Novica Veličković za B92: Voleo bih da se vratim u Partizan

Pre pet godina je izabran za najboljeg mladog košarkaša Evrope, usledio je transfer u Real Madrid, igra na najvećem mogućem nivou, san o NBA, ali su sve upropastile povrede. Dva puta se vraćao u Srbiju, imao neuspešnu epizodu u Nemačkoj, ali sada u Turskoj doživljava košarkaški preporod.

Novica Veličković je jedan od naših najtalentovanijih košarkaša, povrede su ga sprečile da dostigne očekivani vrhunac, ali novi početak pravi u jednom fudbalskom gradu.

Sve je iznenadila njegova selidba u Trabzon, grad na Crnom moru, koji pokušava da dostigne turske košarkaške veličine Fenerbahče, Galatasaraj, Anadolu Efes.

Izvor: Aleksandar Kovaèeviæ

Subota, 03.01.2015.

09:00

Default images
foto: StarSport

Posle Beograda, Madrida i Bamberga, Evrolige, svetskih i evropskih prvenstava, nekoliko veoma teških godina, Veličković u 2015. ulazi kao preporođen čovek.

“Meni je prošla godina bila veoma teška. Sve te stvari koje su mi se dešavale posle povrede, i Bamberg i slične stvari, nisu mi ulivalo ništa pozitivno, ali povratkom u Megu, gde sam imao prostora i radio sa Dekijem vratio sam se na neki put, vratio sam veru u sebe. Moja odluka je možda neke iznenadila, ali meni se svedelo i na mestu je. Imaju velike ambicije“, rekao je Veličković.

Trabzon je ušao sa velikim ambicijama u novu sezonu, pored Veličkovića stigli su četvorica Amerikanaca, ali je tim u prvih sedam kola zabeležio sedam poraza. Dolaskom novog trenera usledila je serija 5-0.

"Loše smo startovali, ali smo dolaskom novog trenera smo zaređali pobede, dobili smo i Galatasaraj. Imali smo 0-4, pa 1-6, sad kada je došao Neno (Nenad) Markovića imamo 6-6 i daleko je pozitivnije, bolje. Sviđa mi se kako trener radi, poznat mi je sistem koji koristi. Vidi se da ima iskustva i kao igrač. Pričamo istim jezikom, dogovoramo se sve, veoma je energičan treren. Iskazuje dosta emocija na terenu. Mnogo je predan“, ističe naš košarkaš.

Kada uslovno rečeno mali tim uđe u rezultatsku krizu, uglavnom i druge nekošarkaške stvari počnu da se raspadaju. U Trabzonu to nije bio slučaj.

"Kada nije krenulo kako treba svi smo bili izgubljeni, nismo znali da dođemo do pravog ritma. Imamo lepu atmosferu, falilo nam je samo da nađemo put koji smo našli sa novim trenerom. Sada verujemo više nego što smo verovali. Nije bilo negativne atmosfere, ali kada nedobiješ neke utamice koje bi trebalo da dobiješ, budu svi utučeni“.
trabzonsporbasket.com
Fenerbahče, Anadolu Efes, Galatasaraj, pa i neki manji klubovi su glavni košarkaški centri u Turskoj, zbog čega je mnoge iznenadila odluka Veličkovića da pređe u Trabzon.

"Trabzon je fudbalski grad, nikad ovo do sada nisam video da bukvalno ceo grad navija za jedan tim. Kod nas je podeljeno na Zvezdu i Partizan, u nekom gradu ima još neki kao što je Vojvodina, ali se ostalo svodi na ova dva što se navijanja tiče i podrške. Ovde ceo grad živi za Trabzon. Imaju veliku želju da košarkašku sekciju naprave da bude u korak sa ostalima. Oni su u fudbalu uz Galatu, Fener i Bešiktaš najveći klub u ovom delu Turskoj. Uz Crno more 90% ljudi navija za Trabzon. Ovde je drukčije u odnosu na Istanbul, Ankaru i slične gradove. Nije kao u Madridu, ali grad nije uopšte loš za miran život, ništa mi ne fali ovde. U poređenju sa Bambergom ovde mi je mnogo lepše“.

Posle nekoliko veoma teških sezona, Veličković u Turskoj postepeno vraća prepoznatljivu formu. Prvi je skakač tima, treći strelac, jedan od glavnih asistenata.

"Liga je veoma teška, preteško je da garantuješ da svaku utakmicu možeš da ubaciš određeni broj poena. Sve su ekipe kvalitetne. Moja uloga je bila i biće takva da u sklopu tima radim sve što je potrebno, tako i radim. Ja se posle povrede dosta vremena nisam mogao osloniti na te neke statističke stvari. Jednu utakmicu sam dobar ja, drugu neko drugi. Meni je uvek lepše kada pobeđujemo nego kada smo imali 1-6, a ja 15-20 poena. Tu su gluposti. Ako je tim dobar, svi smo dobri“.
foto: StarSport
Kada je prvi put posle povrede morao da se vrati u Srbiju, pokušao je da se brzo vrati u Evroligu i potpisao je za Bamberg. Nije funkcionisalo, pa sada ne žuri sa sličnim ambicioznim poduhvatom.

"Mnogo mi se obijalo o glavu kada sam razmišljao unapred, dogodilo mi se koleno ili nešto sličnoo. Sada idem od utakmice do utakmice, stepenik po stepenik. Nije mi ni u malom mozgu razmišljanje o drugom klubu. Da ja odigram kako treba i tim i to je dovoljno“.

Veličković je jedan od najvećih ljubimaca „grobara“, koji su se svaki put nadali njegovom povratku u Partizana kada se on vraćao u Srbiju.

"Ja nijednu utakmicu Partizana ne propuštam. Kada bih završio karijeru, a da ne odigram još nijednu utakmicu za klub bilo bi mi mnogo teško. Svaki put kada sam se vraćao u Srbiju, dva puta sam se vraćao, moja želja je bila da se vratim u Partizan, ali nije se poklopilo. Nije mi lako ni sada kad ih gledam ovaj prvi deo sezone i ta situacija u klubu. Ja bih voleo da se vratim. Oni su mi dali nešto najveće u životu što se tiče košarke. Dali su mi sve“, zaključio je Veličković intervju za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: