se Partizan za dve godine vrati učešću u Evroligi. U tom trenutku bi mogao da kažem, evo vide se neki pomaci, ali sigurno je da će dve godine da nam predstoji rovovska borba jer Partizan je “ispao“ iz mnogo stvari poslednjih nekoliko godina", ocenio je Peković.

Za pet godina koliko je u NBA ligi, Peković kaže da je mnogo naučio o funkcionisanju kluba i načinu rada u ozbiljno organizovanom sistemu.

"Dosta sam blizak sa ljudima koji vode klub i video sam da je to velika organizacija i najveći evropski klubovi će teško, za ne znam koliko godina, moći da stignu do tog nivoa, možda čak i nikad. Naravno da mogu i da hoću da pokušam da primenim te stvari koje sam video tamo, što se tiče i marketinga i svega, ali jedina stvar koja me u ovom trenutku sprečava je vreme koga imam jako malo. Već sam postavio neke ljude koji će da budu moja produžena ruka. Tu ću moći da koordiniram nekim stvarima i da pokušam da primenim što više stvari koje budem mogao, ali moramo da sagledamo i drugu stvar, naše mogućnosti. Tu bi bilo mnogo ideja, ali naše mogućnosti nisu baš velike", istakao je Peković.
StarSport
Iz Partizana je otišao gotovo kompletan tim, ostali su mladi košarkaši pred kojima stoji lepa budućnost, međutim navijačima “crno-belih“ je sadašnjost bitna. Peković kaže da problem sa sastavom može da se reši.

"Postoje ogromna dugovanja prema igračima, za našu situaciju to je velika cifra, ali sigurno je da ima igrača sa kojima smo obavili razgovore i koji su voljni da nam u ovom trenutku pomognu, da izađu u susret. Poslednjih nekoliko godina igrači su zaobilazili Partizan, ja hoću da to vratim, da dolaze da igraju sa nekom željom, da se osećaju kao kod kuće, kao što smo se mi osećali kad smo igrali... Obavili smo dosta razgovora, i dalje se radi na tome i sigurno je da nam je to jedan od prioriteta. Nećemo moći da napravimo tim koji će da se bori za vrh tabele, pokušaćemo da napravimo tim koji će moći nešto da uradi", ističe Peković.

Po dolasku Pekovića u javnosti su se pojavile spekulacije da će sada glavnu reč u taboru višestrukog srpskog i regionalnog šampiona voditi njegov menadžer, Miško Ražnatović. Peković je to za B92 odlučno demantovao.

"Odmah da razgraničimo, Partizan je državni klub i ne može da bude ni u čijem vlasništvu, do nekog trenutka kada država odluči. Video sam da se tu svašta povezuje, da će Miško da se pita, da će biti ovako ili onako... Biće isključivo samo onako kako ja, Mića Berić i naš Upravni odbor budemo zahtevali i kako budemo hteli i mislimo da je to pravi put Partizana zbog cele situacije. Ja ću da iznesem predloge, u mom odsustvu će to da radi Berić, a članovi Upravnog odbora će da odobravaju ili ne odobravaju. Što se tiče Miška Ražnatovića, kao i svaki menadžer može nama mnogo da pomogne i naravno da ću ja da iskoristim svaku njegovu pomoć u razgovorima sa igračima, ali da će on da vodi glavnu reč, o tome nema govora, niti je on išta rekao. Mi smo došli do zaključka da je on čovek koji može da nam pomogne, ali o tome da je ovo njegov klub o tome ne treba govoriti... Ja sam u ovo ušao srcem i tu će biti malo drugačije sad", podvukao je Peković.
foto: Beta/AP
Kao veliko iznenađenje odjeknula je vest da nova uprava Partizana ne želi da ponudi novi ugovor dugogodišnjem treneru Dušku Vujoševiću...

"Da se razumemo, Dule je uradio neverovatan uspeh, Partizan je toliko godina dominirao... Mi smo na UO razgovarali i odlučili da ne produžimo saradnju sa njim. Kao što smo rekli u saopštenju, ovo je njegova druga kuća, njemu će vrata uvek biti otvorena. Teško će biti u glavama navijača da se priviknu na novu situaciju, ali ih ja molim za malo strpljenja za nas. Na klupi će verovatno biti mladi trener, na terenu mladi igrači i pred nama je period u kom će nam od navijača biti potrebna podrška. Da istrpe poraze i da budu uz nas dok pobeđujemo, dok ne dođemo opet na neki put uspeha na kom smo bili do pre dve, tri godine", apelovao je Peković.

Poslednje dve godine u karijeri su za Pekovića bile jednako teške kao za Partizan. Mnogobrojne povrede su ga izbacile iz takmičarskog ritma, a prema prognozama biće mu potrebno još vremena za potpuni oporavak.

"Imam još sigurno dva meseca do početka treninga punim intezitetom. Nisam bio na parketu dugo vremena, slede mi terapije, koje sam i ovde radio. Odlazim odavde, gde je situacija kakva jeste u sredinu gde je izgrađen novi trening centar u koji su uložene stotine miliona dolara... Pitaću ljude iz kluba za savete i pomoć, nama je svaka pomoć neophodna“, zaključio je Peković za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: