Dušan Borković za B92: Da sam niži, ne bih znao da vozim

Svojom pojavom i visinom od 208 centimetara podseća na košarkaša ili odbojkaša, ali kada sedne u svoj automobil, niko to primećuje, već samo njegovu brzinu i sjajan stil vožnje. Takođe, sam priznaje da nije dvometraš, ne bi znao da vozi. Dušan Borković je posle Srbije i Evrope, zaludeo i svet, a iako nije imao sreće na pojedinim trenucima tokom prošle sezone, to nije omelo mnoge da shvate da mu je mesto među svetskom elitom. U novogodišnjem intervjuu za B92, Borković je pričao o svojoj visini, debitantskoj sezoni u Svetskom šampionatu turing automobila i planovima u 2015. godini...

Jelena Trajković Srbija, Svet
Podeli

Borković je automobilizmom počeo da se bavi sa devet godina i tada nije znao da će toliko izrasti. Ali, i da je znao, kaže da se ne bi opredelio za neki sport sa loptom, zato što u njima za njega nema nikakvog adrenalina.

Bezopasni sportovi nisu za mene, adrenalin i sav prestiž mogu da osetim samo kroz automobilizam. Automobilizam je nešto što voli svako, jer imamo urošenu tu želju da vozimo brzo, samo što mi, vozači, to radimo profesionalno. Bogati sportisti pokazuju da bi voleli da budu kao automobilisti, žele da voze brzo, a to se vidi po automobilima koje kupuju – Ferarijima, Lamborginijima...“.

Prvi problemi zbog visine došli su u kartingu, zato što nije znao kako da smesti noge na tako malom prostoru. Međutim, i sada, sa 30 godina, voli da okrene koji krug.

U kartingu je sve bilo odlično dok nisam napunio 15 godina, tada sam već bio poprilično visok. Stalno sam bio u modricama jer nisam imao mesta za noge. Mogu i sada da vozim karting, ali ne na profesionalnom nivou, ne bih mogao da izdržim trke“.

Kada se prebacio na automobile, gotovo uvek mu je bilo udobno, čak i kada je vozio ’mali’ Sitroen C2, ali je sve u pravom podešavanju u kokpitu.

Svi mi vozimo otprilike na istom mestu, zbog balansa automobila, jedino se nekima pomeraju pedale i volan skroz napred, dok meni to stoji mnogo dalje. Da sam niži, ne bih znao da vozim trke jer sam se sada u potpunosti navikao, najnormalnije mi je da sednem i da mi noge stoje ukrivo“.

Ipak, prošle sezone su usledili problemi, zbog pravila Svetske automobilske federacije, koje su na snazi isključivo zbog bezbednosti vozača.

FIA je veoma rigorozna. Svetski šampionat turing automobila je na istom nivou kao Formula 1, jer je to najviši nivo takmičenja, sve je na vrhunskom nivou. Postali su posebno rigorozni posle pogibije jednog danskog vozača na trci 24 časa Le Mana 2013. godine, jer je kod njega bio problem sa sedenjem i rolbarom. Morali smo da pomerimo sedište šest centimetara od rolbara, a meni je to bilo taman toliko da mi kada skrećem volan udara u koleno. Sedeo sam previše visoko, pa sam pri kočenju udarao glavom u plafon automobila. I to je bilo previše opasno, pa je FIA napravila ustupak samo meni jer je tako za mene bilo opasnije, pa su mi dozvolili da se pomerim nazad i da spustim malo sedište. Neki su se bunili da ću tako imati bolji balans, ali svejedno sam glavom više od onih koji imaju više sedište. To mi je bio glavni problem, ali je to rešeno. Na prvoj trci sezone u Maroku sam vozio tako i udarao sam glavom o plafon, a bio sam najbrži. Možda bih mogao da probam da vozim tako stalno, da mi bude nekomforno“.

Za vozače se zna da nisu mnogo visoki, poznato je da u Formuli 1 najviši imaju oko 185 centimetara. Slična situacija je bila i u Svetskom šampionatu turing automobila do Borkovićevog debija, a on nam je prepričao neke od reakcija kolega kada se upoznavao sa njima.

Mislim da je od svih najsmešniju reakciju kad me je video imao Sebastijan Leb. Meni je bila želja, ma koliko to smešno zvučalo, da mu skrenem pažnju da postojim, jer je on tolika zvezda i stalno u nekom svom svetu. Čak ni mi vozači ne možemo da dođemo do njega. Ali, imali smo koktel u Maroku. Verovatno je on pre toga video da ja postojim, ali nije interesovalo, svi mi smo autsajderi kad je on tu najpoznatiji. Međutim, ja sam mu prišao, ništa ga nisam pitao, uhvatio sam ga za vrat, on je bio zaprepašćen, nije znao šta se dešava i gledao je ko sam ja. Posle toga Đani Morbideli mi stalno skače u naručje, kao da mi je beba. Svi me i sada gledaju malo čudno, ali su me prihvatili u potpunosti. Sa svima imam dobar odnos i saradnju“.

Posebno zadovoljstvo, međutim, donosi činjenica da se sprijateljio sa Lebom, kojeg je oduvek smatrao za idola.

Sa Lebom sam tokom godine ostvario sasvim dobar odnos, ume da bude zanimljiv iako je zvezda i drži do sebe, a i Francuz je. Stvarno je uspeo u životu i dovoljan je sam sebi. Poštuje me, pružio mi je ruku posle podijuma u Suzuki i to mi je jedan od većih uspeha. Možda je i to veći uspeh, nego što sam bio na podijumu. Jer, šta može dete koje je odraslo u Srbiji i koje više od deset godina gleda tog Leba i smatra ga za najboljeg na svetu. Svi znaju da je za mene on najbolji, smatram da je on najkompletniji vozač u istoriji. Da sedne u formulu, biće brz, u reliju je neprikosnoven, a ovde na stazi je u prvoj sezoni pokazao šta može. Titule, zarade i sponzori govore o njemu, on mi je idol i pokazatelj da je Svetski šampionat turing automobila validan šampionat, jer Leb ne ide bilo gde i to mi je od velike važnosti, što vozim sa njim“.

Visina mu je donela i posebnu atraktivnost, pošto na trkama svi žele da se slikaju sa njim, najviše van Evrope.

Svima je to što imam 208 centimetara neverovatno, u Argentini sam bio prava atrakcija, oni su me predstavili kao najvišeg vozača sveta, navijači su me opsedali sve vreme. Stotine ljudi je stajalo u redu da me vidi tamo, isto kao i u Kini i Japanu. Na svim stazama su me svi predstavljali, komentatori su isto stalno to pominjali“.

Na svom debiju u elitnom društvu, u Marakešu, Borković je oduševio sve šestim mestom i sam priznaje da je tada shvatio da tu pripada.

Prvo sam sebe iznenadio u Maroku i mislim da je to bilo jer sam bio opušten, nisam osećao nikakav pritisak. Razmišljao sam da sam sada tu, među najboljih 20 na svetu i to je samo po sebi veliki uspeh. Želeo sam samo da ne budem poslednji i uvideo sam brzo da se to neće desiti. Kad sam video da sam u prvih pet u kvalifikacijama mislio sam da to nije stvarno, ali sam odlično odvozao trku, protiv Tijaga Monteira, koji ima iskustvo u Formuli 1, a ja verujem da sam na istom vozačkom nivou kao on. Mislim da sam pokazao da mi je tu mesto, čim mogu da obilazim vozače kao što su Mihelic, Morbideli, Monteiro, Loeb... Mislim da je to uspeh“.

Posle Maroka, usledio je niz lošijih rezultata, pošto je po rečima srpskog automobiliste pritisak učinio svoje, pa su i greške počele da mu se dešavaju.

Posle Maroka, kako je sezona odmicala, i posle duela sa Lebom u Francuskoj, počela su da rastu očekivanja, kao i medijski pritisak i to je počelo da utiče na mene. Počeo sam da grešim, kao i tim, u kvalifikacijama sam davao previše od sebe. Tada imaš jedan krug, a moraš da znaš sve i napraviš krug kako treba, a ja sam preterivao. Pokušavao sam da uradim više nego što automobil može, što mogu ja ili tim i nije sve funkcionisalo kako treba“.

Sve se promenilo u Japanu, kada je Srbiji drugim mestom doneo prvi podijum u okviru nekog šampionata pod okriljem Svetske automobiliske federacije.

Bio je kraj sezone, želeo sam rezultat i znao sam da to mogu da učinim samo ako se budem smirio. I ušao sam bez problema u prvih deset. U prvoj trci sam video da imam dobar ritam, da mogu da ga držim i samo je bilo pitanje da napravim dobra podešavanja u drugoj trci i zadržim se odmah iza Tarkvinija, kojem je to bila domaća staza za Hondu. Uspeo sam da pobegnem Mihelicu, Koronelu, Mileru i svima ostalima koji su bili iza mene“.

Borković se posebno osvrnuo na podijum na „Suzuki“, koju mnogi smatraju najboljom stazom na svetu.

Suzuka je veliki plus za moju karijeru. Svi koji prate moju karijeru znaju da sam takav rezultat morao da imam četiri-pet puta ove godine. Ali, ne bi podijum imao takvu težinu da sam do njega došao u Salcburgu, na primer. Niko ništa ne može da kaže, podijum nije slučajnost kada do njega dođete na stazi kao što je Suzuka. U svim svetskim šampionatima se to zna. U Formuli 1, na Suzuki, niko ne može da dođe do podijuma ako to ne zaslužuje. To je staza potpuno drugačija od svih ostalih, ima ekstremno spore krivine i ekstremno brze, predstavlja kombinaciju svega. Moraš da držiš ritam ako si brz, možeš da napraviš grešku u svakoj krivini, moraš da budeš dobar u celom krugu i retko koja staza je takva. To mi daje vetar u leđa u budućnost, kada znam da na takvoj stazi mogu da budem brz“.

Tokom svoje debitantske sezone u Svetskom šampionatu turing automobila, Borković je mnogo naučio, ali i shvatio na čemu još mora da radi. Akcenat će u narednom periodu staviti na psihu, a u tome mu je mnogo pomogao razgovor sa najboljim teniserom sveta Novakom Đokovićem u Šangaju.

Moram pre svega da radim na psihi. Pitao sam baš Novaka u Šangaju kako to da poboljšam, jer znam da je on 2010. imao probleme, a da se odjednom preporodio i ojačao psihički. Dao mi je dosta dobrih saveta i mislim da mi je to u velikoj meri i pomoglo na Suzuki. Sada ću da iskoristim celu zimu da radim na tome i ako se budem stabilizovao psihički, da umem da trpim veliki pritisak i da budem svestan da sam među 20 najboljih, pa i kada sam 15 da znam da nisam loš vozač, da nisam tu bezveze, već da sam se pokazao, onda ću moći da pravim bolje rezultate“.

Borković je ove godine ponovo voziti u Svetskom šampionatu turing automobila, a planove će objaviti sredinom januara. Poslednjih nedelja dobio je nove sponzore, koji su mu omogućili da ostane u eliti, gde kaže da mu je mesto.

Sigurno ostajem u Svetskom šampionatu turing automobila, sve će biti poznato vrlo brzo, a potom ću početi sa pravim pripremama. Ne kukam, svestan sam da je Srbija u teškoj situaciji i da se bavim skupim sportom. Iza svakog vozača u mom šampionatu svoji njihova zemlja, tako je i sa mnom, i ja se od srca zahvaljujem svojim sponzorima. 20 godina se bavim automobilizmom, poslednje četiri vozim van Srbije, u Evropi i svetu, već sam izgradio neko ime u tom svetu i verujem da mogu još mnogo toga da pokažem u okršajima sa najboljima na svetu“, rekao je Dušan Borković u intervjuu za B92.

Jelena Trajković (@zvezdica)

Sportski intervju

Nenad Pagonis za B92: Kikboks više nije na marginama

Godina iza nas bez sumnje bila je jedna od najuspešnijih u istoriji srpskog kikboksa, a kruna je došla u vidu profesionalne svetske titule Nenada Pagonisa. Novosađanin je titulu osvojio u disciplini lou kik, tokom spektakularnog meča koji su svi mogli da prate na televiziji B92, a novi izazovi čekaju ga već u januaru. Pagonis je u novogodišnjem intervjuu za B92 pričao o izazovima, šta misli o debiju Darka Miličića u ringu i još nekim temama...

Sportski intervju utorak 6.01. 11:00 Komentara: 12

Sava Ranđelović za B92: Dočekom na balkonu ostvario san

Vaterpolo reprezentacija Srbija jedna je od ekipa koja nas nikada nije razočarala i koja redovno donosi medalje sa velikih takmičenja. U 2014. godini izabranici Dejana Savića potvrdili su dominaciju pokorivši Svetsku ligu, Evropsko prvenstvo i Svetski kup.

Igrač Crvene zvezde Sava Ranđelović već više od dve godine igra za nacionalni tim naše zemlje u kojem ima važnu ulogu. U novogodišnjem intervjuu za B92, Ranđelović se osvrnuo na 2014. godinu, najavio izazove koje su pred našim vaterpolistima, ali i govorio o situaciji u Crvenoj zvezdi i ciljevima za 2015.

Sportski intervju ponedeljak 5.01. 22:00 Komentara: 5

Aleksandra Krunić za B92: WTA tur? Imamo problem u glavi

Pažnju svetske teniske javnosti privukla je u Njujorku, kada je iz kvalifikacija stigla do osmine finala. Fascinantna na terenu, ali i van njega, u novogodišnjem intervjuu sa Aleksandrom Krunić razgovarali smo o brojnim oblastima – podsetili smo se US opena, otkrili šta igračici prolazi kroz glavu tokom mečeva, a Aleksandra je istakla i da joj je cilj za 2015. godinu plasman u Top 50.

Govorili smo i o teretu očekivanja, o tome kakva bi trebalo da bude uloga trenera, ali i odnosima na WTA turu.

Dotakli smo se i vanteniskih tema – Krunićeva je otkrila šta ne voli kod Srbije, zašto joj se dopadaju Amsterdam i Melburn, a razgovarali smo i o ritualima, društvenim mrežama, dokumentarcima, knjigama...

Sportski intervju ponedeljak 5.01. 16:00 Komentara: 74

Dušan Domović-Bulut za B92: Basket je rokenrol

Za njega je basket bio prilika da ostvari svoje snove, a svetski tron je dokaz da je to i učinio. Tokom godine koja je iza nas sa svojim Novosađanima Markom Savićem, Markom Žderom i Dejanom Majstorovićem, Dušan Domović-Bulut je postao svetski vicešampion sa reprezentacijom, i osvojio Svetsku turneju u basketu ’3 na 3’, kao i titulu na ’Ol staru’ u Kataru kao član ekipe 'Dajte pare za čarape male'. Svi ti uspesi bili su dovoljan povod za novogodišnji intervju sa Bulutom, u kojem je on otkrio mnogo toga...

Sportski intervju ponedeljak 5.01. 08:00 Komentara: 45

Boško Janković za B92: Uvek sam tu za Srbiju

Iz Crvene zvezde je 2006. godine otišao kao veliki potencijal. Taj potencijal pokazivao je u svim klubovima u kojima je igrao, ali su ga povrede osujetile da ostvari veliku karijeru. U intervjuu za B92 fudbaler Verone Boško Janković govorio je o pehovima koje je imao tokom karijere, ali i o reprezentaciji Srbije, Crvenoj zvezdi i idolima u italijanskom fudbalu.

Sportski intervju nedelja 4.01. 22:00 Komentara: 9

Marina Maljković za B92: Rad mi je uvek donosio rezultat

Ona je i u 2014. godini nastavila da razbija predrasude i skreće pažnju na žensku košarku, za koju je sinonim. U novogodišnjem intervjuu za B92 Marina Maljković je govorila o statusu svog sporta, ali i o reprezentaciji, svom klubu Lionu i onome što joj je uvek donosilo dobre rezultate – radu.

Posle šest godina dominacije u domaćoj košarci odlučila je da pokuša u Francuskoj i preuzela je Lion. Tamo joj nije krenulo kako je želela, ali neće odustajati, jer to nije u njenoj prirodi. Sa reprezentacijom je u godini iza nas osvojila osmo mesto na šampionatu sveta.

Sportski intervju nedelja 4.01. 19:00 Komentara: 7

Asmir Begović za B92: Neopisiv osećaj sa Marakane

Sudbina ga je selila od BiH, preko Nemačke i Kanade, do Engleske. Kao tinejdžer je stigao na Ostrvo, bio autsajder, ali je napornim radom u verom u sebe postao jedan od najboljih golmana u Engleskoj, pa i Evropi.

Asmir Begović je jedan od zaštitnih znakova Stouk Sitija, čovek koji je u stanju ne samo da sačuva svoju, nego i da zatrese protivničku mrežu, čovek koji u današnje vreme trke za novcem odoleva interesovanju evropskih fudbalskih velikana.

U novogodišnjem intervjuu za B92 Begović je iskreno pričao o svojim počecima u Engleskoj, onome što izdvaja fudbal na Ostrvu od ostatka sveta, svojim uzorima i favoritima.

Sportski intervju nedelja 4.01. 14:00 Komentara: 15

Milan Mačvan za B92: Vratio sam se u klub koji volim

Srpski košarkaš Milan Mačvan ove sezone vratio se u Partizan kao veliko pojačanje. Prethodno je crno-beli dres nosio u sezoni 2011/2012, a sada, kao i tada, jedan je od glavnih nosilaca igre srpskog šampiona.

O tome govori i titula najkorisnijeg igrača prve faze Evrokupa, Mačvan je u tom takmičenju odigrao šest mečeva i sakupio 26 indeksnih poena, ali se Partizan nije plasirao dalje.

On je u intervjuu za B92 pričao o povrtaku u Partizan, teškoj situaciji u klubu i eventualnom povratku u nacionalni tim.

Sportski intervju nedelja 4.01. 12:00 Komentara: 45

Peđa Krstin za B92: Cilj je Top10 i Gren slem

Prethodna godina bila je veoma turbulentna za srpski tenis – Novak Đoković nastavio je dominaciju na ATP turu, Janko Tipsarević je propustio sva takmičenja zbog povrede, dok je Viktor Troicki suspendovan zbog kršenja antidoping pravila.

Dušan Lajović i Filip Krajinović nastavili su sa napretkom, ali je veliku pažnju na sebe privukao još jedan mladi srpski teniser – Peđa Krstin. Krstin je odigrao odličnu sezonu, osvojio pet turnira i zabeležio neke vredne pobede. Peđa je u novogodišnjem intervjuu za B92 govorio o uspesima, mečevima sa Robredom i Bagdatisom, Dejvis kupu, Australijan openu i očekivanjima za 2015. godinu.

Sportski intervju subota 3.01. 22:00 Komentara: 15

Petar Lončar za B92: Kakav je osećaj zaista leteti

Posle prvog skoka shvatio je da ekstremni sportovi odgovaraju njegovom načinu života i njegovoj ličnosti. Od tog skoka, jednostavno, nijedan dan više nije mogao da zamisli bez vremena provedenog u vazduhu. Upravo tako izgleda život Petra Lončara, najboljeg srpskog paraglajdera, koji vrlo dobro zna kakav je to osećaj zaista leteti. Baš to je jedna od tema našeg novogodišnjeg intervjua sa njim, u kojem nam je i opisao zašto je toliko magično praktično živeti u vazduhu...

Sportski intervju subota 3.01. 18:00 Komentara: 2

Zvezdina deca za B92: Zvezda? Naša prva ljubav

Iza Crvene zvezde je još jedna turbuletna jesen. Ipak, na žalost, to je nešto na šta su Zvezdaši navikli u poslednjoj deceniji. Šampion Srbije završio je jesenju polusezonu sa šest bodova manje od Partizana, veliki problem tima sa stadiona Rajko Mitić bila je realizacija, dok su finansije i konstanti problemi dodatno opterećivali mladu ekipu trenera Nenada Lalatovića.

Međutim, kako to obično biva, iz svega lošeg 'isplivalo' je nešto čemu bi Zvezda morala da teži, nešto zbog čega je crveno-bela porodica i došla u situaciju u kojoj je danas. U procesu tranzicije prvom timu priključeno je nekoliko momaka koji su svakako Zvezdina budućnost, ali i budućnost srpskog fudbala. Silom prilika, dobili su možda i veću odgovornost nego njihovi prethodnici, ali su i pokazali da će biti korisni za klub na više nivoa.

Sportski intervju subota 3.01. 16:00 Komentara: 25

Tijana za B92: Čast mi je što me porede s Miljkovićem

Odbojkašku godinu iza nas obeležila je ona, 17-godišnja devojka iz Bileće. Šansu je dobila iznenada, ali ju je potpuno iskoristila i zasijala na najvećoj pozornici – Svetskom prvenstvu u Italiji. Pre toga, briljirala je u dresu Partizana Vizure i ’crno-belima’ donela prvu titulu posle 46 godina, a u istom ritmu je nastavila i kada su ’ajkulice’ ponovo postale samostalne. U novogodišnjem intervjuu za B92, Tijana Bošković je pričala o svim izazovima koje je imala pred sobom tokom 2014. godine, ali i svemu onome što je čeka u 2015...

Sportski intervju subota 3.01. 12:00 Komentara: 5

Novica Veličković za B92: Voleo bih da se vratim u Partizan

Pre pet godina je izabran za najboljeg mladog košarkaša Evrope, usledio je transfer u Real Madrid, igra na najvećem mogućem nivou, san o NBA, ali su sve upropastile povrede. Dva puta se vraćao u Srbiju, imao neuspešnu epizodu u Nemačkoj, ali sada u Turskoj doživljava košarkaški preporod.

Novica Veličković je jedan od naših najtalentovanijih košarkaša, povrede su ga sprečile da dostigne očekivani vrhunac, ali novi početak pravi u jednom fudbalskom gradu.

Sve je iznenadila njegova selidba u Trabzon, grad na Crnom moru, koji pokušava da dostigne turske košarkaške veličine Fenerbahče, Galatasaraj, Anadolu Efes.

Sportski intervju subota 3.01. 09:00 Komentara: 38

Jovana Damnjanović za B92: Neverovatno biti na vrhu Evrope

Dejan Stanković, Branislav Ivanović, Nemanja Vidić, Vladimir Jugović, Velibor Vasović peli su se na krov Evrope sa svojim klubovima, ali su u prošloj godini dobili žensko društvo. Damnjanovićeva je u 2014. osvojila titulu u Ligi šampiona sa nemačkim Volfsburgom i tako se zlatnim slovima upisala u istoriju srpskog fudbala, postavši prva devojka iz Srbije kojoj je to pošlo za rukom.

Jovana je u novogodišnjem intervjuu za B92 govorila o najvećem uspehu u karijeri, dramatičnom finišu prošle sezone, kao i ciljevima za 2015. godinu. Osvrnula se na početke, period u Crvenoj zvezdi, reprezentaciju, ali i lošu situaciju u ženskom fudbalu u Srbiji.

Sportski intervju petak 2.01. 18:00 Komentara: 2
strana 1 od 2 idi na stranu