Jelovac za B92: Biću srećan ako poziv dođe

Treći je najkorisniji igrač španske Endesa lige, po mišljenju mnogih najjače u Evropi, ali o njemu se u ovdašnjim medijima ne piše mnogo. Stevan Jelovac karijeru je strpljivo gradio u inostranstvu, a vrednim radom došao je do statusa čoveka kojeg bi mnogi najveći klubovi rado videli u svojim redovima. U intervjuu za B92 Jelovac je govorio o tekućoj sezoni, svojoj igri, ambicijama za budućnost, o seriji Zvezda – Partizan, ali i o eventualnom pozivu u reprezentaciju.

Izvor: Saša Ozmo

Ponedeljak, 06.04.2015.

13:00

Default images
foto: basketzaragoza.net

Jelovac je trenutno drugi strelac španske lige sa 13,9 poena po meču, a za vikend je veliko Realu ubacio 21 poen. Koji su razlozi njegovog ’buma’ baš u ovoj sezoni?

“Prošle godine sam u Ritasu imao malo manju minutažu jer je u klubu bilo dosta igrača na mojoj poziciji. Uz to, španska liga mi baš odgovara, pa sam se brzo prilagodio i trener mi daje veliku minutažu, tako da ne mogu da kažem da mi je čudno što sam ’eksplodirao’. Svako leto se pripremam, i sada sam trenirao jako – prvo na fizičkoj spremi i brzini u Novom Sadu sa trenerom Acom Jovančevićem, posle i sa loptom. Igram četvorku, ponekad i peticu jer ovde svi igraju sa brzim igračima, tako da je potrebno da budem i brz i jak“, počinje 25-godišnji košarkaš priču za B92.

Stevan posebno ističe jedan segment igre koji mu je obezbedio kvalitativni skok, ali ne zadovovljava se postignutim i svestan je da još mora da napreduje.

“Ove sezone dosta igram leđima ka košu, što možda nije bio slučaj prethodnih godina. Ovde se svira dosta faulova, igru leđima sam mnogo popravio i mislim da mi je to sada jedna od prednosti u odnosu na ostale četvorke – uglavnom su sada svi na toj poziciji niži i dosta brži igrači. U odbrani imam prostora za napredak, kao i na brzini. Međutim, sve zavisi od toga kakva je ekipa i šta trener traži – ovde ima dosta preuzimanja, zato mi je spomenuta brzina neophodna“.

Saragosa je trenutno na osmom mestu u Endesa ligi sa skorom od 14 pobeda i 13 poraza. Plej-of je cilj, a tamo verovatno čeka neko od evropskih velikana.

“Delili smo šestu poziciju sa Valensijom i Laboral Kučom, ali kiksnuli smo i izgubili od Kompostele. Mislim da možemo da se nosimo sa najvećima, naročito kod kuće – pre nekoliko kola Mursija je pobedila Real na svom terenu. Oni su umorni od igranja u Evroligi i mislim da možemo da igramo sa najboljima, već smo na svom terenu savladali Unikahu i Laboral Kuču. I Bilbao smo dobili dva puta – oni doduše nisu evroligaši, ali su u vrhu Endesa lige. Meni su to utakmice kao i ostale, ne pravim neku razliku kada igramo sa velikim ekipama. Nama je svaki meč bitan kako bismo ostvarili što više pobeda. Normalno je da možda imaš malo veći motiv kada su naspram tebe veliki igrači, ali to u suštini ne pravi razliku“.

"Ne čitam novine, nemam Fejsbuk i Tviter"

S obzirom na partije koje pruža ove sezone, za Jelovca se interesuju brojni vrhunski klubovi, ali on kaže da još nije vreme za tu temu.

“Ne razmišljam još o tome – ovde se već dosta pisalo, ali trudim se da se izolujem. Ne čitam novine, nisam aktivan na Fejsbuku i Tviteru, ništa to ne pratim. Jednostavno, trudim se da odigram što bolje, da ispunim ono što se od mene očekuje, a sledećom sezonom se ne opterećujem. Moje je da igram dobro, a ostalo će doći“.

Pokušali smo izokola da izmamimo neko ime, pitali smo ga čiji dres je sanjao kao dete, ali Stevan je uz smeh izbegao ’zamku’:

“Dok sam bio mali, nisam ni znao da ću igrati košarku, pa nisam ni toliko razmišljao o tome. Tek posle sam počeo da ulazim u tokove i da pratim, ali nemam određeni klub u kojem bih voleo da igram“.

Između dva boravka u Megi igrao je kratko za Crvenu zvezdu, a potom je nastupao za Antaliju, Juve Kazertu i Lijetuvos Ritas, pre nego što je letos potpisao za Saragosu. Iako igra fantastično ove sezone, Jelovčeve igre nisu toliko ispraćene u domaćim medijima.

“Ne znam zašto je tako niti me to pogađa – voleo bih možda da se malo više piše, ali meni to stvarno ne znači, mnogo mi je važnije da me ljudi cene. Svoju karijeru sam gradio napolju, možda je i to delom uzrok. Da nije bilo Mege, pitanje je gde bih sada bio – oni su mi mnogo pomogli u karijeri. Posle sam išao godinu po godinu, svakom sezonom sve bolje“.
foto: basketzaragoza.net
Novosađanin još nikada nije nosio dres sa državnim grbom, ali se ove sezone preporučuje selektoru Đorđeviću.

“Neću da kažem da nisam razmišljao o tome, ali trudim se da me to ne okupira. Katić mi je pričao mnogo o tome – rekao je da je neopisiv osećaj biti tamo. Ja za sada nikada nisam igrao... Ako poziv dođe, ja ću se naravno odazvati. Voleo bih da sa nađem na spisku i bio bih mnogo srećan ako se to dogodi – to je cilj svakog igrača i kruna svega što je uradio tokom sezone i prethodnih godina. Drugačije je kada kažu da si reprezentativac, a drugačije je kada kažu da nikada nisi igrao za nacionalni tim. Opet, ima mnogo dobrih igrača koji nikada nisu igrali za reprezentaciju... Ako poziv ne dođe, imam plan za leto, nastavljam sa treninzima i ostajem na putu kojim sam do sada išao“.

Na njegovoj poziciji krilnog centra konkurencija je velika – neprikosnoven je Nemanje Bjelica, tu su i Zoran Erceg, Duško Savanović, Milan Mačvan, Novica Veličković, kao i mladi Nikola Jokić i Luka Mitrović.

“Bjelica igra najbolju sezonu u karijeri, izvanredan je, a ima još mnogo vrlo dobrih igrača na toj poziciji. Mada, svake godine imamo mnogo igrača, a na kraju bude problema – letos na Svetskom prvenstvu je igrao samo Bjelica i išli smo sa centrima na mestu četvorke“.

"Zvezda - Partizan? Šanse su 50-50"

foto: basketzaragoza.net
Najaktuelnija košarkaška tema u Srbiji jeste polufinalna serija plej-ofa ABA lige između Crvene zvezde i Partizana koja počinje 14. aprila. Jelovac kaže da redovno prati sva zbivanja na domaćoj sceni.

“Pratim sve naše klubove, najviše kako igra Mega i šta radi Tepić, pošto sam sa njim u kontaktu. Slede nam utakmice ’na krv i nož’, ne mogu da kažem ni da je Zvezda u prednosti, a ni da je Partizan u prednosti. Šanse su 50-50, igra se na tri dobijene utakmice – bilo bi još gore da je jedna utakmica, neće se sve svesti na jedan meč, ali ne znam... Bobi ove sezone igra neverovatno, jedan je od najboljih igrača, ali video sam na prošlom derbiju da su ga udvajali i da nije mogao da uradi nešto više. Partizan je doveo Akojona i mislim da je Partizanova najveća prednost Pavlović, pošto je on dominantan igrač u Jadranskoj ligi. Pre svega mi je žao što igraju jedni sa drugima – mislim da bi imali veće šanse da igraju sa Budućnosti i Cedevitom i da prođu oba tima u Evroligi. Ovako je bar sigurno da ćemo imati jednog predstavnika u Evroligi“.

Za kraj, pitali smo Stevana u čijim igrama najviše uživa.

“Dok je bio u Evropi, Mirza Teletović mi je bio fascinantan u Kaha Laboralu. Volim da gledam i Nikolu Pekovića – sada ima problema sa povredama, ali on je strašan igrač, sa lakoćom izlazi na kraj i sa fizički dominantnim centrima u NBA. Naravno, i Dirk Novicki, koji je jedan od najboljih belih igrača u istoriji. Toliko godina ostaje na vrhunskom nivou, svaka mu čast, i bilo mi je izuzetno drago kada je 2011. godine osvojio taj prsten – ne bi bilo normalno da mu to nije uspelo, više ga je nego zaslužio“, zaključio je Jelovac za B92.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: