Ćorić za B92: Nisam bahat ako kažem šta hoću

Jedan je od najperspektivnijih tenisera na svetu, trenutno najmlađi član Top 100 i momak kojeg mnogi vide kao višestrukog Gren slem šampiona. U svojoj karijeri već ima velike skalpove – pobedio je Nadala u Bazelu prošle godine, a nedavno i Marija u Dubaiju. Borna Ćorić u intervjuu za B92 govori o tome kako se nosi sa sponzorima i medijima, o svojim smelim izjavama, pravcu u kojem će mu se razvijati igra, kao i o svojim nedostacima. Takođe, Borna nam je otkrio da je pokušavao da ’skine’ neke poteze Novaka Đokovića, a govorili smo i o ciljevima i snovima za ovu sezonu.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 10.03.2015.

09:45

Default images
Beta/AP

Prošlog novembra napunio je tek 18 godina, a na njegovom zvaničnom sajtu već su istaknuti glavni sponzori Najk i Joneks. Pažnja javnosti je neprestana, mnogo je zahteva za intervjue i sve to može da bude teško breme za tako mladog momka.

“Nije mi to preveliko opterećenje – već sam godinu-dve u svemu i naučio sam da se nosim sa time. Imam dosta intervjua, obaveza sa sponzorima i prihvatio sam to kao deo posla koji svaki igrač mora da odrađuje. Što sam bolji, takvih stvari će biti sve više, što znači da to zapravo nije loše. Pokušavam da uživam u svemu, onda bude mnogo lakše. Kad čovek malo sedne sâm sa sobom, kad se zapita i porazmisli, dosta i sebe iznenadim nekim stvarima, ali ponavljam – ako želim da budem vrhunski teniser, to mora da postane rutina, a ne da budem iznenađen i impresioniram onim što se dešava oko mene. Treba da ostanem na zemlji i da gledam napred“, počinje Borna priču za B92.

Mnogi u Ćoriću vide budućeg šampiona – osim njegove igre i pobeda, razlog za to jeste njegov stav na terenu i van njega. Uvek je odlučan i pun samopouzdanja.

“Niko mi nije usadio tu rešenost, sa time se ili rodiš ili ne, to ne može da se nauči. Pokušavam da igram poen za poenom, svaki odvojeno – da zaboravim na prošli, da ne mislim o sledećem, već da sam koncentrisan na trenutni“.

Ćorića po stilu igre mnogi porede sa Novakom Đokovićem. Međutim, nije im to jedina sličnost – i srpski teniser u ranim danima davao je vrlo smele izjave. Tako je npr. 2006. godine posle poraza na Rolan Garosu od Nadala izjavio da se Španac “može pobediti na šljaci“, što su mnogi inostrani mediji protumačili kao aroganciju. Pitali smo Bornu da li je prošao kroz nešto slično.

“Dogodilo mi se nekoliko puta, ali to je nešto što ne mogu da kontrolišem. Kažem ono što osećam i mislim i pokušavam da budem najiskreniji koliko mogu. Ne vidim nikakav problem ako kažem šta je moj cilj u životu, zašto bi se to tumačilo kao moja prepotencija ili bahatost? To je cilj za koji vredno radim – neki će to možda pogrešno shvatiti, ali ja tu ne mogu ništa“.
Beta/AP
Brojni teniseri ističu da uopšte ne čitaju tekstove o sebi, niti vode računa o tome kako su u medijima predstavljeni. Borna nije jedan od njih.

“Gledam šta se piše o meni – ne prečesto, ali pogledam kad imam vremena. Zanima me šta ljudi govore o meni i ne vidim ništa loše u tome. Cenim svačije mišljenje jer svako ima pravo na svoje – i vi i ja, i svi u ovoj prostoriji. Neko će pisati loše komentare, neko dobre, svestan sam da će toga uvek biti. Ako osvojim Gren slem titulu, siguran sam da opet nešto neće biti dobro, negde ću pogrešiti. Ali to je deo sporta, deo tenisa na koji moram da se naviknem“.

Ćorić je još mlad – naravno, njegova igra ima glavne obrise, ali ipak se još formira i nadograđuje. Pitanje je u kojem smeru?

“Postoji dosta načina na koji mogu da igram. Imam opciju da budem defanzivan, ali i da igram napadački – ne skroz ofanzivno, ali mogu da napadam, pogotovo kada igram dobro i kada se osećam kako treba na terenu. Treba da igram kao i sada – da držim visok tempo, da malo ’miksujem’. Ipak, nema tu nekog jedinstvenog pravila – zavisi i od toga ko je protivnik, onda gledam da radim stvari koje njemu ne odgovaraju. U zavisnosti od rivala, igra se sa više spina ili ravnije, više ili niže lopte, ima dosta varijacija i nema nekog bazičnog plana igre za svaki meč, već je svaki različit“.

Kako bi obezbedio sebi različite opcije u igri, Borna će morati još da napreduje, a on je svestan koje su mu trenutno slabe tačke.

“Moram da radim na još dosta segmenata u svojoj igri, počevši od servisa, koji može da bude malo čvršći i mnogo konstantniji. Dalje, tu je forhend – njime moram bolje da reagujem na tzv. ’mrtve lopte’, posle kojih bi trebalo da završim poen, a to ne činim jer nisam dovoljno siguran. Ipak, to ne može da dođe preko noći, za to se radi mesecima i godinama i ja sam toga svestan. To je proces u kojem svakog dana moram da dajem sve od sebe kako bih anulirao svoje slabe tačke“.

S obzirom da je još tinejdžer, logično je da i fizička sprema može nekada da predstavlja problem, naročito u dužim mečevima.

“Kada igram dobro, mislim da mogu da igram egal sa kvalitetnim igračima. Još me muči format na tri seta jer sam do sada u karijeri odigrao samo nekoliko duela u pet setova. Nije lako držati visok nivo igre tri-četiri sata, pogotovo na način na koji ja igram – defanzivan sam, dosta držim loptu u igri, ne idem mnogo na vinere i neću odservirati pet asova u setu, već više postepeno gradim poene. I na snazi dakle moram mnogo da radim“.
Beta/AP
Nik Kirjos, Australijanac godinu i po dana stariji od Ćorića, već ima dva Gren slem četvrtfinala. Da li je 2015. godina u kojoj ćemo Bornu prvi put videti u drugoj nedelji nekog od najvećih turnira?

“Zašto ne – bilo bi odlično. Sad je pitanje na kojem. Na US openu sam prošle godine igrao sjajno, na Rolan Garosu nisam bio godinu-dve. Moram dobro da se pripremim – ako fizički bude kako treba, nije nemoguće. U ovoj godini cilj mi je Top 50 – rekao sam to na početku sezone i još stojim pri tome. Sada sam 60. na svetu i verujem da ću uspeti, ali moram da osvojim još dosta poena“.

Diskusija o najboljem teniseru svih vremena uvek je aktuelna – za mišljenje smo pitali i tako mladog momka, a on nam je manirom iskusnijeg čoveka ponudio diplomatski odgovor.

“Mnogo je onih koje nisam gledao, a koji sada rade kao treneri. Federer je prvi po broju Gren slem titula, tu su naravno i Novak i Nadal, oni su glavni u današnje vreme. Pre njih dominirali su Sampras i Agasi, ali ne bih želeo nekoga da izdvajam jer smatram da to nije fer – to što su svi oni postigli jeste neverovatno. Kažem to jer igram tenis i znam koliko je teško osvojiti toliki broj Gren slemova, kao Federer ili kao Novak, praktično je nemoguće, a oni su uspeli“.

Upravo je vodeći trojac 21. veka Federer-Nadal-Đoković najviše držao Ćorića prikovanog za ekran dok je bio dete.

“Voleo sam Nadala da gledam jer je veoma borben, pravi je fajter. Zatim sam uživao i u Novakovim mečevima, mnogo sam ga gledao – pokušavao sam možda, neću da kažem baš da napravim svoju igru prema njegovoj, ali da uzmem neke stvari iz njegovog repertoara. Federer igra prelepo za oko, lagano, bez ikakvog grča, njih trojica se dosta razlikuju po stilu“.

Život teniskog profesionalca jeste turbulentan – sa mnogo putovanja i malo slobodnog vremena. Ipak, vreme za opuštanje uvek mora da se nađe, pa smo Bornu zamolili da preporuči seriju, film i knjigu koji su mu se najviše dopali u poslednje vreme.

“Serija koja mi se najviše dopala jeste ’Breaking Bad’, a od filmova bih izdvojio ’Vuka sa Vol Strita’. Ne čitam previše knjige, ali dopala mi se autobiografija Majka Tajsona, takve knjige volim“, zaključio je Ćorić za B92.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: