Radonjić za B92: Teže je biti trener nego igrač

Da bi se dočekao uspeh, potreban je kontinuitet u radu, često se čulo iz grla navijača Crvene zvezde u 21. veku. Retko koji trener dobijao je šansu da duže ostane na klupi koja se permanentno ’drmala’, a Dejan Radonjić tu je više od godinu i po dana. Crveno-beli ove sezone pružaju briljantne partije, a Radonjić je u intervjuu za B92 govorio o Top 16 fazi, o privatnosti, o tome koliko porodica trpi zbog posla, kao i o pritisku koji nosi Zvezdina klupa.

Izvor: Igor Vujièin

Petak, 02.01.2015.

12:00

Default images
Starsport

Nije bio zanemarljiv broj onih koji su Radonjiću želeli da vide leđa na kraju prošle sezone, ali on je fantastičnim igrama u ovoj polusezoni kupio kredit kod navijača.

“Trenerski poziv je veoma zahtevan i težak i nosi situacije koje su bile prisutne u poslednjih dvadesetak meseci. Ono što je bitno jeste da je danas momenat drugačiji, da se razmišlja o onome što će se desiti i da zadovoljstvo na kraju sezone bude adekvatno onome što svi želimo da se desi“, počeo je priču Radonjić.

Crnogorski stručnjak naglašava da mu je bilo potrebno vreme da se privikne na rad u tako velikom klubu. Krajem pretprošle sezone preuzeo je klupu od Vlade Vukoičića, a Partizan je bio u bolji u finalu ABA lige, zatim i u domaćem šampionatu.

“Sagledavanje svega iz pozicije u kojoj sam bio, a ona je bila veoma bliska zbog mnogo informacija koje sam imao, ali i brojnih duela što kao igrač što kao trener – u prva tri meseca bilo je mnogo drugačije nego što sam mislio i analizirao pre dolaska. Da ne kažem da su ta tri meseca bila drugačija od svega što se desilo u prošloj sezoni i prilično drugačije u odnosu na bližu prošlost. U ovom trenutku kompleksnost čitavog sistema mi je potpuno jasna i mislim da je to za mene dobro – iz jednostavnog razloga što mi je iskustvo iz prethodnog perioda od neprocenjivog značaja. U ovom trenutku prilično jasno prepoznajem situaciju“.

Posle duge igračke karijere koja je okončana 2004, Radonjičć se praktično samo preselio na trenersku klupu – već dve godine kasnije bio je šef stručnog štaba Budućnosti.

“Mislim da je kontinuitet iz te perspektive nešto što je realnost, nešto što se u krajnoj liniji i priželjkuje jer smo u sistemu tih dvadesetak godina. Pri prelasku u neki ’drugi život’, kako ja volim da sagledavam, imao sam sreću što sam ostao u istom sportu i da su dodirne tačke to što se radi o istom sportu, a drugačijoj profesiji. Mogu da se izvuku određene pouke iz igračkih dana, ali postoje ogromne razlike i to je maksimum koji može spojiti profesije igrač-trener“.

Radonjić kaže da postoje suštinske i velike razlike u trenerskom i igračkom poslu.

“Mnogo kompleksniji i zahtevniji posao je biti trener i opterećenja su drugačija – psihološka, fizička jer se trošimo na potpuno drugi način u odnosu na igrače. To je samo jedan segment, pošto ima mnogo toga ostalog što čini da posao trenera bude višestruko teži nego igrača“.

"Mladost omogućava kontinuitet"

Starsport
Boravak u Crvenoj zvezdi nešto je što zauvek ostaje istaknuto u bilo čijoj karijeri, pa tako i Radonjićevoj.

“Ono što je u ovom trenutku veoma bitno jeste iskustvo iz tih dvadesetak meseci koje je za mene neprocenjivo. Ono mi neće doneti samo trenutnu korist, već će mi značiti za čitavu karijeru. Nadam se da ćemo nastaviti u dobrom ritmu kao i u dosadašnjem toku sezone, i da kroz Evroligu stignemo do ispunjenja nažih želja kako bi zadovoljstvo na kraju bilo onakvo kakvo priželjkujemo. Svestan sam da to iskustvo ne može da se kupi, već se mora sticati kroz različite situacije, a tokom ovih dvadesetak meseci bilo je različitih, na ovaj ili onaj način“.

Radonjić je objasnio proces pravljenja tima koji je ove sezone neprikosnoven u ABA ligi i koji se dva kola pre kraja prve faze plasirao u Top 16 fazu Evrolige.

“Važno je da je plan koji je pravljen letos bio na realnim osnovama i da smo apsolutno sagledali situaciju unutar kluba. Ono što je bilo bitno kod selektiranja jeste da smo sproveli u delo napravljenu analizu tokom pripremnog perioda. Ona je proistekla iz svega što smo radili kroz čitavu prošlu godinu, pa smo čak tokom sezone razgovarali sa nekim igračima koji su sada tu. Takva selekcija i analiza svega urađenog od ranije bilo je od krucijalnog značaja jer smo na osnovu pređašnjeg iskustva izvukli kvalitetne pouke. Selektirali smo tim sa idejom da bude mnogo mlađi i da mladost bude nešto što je prepoznatljivo u Crvenoj zvezdi ove godine. Tako neće biti samo ove sezone, pošto planiramo da ona omogući kontinuitet u svim segmentima u klubu. Uspeli smo da angažujemo igrače koje smo priželjkivali, imali smo problem oko plejmejkera, gde smo u odnosu na trenutno tržište koristili našu dobru poziciju igranja u Evroligi. Bili smo prilično mirni, nismo žurili, i pokušavali da na tržištu pronađemo najbolja moguća rešenja, a pri tom smo mnogo vodili računa o finansijama. U skautingu smo imali neka rešenja za plejmejkera i uspeli smo da sticajem okolnosti koje su nam išle u korist angažujemo Markusa Vilijamsa. Napravili smo tim koji trenutno igra dobro i nadam se da će tako ostati“.

U Top 16 fazi Evrolige crveno-beli će igrati u grupi sa Real Madridom, Barselonom, Panatinaikosom, Makabijem, Žalgirisom, Galatasarajem i Albom.

“Veliki je podvig što smo u Top16 stigli na način na koji smo stigli, igrama kojima smo pružili i tek na kraju brojem pobeda koje smo ostvarili. Na Top16 gledamo realno, to je velika nagrada za nas, a kao poklon za novogodišnje i božićne praznike nam u Beograd dolazi ’kraljevski klub’. Svih 14 mečeva treba iskoristiti na najbolji mogući način, da nam ubrzano sazrevanje naše mladosti donese sigurnost u trenucima kada dođu najvažnije borbe za ono što su prioriteti, a to je kontinuitet u Evroligi i osvajanje ABA lige. Na krilima takvih rezultata došla bi borba za trofej u domaćem prvenstvu. Igranje sa klubovima takvog iskustva i nivoa za nas je od ključnog značaja kako bismo došli do onoga što maštamo i o čemu mnogo razmišljamo. Ipak, trenutno razmišljamo kratkoročno“.

"Trudim se da budem što više sa porodicom, ali..."

Starsport
Radonjić je veoma privržen porodici, ali je i ona trpela zbog posla u Zvezdi.

“Od starta sam znao da je ovaj posao zahtevan, ali sam i kao igrač poprilično radio, tako da mi nije bilo teško da nastavim u tom ritmu. Znao sam da postoji problem što se tiče porodice i povezanosti koju imamo u prirodnim pozicijama ili u nekim drugim poslovima. Mi smo veoma vezani, a ja sam našao balans između rada, putovanja, nervoze, ogromnog broja utakmica i svega onoga što nosi ovaj posao. Čini mi se da smo prošle godine odigrali 72 meča, a da ćemo ove ići preko 80 – to je izuzetan broj. Svaki slobodan trenutak pokušavam da provedem sa porodicom, a to činim tako što pokušavam da, posle svih obaveza koje traju čitav dan, jednostavno odem kući i provedem sa njima vreme. Čak i kad sam tu, desi se da se ne vidimo po nekoliko dana, ali se trudimo da provedemo što više vremena zajedno. Opterećenja su ogromna, vremena nema, veliki je posao potreban da bi se moglo funkcionisati, ne iz velike želje za radom, već zato što smatram da kada se ovaj posao radi kako treba, to zahteva mnogo posvećenosti, energije i ljubavi. Pre nekoliko dana sam prvi put otkad sam došao uspeo da prošetam sa sinom jer je trebalo da kupi cipele. To je možda najbolji pokazatelj celokupne situacije“.

Trenerska pozicija u Crvenoj zvezdi znače i znatno veću lupu javnosti, želju navijača da upoznaju svog trenera, a kada je tako, nije baš lako zaštiti privatnost.

“Želim da sačuvam privatnost i mislim da je to prilično jasno. Kroz sve što sam prošao – mnogo godina igranja i desetak godina trenerskog poziva ima sam mnogo ’svetla’, a ja sam takav da bih otišao malo u svoj kutak sa prijateljima. Žao mi je što nemam dovoljno vremena za najbliže, ali majku ne mogu da vidim osim ako ona ne dođe ovde, ili mi igramo protiv Budućnosti u gostima. Kumove, prijatelje takođe i to je nešto što mi baš ne prija. Međutim, svi smo svesni da tako mora, imam njihovu podršku jer je ista situacija godinama. Nema se vremena ni za ostale stvari. Imamo slobodno leto, ali se tada pravi tim, pa ni ono nije baš slobodno. Rado bih otišao u pozorište, bioskop, ali je pitanje koliko imam slobodnog vremena“, zaključio je Radonjić za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: