Dušan Borković za B92: Voziću dok se ne onesvestim

Drugu godinu zaredom Dušan Borković će braniti boje Srbije u Svetskom šampionatu turing automobila, koji počinje predstojećeg vikenda u Argentini. Bogatiji za iskustvo od prošle godine, Borković u novu sezonu ulazi u novom automobilu, novom timu, ali i sa novim problemima zbog svoje visine, koji bi mogli dodatno da mu otežaju borbu sa rivalima na stazi. U intervjuu za B92 pred početak ovogodišnjeg šampionata Borković je pričao o onome što ga čeka od predstojećeg vikenda, i trka u Argentini, a posebno o problemima zbog malog prostora unutar njegove Honde Sivik...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Četvrtak, 05.03.2015.

14:00

Default images
FIA WTCC

Borković je prošle sezone prvi put vozio u elitnom društvu, a kruna je došla u vidu drugog mesta na legendarnoj „Suzuki“. U odnosu na prošlu sezonu, Honda Sivik je zamenila Ševrolet Kruz, Protim Italija je zamenio Kampos, a Borković je stekao iskustvo.

Mislim da će mi dosta pomoći prošla sezona, suludo bi bilo da bude drugačije. Gledam sada kako se osećam pred prvu trku u odnosu na prošlu godinu, sada znam u šta se upuštam, šta me očekuje. Znam sve konkurente, imam i neke nove, konkurencija će biti drugačija i mislim da će biti teže ući u drugi deo kvalifikacija i među prvih deset na startu“.

Ono što je dobro je i činjenica da su nove staze nepoznate svim vozačima, a ne samo srpskom automobilisti, a prošle godine nije bilo tako, ali postoji mali izuzetak.
Prošle godine smo shvatili da mi staza brzo legne. Na prvom testu je sve bilo u redu što se tiče same staze, bilo mi je teže upoznavanje automobila, podešavanja, rada sa inženjerima. Mislim da stazu mogu brzo da 'provalim'. Biće malo teže sa novim stazama, tu je, na primer, Nordšlajfe, na kojem mnogi vozači testiraju fabričke automobile. Haf je vozio 24 časa Nirburgringa“.

Bitna razlika je novi automobil, koji je Borković testirao samo jednom prilikom i komplirao je tek 15 krugova.
FIA WTCC
Jedini što me brine je novi tim i novi automobil. Biće mi potrebno neko vreme da ga upoznam, jer ga nisam mnogo testirao. Ali, nadam se da to neće dugo trajati“.

Na pitanje da prokomentariše razliku u osećaju prilikom vožnje Ševroleta i Honde, Borković je rekao:

Prvi osećaj je negativan, jer je Honda tesna. Malo mesta ima unutra i nemam dobru motoriku, ni ruku, ni nogu, ali ćemo to rešiti od treće trke. Interesantna je za vožnju, testirao sam na sporoj stazi, a Honda je zbog manjeg međuosovinskog rastojanja dobra na takvim stazama. Ima jako dobru trakciju zbog prednjeg pogona, mnogo bolje izlazi iz krivine od Ševroleta, međutim, ima malo slabiji motor na krajnjoj brzini, nema toliko dobru aerodinamiku kao Kruz. Opet, na kočenju je malo stabilnija na ulazu u krivinu, start je bolji dosta, lakše se kreće, jer je procedura sa Ševroletom malo teža. Ima i dobrih i loših stvari, u brzim krivinama je, na primer, Honda lošija jer je kraća“.

Prošle sezone, Sitroen je bio nedodirljiv, a prvi utisak je da će tako biti i ove godine. Honda je zahvaljujući Norbertu Mihelicu došla do četvrtog mesta u generalnom plasmanu, a Borković ove sezone šansu traži u borbi za Jokohama trofej među nezavisnim timovima.

U odnosu na Sitroen su svi u problemu, ali se nadam da će se smanjiti razlika. Ostaje mi da se nadam. Fabričke Honde nisu iste kao ova moja, možda je najbolji pokazatelj za takve razlike Moto GP šampionat. Rosijeva Jamaha nije ista kao, na primer, Espargarova. Isto izgleda, ali nikad nije ista evolucija amortizera i sličnih stvari. Znam da nećemo biti na istom, ali ću se boriti za trofej među privatnicima i želim da tu budem što bolji“.
FIA WTCC
Tokom testiranja u Italiji, Borkoviću je više puta trnula noga i nije bio u mogućnosti da nastavi dalje. Pošto po pravilima FIA, na njegovom automobilu ništa ne može da se menja do treće trke, izvesno je da će srpski automobilista morati da trpi.

Zbog položaja nogu i sedišta, u kuku mi se prikljušti neki nerv, i spreči mi protok krvi u petu. Celo stopalo ne osećam, kao da ne koči moja noga. Opasno je, jednostavno. Otežano mi je i disanje, jako je loš osećaj. Nema tu da li je tako pametno, tako moram, druge nema. Voziću, pa makar bio najgori. Moram da trpim, imam ugovor, ne mogu da kažem da neću da vozim“.

Na pitanje da šta može da se uradi dok ne dobije zeleno svetlo da sedište bude pomereno, Borković je rekao:

Voziću dok se ne onesvestim. Pre treninga ću pokušati da sedim u automobilu ceo dan dok ne pronađemo rešenje, gde može nešto da se iseče ili nešto slično. Pokušaćemo dok nam ne dozvole da nešto uradimo, pa da sredimo barem da završim trku, da me boli od polovine trke. Jer, ovako me boli od trećeg kruga, to je malo, to je trećina trke, a ja treba i drugu trku da vozim odmah posle“.

Pre puta u Argentinu, Borković je rekao da će ove sezone biti zadovoljan ako bude najbrži što bude mogao. Sada je pojasnio da želi što više puta da bude među bodovima, kao i da se, naravno, po koji put nađe na podijumu.
FIA WTCC
Zadovoljan bih bio da redovno budem među prvih deset, da budem od petog do sedmog, a opet i da poneki put budem na podijumu, kao prošle sezone u Suzuki. Mislim da će biti mnogo teže ove godine, ali imam više iskustva i verujem da će mi to pomoći. Ima dosta bržih takmičara nego prošle godine, nadam se da mogu da budem brži, da budem bolji od Ševroleta. Želja mi je da budem u deset u kvalifikacijama što češće. Da 12 trka osam puta završim tako, bio bih srećan“.

Poseban izazov za sve vozače ove godine biće legendarni Nordšlajfe, dug skoro 21 kilometar, a Borković se raduje i još jednoj trci, od 12, koliko ih broji ovogodišnji šampionat.

Radujem se Marakešu, tamo sam debitovao, poseban je osećaj. Za Nordšlajfe ne znam da li da se radujem ili da se uplašim, posebno jer vozim za privatni tim. Mi nećemo tamo voziti 24 sata, pa da mogu da odvozam 100 krugova. U kvalifikacijama će se voziti jedan krug, najbitnije je da ne napraviš grešku, jer traje deset minuta. Mislim da je tu najbolje da imam pristup da se ne trkam, jer kada kreneš da se trkaš na toliko krivina ćeš napraviti grešku. Mislim da će Leb tamo da bude veoma brz, jer je to praktično reli staza, a on može da nađe savršen ritam“, rekao je Dušan Borković za B92.

Kalendar WTCC za 2015:
8. mart Argentina (Termas de Rio Ondo)
19. april Maroko (Marakeš)
3. maj Mađarska (Hungaroring)
16. maj Nemačka (Nordšlajfe)
7. jun Rusija (Moskva)
21. jun Slovačka (Slovakija ring)
28. jun Francuska (Pol Rikar)
12. jul Portugal (Vila Real)
13. septembar Japan (Motegi)
27. septembar Kina (Šangaj)
1. novembar Tajland (Čang)
22. novembar Katar (Losail)

Jelena Trajković (@zvezdica)

Na našem sajtu možete da pročitate i dugačak intervju koji je Dušan Borković dao za B92 o prošloj sezoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: