Tijana za B92: Čast mi je što me porede s Miljkovićem

Odbojkašku godinu iza nas obeležila je ona, 17-godišnja devojka iz Bileće. Šansu je dobila iznenada, ali ju je potpuno iskoristila i zasijala na najvećoj pozornici – Svetskom prvenstvu u Italiji. Pre toga, briljirala je u dresu Partizana Vizure i ’crno-belima’ donela prvu titulu posle 46 godina, a u istom ritmu je nastavila i kada su ’ajkulice’ ponovo postale samostalne. U novogodišnjem intervjuu za B92, Tijana Bošković je pričala o svim izazovima koje je imala pred sobom tokom 2014. godine, ali i svemu onome što je čeka u 2015...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Subota, 03.01.2015.

12:00

Default images
fivb.org

Kaže da joj se odbojka svidela čim ju je upoznala, a pomoglo joj je i to što je njena starija sestra Dajana trenirala taj sport. Zajedno su stigle u Vizuru 2011. godine i tu je krenuo put ka vrhu, koji nije bio lak.

Prelazak iz Bileće u Beograd je bio pomalo težak, jer smo stigle iz malog mesta u veliki grad. Ali, pošto sam došla sa sestrom, bilo mi je lakše da se priviknem. Odbojka mi predstavlja i uživanje i veliku obavezu, posebno jer sam ja u Beograd došla toliko mlada prvenstveno zbog nje. Sigurno mislim da ozbiljno shvatam, ali svakako i uživam u tome jer je puno volim mogu da kažem da sam zadovoljna sa ove tri godine“.

Vizura se poslednjih godina polako probijala do samog vrha, pre titule bila je najozbiljniji kandidat Crvenoj zvezdi, a potom je dominantno postala šampion kao Partizan Vizura.

Kada sam ja došla u Vizuru, to je već bio jedan od najjačih klubova u Srbiji, uvek je igrala finale sa Zvezdom. Posle toga osvojili smo titulu, koja se od nas možda i očekivala. Zvezda nam je najviše pretila, ali smo uspele da ih dobijemo u tri utakmice u finalu. Ali, moram da priznam da nije bilo nimalo lako, Zvezda je bila dugogodišnji šampion, imale su pobednički mentalitet, ali uspele smo prekinemo njihov niz“.

Prošle sezone Tijana je uspela da dođe u prvi plan u crno-belom dresu i bude jedna od igračica koje su dale najveći doprinos tituli svog kluba. Prilika koju je dobila iznenadila je sve, pa i nju samu.

Nisam mislila da će sve tako brzo iće. Bilo je tu dosta iskusnijih i starijih igračica, ali vremenom se naš tim dosta podmladio, dobila sam priliku da budem u tih 12 igračica, a potom i da zaigram u prvoj postavi“.

Tamo gde je stala sa Partizan Vizurom, Boškovićeva je nastavila sa juniorskom reprezentacijom, sa kojom je postala evropska šampionka. Na Šampionatu ’Starog kontinenta’ takođe je proglašena za najbolju igračicu, što dovoljno govori o njenim igrama.
ossrb.org.rs
To je bio veliki uspeh, to je prvo zlato za juniorsku reprezentaciju na Evropskom prvenstvu. Svi smo bili presrećni i ponosni jer do finala nismo izgubile nijedan set, a u finalu smo bile bolje od Slovenije sa 3:2. To je svakako bio veliki uspeh i svih devojaka koje su u Vizuri, jer je bilo nas sedam igračica iz tima“.

Igrama u dresu šampiona Srbije i juniorske reprezentacije, Tijana je zaslužila poziv i u seniorski nacionalni tim. Zbog povrede prve korektorke Jovane Brakočević selektor Zoran Terzić odlučio se da Boškovićevu praktično ’gurne u vatru’ i to se pokazalo kao sjajna odluka. Naša reprezentacija je na Svetskom prvenstvu zauzela sedmo mesto, ali je dobila zvezdu za budućnost.

Iskreno, meni je Svetsko prvenstvo mnogo značilo. Nisam očekivala toliku priliku, možda samo da ću ponekad ući u igru ili da ću imati priliku da nešto odigram. Na kraju se ispostavilo da sam igrala dosta. Svetsko prvenstvo je najjače takmičenje, u ovim godinama meni to znači kao što bi slučaj bio sa bilo kojim drugim mladim igračem. Veliko iskustvo za mene, prvenstveno jer sam igrala protiv toliko dobrih i iskusnih igračica i naučila sam mnogo“.

Uprkos velikoj razlici u godinama u odnosu na većinu ostalih članica reprezentacije Srbije, Tijana ističe da se sve vreme osećala kao deo tima.

Bila sam prezadovoljna, saigračice su me prihvatile sjajno, uopšte se nije osetila razlika u godinama, dosta njih je puno starije od mene, a to se nije primećivalo ni na terenu, ni van njega“.

Tijana kaže da joj je drago što mnogi kažu da u njoj vide ono što su pre više od 15 godina videli u Ivanu Miljkoviću, ali naglašava da se time ne zanosi.

Meni je jako drago što neki ljudi misle tako. Šta drugo reći osim da sam počastvovana što me uopšte porede sa Ivanom Miljkovićem, ali da bih sve to postigla što oni misle moram puno da radim i napredujem i valjda će uspeh da stigne jednog dana“.
CEV
Odmah po završetku planetarnog šampionata, Boškovićeva se vratila u redove Vizure, koja ove sezone prvi put učestvuje u Ligi šampiona. U elitnom takmičenju klub i dalje nastupa pod imenom Partizan Vizura, a Tijana je bez sumnje jedna od igračica koje su najviše zasijale, pošto je ponela i MVP titulu u drugom kolu.

Liga šampiona je veliko iskustvo, igramo protiv jakih klubova, koji imaju sjajne i iskusne igračice. Dosta nam znače jer stičemo iskustvo, jako smo srećne zbog te prilike, to će nam značiti dosta za dalji rad i napredak. Imamo velike ambicije, ekipa nam je ista kao prošle sezone, samo je otišla Slađana Erić. Želimo da ostvarimo bolji rezultat u Ligi šampiona, kao i da odbranimo titulu i osvojimo Kup, što pokazujemo u dosadašnjem delu sezone“.

Tijana u martu puni 18 godina i tada će potpisati profesionalni ugovor. Na pitanje da li razmišlja o tome koliko će još ostati u Vizuri, odgovara:

Ne bavim se time, jer tek treba da potpišem profesionalni ugovor. Još sam mlada i imam vremena da razmislim, pa ćemo da vidimo“.

Pored izazova sa Vizurom, Tijanu u 2015. godini očekuju i iskušenja sa juniorskom, a izvesno i seniorskom reprezentacijom.

Juniorska reprezentacija će ove godine igrati Svetsko prvenstvo, a prvo nas čekaju kvalifikacije. Imamo velike ambicije jer smo evropske prvakinje, a imamo i dobru ekipu. Seniorska reprezentacija igra Evropsko prvenstvo, nadam se da ću dobiti šansu“.

Mnogi Tijanu vide kao članicu tima na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine, posebno jer je Brakočevićeva nagovestila da će napustiti reprezentaciju, ali odbojkašica Vizure kaže da se time ne opterećuje.

Olimpijske igre su san, posebno što su mi mnogi rekli da je to najlepše takmičenje koje neko može da doživi. Volela bih da odem, ali se ne opterećujem seniorskom reprezentacijom, mlada sam i biće vremena za mene“, rekla je Tijana Bošković u intervjuu za B92.

Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: